Nie bylam przy komputerze, wiec dopiero teraz odpowiadam.
Ani_isza napisala
Cytuj:
Chodzi o to, czy znajdujemy w Biblii wskazania o JEGO np MOCY, AUTORYTECIE, POZYCJI, ODRĘBNOŚCI?
Znajdujemy ten, który podalas i wiele innych.
Zmartwiło mnie i na moment zasiało wątpliwości, ze odbiera Mu się boskość i dlatego podalam info oJego Imionach, które również są swaidectwem mocy, autorytetu i pozycji, jaka zajmuje Duch sw. Ponieważ Imie było wazne, określało charakter osoby. Np IHWH Zbawia.
Określało wszystko, czym dana osoba była, jej misję, znaczenie.
Dlaczego no przy tekscie:
Iz 9,5 Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu,
i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.
Pada Imie: cudowny Doradca, Bog Mocny, Ojciec Odwieczny?
Wg mnie wyliczane są tu imiona i Ducha i Ojca .
Imionami Ojca i Ducha sw nazwą Syna.. O czymś to swaidczy.
no chyba ze zle mysle..
We wskazanym przez Ciebie fragmencie z ewang Jana - tylko, ze w 26 wersie czytamy, ze On nauczy nas wszystkiego i przypomni, co Jezus mowił. Wiec Duch naucza, wprowadza w prawdę, -
bo nie mówi Sam od Siebie: (J 16,13) mówi do apostołów- (Dz Ap 13,2):
Rzekł Duch sw, mówi do zborów (Obj2,7) (7)
Kto ma uszy, niechaj słucha, co Duch mówi do zborów.Co mysle o tym, ze : „/…/wy go znacie, bo przebywa wśród was”- skoro Jezus miał Ducha sw, zostal z Niego poczety i namaszczony podczas chrztu,
( pozniej Jezus przez Ducha sw ofiarowal samego Siebie: (Hbr 9) (14) o ileż bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego ofiarował samego siebie bez skazy Bogu, oczyści sumienie nasze od martwych uczynków, abyśmy mogli służyć Bogu żywemu. I Duch sw bral udzial w zmartwychwstaniu Jezusa:(Rzym8 ) (11) A jeśli Duch tego, który Jezusa wzbudził z martwych, mieszka w was, tedy Ten, który Jezusa Chrystusa z martwych wzbudził, ożywi i wasze śmiertelne ciała przez Ducha swego, który mieszka w was - wg mnie tutaj mamy pokazane wspoludzial 3 osob Boga w dziele zbawienia, dlatego uzylam wczesniej cyt.z Jud 20,20 o udziale Boga w trojcy w zbawieniu) .To:
przebywajacy z Nim uczniowie musieli Go znac. Bo widzieli Jezusa. Oni słyszeli, oczami widzieli i rekoma dotykali zywot- który został im objawiony:
(11J) (1) Co było od początku, co słyszeliśmy, co oczami naszymi widzieliśmy, na co patrzyliśmy i czego ręce nasze dotykały, o Słowie żywota (2) a żywot objawiony został, i widzieliśmy, i świadczymy, i zwiastujemy wam ów żywot wieczny, który był u Ojca, a nam objawiony został.
Jak wiemy w Biblii nie wystepuje termin „osoba” , termin ten ukuli wczesni teolodzy
Dla hungrego Duch sw jest osobą, na szczescie nie bezosobowa mocą.
Tylko ze ta Osoba ma przymioty Boga!.
Duch sw jest wszechwiedzący, (czy Bog jest wszechwiedzący?)
tylko On POZNAL KIM JEST BÓG.(1Kor2 )/…/
Duch bada wszystko, nawet głębokości Boże. (11) Bo któż z ludzi wie, kim jest człowiek, prócz ducha ludzkiego, który w nim jest? Tak samo kim jest Bóg, nikt nie poznał, tylko Duch Boży.No i wszechmocny ( czyz Bog nie jest wszechmocny?) -z Niego poczęty zostal Jezus .
oraz wraz z Ojcem i Synem bral udzial w akcie stwarzania. (1Rodz 26mamy tu piekny obraz Boga w 3 osobach, i wspominany przez Gabi fragment Rodz 18, 1-3 oraz Obj4,8 )
Dodam tylko, ze gdy poszukamy w symbolice biblijnej- znajdziemy jesczse jeden tekst mówiący o cudownym współdziałaniu 3 Osób. ( o tym fragmencie wspomnial hungry)
Wg obietnicy Jezusa, z naszych glebi ma popłynąć woda ( rzeka wody żywej) , ku żywotowi wiecznemu. Woda jest symbolem Ducha sw.
W 1 Kor 10 czytamy:
(4) i wszyscy ten sam napój duchowy pili; pili bowiem z duchowej skały, która im towarzyszyła, a skałą tą był Chrystus.Bog powiada do Mojżesza w 2 Rodz :
(5) I rzekł Pan do Mojżesza: Przejdź się przed ludem i weź z sobą kilku ze starszych Izraela. Weź także do ręki laskę swoją, którą uderzyłeś Nil, i idź! (6)
Oto Ja stanę przed tobą na skale, tam, na Horebie, a ty uderzysz w skałę i wytryśnie z niej woda, i lud będzie pił. Mojżesz uczynił tak na oczach starszych Izraela. (7) I nazwał to miejsce Massa i Meriba, ponieważ synowie izraelscy spierali się tam i kusili Pana, mówiąc: Czy jest Pan pośród nas, czy nie?
Jest wszechobecny, nie ucieknie się , nie schowa , sprzed Jego oblicza (Psalm 139 (7)
Dokąd ujdę przed Duchem twoim? I dokąd przed obliczem twoim ucieknę?
(8 ) Jeśli wstąpię do nieba,Ty tam jesteś, A jeśli przygotuję sobie posłanie w krainie umarłych, I tam jesteś.).
Wg mnie Osoba Ducha sw ma wiec boze przymioty, nie jest wyłącznie Duchem Boga. Po prostu Nim jest w niepojęty dla nas sposób
Nie wiem czemu hungry sie nie ustosunkowal do fragmnetu o Ananiaszu
piszesz:
Cytuj:
U Izajasza 48:16 czytam o tym, kto posyłał: "ADONAJ JHWH SZELACHANI WERUCHO" [MÓJ_PAN JHWH POSŁAŁ_MNIE I_DUCH_JEGO] - czyli posyłali: Pan JHWH i Duch JHWH, rozdzielenie na te "osoby" jest wyraźne w hebrajskim tak samo jak to, że każda z nich jest JHWH.
W Rodz.1:2 czytam o "RUACH ELOHIM", DUCHU ELOHIM który unosił się nad powierzchnią wód, a w Ks. Hioba [33:4] czytam, że [w nawiasie jest dosłownie] "RUACH-EL" ["DUCH-BÓG"] STWORZYŁ MNIE A TCHNIENIE WSZECHMOCNEGO OŻYWIŁO MNIE".
Ani -iszo ja jestem wdzieczna za Twoje hebrajskie notatki- bo sama nie umiem do tego dojsc. Podasz jakis link ?, tylko prosze o jez polski:)
Na tym forum duzo tego znajduje i się ciesze, choc przyznaje trudno mi zrozumiec w pelni…