www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 3:39 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 8:33 pm 
Jolteon,
Cóż często kościoł jest odbiciem (chorym) społeczeństwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 9:06 pm 

Jolteon napisał(a):
A poza, tym czy nie zaskakuje was podobienstwo pewnych nauk ruchu wiary(to cale gadanie o sukcesie,pozytywne myslenie i wyznawanie) , do tego co pisza w popularnych ksiazkach motywacyjnych (N.V.Peale, R.Schuller, N.Hill i inni, a takze do tez NEW AGE o nieograniczonym potencjale czlowieka. Ruch wiary tez twierdzi, ze czlowiek wierzacy ma nieograniczony potencjal i mozliwosci (tak slyszalem na jednym z kazan w moim bylym zborze z powolaniem sie na wyrwany z kontekstu werset Jana 14,12).

A co jest złego w pozytywnym myśleniu?
Bóg jest bardzo pozytywny :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 9:23 pm 

Magda napisał(a):
A co jest złego w pozytywnym myśleniu?
Bóg jest bardzo pozytywny :D

Magda, nie mieszaj 2 pojec:
1. przekonania wyplywajacego z zaufania Bogu, ze On nas kocha i dlatego, ze jestesmy Jego dziecmi, wie co dla nas jest najlepsze( chociaz nie zawsze daje nam zaraz to, czego chcemy)Ps 34,9-10(9) Skosztujcie i zobaczcie, że dobry jest Pan: Błogosławiony człowiek, który u niego szuka schronienia! (10) Bójcie się Pana, święci jego! Bo niczego nie brak tym, którzy się go boją. (11) Lwięta cierpią niedostatek i głód, Lecz tym, którzy szukają Pana, nie brak żadnego dobra. (12)
2.Pewnych technik polegających np. na powtarzaniu okreslonych twierdzen (nawet wersetow biblijnych-np. ksiazki J.Osteena "Burzenie warowni",czy "Cud jest w twoich ustach").W ksiazkach motywacyjnych nazywa sie to np. "afirmacjami"

Ostatnio edytowano Cz sie 18, 2005 5:38 pm przez Jolteon, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 17, 2005 12:07 pm 

Jolteon napisał(a):
Magda, nie mieszaj 2 pojec:
1. przekonania wyplywajacego z zaufania Bogu, ze On nas kocha i dlatego, ze jestesmy Jego dziecmi, wie co dla nas jest najlepsze( chociaz nie zawsze daje nam zaraz to, czego chcemy)Ps 34,9-10(9) Skosztujcie i zobaczcie, że dobry jest Pan: Błogosławiony człowiek, który u niego szuka schronienia! (10) Bójcie się Pana, święci jego! Bo niczego nie brak tym, którzy się go boją. (11) Lwięta cierpią niedostatek i głód, Lecz tym, którzy szukają Pana, nie brak żadnego dobra. (12)
2.Pewnych technik polegających np. na powtarzaniu okreslonych twierdzen (nawet wersetow biblijnych-np. ksiazki J.Osteena "Burzenie warowni",czy "Cud jest w twoich ustach").W ksiazkach motywacyjnych nazywa sie to np. "afirmacjami"

Mi swego czasu bardzo pomogło wyznawanie wersetów z Biblii. Nie wystarczyło, że wiedziałam, że jest inaczej niż się czuję…musiałam to wyznawać.

A jak już kiedyś napisałam
„Życie wielu chrześcijan przepełnione jest strachem, poczuciem winy i potępienia. Według badania opinii publicznej, w którym wzięto pod uwagę większość wyznań, ewangeliczni chrześcijanie mają najniższe spośród nich poczucie wartości. Hindusi mają wyższe poczucie wartości niż chrześcijanie ewangeliczni i katolicy”
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że wyraźnie widzę, że moi znajomi „ze świata” mają więcej optymizmu, radości, wiary w siebie, niż przeciętny chrześcijanin.

A przecież pozytywne myślenie jest jak najbardziej biblijne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 17, 2005 12:46 pm 
Magda napisał(a):

Z tym że jednak jest pewna róznica pomiedzy:

"wszystko mogę W TYM , KTÓRY MNIE UMACNIA"

a

"Jestem debesciak i mogę góry przenosić"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 17, 2005 1:01 pm 

Magda, jaka jest wedlug ciebie biblijna definicja "pozytywnego myślenia"? Dla mnie wyjasnieniem jest Filipian 4,8 . Natomiast nie moge zaakceptowac rzeczy typu "gdy jestes chory,powtarzaj sobie "JEGO RANAMI JESTEM UZDROWIONY, a wtedy doświadczysz uzdrowienia" czy tez innego tego typu technik. Uwazam takie rzeczy za proby "wymuszenia czegos na Bogu". Nie dziw sie, ze sie dystansuje od tego. W zborze RW z ktorego odszedlem 3 lata temu wpajano nam to na okraglo. "Gdy jestes chory - wyznawaj zdrowie, gdy nie masz pracy - wyznawaj "mam prace" itd. W moim zyciu nie zdarzylo sie, zeby to kiedykolwiek zadzialalo (w przeciwienstwie do sytuacji, gdzie prosilem Boga o dana rzecz i oczekiwalem na odpowiedz czy rozwiazanie (Mat.7,7-11)).Gdy natomiast zwierzalem sie komus ze swych watpliwosci to zaraz spotykalem sie z zarzutami typu: brak ci wiary, cos jest nie tak w twojej relacji z Bogiem, pewnie jest w twoim zyciu jakis grzech - czyli jestes sam sobie winien. Dlatego dystansuje sie od takich rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 17, 2005 1:03 pm 

hubertok napisał(a):
Magda napisał(a):

Z tym że jednak jest pewna róznica pomiedzy:

"wszystko mogę W TYM , KTÓRY MNIE UMACNIA"

a

"Jestem debesciak i mogę góry przenosić"

W pelni sie z toba zgadzam, Hubertok

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 17, 2005 3:06 pm 

Magda napisał(a):
A jak już kiedyś napisałam
Życie wielu chrześcijan przepełnione jest strachem, poczuciem winy i potępienia.

To czesto jest zwiazane z atmosfera zborowa. Zwlaszcza w ruchu wiary jest to czeste. Gdy probujesz stosować w zyciu "prawdy i prawa czy zasady duchowe" ktore tam sa gloszone i przekonujesz sie, ze to nie wszystko dziala, to bardzo czesto pojawia sie poczucie winy i potepienia.Wtedy zaczynasz za bardzo zaglebiac sie w swoje wnetrze (introspekcja), i jest coraz gorzej, bo wtedy otwierasz sie na oskarzenia diabelskie. Czesto owocem tego jest depresja czy nawet calkowite zalamanie i zwatpienie.Pisze o tym na bazie osobistych doswiadczen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 8:10 am 

Zajrzałem sobie po raz ostatni na forum Spichlerza i smutno mi się zrobiło czytając ostatnie komentarze moderatorów. Ech, no nic, cała nadzieja w Panu i Prawdzie Jego Słowa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 11:15 am 

ja tam zajrzeć nie mogę... :? zbanowali moje IP, a przy okazji całą firmę!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 1:38 pm 

Z ciekawosci tez chcialam zajrzec...i nie moge. Nie rozumiem- nawet przegladac mi nie wolno? :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 1:55 pm 
Będąc dziś w biurze wpadłem po kliku tygodniach na "forum" spichlerza (moje domowe IP jest zablokowane). Piszę w cudzysłowiu, bo to nie jest forum skoro wszyscy muszą wierzyć i pisać tak samo, bo jak nie to wynocha. To raczej towarzystwo wzajemnej agitacji. Przeczytałem kilka tematów i aż ręce opadają. :cry: Poziom postów porażający, herezja za herezją (m.in. Jezus był bogaty - zdanie admina, ile jest mężów bożych w Polsce? - wymienieni z nazwiska itp bzdury, których nikt nie dementuje), a każde nie zgodzenie się z jedynie słuszną linią skutkuje wyrzuceniem. Moderator nie przyjmuje żadnych argumentów, pisze jak nagrany na magnetofon i nie potrafi odpowiadać na stawiane pytania. Koszmar jak z Kafki i odbicie czkawką socjalistycznego totalitaryzmu.
O dziwo forum ulicyprostej cieszy się popularnością używane jako straszak i przykład wielkiego odstępstwa. :)
Ciekawe jest to, że każdego kto się z nmi nie zgadza wyzywają od adwentystów. :shock: Czyżby nie wiedzieli, że są jeszcze ewangelikalne kościoły w tym kraju? Ciekawe ile lat trzeba, aby ludzie reprezentujący taki rodzaj wiary otworzyli oczy i zaczęli żyć prawdziwym życiem?
Smutne, bardzo smutne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 2:06 pm 

Szczerze mówiąc mnie też trochę rozbawiło( chociaż przez łzy... :? ) kiedy przeczytałam (jak jeszcze mogłam) , że posty "innego ducha" są dziełem
"zorganizowanego spisku adwentystów". :roll:
Bardzo chciałabym wyjaśnić, że nigdy adwentystką nie byłam, ale nie dano mi już takiej szansy... :?
Tak więc wyrzucono mnie z forum i nazwano adwentystką, co chyba u nich uchodzi za obraźliwe.
Ulicę prostą nazwano "szeroką ulicą prowadzącą prosto do piekłą". :(

Jeśli ta walka( wlącznie z nienawiścią, jaką żywią do tego forum) ma być świadectwem postępowania w miłości i Duchu Bożym, to niech Bóg nas od tego uchroni...I to rzeczywiście jest smutne... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 2:17 pm 

Moje IP też zostało zbanowane - i domowe, i firmowe, ale w dzisiejszych czasach to nie jest specjalną przeszkodą. Istnieje masa najzupełniej legalnych i darmowych sposobów na "odmówienie" serwerom poznania naszego prawdziwego IP. Zresztą dla bezpieczeństwa komputera i danych wysyłanych w sieć warto się tym zainteresować.
Ale to chyba totalny OT :D
A co do Spichlerza - nie no, spisek adwentystów rzeczywiście... Mam wrażenie, że moderatorzy są po prostu jeszcze bardzo młodymi ludźmi, którzy reagują bardzo emocjonalnie, gdy ktoś stara się pokazać, że istnieją odmienne punkty widzenia od ich własnych. Widać to zarówno po treści ich postów, jak i po ich formie.
No dobrze, wystarczy o Spichlerzu, uff...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 18, 2005 6:26 pm 

Oj, to nie wiecie, jakie tam teraz problemy maja... Np. czy Bog umie tanczyc break-dance!!! Dziecko zadalo mamusi takie pytanie... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1