www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 17, 2025 10:08 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 10:04 pm 

hungry napisał(a):
ani_isza napisał(a):
hungry napisał(a):
a gdzie masz napisane ze Jezus to JHWH ?
Jeshua to Jeshua a JHWH to JHWH.

Skoro to ma dla Ciebie znaczenie, to chciałam Ci zwrócić uwagę, że niestety jest napisane że JHWH to JESZUAH. Posługujesz się hebrajskim, to pewnie go znasz dostatecznie, więc sprawdź sobie w oryginale.
"LA-JHWH HAJESZUAH..."- początek wersetu z Ps.3:9 [w mojej B.hebr. to werset 8] -pewnie wiesz, że tutaj przedrostek "LA" wskazuje na stan ciągły faktu, że "JHWH" to "TENJESZUAH" 8)

Jest też inne ciekawe wskazanie:
"...PORZUCIŁ BOGA, KTÓRY GO STWORZYŁ, ZNIEWAŻYŁ SKAŁĘ ZBAWIENIA SWEGO". [Powt.Pr 32:15b]

A gdzie ja zaprzeczałem że Jezus jest Bogiem? Napisałem tylko że Ojciec to nie Syn a Syn to nie Ojciec i tyle.

Odniosłam się do tego:
hungry napisał(a):

Czy Ty masz problem ze zrozumieniem swojego własnego pytania, czy mojej wypowiedzi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 10:12 pm 
Zapytałem się jedynie o JHWH. A Ty już dorabiasz coś swojego... Znam historię wody ze skały z Mojżeszowej i że jest adekwatna z wypowiedzią 1 kor. 10 rozdział - analogia do Chrystusa. Czytamy w torze,ze JHWH towarzyszył Izraelowi po wędrówce przez pustynię. Ze na skale byl JHWH gdy to się stało a Paweł pisze że skala towarzyszącą był Jezus

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 2:09 pm przez hungry, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 10:30 pm 

hungry napisał(a):
ojej zapytałem się jedynie o JHWH. A Ty już dorabiasz coś swojego...

A co ja sobie swojego dorobiłam? Zdaje się, że tylko wskazałam, gdzie jest napisane, że JHWH to JESZUAH.
I nie musisz dziękować 8)

Teraz mam takie pytanie w związku z tymi Twoimi twierdzeniami:
hungry napisał(a):

hungry napisał(a):
A gdzie ja zaprzeczałem że Jezus jest Bogiem? Napisałem tylko że Ojciec to nie Syn a Syn to nie Ojciec i tyle.

Kojarzysz czy gdzieś w Biblii jest wskazanie, że "imię" JHWH jest zastrzeżone tylko dla Ojca?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 11:06 pm 

Witajcie!

Nie myslalam ze temat sie tak bedzie dalej rozwijal. Poczytalam sobie i chcialam zacytowac jednego brata ktorego wypowiedz potraktuje jako podsumowanie tematu przeze mnie. Mam nadzieje ze sie nie obrazi. Osmiele sie tez dodac ze zaden z tych forumowiczow ktorzy wierza inaczej nie podal zadnych przekonujacych argumentow opartych na Słowie Bozym.

Cytuj:
Nie wiem jak wygląda Bóg. Wiem natomiast, że Bogiem jest Ojciec, Syn i Duch Święty. Tak jak pisałem Ojciec nie jest Synem, Synem nie jest Duch Święty ani Duch nie jest Ojcem. Jednak zarówno Ojciec, Syn i Duch Święty to jeden Bóg. Czy jestem to w stanie poznać umysłem.? Nie jestem. Nie potrafię ogarnąć istoty Boga bo tak jak to było zauważone przez wielu już na tym forum, jest to nie możliwe. Ale możliwym jest przyjęcie, że Bóg to Ojciec, Syn i Duch Święty, bo do każdego z nich odnosi się termin JHWH. Wersetów w tym temacie już padło wiele a jeszcze wiele można cytować. Jest tylko taka ważna sprawa w tej rozmowie. Mianowicie rozważając musimy się odnosić konkretnie do tekstu Pisma Świętego.

Rdz. 1:26 "Potem rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka na obraz nasz, podobnego do nas i niech panuje nad rybami morskimi i nad ptactwem niebios, i nad bydłem, i nad całą ziemią, i nad wszelkim płazem pełzającym po ziemi."

Rdz. 18,1-5 "Potem ukazał mu się Pan w dąbrowie Mamre, gdy siedział u wejścia do namiotu w skwarne południe. A podniósłszy oczy, ujrzał trzech mężów, którzy stanęli przed nim. Ujrzawszy ich, wybiegł od wejścia do namiotu na ich spotkanie i pokłoniwszy się aż do ziemi, rzekł: Panie, jeślim znalazł łaskę w oczach twoich, nie omijaj, proszę, sługi swego. Pozwól, by przyniesiono trochę wody, abyście obmyli nogi wasze; potem odpocznijcie pod drzewem. Przyniosę też kawałek chleba, abyście się posilili. Wszak po to wstąpiliście do sługi waszego. Potem możecie pójść dalej. Wtedy oni rzekli: Uczyń tak, jak powiedziałeś!"

Ciekawym jest ze w nastepnym rozdziale czytamy juz ze:

Rdz. 18,1-3 "Pod wieczór przyszli dwaj aniołowie do Sodomy, a Lot siedział w bramie Sodomy. Gdy ich Lot ujrzał, powstał, by wyjść na ich spotkanie, i pokłonił się aż do ziemi, i rzekł: Proszę, panowie moi, wstąpcie do domu sługi waszego i przenocujcie. Umyjcie nogi wasze, a wczesnym rankiem wstaniecie i możecie pójść drogą swoją. I odpowiedzieli: Nie, będziemy nocowali na dworze. Lecz on bardzo nalegał na nich; wstąpili więc do niego i weszli do domu jego. A on wyprawił im ucztę, upiekł przaśniki i jedli."

Pozdrawiam!
Gabi

P.S. Za jakiekolwiek "etykietki" przepraszam.

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Ostatnio edytowano So lut 14, 2009 11:33 pm przez Gabi, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 11:17 pm 
ani_isza napisał(a):
hungry napisał(a):
ojej zapytałem się jedynie o JHWH. A Ty już dorabiasz coś swojego...

A co ja sobie swojego dorobiłam? Zdaje się, że tylko wskazałam, gdzie jest napisane, że JHWH to JESZUAH.
I nie musisz dziękować 8)

Teraz mam takie pytanie w związku z tymi Twoimi twierdzeniami:
hungry napisał(a):

hungry napisał(a):

Kojarzysz czy gdzieś w Biblii jest wskazanie, że "imię" JHWH jest zastrzeżone tylko dla Ojca?

A gdzie ja przeczę temu że JHWH to Jeshua. Mi chodziło jedynie o to że uważać w tekście biblii w wielu miejscach mowa jest o Ojcu. Więc nie wiem czy jest rozsądne wszędzie dopatrywanie się imienia jeshua.

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 2:11 pm przez hungry, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 15, 2009 12:07 am 

HUNGRY acha.
Jak masz coś z Biblii o tym, że JHWH to zawsze tylko i wyłącznie Ojciec, to zapodaj.
wujcio napisał(a):
W świecie na którym jesteśmy nie ma tkiego bytu, który jest światłością i jednocześnie jest osobą ! Ale Bóg to Bóg i chwała mu za to :D

Czytamy natomiast, co ta światłość oznacza. W odróżnieniu oczywiście od światłości w której JHWH przebywa [1Tm 6:16 ].
Mamy natomiast też w "Nowym Testamencie" zobrazowanie na czym polega "jedność złożona" [to hebrajskie starotestamentowe: "echad"]. Gdyby rzeczywiście nie była ona złożona, to pewnie dzisiaj czytalibyśmy o JHWH w oryginale Pwt.Prawa [6:4] że JHWH jest "jachid" jak to jest użyte w przypadku Rodz.22:2 [i co do tej jedyności obiecanego syna Abrahama i Sary nie ma wątpliwości].

A tak czytamy np.:
"Usiłujcie zachować jedność Ducha dzięki więzi, jaką jest pokój. Jedno jest Ciało i jeden Duch, bo też zostaliście wezwani do jednej nadziei, jaką daje wasze powołanie.Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest.Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich."[Ef. 4:3-6]
"...tak my wszyscy jesteśmy jednym ciałem w Chrystusie, a z osobna jesteśmy członkami jedni drugich "[Rzym. 12:5]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 15, 2009 5:39 pm 

ani isz napisał(a):
Czytamy natomiast, co ta światłość oznacza. W odróżnieniu oczywiście od światłości w której JHWH przebywa [1Tm 6:16 ].
Mamy natomiast też w "Nowym Testamencie" zobrazowanie na czym polega "jedność złożona" [to hebrajskie starotestamentowe: "echad"]. Gdyby rzeczywiście nie była ona złożona, to pewnie dzisiaj czytalibyśmy o JHWH w oryginale Pwt.Prawa [6:4] że JHWH jest "jachid" jak to jest użyte w przypadku Rodz.22:2 [i co do tej jedyności obiecanego syna Abrahama i Sary nie ma wątpliwości].

Jestem pełen zdziwienia i zaskoczenia jak ty pięknie potrafisz odpowiadać nie na temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 15, 2009 6:35 pm 

Coś mi się zdaje, że dość powszechnym problemem jest kojarzenie imienia JHWH wyłącznie z Ojcem czyli z jedną Osobą. Tymczasem Bóg to JHWH elohim i Adonai echad, a więc Jeden Bóg JHWH będący jednością złożoną i opisywany jako więcej niż jedna Osoba o imieniu JHWH. Dlatego oprócz Ojca nazywanego JHWH mamy również JHWH przebitego na krzyżu, który przyjdzie w ciele na ziemię [który nie jest ani Ojcem, ani Duchem] oraz JHWH mówiącego do Izraela i prowadzącego Izraela na pustyni [który nie jest ani Ojcem, ani Synem]. Mamy Ojca i Ducha, którzy posyłają Syna. Mamy Ojca, który uwielbia Syna, Ducha, który uwielbia Syna, Syna, który uwielbia Ojca. Wszystkie trzy Osoby są nazywane JHWH, wszystkie trzy mają udział w stworzeniu, a Bóg jest Jednością złożoną.

Axano, w Zach. 12:10 jest napisane, że JHWH został przebity przez ludzi, a Jan 19:37 potwierdza, że stało się to na krzyżu. Zach. 14:5 mówi, że nogi JHWH staną na Górze Oliwnej podczas Jego przyjścia na ziemię. Ps. 110:5-7 mówi, że Adonai [w pierwotnej wersji JHWH] przyjdzie w ciele, by sądzić narody, a Obj. 19:11-16 mówi dokładnie o tym samym, wskazując, że ta Osoba to Wcielony Syn Boży. W większości polskich przekładów nie widać, gdzie słowo "Pan" jest tłumaczeniem JHWH i dlatego w samym tekście Brytyjki na przykład mogłaś tego nie zauważyć. Jest wiele innych fragmentów ukazujących Syna Bożego jako JHWH jeszcze przed Jego wcieleniem. Jest nawet cały wątek na temat Syna Bożego jako JHWH.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N lut 15, 2009 6:45 pm 

no,to wszystko jasne!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 15, 2009 7:28 pm 

W kontekscie tematu ciekawi mnie jeszcze ponizszy werset w ktorym
trzy razy uzyto wyrazu swiety:

Obj. 4:8 "A każda z tych czterech postaci miała po sześć skrzydeł, a wokoło i wewnątrz były pełne oczu; i nie odpoczywając ani w dzień, ani w nocy śpiewały: Święty, święty, święty jest Pan, Bóg Wszechmogący, który był i który jest, i który ma przyjść."

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 15, 2009 10:09 pm 

Nie bylam przy komputerze, wiec dopiero teraz odpowiadam.

Ani_isza napisala

Cytuj:
Chodzi o to, czy znajdujemy w Biblii wskazania o JEGO np MOCY, AUTORYTECIE, POZYCJI, ODRĘBNOŚCI?

Znajdujemy ten, który podalas i wiele innych.
Zmartwiło mnie i na moment zasiało wątpliwości, ze odbiera Mu się boskość i dlatego podalam info oJego Imionach, które również są swaidectwem mocy, autorytetu i pozycji, jaka zajmuje Duch sw. Ponieważ Imie było wazne, określało charakter osoby. Np IHWH Zbawia.
Określało wszystko, czym dana osoba była, jej misję, znaczenie.
Dlaczego no przy tekscie:
Iz 9,5 Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.
Pada Imie: cudowny Doradca, Bog Mocny, Ojciec Odwieczny?
Wg mnie wyliczane są tu imiona i Ducha i Ojca .
Imionami Ojca i Ducha sw nazwą Syna.. O czymś to swaidczy.
no chyba ze zle mysle..

We wskazanym przez Ciebie fragmencie z ewang Jana - tylko, ze w 26 wersie czytamy, ze On nauczy nas wszystkiego i przypomni, co Jezus mowił. Wiec Duch naucza, wprowadza w prawdę, - bo nie mówi Sam od Siebie: (J 16,13) mówi do apostołów- (Dz Ap 13,2):Rzekł Duch sw, mówi do zborów (Obj2,7) (7) Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów.
Co mysle o tym, ze : „/…/wy go znacie, bo przebywa wśród was”- skoro Jezus miał Ducha sw, zostal z Niego poczety i namaszczony podczas chrztu,
( pozniej Jezus przez Ducha sw ofiarowal samego Siebie: (Hbr 9) (14) o ileż bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego ofiarował samego siebie bez skazy Bogu, oczyści sumienie nasze od martwych uczynków, abyśmy mogli służyć Bogu żywemu. I Duch sw bral udzial w zmartwychwstaniu Jezusa:(Rzym8 ) (11) A jeśli Duch tego, który Jezusa wzbudził z martwych, mieszka w was, tedy Ten, który Jezusa Chrystusa z martwych wzbudził, ożywi i wasze śmiertelne ciała przez Ducha swego, który mieszka w was - wg mnie tutaj mamy pokazane wspoludzial 3 osob Boga w dziele zbawienia, dlatego uzylam wczesniej cyt.z Jud 20,20 o udziale Boga w trojcy w zbawieniu) .
To:
przebywajacy z Nim uczniowie musieli Go znac. Bo widzieli Jezusa. Oni słyszeli, oczami widzieli i rekoma dotykali zywot- który został im objawiony:
(11J) (1) Co było od początku, co słyszeliśmy, co oczami naszymi widzieliśmy, na co patrzyliśmy i czego ręce nasze dotykały, o Słowie żywota (2) a żywot objawiony został, i widzieliśmy, i świadczymy, i zwiastujemy wam ów żywot wieczny, który był u Ojca, a nam objawiony został.

Jak wiemy w Biblii nie wystepuje termin „osoba” , termin ten ukuli wczesni teolodzy
Dla hungrego Duch sw jest osobą, na szczescie nie bezosobowa mocą.
Tylko ze ta Osoba ma przymioty Boga!.

Duch sw jest wszechwiedzący, (czy Bog jest wszechwiedzący?) tylko On POZNAL KIM JEST BÓG.
(1Kor2 )/…/
Duch bada wszystko, nawet głębokości Boże. (11) Bo któż z ludzi wie, kim jest człowiek, prócz ducha ludzkiego, który w nim jest? Tak samo kim jest Bóg, nikt nie poznał, tylko Duch Boży.
No i wszechmocny ( czyz Bog nie jest wszechmocny?) -z Niego poczęty zostal Jezus .

oraz wraz z Ojcem i Synem bral udzial w akcie stwarzania. (1Rodz 26mamy tu piekny obraz Boga w 3 osobach, i wspominany przez Gabi fragment Rodz 18, 1-3 oraz Obj4,8 )
Dodam tylko, ze gdy poszukamy w symbolice biblijnej- znajdziemy jesczse jeden tekst mówiący o cudownym współdziałaniu 3 Osób. ( o tym fragmencie wspomnial hungry)
Wg obietnicy Jezusa, z naszych glebi ma popłynąć woda ( rzeka wody żywej) , ku żywotowi wiecznemu. Woda jest symbolem Ducha sw.
W 1 Kor 10 czytamy:
(4) i wszyscy ten sam napój duchowy pili; pili bowiem z duchowej skały, która im towarzyszyła, a skałą tą był Chrystus.
Bog powiada do Mojżesza w 2 Rodz :
(5) I rzekł Pan do Mojżesza: Przejdź się przed ludem i weź z sobą kilku ze starszych Izraela. Weź także do ręki laskę swoją, którą uderzyłeś Nil, i idź! (6) Oto Ja stanę przed tobą na skale, tam, na Horebie, a ty uderzysz w skałę i wytryśnie z niej woda, i lud będzie pił. Mojżesz uczynił tak na oczach starszych Izraela. (7) I nazwał to miejsce Massa i Meriba, ponieważ synowie izraelscy spierali się tam i kusili Pana, mówiąc: Czy jest Pan pośród nas, czy nie?

Jest wszechobecny, nie ucieknie się , nie schowa , sprzed Jego oblicza (Psalm 139 (7) Dokąd ujdę przed Duchem twoim? I dokąd przed obliczem twoim ucieknę?
(8 ) Jeśli wstąpię do nieba,Ty tam jesteś, A jeśli przygotuję sobie posłanie w krainie umarłych, I tam jesteś.).

Wg mnie Osoba Ducha sw ma wiec boze przymioty, nie jest wyłącznie Duchem Boga. Po prostu Nim jest w niepojęty dla nas sposób

Nie wiem czemu hungry sie nie ustosunkowal do fragmnetu o Ananiaszu :roll:

piszesz:
Cytuj:
U Izajasza 48:16 czytam o tym, kto posyłał: "ADONAJ JHWH SZELACHANI WERUCHO" [MÓJ_PAN JHWH POSŁAŁ_MNIE I_DUCH_JEGO] - czyli posyłali: Pan JHWH i Duch JHWH, rozdzielenie na te "osoby" jest wyraźne w hebrajskim tak samo jak to, że każda z nich jest JHWH.

W Rodz.1:2 czytam o "RUACH ELOHIM", DUCHU ELOHIM który unosił się nad powierzchnią wód, a w Ks. Hioba [33:4] czytam, że [w nawiasie jest dosłownie] "RUACH-EL" ["DUCH-BÓG"] STWORZYŁ MNIE A TCHNIENIE WSZECHMOCNEGO OŻYWIŁO MNIE".

Ani -iszo ja jestem wdzieczna za Twoje hebrajskie notatki- bo sama nie umiem do tego dojsc. Podasz jakis link ?, tylko prosze o jez polski:)
Na tym forum duzo tego znajduje i się ciesze, choc przyznaje trudno mi zrozumiec w pelni…

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 16, 2009 12:16 pm 

Widzę, że jednak nie doczekam się konkretnych odpowiedzi matana na mój ostatni post. Wcześniej pisał olbrzymie posty przekręcając prawdę o Bogu i wtedy jakoś mu nie przeszkadzało, że zaniedbuje rodzinę i inne obowiązki... . Widzę również, że z braku argumentów postanowił posądzić adwersarzy o "ducha osądu i agresji" - tak jest zdecydowanie łatwiej.

matan napisał(a):
po 20 wiekach chrześcijaństwa i pseudochrześcijaństwa gdy nie ma dziś Apostołów i nie mozna po prostu spytac np. Pawła "bracie jak jest w tej kwestii a jak w tej" musimy być bardzo ostrożni by przez swą postawę nie zabić wiary w innych którzy kochają Boga i Yeshuę Pana a wierza inaczej...

Apostołowie nie wierzyli w innego Jezusa niż Wcielony JHWH Zbawiciel przebity na krzyżu i nie wierzyli w 3 bogów różnej wielkości. Nie pisali o tym, że Jeszua jest "mniejszym bogiem", a Ojciec jest "bogiem większym od Syna". Jako Żydzi nigdy nie wzywali do łamania 1 przykazania Tory. Dla nich Ojciec to JHWH, Syn to JHWH i Duch to JHWH, a jednak Bóg jest jeden w jedności złożonej jako Adonai echad i JHWH elohim - taki Bóg stopniowo objawiał się w ST i taki został objawiony ostatecznie przez Wcielonego JHWH Zbawiciela czyli Jeszuę Mesjasza. Konkretne fragmenty Pism były cytowane wielokrotnie.

Postawa apostołów wobec ludzi głoszonych innego Jezusa w innym duchu była jawna i niezbyt "ekumeniczna" [II Kor. 11:2-4]. Politeiści wierzący w Jezusa innego niż Bóg ponad wszystkim [Rzym. 9:5] i wieczny Stwórca Wszechświata [Hebr. 1:8-12] raczej nie byli dla Pawła braćmi.

matan napisał(a):
poniewaz pierwsi chrześcijanie nigdy nie głosili trójcy tylko Jedynego Prawdziwego Boga i Yeshuę Mesjasza (można sprawdzić samemu w historii kościoła)

Pierwsi chrześcijanie nigdy nie głosili Jedynego prawdziwego Boga, a OPRÓCZ Niego jakiegoś "mniejszego boga" czyli Jeszuę Mesjasza. Jezus to dla apostołów i pierwszych chrześcijan "Pan mój i Bóg mój" [Jan 20:28] a jednocześnie "Nie będziesz miał innych bogów obok mnie" [II Mojż. 20:3] - a przecieć Ojciec to Bóg i Duch to Bóg. Po prostu pierwsi chrześcijanie nie postanowili objąć umysłem istoty Boga. Zaczęli to robić dopiero pierwsi heretycy jak Ariusz na przykład.

matan napisał(a):
czy zrodzenie jest forma stworzenia ??? na pewno jest różnica między stworzeniami stworzonymi przez JHWH i Jezusa a bezpośrednim "zrodzeniem" Syna przez Ojca jaka tego nie wiem i zbyt głupi jestem by to rozstrzygnąć...na pewno Pismo wyraźnie rozdziela w sensie osoby Ojca i Syna...na pewno Syn nie jest równy Ojcu...również teraz Ojciec jest dla Syna "Moim Bogiem"

Ciekawe jest to, że w pewnych sprawach matan przyznaje się, że jest "zbyt głupi", ale jednocześnie jest "na tyle mądry" by upierać się przy herezjach, których nie potrafi uzasadnić biblijnie - na przykład twierdzić, że Syn nie jest równy Ojcu w sensie Boskiej natury i że określenie "moim bogiem" odnosi się do wyższości Ojca nad Synem w sensie natury, a nie do autorytetu Ojca jako Osoby JHWH nad Synem jako Osobą JHWH, który wynika z misji i funkcji Syna jako Mesjasza, a nie z niższości Jego natury wobec natury Ojca - co zostało pokazane na podstawie Pisma. Obydwa problemy wiążą się z faktem Wcielenia Syna Bożego i Jego dobrowolnego uniżenia, co jest jedną z fundamentalnych doktryn biblijnych chrześcijaństwa. Matan sam twierdzi, że jest "na tyle głupi", żeby nie rozstrzygać jaka jest różnica między stworzeniami stworzonymi przez JHWH i Jezusa a bezpośrednim "zrodzeniem" Syna przez Ojca, ale z drugiej strony jest "na tyle mądry" żeby twierdzić, że JHWH i Jezus to dwaj różni bogowie (większy i mniejszy), choć Pismo mówi, że JHWH jest Jeden jako jedność złożona, a jednocześnie że JHWH Zbawiciel został przebity na krzyżu, że JHWH przyjdzie na ziemię w ciele i że trzy Osoby są określane jako JHWH, a w wieczności Ojciec oddawał chwałę Synowi [Jan 17:5]. Są nawet teksty mówiące, że JHWH posłał JHWH [Zach. 2:12-13 ininne].

Modlę się o Ciebie, matanie. Nie osądzam Ciebie, natomiast rozsądzam Twoje poglądy na podstawie Pisma. Nie twierdzę że Ty jesteś antychrystem, ale Twoje wypowiedzi świadczą o tym, że jesteś pod wpływem herezji i swoimi wypowiedziami innych wprowadzasz w błąd. Nie musisz mi na ten post odpowiadać, skoro się juz z nami pożegnałeś. Spróbuj się pomodlić do Jezusa, żeby Ci objawił, kim jest naprawdę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 16, 2009 3:58 pm 

To żeby już wszystko do końca wyjaśnić, to jeszcze do tego się odniosę:
hungry napisał(a):
Ludzie lubią pofantazjować.
Przykre tylko to że na temat Boga fantazjują zamiast zajrzeć do biblii. Z A całym szacunkiem do założyciela wątku ani_isza ale nie rozumiem jej insynuacji do wspomnianych muzyków.

Starałam się [chyba na trzech pierwszych stronach] detalicznie wyjaśnić jakie stawiam zarzuty wspomnianym muzykom.

I tutaj dziękuję MATAN'owi, że napisał jak jest:
Matan napisał(a):
Pamiętajcie jednak że w żaden sposób jako zespół Pomoc duchowa nie głosimy prawd teologicznych które sa niezgodne z kościołem w którym usługujemy (jesteśmy rózni teologicznie sami w zespole) oczywiście w ramach przyzwoitości i Ducha Miłości...jeśli np. usługujemy u babtystów o których wiemy że nie uznają chrztu Duchem Świętym tak jak my to nie poruszam tego tematu...gdy usługujemy w kościołach katolickich (Chwała Jezusowi) to nie bombardujemy ludzi o kulcie Maryji czy obrazach ale wskazujemy na to by postawić na pierwszym miejscu w swym życiu Jezusa Chrystusa by oddać Mu swe życie...mówie czesto z odwagą że dopiero od tego momentu zaczyna się prawdziwe chrześcijaństwo co jest dość ryzykowne ale potrzebne...
choć osobiście wierzę w część doktryny o Trójcy a w część nie
(tzn. wierzę w trzy Święte Wszechmogące Osoby : Boga Ojca, Jezusa Chrystusa i Ducha Świętego to nie wierzę że "tworzą " one tego Jedynego JHWH w 3 osobach...wyznaję że moim Panem i Bogiem jest Yeshua Mesjasz ale Najwyższym Bogiem jest jak mówi Pismo _ JAHWEH)...

Właśnie o tym pisałam na początku tematu: o nie ujawnianiu w co wierzą wspomniani wykonawcy, co uważam za nieuczciwe w stosunku do słuchaczy [zwłaszcza jeżeli sprzedaje się im swoje płyty]. Jak widać nie było insynuacji, tylko fakty. Dla mnie ma bardzo duze znaczenie kim dla kogoś jest Jezus i czy to ten sam Jezus w jakiego ja wierzę. Podobnie jak ma dla mnie znaczenie, czy ktos wierzy w natchnienie całego Pisma, czy tylko w natchnienie ulubionych fragmentów z tego Pisma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 16, 2009 4:26 pm 

Gil napisał(a):
Zmartwiło mnie i na moment zasiało wątpliwości, ze odbiera Mu się boskość i dlatego podalam info oJego Imionach, które również są swaidectwem mocy, autorytetu i pozycji, jaka zajmuje Duch sw. Ponieważ Imie było wazne, określało charakter osoby. Np IHWH Zbawia.
Określało wszystko, czym dana osoba była, jej misję, znaczenie.

Wiesz, ja sobie tak myślę, że nie można jednak zaniedbywać poznawania Biblii. Takiego np. zwykłego czytania jej "pod danym kątem" - ja tak wielokrotnie robiłam, a przecież nie sposób wszystkiego zapamiętać, więc trzeba wciąż trwać w tej praktyce [tak, jak w osobistej relacji z Jezusem]. Nie wszystko można usprawiedliwić pewną granicą naszych możliwości poznawczych. W Biblii jest wiele przesłąnek, porównań, obrazów, ale i tekstów WPROST o rzeczywistości związanej z JHWH Ojcem, JHWH Synem i JHWH Duchem Św.-JHWH jako ELOHIM. Gdy się jest "ugruntowanym w Piśmie", to wtedy łatwiej zrozumieć wiele rzeczy i trudniej dać się zwieść:
"[...aby was stawić przed obliczem swoim jako świętych i niepokalanych, i nienagannych] jeśli tylko wytrwacie w wierze, ugruntowani i stali, i nie zachwiejecie się w nadziei, opartej na ewangelii, którą usłyszeliście, która jest zwiastowana wszelkiemu stworzeniu pod niebem, a której ja, Paweł, zostałem sługą." [Kol 1:22-23] Myślę, że trzeba mieć pewność jakiej ewangelii sługą był Paweł.

"Gdy jednak zstąpi na was Duch Świętego otrzymacie Jego moc i będziecie świadczyć o Mnie w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, aż po krańce ziemi." [Dz. 1:8] Duch Św. ma moc i Jego [Ducha Sw.] moc mieli otrzymać oczekujący.

"I rzekł Piotr: Ananiaszu, czym to omotał szatan serce twoje, że okłamałeś Ducha Świętego i zachowałeś dla siebie część pieniędzy za rolę?(4) Czyż póki ją miałeś, nie była twoją, a gdy została sprzedana, czy nie mogłeś rozporządzać pieniędzmi do woli? Cóż cię skłoniło do tego, żeś tę rzecz dopuścił do serca swego? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu." [Dz. 5:3-4] Duch Św. jest Bogiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 16, 2009 6:37 pm 

hungry napisał(a):

hungry napisał(a):
A ja temu nie przeczę przecież że JHWH to Jeshua też ja tylko tylko trzeba uważać bo w wielu miejscach mowa jest o Ojcu. Więc nie wiem czy jest rozsądne wszędzie dopatrywanie się imienia jeshua..

:?: :?: :?:

Czy mógłbyś to wyjaśnić?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1