www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt lip 15, 2025 6:13 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 10:30 am 

Inna beczka:
Euangelion napisał(a):
ON ZDZIWIONY PYTA? MYŚLISZ, ŻE JEST DLA MNIE SZANSA?
PRZECIEŻ CAŁE MOJE ŻYCIE TO JEDNA WIELKA KRAKSA
NIEŁATWA DROGA ZA MNĄ, WSTYDZĘ SIĘ PRZESZŁOŚCI
TYLE ZŁOŚCI WE MNIE, TYLE NIENAWIŚCI
ZNISZCZYŁEM ŻYCIE ŻONIE, DZIECIOM,
WSZYSTKIM MOIM BLISKIM
NIE WIEM CO MAM ROBIĆ, NIE WIEM CO MAM CZYNIĆ?
WIEM, ŻE W TYM WSZYSTKIM TYLKO SIEBIE MOGĘ WINIĆ
CZY TEN JEZUS MOŻE JESZCZE TO WSZYSTKO ZMIENIĆ?

DLA NIEGO NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH

http://www.euangelion.kdm.pl/index2.php?id=utw9&f=3
Fragment z końcówki utworu pt. "Szansa".
O co pyta spotkany człowiek: "CZY TEN JEZUS MOŻE JESZCZE TO WSZYSTKO ZMIENIĆ?" [czyli to wszystko, co wymienił wcześniej].
Odpowiedź jaką się tutaj podaje:
"DLA NIEGO NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH".
Jaki komunikat otrzymuje pytający:
"Jasne, Jezus zmieni to wszystko co ty zniszczyłeś, czyli życie żony, życie dzieci, bliskich". Ty się tylko nawróć i transakcja [wiązana] zostanie dobita.
Ktoś ma jakieś refleksje :?: bo ja widzę tu nie prawdę, że człowiek nie poniesie konsekwencji życia sprzed nawrócenia i Jezus odkręci całą przeszłość, a od tej pory cała rodzina będzie żyła "długo i szczęśliwie".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 10:51 am 

Racja w 100 proc. Ale taka "ewangelia" jest gloszona.Wszystko bedzie super jak w bajce Disneya . American dream.
A co z tymi, ktorzy np "maja nie pozbywac sie swego niewolnictwa, bo sa wyzwolencami Pana"? - to tez ewangelia sukcesu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 11:04 am 

ani_isza napisał(a):
Ktoś ma jakieś refleksje :?:

Ja. Są granice absurdu, których przekraczać się nie powinno. A jak się je przekroczy, to nawet w pięknym tekście człowiek zaczyna dostrzegać herezje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 11:25 am 

Zachętę do słuchania i kupna skierowano do wierzących.
arielxv napisał(a):
ani_isza napisał(a):

Ja. Są granice absurdu, których przekraczać się nie powinno. A jak się je przekroczy, to nawet w pięknym tekście człowiek zaczyna dostrzegać herezje.

Ten "piękny tekst" na stronie zespołu raz jest nazywany "konkretnym chrześcijańskim przesłąniem", a innym razem tylko "przesłaniem" [towarzyszącym "chrześcijańskiemu rockowi"]:
Cytuj:
"Energetyczne gitarowe granie, w klimacie brytyjskiego rocka z elementami rapu oraz konkretne chrześcijańskie przesłanie"
Cytuj:
EUANGELION (czytaj: "Ełangelion" - z greckiego "dobra nowina") jest chrześcijańskim zespołem rockowym. Zespół istnieje od 2000r i gra chrześcijańskiego rocka z przesłaniem. Muzycznie prezentuje energetyczne gitarowe granie, w klimacie brytyjskiego rocka z elementami rapu.

EUANGELION to również projekt misyjny, który oprócz: zjazdów, konferencji, koncertów w kościołach, prezentuje swoją twórczość w takich miejscach jak więzienia.
Jeżeli ma to być tekst poetycki [neutralny ideologicznie], to dlaczego stawia się tak sugestywne stwierdzenie:
Rafał napisał(a):
Płyta Euangelionu jest jednym z narzędzi ewangelizacji, których używam na chwałę Bożą.
A w kwestii, którą sugerujesz arielxv to może jednak JEST to sprawa osobistej [duchowej] wrażliwości na PPRAWDĘ, którą każde z nas postrzega INACZEJ [bo i duch inny nam towarzyszy]? A żeby nie było "duchowo subiektywnie" i "duchowo samowolnie", to do weryfikacji mamy właśnie Pismo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 11:25 am 

arielxv napisał(a):
ani_isza napisał(a):

Obawiam się, że sama teza Iszy węsząca herezję była mocno heretyczna :D

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 12:45 pm 

Wiecie co? Ja troszkę nie rozumiem, o co tutaj chodzi. Napisałem świadectwo na temat tego, że dostałem w prezencie kiedyś płytkę Euangelionu i że między innymi poprzez tę płytkę Bóg do mnie przemówił. To jest MOJE świadectwo, szczere i prawdziwe. A czytam dziwne rzeczy że coś reklamuję, że propaguję Ewangelię sukcesu... brrrr... aż ciarki mnie przeszły...

Od samego mojego nawrócenia zachęcam ludzi do kupowania oryginalnych płyt z muzyką, gdyż miałem z tym duży problem (ściąganie muzyki z Internetu, kopiowanie na potęgę... itd.). Bóg mnie od tego całkowicie uwolnił. Chwała Mu za to! Kupuję sporo płyt sam i rozdaję je ludziom (w celach ewangelizacyjnych). Nie mam jednak wystarczająco dużo środków, żeby kupować płyty ludziom wierzącym i dlatego zachęcam wtedy braci i siostry do ich do zakupu. Oprócz Euangelionu polecam szczególnie Roberta Kasprowicza, Missio Musica, Pomoc Duchową, Mate.O. Polecam szczególnie te płyty, które są tworzone przez ludzi odrodzonych (albo to wiem bezpośrednio ze świadectwa, albo tak czuję słuchając piosenek). Jak ktoś ma wykorzystać kupioną płytę? Nie wiem. Ja po prostu słucham jej sam i rozdaję również ludziom, o czym napisałem powyżej...

Także nie chcę wchodzić tutaj w żadne spory, nie po to zarejestrowałem się na tym forum. Moim życiem i pasją jest Jezus i biada mi, jeślibym nie mówił o Nim ludziom. A jestem tutaj wsród Was, aby dzielić się moim świadectwem i jednocześnie dowiadywać się coraz więcej na temat Boga od Was, od ludzi chodzących z Panem dłużej i lepiej znających Słowo, niż ja. Nie będę zatem komentował wszystkiego, co napisała ani_isza.

Wklajam tylko dalszy ciąg piosenki "Szansa". Oceńcie sami, czy jest ok, czy też nie... I czy zgadzacie się z interpretacją tego tekstu przez ani_iszę.
Ja uważam, że tekst i piosenka jest w porządku i może dotrzeć do wielu ludzi, jeśli Bóg oczywiście tego zechce...

CZY TEN JEZUS MOŻE JESZCZE TO WSZYSTKO ZMIENIĆ?

DLA NIEGO NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH
JEZUS W SWEJ ŁASCE JEST LITOŚCIWY
ON PRZEBACZA I KOCHA NAJGORSZYCH GRZESZNIKÓW
I NIE MA ZNACZENIA CO UCZYNIŁEŚ W SWOIM ŻYCIU
SZANSA JEST DLA WSZYSTKICH,
KTÓRZY CHCĄ PÓJŚĆ JEGO DROGĄ
ODDAJ MU SWE ŻYCIE, A NARODZISZ SIĘ NA NOWO
BĘDZIESZ INNA OSOBĄ, TYLKO MUSISZ MU ZAUFAĆ
I BYĆ OTWARTYM NA DZIAŁANIE JEGO DUCHA
ON CIEBIE PRZYJMIE, ON DA CI WOLNOŚĆ JA WIEM TO
BĘDZIESZ JEGO DZIECKIEM TO JEST SPRAWA PEWNĄ
WIĘC NIE TRAĆ WIĘCEJ CZASU, PO PROSTU ZRÓB TO
BO NIE WIESZ CZY TĘ SZANSĘ DOSTANIESZ TAKŻE JUTRO . . .

I jeśli mogę prosić, to zakończmy już ten temat, który sam zacząłem po roku od ostatniego postu. Ja szanuję to, że nie każdemu może podobać się ten, czy inny zespół, taki czy inny rodzaj muzyki. I to jest ok. Ale ja też mam chyba prawo do wolności w tym temacie? Pozdrawiam wszystkich za i wszystkich przeciw. W sumie mamy być albo gorący, albo zimni :)
A swoją drogą mam nadzieję na spotkanie kiedyś z członkami zespołu i wówczs będę mógł powiedzieć więcej na ich temat. Na pewno się wtedy podzielę z Wami moimi refleksjami.

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 1:04 pm 

Rafał napisał(a):
Wiecie co? Ja troszkę nie rozumiem, o co tutaj chodzi.

Jak nie rozumiesz to CI powiem w Tajemnicy - o poszukiwanie herezji, tropieniu masońskich spisków i szatana podszywającego się pod wielkie dzieła boże oraz o twórczą reinterpretację Mk 9, 38-40.

Trafiłeś na ulicę prostą która już każdego wyprostuje z jego błędnych mniemań ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 1:05 pm 

Rafał napisał(a):
Oprócz Euangelionu polecam szczególnie Roberta Kasprowicza, Missio Musica, Pomoc Duchową, Mate.O. Polecam szczególnie te płyty, które są tworzone przez ludzi odrodzonych (albo to wiem bezpośrednio ze świadectwa, albo tak czuję słuchając piosenek). Jak ktoś ma wykorzystać kupioną płytę? Nie wiem. Ja po prostu słucham jej sam i rozdaję również ludziom, o czym napisałem powyżej...

Czujem subiektywnym daleko nie zajdziemy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 1:09 pm 

Rafał!

Twoje swiadectwo mi sie podobało, herezji z niego nie wyczytałam.
Z wlasnego doświadczenia jednak wiem ze z szeroko pojetymi zespolami chrzescijanskimi trzeba uwazac.
Kiedys delektowałam się muzyką Pomocy Duchowej (tez ja polecasz). A wiesz ze Matan nie wierzy w trojjedynego Boga a co za tym idzie nie spiewa o prawdziwym Jezusie :cry: .
Niech cie Pan prowadzi w swojej madrosci.

Pozdrawiam!
Gabi

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 1:15 pm 

Żeby zobaczyc niebo trzeba spojrzeć do góry . Tylko że wtedy trzeba przestać patrzec z góry . Nie mozna robić jednego i drugiego naraz .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 1:19 pm 

Już mi się dostało na również na privie za Pomoc Duchową... ojej... Faktycznie widzę, że zostanę tutaj nieźle "wyprostowany". Dzięki Gabi za słowa otuchy. To co piszecie o Pomocy Duchowej i Matanie od jakiegoś czasu wiem (od Przebudzonego75) i przyznaję, że jeszcze "sprawy" nie zbadałem. Obiecuję nadrobić zaległości. Dzięki za ostrzeżenia.

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 1:25 pm 

Rafał osobiście uważam, że Twoje własne świadectwo tego jak zrozumiałeś w jakim byłeś położeniu i tego, co Mesjasz zrobił dla Ciebie, tego co naprawdę niesie Dobra Nowina są o wiele bardziej cenne niż inwestowanie w "materiał ewangelizacyjny". Ty jesteś żywym świadectwem działania zbawczej mocy Bożej [i udziału w tym życzę też Synowi Marnotrawnemu!].
ps.: Mnie chodzi tylko o to dlaczego ma to być taki nośnik [rock] i taka treść [konsumpcyjna i niepełna ewangelia] jako forma ewangelizacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 2:15 pm 

ani_isza napisał(a):
ps.: Mnie chodzi tylko o to dlaczego ma to być taki nośnik [rock] i taka treść [konsumpcyjna i niepełna ewangelia] jako forma ewangelizacji.

Oczywiście rock i taka treść (konsumpcyjna i z niepełną Ewangelią? chyba nie do końca się z tym zgadzam, ale nie chcę już o tym pisać) nie musi być nośnikiem Boga, ale moim zdaniem czasami może być. W moim przypadku tak było (jako jeden z elementów, o czym już pisałem). Dziękuję Ci za za pozytywną ocenę tego, co Jezus Chrystus zrobił w moim życiu. Jemu niech będzie chwała na wieki wieków. Amen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 2:53 pm 

ani_isza napisał(a):
A w kwestii, którą sugerujesz arielxv to może jednak JEST to sprawa osobistej [duchowej] wrażliwości na PRAWDĘ, którą każde z nas postrzega INACZEJ [bo i duch inny nam towarzyszy]?

Nie do końca. To w dużej mierze kwestia zdrowego rozsądku, który przejawiają tutaj nie tylko ci, którzy wierzą inaczej od Ciebie (jak na przykład ja), ale podobnie do Ciebie. Natomiast potwierdzam, też mam poczucie, że towarzyszy nam inny duch.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 3:23 pm 

arielxv napisał(a):
ani_isza napisał(a):
A w kwestii, którą sugerujesz arielxv to może jednak JEST to sprawa osobistej [duchowej] wrażliwości na PRAWDĘ, którą każde z nas postrzega INACZEJ [bo i duch inny nam towarzyszy]?

Nie do końca. To w dużej mierze kwestia zdrowego rozsądku, który przejawiają tutaj nie tylko ci, którzy wierzą inaczej od Ciebie (jak na przykład ja), ale podobnie do Ciebie. Natomiast potwierdzam, też mam poczucie, że towarzyszy nam inny duch.

Poproszę więc o rzeczową argumentację przeciw moim argumentom na podstawie Biblii w temacie pochodzenia, idei i duchowości rocka [jako gatunku muzycznego] i rzeczową argumentację również na podstawie Biblii przeciw moim argumentom o wybiórczej treści ewangeliiz "chrześcijańskiego przesłania" w.w. zespołu.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1