mikh napisał(a):
Czy za czasów Pawła Żydzi nakrywali głowę (jarmułki, szale) w czasie modlitwy?
Noszenie jarmułki nie jest nakazane w Torze. Jedynie arcykapłan nakrywał głowę zawojem [II Mojż. 29:4-6]. Szal modlitewny z frędzlami [V Mojż. 22:12] nie służy do nakrywania głowy, tylko do odizolowania się od otoczenia podczas modlitwy jak płaszczem zarzuconym na ramiona i głowę.
mikh napisał(a):
Jesli nakrywali SKĄD Paweł (jako, powiedzmy "Żyd mesjanistyczny") wyciąga wniosek że modlitwa mężczyzny z nakrytą głową to hańba?
I Kor. 11:3-16 mówi o nakrywaniu całej głowy (a nie czubka głowy jak w przypadku jarmułki) podczas modlitwy i prorokowania w zgromadzeniu. Do nakrywania głowy służył wówczas szal zwany welonem. Paweł wyraźnie pisze, dlaczego nakrywanie głowy w zgromadzeniu przez męża jest hańbą:
"A chcę, abyście wiedzieli, że głową każdego męża jest Chrystus, a głową żony mąż, a głową Chrystusa Bóg. Każdy mężczyzna, który się modli albo prorokuje z nakrytą głową, hańbi głowę swoją" [I Kor. 11:3-4]Paweł naucza, że zakładanie na głowie welonu przez męża oznaczałoby, że albo przyjmuje władzę żony jako swojej głowy zamiast władzy Chrystusa jako swojej głowy, a w tamtych czasach i w zdrowym Kościele pantoflarstwo było hańbą dla Głowy wyznaczającej stopniowanie władzy (i chwały) oraz dla samego męża. Dlatego określenie "hańbi głowę swoją" jest grą słów, co widać w kolejnych wersetach.
mikh napisał(a):
Jeśli nie nakrywali - kiedy zaczęli i CO było powodem zmiany?
Jarmułka wynika z nakazów rabinicznych, a nakaz jej noszenia pojawia się po raz pierwszy w dziele "Szulchan Aruh" z XVI wieku. Już dawno nie było wtedy świątyni i arcykapłana, natomiast rabini tłumaczyli noszenie jarmułki jako wyraz wiary w Bożą obecność nad głową. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj:
http://www.jewishmag.com/91mag/kippa/kippa.htmmikh napisał(a):
I jak jest w zborach Żydów mesjanistycznych? nakrywają i kobiety i meżczyzni??
Różnie, bo Żydzi mesjanistyczni mają pewien problem. Otóż czasem nie bardzo wiedzą, z kim się bardziej identyfikować - z Kościołem, czy z Izraelem (mam na myśli naród, który w większości nie jest jeszcze odrodzony). W większości spraw dotyczących tożsamości narodowej mogą pogodzić jedno z drugim, ale istnieją obszary, w których trzeba wybrać - albo nauczanie apostolskie, albo żydowska tradycja.