Cytuj:
Mówiłem Ci że nie uważałeś na biologii Smoku. Jest taka nauka jak PALEONTOLOGIA. Według niej na ziemi ZAWSZE ŻYŁY DRAPIEŻNIKI. TO NIE JEST TEORIA. Powiem więcej. Sposób ich odrzywiania wynika z konstrukcji ich układu pokarmowego...A KONSTRUKCJA WYMAGA KONSTRUKTORA. To właśnie TWOJE TWIERDZENIE jest pozbawione podstaw.
Ilyadzie, każdy fizyk powiedziałby Ci, że niektóre rzeczy opisane w Biblii są z definicji niemożliwe, bo przeczą naukowym ustaleniom - na przykład chodzenie po wodzie i zmartwychwstanie są Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ NIEMOŻLIWE. Czy w związku z tym zmartwychwstanie należy odczytywać symbolicznie? Bądź konsekwentny!
Cytuj:
JEDYNY WERSET W BIBLII który ODCZYTYWANY W SPOSÓB HERMENEUTYCZNY może prowadzić do wniosku że zwierzęta na początku nie pożerały się na wzajem to właśnie Rodz. 1:30. Trochę dziwne co?Wszystkie pozostałe albo potwierdzają obecny porządek fauny, albo pozwalają, lub wręcz zachęcają do rozpatrywania ich w sposób SYMBOLICZNY.
Wszystkie fragmenty Biblii należy rozpatrywać w sposób hermeneutyczny, a jedna z podstawowych zasad hermeneutyki mówi, żeby nie przechodzić na poziom alegorii tam, gdzie nie jest to absolutnie konieczne. Z Twoim podejściem do interpretacji Biblii wszystko, co jest niezgodne z obecnymi badaniami naukowymi, należy interpretować symbolicznie - a więc cuda, zmartwychwstanie, życie wieczne, niebo i wiele innych rzeczy. Oczywiście, 1000 letnie Królestwo i ponowna zmiana w łańcuchu pokarmowym też są symboliczne. Albo wierzysz Biblii, albo polegasz na ludzkim rozumie. Ale bądź konsekwentny. I Mojż. 1:30 jest w Biblii i tam pozostanie, bez względu na to, czy to wszystkim pasuje.
Cytuj:
Twierdzisz że zwierzęta same rzuciły się na siebie by się pożerać ? WYRAFINOWANE NARZĘDZIE jakim jest kolec jadowy skorpiona to pewnie skutek MUTACJII ? Zmiłuj się Smoku ! Chyba że...chcesz przekonać mnie do TEORII EWOLUCJII ?
(...) nakreśl mi proszę Twoje HERMENEUTYCZNE WYJAŚNIENIE, kiedy to w świecie zwierzęcym nastąpiła rzekoma zmiana.
Nie wiem zbyt wiele o kolcu jadowym skorpiona. Wiem, że po upadku człowieka grzech wkroczył na świat, a wraz z grzechem wszystkie jego następstwa w formie przekleństwa [I Mojż 3:17]. Czytam w Biblii, że w 1000 letnim Królestwie zostanie to odwrócone [Izaj. 11:1-10; 65:25]. To nie mieści się w ludzkim rozumie, ale wcale nie musi:
"Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata?" [I Kor. 1:20]