www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn lip 14, 2025 8:41 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 7:29 pm 

Bea:
Cytuj:
Dziwi mnie to że protestanci, ewangeliczni chrześcijanie stają w obronie dogmatów katolickich.
Wierzysz w Boga Trójjedynego- to znaczy że wierzysz bo masz dowody w Słowie Bożym.
Wierzysz bo tak uczy Pismo.
Jeżeli czegoś nie rozumiesz w Piśmie nie zakrywasz niewiedzy klepaniem posoborowych wyznań wiary ale modlisz się, studiujesz Pismo, pytasz Pana, rozmawiasz z wierzącymi.
Nie przyjmujesz i nie wyznajesz bo tak ktoś narzuca, by nie odstawać od reszty.

Cytuj:
No i... to naprawdę trochę wstyd że ewangelicznym i chrześcijanom tak brak merytorycznych , biblijnych argumentów.

Bea, prawdę mówiąc wystarczy przejrzeć wątek by zauważyć, że zarówno Smok, jak i Ani_Isza, czy Tomasz czy Przebudzony75 czy Elendil opierają się w swoich argumentach właśnie na Biblii. Z ich wypowiedzi można naprawdę wiele wywnioskować ale na pewno nie to, że klepią posoborowe wyznania. Wiarę w Boga Trójjedynego oparli na mocnych i wystarczających dowodach ze Słowa Bożego.

Bea:
Cytuj:
Proszę więc o rozwagę a może jeszcze pojawi się ktoś kto odważy się rozmawiać w tak trudnym temacie i przyznać że jest niepewnym jak sprawy się mają lub mieć inne zdanie niż obrońcy "trójcy". Czas pokaże.

Nie do końca rozumiem, dlaczego wyrazem odwagi ma być niepewność w tym temacie. Przecież to jest fundamentalne w kogo wierzymy i pewność jest tu więcej już konieczna!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 7:52 pm 

Smoku, ciebie posłuchać, to wy jesteście wręcz "atakowani" i oczerniani przez "duchy zwodnicze", ale zauważ, że z Twoich adwersarzy nikt ani razu nie skierował ani do ciebie, ani do Twoich stronników nic z tych zarzutów, jakimi wy operujecie bez skrupułów o "zwodniczych duchach", "zwiedzeniu" i podobne.... Przestawiasz trochę atakujących i atakowanych miejscami...

Tysiek napisał(a):
Nie do końca rozumiem, dlaczego wyrazem odwagi ma być niepewność w tym temacie.

:lol: :lol:

toś chyba nigdy nie zrozumiesz... "do końca" 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 9:03 pm 

Axanna, może nie do końca jasno się wyraziłam. Oczywiście, że teraz nie wszystko dla nas jest jasne (odkryte).

1 Koryntian 13:12 Teraz bowiem widzimy jakby przez zwierciadło i niby w zagadce, ale wówczas twarzą w twarz. Teraz poznanie moje jest cząstkowe, ale wówczas poznam tak, jak jestem poznany.

V Mojżeszowa 29:29 To, co jest zakryte, należy do Pana, Boga naszego, a co jest jawne, do nas i do naszych synów po wieczne czasy, abyśmy wypełniali wszystkie słowa tego zakonu.

Niektórych rzeczy tu na ziemi nie zrozumiemy… Jednak:

2 Tymoteusza 3:14-15 Ale ty trwaj w tym, czegoś się nauczył i czego pewny jesteś, wiedząc, od kogoś się tego nauczył. I ponieważ od dzieciństwa znasz Pisma święte, które cię mogą obdarzyć mądrością ku zbawieniu przez wiarę w Jezusa Chrystusa.

Pewnych rzeczy możemy być pewni. Słowo Boże daje nam mądrość i poznanie tego kim jest Jezus tak abyśmy przez wiarę w niego zbawieni byli.
Nie twierdzę, że wszystko rozumiem ‘do końca’ i nie twierdzę też, że do końca tu na ziemi zrozumiem- ale mogę mieć pewność co do tego kim jest Jezus- o tym mówi Pismo. Takiej pewności, życzę również Tobie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 9:10 pm 

Axanna napisał(a):

Tysiek napisał(a):
Nie do końca rozumiem, dlaczego wyrazem odwagi ma być niepewność w tym temacie.

:lol: :lol:

toś chyba nigdy nie zrozumiesz... "do końca" 8)

:?:

Ef 4:13-16

aż dojdziemy wszyscy do jedności wiary i poznania Syna Bożego, do męskiej doskonałości, i dorośniemy do wymiarów pełni Chrystusowej,
abyśmy już nie byli dziećmi, miotanymi i unoszonymi lada wiatrem nauki przez oszustwo ludzkie i przez podstęp, prowadzący na bezdroża błędu,
(15) lecz abyśmy, będąc szczerymi w miłości, wzrastali pod każdym względem w niego, który jest Głową, w Chrystusa, (16) z którego całe ciało spojone i związane przez wszystkie wzajemnie się zasilające stawy, według zgodnego z przeznaczeniem działania każdego poszczególnego członka, rośnie i buduje siebie samo w miłości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 9:30 pm 

salamandrus napisał(a):
:?:

Ef 4:13-16

aż dojdziemy wszyscy do jedności wiary i poznania Syna Bożego, do męskiej doskonałości, i dorośniemy do wymiarów pełni Chrystusowej,
abyśmy już nie byli dziećmi, miotanymi i unoszonymi lada wiatrem nauki przez oszustwo ludzkie i przez podstęp, prowadzący na bezdroża błędu,
(15) lecz abyśmy, będąc szczerymi w miłości, wzrastali pod każdym względem w niego, który jest Głową, w Chrystusa, (16) z którego całe ciało spojone i związane przez wszystkie wzajemnie się zasilające stawy, według zgodnego z przeznaczeniem działania każdego poszczególnego członka, rośnie i buduje siebie samo w miłości.

:?: :?:

1Kor 8:2 Bw "Jeśli kto mniema, że coś poznał, jeszcze nie poznał, jak należało poznać;"

Rz 12:16 Bw "... nie uważajcie sami siebie za mądrych."

1Kor 13:9-10 Bw "Bo cząstkowa jest nasza wiedza i cząstkowe nasze prorokowanie;

lecz gdy nastanie doskonałość, to, co cząstkowe, przeminie."

:idea: :idea: :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 9:36 pm 

Tysiek napisał(a):
Takiej pewności, życzę również Tobie.

Dziękuje, ale skąd przypuszczenie, że nie mam pewności względem Chrystusa - nie uchylisz rąbka?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 9:40 pm 

Axanna napisał(a):
No bo skoro równy jest Ojcu, to wychodzi Ojciec ma ciało? Albo że Bóg w 1/3 posiada ciało... czy jak to jest, skoro trzy w jednym, a jest tylko jeden, a jednak Jezus ma ciało... :roll:

Axanna a wierzysz, że Bóg jest trójjedyny?

Każdy jest w swojej randze Bogiem. Są więc sobie równi rangą i autorytetem, ale nigdzie nie czytam, że Ojciec i Syn i Duch Sw. to jest "jedno i to samo" [tylko np. "w różnych emanacjach" objawiających się raz jako to, a innym razem jako co innego z nazwy]. W swojej randze są współistotni. Ale Syn musiał mieć ciało i ma teraz ciało, bo inaczej nie mógłby złożyć ofiary z siebie i nabyć/odkupić sobie swoją krwią ludzi-Kościoła [Dz.Ap. 20:28, Hebr 10:5, 1P.1:10-11, Ps.40:7-9].
Bóg ma moc [Jan 1:12-13, Apok. 19:1-2]

Dlaczego więc "IMIĘ" jest związane z Ojcem, Synem i Duchem Św. [Mt.28:19]?
Dlaczego każdy z osobna posiada swoją moc, która jest wskazywana oddzielnie od pozostałych:
Ojciec ma moc [Jan 10:32, Dz.Ap. 1:7], Syn ma moc [Mt.28:18, Jan 1:3.12,10:17-18], Duch Św. ma moc [Job 33:4, Łk. 24:49, Dz.Ap. 1:8, 20:28, Rz. 15:13, 1Kor.12:11]?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 9:52 pm 

ani_isza napisał(a):
Axanna a wierzysz, że Bóg jest trójjedyny?

Nie. Nie podoba mi się termin ani "trójcy", ani "trójjedynego", wybaczcie. Mimo iż z poniższym się zgadzam:
Cytuj:
Ojciec ma moc [Jan 10:32, Dz.Ap. 1:7], Syn ma moc [Mt.28:18, Jan 1:3.12,10:17-18], Duch Św. ma moc [Job 33:4, Łk. 24:49, Dz.Ap. 1:8, 20:28, Rz. 15:13, 1Kor.12:11]?

To chyba wygląda, że się czepiam, ale:
ani_isza napisał(a):
Są więc sobie równi rangą i autorytetem...

Smok Wawelski napisał(a):
Fakt, że Ojciec jest większy od Syna w sensie autorytetu

może się dogadajcie między sobą... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 10:00 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Axanna napisał(a):
Wracając do Jezusa - już to pisałam, że wyznaje Jezusa swoim Zbawicielem i Bogiem - Bożym Synem o naturze boskiej, który stworzył wszystko co powstało. Natomiast co się tyczy równości z Ojcem - to sam Jezus stwierdził, że Ojciec jest większy niż On. Natomiast komentarze zwolenników równości Ojca i Syna, że Jezus tak powiedział jedynie dlatego że był w ciele - nie uznaje za wystarczający powód do bezwzględnego stwierdzenia iż Jezus jest jednak równy Ojcu - po prostu szczerze przyznam że tego nie wiem. Zresztą Jezus nie powiedział, że "Ojciec na razie jest większy niż ja", ani nic podobnego, tak że te wnioski są ludzką interpretacją.

Syn odbierał chwałę od Ojca w wieczności, zanim jeszcze powstał świat [Jan 17:5]. Uniżył się w ramach swojej mesjańskiej misji i o niej mówił jako wcielony Syn Boży, przyjmując autorytet Ojca i wykonując Jego wolę. Fakt, że Ojciec jest większy od Syna w sensie autorytetu nie oznacza, że jest od Niego większy w sensie natury, czyli że jest "większym bogiem". Wszystkie trzy Osoby są nazywane JHWH, a Bóg JHWH jest jednością złożoną, więc wszystkie trzy Osoby są równe co do natury. "Wszystko, co ma Ojciec, moje jest; dlatego rzekłem, że [Duch] z mego weźmie i wam oznajmi" [Jan 16:15]. Jezus jest PONAD WSZYSTKIM, Bóg błogosławiony na wieki [I Jana 5:20]. "Jeśli o co prosić będziecie w imieniu moim, spełnię to" [Jan 14:14]. Te i inne fragmenty wskazują na równość Ojca i Syna co do natury.

Jeżeli czegoś nie zrozumiałaś z wypowiedzi Smoka to dlaczego nie zapytasz, tylko teraz sugerujesz, że jest w tym jakaś sprzeczność?
Sprzeczności nie ma [patrz wyjaśnienie cytaty ze Smoka ZNAJDUJE SIE WCZEŚNIEJ W JEGO WYPOWIEDZI DO CIEBIE na czerwono].

Ostatnio edytowano Cz lut 19, 2009 10:03 pm przez ani_isza, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 10:03 pm 

I co? Równi czy nierówni w końcu - "w sensie autorytetu", bo już całkiem się pogmatwało :D

No właśnie pytam...

W czerwonym piszę, że "uniżył się i przyjął autorytet Ojca" ... nie za bardzo to wyjaśnia sprawę...

Ostatnio edytowano Cz lut 19, 2009 10:06 pm przez Axanna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 10:05 pm 

Axanna napisał(a):
A co? Równie czy nierówni w końcu - "w sensie autorytetu", bo już całkiem się pogmatwało :D

No właśnie pytam...

Gdy był na ziemi korzystał ze swojego posiadanego autorytetu, czy uniżył się i przyjął postać sługi i czynił wolę Ojca [na czas pobytu na ziemi w ludzkim ciele]? Czytasz coś o tym w Biblii?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 10:09 pm 

ani_isza napisał(a):
Axanna napisał(a):
A co? Równie czy nierówni w końcu - "w sensie autorytetu", bo już całkiem się pogmatwało :D

No właśnie pytam...

Gdy był na ziemi korzystał ze swojego posiadanego autorytetu, czy uniżył się i przyjął postać sługi i czynił wolę Ojca [na czas pobytu na ziemi w ludzkim ciele]? Czytasz coś o tym w Biblii?

Nie widzę odpowiedzi na pytanie.
Ty twierdzisz, że Jezus jest równy autorytetem Ojcu, a Smok że nie jest - i sugerujesz, że pomiędzy tymi twierdzeniami nie ma sprzeczności.

Nie rozważamy tutaj co Jezus uczynił, będąc na ziemi...

Czemu mają służyć pytania, co ja czytam w Biblii? Wytłumacz się najpierw z tego co ja czytam w waszych postach...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 10:17 pm 

Axanna napisał(a):

Ja również [na to]:
ani_isza napisał(a):

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 10:23 pm 

ani_isza napisał(a):
Axanna napisał(a):

Ja również [na to]:
ani_isza napisał(a):

Co ma piernik do wiatraka?

Odpowiedz dlaczego "nie widzisz" sprzeczności w zdaniach "Jezus jest równy autorytetem Ojcu" i "Ojciec ma większy autorytet od Syna"?

Póki tego nie wyjaśnisz, mam wątpliwości co do sensu dyskusji z Tobą, bez urazy.

Co się tyczy Twego pytania, to zanim spróbuje na niego odpowiedzieć, chciałabym go najpierw zrozumieć. Więc proszę, wyjaśnij, co masz na myśli, mówiąc o tym "związaniu", bo nie rozumiem... może też jakiś cytat o tym "związaniu" o jakim mowa, żeby rzucić nieco światła...

Właściwie, to... - jak Ojciec jest związany z Synem, a Syn z Ojcem, i jak Duch z Ojcem i Synem, na tej zasadzie pewnie Imię jest związane z Ojcem, i Synem, i Duchem... a w czym właściwie problem :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 19, 2009 10:49 pm 

Myślę, że mogę pomóc, bo trochę z boku jestem :D

Axanna napisał(a):
W czerwonym piszę, że "uniżył się i przyjął autorytet Ojca" ... nie za bardzo to wyjaśnia sprawę...

Czego nie wyjaśnia? Trudno coś wyjaśnić, jeśli wyłącznie i mgliście zaznaczasz, że "nie za bardzo wyjaśnia". Może napisz bardziej precyzyjnie, czego nie rozumiesz z tego, co napisałem. O ile dokładnie przeczytałem Waszą wymianę zdań, to chyba widzę pewne nieporozumienie. Jeśli chodzi o autorytet, to możemy mówić o dwóch relacjach autorytetu:

1. Autorytet Boga [który jest jednością Osób] w stosunku do stworzenia - wszystkie trzy Osoby Boga mają ten autorytet równy. Wszystkie trzy Osoby Boga są Stwórcami w stosunku do stworzenia. Dlatego Ojciec jest Panem, Syn jest Panem i Duch jest Panem. Bo JHWH Elohim czyli dosłownie "Ten Bogowie" jest Panem.

2. Autorytet w relacjach między Osobami Boga. Syn będący równy Ojcu w sensie natury uniżył się i przyjął postać sługi [Flp. 2:5-8] przyjmując tym samym autorytet Ojca nad sobą. Są relacje, w których Ojciec i Duch posyłają Syna [Iz. 48:12-16] albo Ojcec i Syn posyłają Ducha [Jan 14:26; 16:7]

Może dlatego nie ma sprzeczności - po prostu rozmawiacie o dwóch różnych płaszczyznach autorytetu.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1