Zapytałem Smoka Wawelskiego:
Skoro więc Bóg przeklął ziemię i dzieci Adama z powodu grzechu Adama, to znaczy, że każdy śmiertelnik rodzi się pod przekleństwem spowodowanym grzechem praojca. Tak czy nie?
Smok odpowiedział, że tak.
Dalej zapytałem:
Czy zatem na mocy decyzji Boga dzieci Adama odpowiadają za grzech ojca?
Z odpowiedzi Smoka wynika, że nie.
Ot, robienie sobie żartów z ludzkiego rozumu.
Dalej Smok Wawelski pisze:
Cytuj:
Przeklinając ziemię Bóg nie "zawyrokował" (tutaj własnie jest manipulacja) ani nie powiedział, że karą za grzech Adama jest przekleństwo całej ziemi i całego stworzenia w postaci jego skażenia.
Czy ziemia stała się przeklęta, a dzieci Adama skażone i śmiertelne, ot tak sobie, bez decyzji Boga? Czy wzięła i się stała przeklęta?
Zapytajmy tak: Czy Bóg uznał za słuszne, by ziemia stała się przeklęta, a dzieci Adama stały się skażone i śmiertelne z powodu jego grzechu?
1 Moj. 3:17-19
17. A do Adama rzekł: Ponieważ usłuchałeś głosu żony swojej i jadłeś z drzewa, z którego ci zabroniłem, mówiąc: Nie wolno ci jeść z niego, przeklęta niech będzie ziemia z powodu ciebie! W mozole żywić się będziesz z niej po wszystkie dni życia swego!
18. Ciernie i osty rodzić ci będzie i żywić się będziesz zielem polnym.
19. W pocie oblicza twego będziesz jadł chleb, aż wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz.
(BW)
Rzym. 8:20-21
20. Gdyż stworzenie zostało poddane znikomości, nie z własnej woli, lecz z woli tego, który je poddał, w nadziei,
21. Że i samo stworzenie będzie wyzwolone z niewoli skażenia ku chwalebnej wolności dzieci Bożych.
(BW)
Widać tu wyrok na Adama oraz na ziemię. Na Adama („w proch się obrócisz”). Na ziemię („przeklęta niech będzie ziemia z powodu ciebie”). Przypominam, że o wierszu 3:17 Smok napisał: "skażeniem został objęty cały świat, który się zmienił w wyniku grzechu Adama [I Mojż. 3:17]. Przestał funkcjonować jak dawniej. Przez grzech na świat weszła śmierć"
W świetle powyższych wersetów: Czy Bóg uznał za słuszne, by ziemia stała się przeklęta, a dzieci Adama stały się skażone i śmiertelne z powodu jego grzechu?
Odpowiedź może być tylko jedna. Tak, uznał za słuszne. Poddał stworzenie znikomości, niewoli skażenia. Stało się to na mocy Jego decyzji.
Dlatego prawdą jest, że dzieci Adama odpowiadają za grzech ojca. Odpowiadają, skoro obejmuje ich przekleństwo grzechem tym spowodowane. Odpowiadają, czyli ponoszą konsekwencje grzechu ojca. Czy jest to niesprawiedliwe? Ja wiem, że jest to sprawiedliwe i wiem dlaczego jest sprawiedliwe, ale niektórzy upierają się, że to byłoby niesprawiedliwe. Może niech się tu publicznie pospierają z Bogiem zamiast ze mną?