www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 16, 2025 9:49 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 11:24 am 
Axanna napisał(a):
Bo "test Jana" w tutejszej wersji nie przechodzą...

nie pytaj się, hungry, bo zacznie się od początku, jejku...

Poczytaj wątek, choćby od strony około 10... zresztą można ostatnich kilka stron przeczytać i wszystko jasne.

Ok Axanna hehe spokojnie. Już milknę bo ludzie tu przewrażliwieni jacyś :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 11:26 am 

hungry napisał(a):
Ok Axanna hehe spokojnie. Już milknę bo ludzie tu przewrażliwieni jacyś :D

nie da się zaprzeczyć... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 11:42 am 

Cytuj:
Hungry:
Jezus jako Bóg i Syn Boga istniał od wieków zawsze ale w ciele pojawił się później. I na ziemi był jako człowiek nie jako Bóg ale człowiek. Aby być barankiem dla odkupienia wielu.

Piszesz, że na ziemi Jezus był, jako człowiek, nie jako Bóg. Mógłbyś rozwinąć? Bo chyba nie twierdzisz, że przestał być Bogiem? A jeśli tak twierdzisz, to proszę podeprzeć to Słowem Bożym.

Cytuj:
Na pewno jedna rzecz pewna jest nie ma czegoś takiego jak Trójca. Nie róbmy proszę parodii z Pana Boga.

Sorry, ale to już jest taki poziom argumentacji, jak zdanie typu:
'nie ma czegoś takiego, jak komputer, nie róbmy sobie parodii z IBM'

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 11:56 am 
lis napisał(a):
Cytuj:
Hungry:
Jezus jako Bóg i Syn Boga istniał od wieków zawsze ale w ciele pojawił się później. I na ziemi był jako człowiek nie jako Bóg ale człowiek. Aby być barankiem dla odkupienia wielu.

Piszesz, że na ziemi Jezus był, jako człowiek, nie jako Bóg. Mógłbyś rozwinąć? Bo chyba nie twierdzisz, że przestał być Bogiem? A jeśli tak twierdzisz, to proszę podeprzeć to Słowem Bożym.

List do Filipian 2 rozdział się kłania..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 12:01 pm 

Cytuj:

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie odpowiedziałeś, czy Jezus przestał być Bogiem będąc na ziemi?

edit: W Fil 2 - nie ma takiej tezy, że przestał być Bogiem na ziemi.
Owszem jest teza: stał się człowiekiem, gdy przyszedł na ziemię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 12:07 pm 

Axanna napisał(a):
lis napisał(a):
A ma odsiać wszystkie, wszelkie.

a no... a "po owocach ich poznacie" można z Biblii wygumkować, bo po co się zawracać głowę, kiedy sprawa jest taka prosta...

Rozmawiamy o wyznaniu wiary i o rozpoznawaniu duchów - konkretnie: Ducha Bożego od duchów antychrysta. Nie o rozpoznawaniu fałszywych proroków, a o tym mówi Mat. 7:15-23.

Axanna napisał(a):
P.S. gratuluje rzeszy braci i sióstr katolickich, wraz z tą zaszczytną kastą Watykańską z papieżem na czele :twisted:

Test mówi o tym, że JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz. Nie o tym, że przychodzi za każdym razem, gdy kapłan przeprowadza "przeistoczenie". Dlatego ten test pozwala odróżnić również ducha stojącego za katolicyzmem. O czym już ktoś tutaj zresztą pisał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 12:24 pm 

hungry napisał(a):
A całym szacunkiem do założyciela wątku ani_isza ale nie rozumiem jej insynuacji do wspomnianych muzyków. Co złego w judaiźmie mesjańskim z którego pochodzi historia naszego zbawienia? Przecież my z pogan wszyscy wierzący w Jeshuę jesteśmy z dziczki wszczepieni w szlachetne drzewo oliwne którym jest Izrael.

Hungry jest dobrym zwyczajem zapoznać się z treścią wątku zanim zacznie się w nim pisać.
Można uniknąć śmieszności.

Nazywasz mesjanicznymi judaistami muzyków (matana) który głosi, że Jezus nie jest JHWH tak jak Ojciec, pisze, że nie jest pewien jego poczęcia z Duch Św. a w pewnym momencie wyszło mu nawet, że Duch Św. ma wiekszą od Jezusa moc, nie wierzy też w istnienie piekła. A piszesz to do Mesjańskiej Żydówki właśnie :P

Poszukiwacz Prawdy zakończył wpisy na 18-tej stronie zadaniem kilku bardzo konkretnych pytań matanowi. Może doczekamy się odpowiedzi na nie przez zainteresowanego, a może odpowiedź na nie pomogla by Axannie i Markusowi ( nie ma w tym złośliwości ) i może Tobie również?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 12:25 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Axanna napisał(a):
lis napisał(a):
A ma odsiać wszystkie, wszelkie.

a no... a "po owocach ich poznacie" można z Biblii wygumkować, bo po co się zawracać głowę, kiedy sprawa jest taka prosta...

Rozmawiamy o wyznaniu wiary i o rozpoznawaniu duchów - konkretnie: Ducha Bożego od duchów antychrysta. Nie o rozpoznawaniu fałszywych proroków, a o tym mówi Mat. 7:15-23.

A fałszywi prorocy, Twoim zdaniem, Smoku, to nie są te same duchy antychrysta? Po co oddzielasz te pojęcia, jakby nie miały za ze sobą nic wspólnego? Według mnie to jedna sprawa - ta sama.

Cytuj:
Axanna napisał(a):
P.S. gratuluje rzeszy braci i sióstr katolickich, wraz z tą zaszczytną kastą Watykańską z papieżem na czele :twisted:

Test mówi o tym, że JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz. Nie o tym, że przychodzi za każdym razem, gdy kapłan przeprowadza "przeistoczenie". Dlatego ten test pozwala odróżnić również ducha stojącego za katolicyzmem. O czym już ktoś tutaj zresztą pisał.

Matan ma świadectwo życia - jak mało kto, a propos - ale wyzywany jest tu od antychrystów, czyli świadectwo się nie liczy.

Ale każdy katolik z papieżem na czele z powodzeniem przejdzie tutejszy test i jeszcze się w piersi będzie bił, że tak jest - ale że zaraz odwróci się na pięcie i pójdzie robić swoje, wyznając że Jezus za każdym razem przychodzi, czy cokolwiek innego - czyli wydając całkiem inne świadectwo, ale to raptem się zaczyna liczyć. Dlaczego niby?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 12:36 pm 

Długo zastanawiałem się czy właściwym będzie udzielenie się w tym temacie. Jestem byłym ŚJ oraz BPŚw. Jezus Chrystus, Duch Święty... cóż, przez wiele, wiele lat Jezus był stworzeniem, większym aniołem, Duch Święty nieosobową siłą, mocą Bożą, spersonifikowaną w Biblii. Potem się nawróciłem... Gdy się nawróciłem, dowiedziałem się kim naprawdę jest Duch Święty i kim jest Jezus Chrystus. Nie było to następnego dnia po nawróceniu ale nie trwało długo zanim Bóg przekonał mnie kto jest kim. Może to zabrzmi dziwnie, lecz to przekonanie kim jest przychodziło z góry. Nie wiem jak to się nazywa... objawieniem?
Można moje zmiany prześledzić przez przejrzenie moich pierwszych postów na tym forum (boskość Jezusa Chrystusa).

To co czytam dzisiaj w wypowiedziach Matana i innych uczestników tego forum, odnośnie Jezusa, typu argumentów znam doskonale. Znam bo sam tak działałem, sam tak myślałem. Pamiętam dokładnie tę ścieżkę bo nie da się o niej zapomnieć. I ciesze się, że nie zapomniałem bo często rozmawiam na temat Jezusa, kim jest a kim na pewno nie jest. Mam w rodzinie w dalszym ciągu aktywnych ŚJ. Wiem, że ich do niczego nie przekonam tak jak nie uczynię tutaj na forum z tymi, którzy nie wierzą, że Jezus to JHWH. Jestem jednak w stanie przesłać każdemu kto szczerze chcę poznać prawdę o Jezusie, całe mnóstwo wersetów.

Mam wiele zapiasanych wersetów na temat, kim jest Jezus. Jestem gotów "usiąść" do merytorycznej rozmowy, opartej na Słowie Bożym, i poddać pod krytykę to co Pismo mówi o Jezusie. Ale czy jest możliwa taka dyskusja bez niepotrzebnych wycieczek personalnych i osobistych?

Zwrócę się wprost: Czy Ty Axanno, Matanie jesteście gotowi do rzeczowej rozmowy na temat kim jest Jezus?

Jest to ogromnie ważne. Bo jeśli Jezus, którego głoszę nie jest Jezusem prawdziwym, nie jest Jezusem, którego poznali apostołowie i takiego głosili to biada mi! Biada bo Pismo ostrzega przed przyjmowaniem innego Jezusa.

Dlatego wzywam Was do rozmowy opartej na Słowie, rzeczowej, merytorycznej, bez przytyków, wyzwisk, emocjonalnych uniesień. Jeśli się mylę i będziecie mogli to wykazać na podstawie Słowa Bożego... podziękuje za sprowadzenie mnie ze ścieżki zagłady. Zachęcam zatem... wykażcie mi w Słowie Bożym prawdę o Jezusie. Bo na niczym innym mi nie zależy jak na czczeniu prawdziwego Boga.

Dodam, że nie może być tak, że obie strony mają rację. Bo jeśli ktoś wierzy w Jezusa jako najwyższego Boga a inny wyznaje Go jako stworzenie, to ktoś się musi mylić.

Pozdrawiam i proszę o jedno... Nie wdawajmy się w komentowanie siebie, lecz skupmy się na meritum sprawy. Z Biblią "w ręku", nie z mieczem w dłoni.

Pozdrawiam

Marcin

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 12:59 pm 

Przebudzony75 napisał(a):
Zwrócę się wprost: Czy Ty Axanno, Matanie jesteście gotowi do rzeczowej rozmowy na temat kim jest Jezus?

Jest to ogromnie ważne. Bo jeśli Jezus, którego głoszę nie jest Jezusem prawdziwym, nie jest Jezusem, którego poznali apostołowie i takiego głosili to biada mi! Biada bo Pismo ostrzega przed przyjmowaniem innego Jezusa.

Dlatego wzywam Was do rozmowy opartej na Słowie, rzeczowej, merytorycznej, bez przytyków, wyzwisk, emocjonalnych uniesień.

Marcinie, przede wszystkim (jeżeli czytałeś temat) dobrze wiesz, że życzenie o "merytorycznej dyskusji bez przytyków i wyzwisk" pozostanie pobożnym tylko życzeniem, bo z całą pewnością nie pójdzie, jak byś chciał, bez ... no po co za daleko chodzić - bez czegoś takiego, na przykład:
salamandrus napisał(a):

Po drugie, jeżeli czytałeś, pisałam wyżej:
Axanna napisał(a):
Dokładnie takie też mam zdanie - że te wszystkie swary, zwady i wyzywanie kogoś od antychrystów i heretyków, na podstawie istoty Boga - bliskie bardzo jest bluznierstwu, pysze i obłędu...

A także jeszcze to:
Axanna napisał(a):
1Kor 8:6 Bw "wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy."

Tak wyznaje, jak podaje to Biblia i wystrzegam się od dodania do słów Biblijnych choćby jednego słowa, jakby bardzo na "logiczne" według ludzkich umysłów nie wyglądało, a katolicki dogmat o "trójcy" uważam za uwłaczający Majestatowi Bożemu.

Jest jeden Bóg Ojciec i jeden Pan Jezus Chrystus, który jest moim Zbawicielem i Bogiem, ale nie jest Ojcem, lecz Synem Bożym.

Na wszelakie pokrętne pytania, typu "w ilu Bogów wierzysz, większego i mniejszego..." - i podobne wymuszenia, bo komuś to "logicznie", według płytkiego ludzkiego rozumku, pasuje, nie mam zamiaru odpowiadać.

Nigdy nie zaprzeczałam, że "w Jezusie mieszka cała pełnia boskości" - tak wierze i tak wyznaje.
Jest Synem Bożym, ma naturę boska, przez niego wszystko powstało co powstało. To chyba już tyle.

A gdybym z tchórzostwa go (dogmat) klepała i tak nie rozumiejąc, jak to może się dziać, że "jeden w trzech, a trzy w jednym" - tedy będę miała więcej łaski w oczach Boga? za to że jestem nieszczera? Myślisz że każdy, kto wyznaje, według doktryny, to zaraz wie co mówi, bo uroczystym głosem recytuje i wyraz twarzy ma przykładny? heheh, nie wierze, żebyś tak myślał...

Szczerze mówiąc, to większość wierzących pojęcia zielonego nie ma o czym traktuje recytowany przez nich dogmat... a co tam się zastanawiać - wszystkich do piekła, jak to salamandrus nam heretykom oznajmia (ciekawe, czy ona ma pojęcie, czym jest piekło, pewnie niezbyt sprecyzowane, ale to nieważne przecież Wink )

Sorry, że ci kopiuje, ale nie chcę mi się dołdonić jedno i to samo w kółko... i niby po co - nie mam najmniejszego zamiaru nikogo do niczego przekonywać, naprawdę...

Jakoś nie czytam w Biblii, że "w każdym narodzie miły mu jest ten", kto poprawnie recytuje wierszyk o "trojcy", lecz "ten kto się go boi i sprawiedliwie postępuje."

Pozdrawiam.
Za zaproszenie do dyskusji - dzięki, ze względu na powyższe - odmawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So lut 14, 2009 1:12 pm 

Axanno,

cały problem w tym kim jest Ten , ktorego sie trzeba bać.
Na niemerytoryczna dyskusje niestety nie stac forumowych unitarian.
Jest za to postawa obrazania i ,, zabierania zabawek z iaskownicy".
Podobnie jak swiadkowie. Gdy tylko przyprzesz ich do muru to zaczyna sie, ze ,,żona czeka z obiadem" albo maja wazne spotkanie.
Nie jest wszystko jedno jakiego Jezusa wyznajesz.

Nie Axanno ,nie odmawiasz ze wzgledu na powyzsze.Odmawiasz ze wzgledu na to, iz swiadectwa o boskosci Jezusa, tozsamosci z JHWH sa przytlaczajace.
A jesli tak to trzeba przestawic swoje myslenie na wyznawanie jedynego prawdziwego JHWH ELOHIM a nie platoniczno-gnostyckiej bajeczki o mniejszym bogu .
Wedlug niej JHWH musi kontaktowac sie ze swiatem poprzez pomniejszych posrednikow.
Mowi Ci to cos? Moze sie okazac, ze z katolicyzmem masz wiecej wspolnego niz ja.

Ostatnio edytowano So lut 14, 2009 1:17 pm przez tomasz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 1:12 pm 
lis napisał(a):
Cytuj:

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie odpowiedziałeś, czy Jezus przestał być Bogiem będąc na ziemi?

edit: W Fil 2 - nie ma takiej tezy, że przestał być Bogiem na ziemi.
Owszem jest teza: stał się człowiekiem, gdy przyszedł na ziemię.

Myślałem że sam dostrzeżesz to czytając ale trudno.
Nie pisałem nigdzie że Jezus nie był Bogiem czy nie jest ale że na ziemi nie skorzystał ze sposobności aby na równi być Bogiem i był dlatego prawdziwym człowiekiem bo miał posłannictwo właśnie jako człowiek na ziemi. i stąd też właśnie apostoł Paweł napisał że Jezus jest człowiekiem wielu miejscach. A zaprzeczanie że Jezus przyszedł w ciele (wg. Jana 1 list pochodzi od Antychrysta)
salamandrus napisał(a):
hungry napisał(a):
A całym szacunkiem do założyciela wątku ani_isza ale nie rozumiem jej insynuacji do wspomnianych muzyków. Co złego w judaiźmie mesjańskim z którego pochodzi historia naszego zbawienia? Przecież my z pogan wszyscy wierzący w Jeshuę jesteśmy z dziczki wszczepieni w szlachetne drzewo oliwne którym jest Izrael.

Hungry jest dobrym zwyczajem zapoznać się z treścią wątku zanim zacznie się w nim pisać.

A skąd myśl że nie zapoznałem się. Poczytaj wyraźnie moje teksty a zrozumiesz że trzymam się tego co piszą tu wszyscy w wątku.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 1:20 pm 

Cytuj:
Nie pisałem nigdzie że Jezus nie był Bogiem czy nie jest...

Owszem pisałeś. Być może tego nie miałeś na myśli, ale napisałeś:
"na ziemi był jako człowiek nie jako Bóg ale człowiekiem"
Stąd moje pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: So lut 14, 2009 1:27 pm 

tomasz napisał(a):
Axanno,

cały problem w tym kim jest Ten , ktorego sie trzeba bać.

Ooo właśnie!!
Dlatego nie będę klepać nicejskiego dogmatu - właśnie dlatego. Jak również z tego właśnie powodu basuje mu większość ewangelicznych, nie rozumiejąc z niego nic a nic...
Cytuj:
Nie jest wszystko jedno jakiego Jezusa wyznajesz.

Nie mówiłam, że to "wszystko jedno", ale niekoniecznie zaraz, że jak ktoś nie uznaje dogmatu o "trojcy" za obowiązkowy, a Jezusa wyznaje swoim Bogiem, ale nie tożsamym z Ojcem - to musi zaraz wyznawać "fałszywego jezusa", albo łamać 1 przykazanie...
Cytuj:
Nie Axanno ,nie odmawiasz ze wzgledu na powyzsze.Odmawiasz ze wzgledu na to, iz swiadectwa o boskosci Jezusa, tozsamosci z JHWH sa przytlaczajace.

Bzdura. Nie zaprzeczam boskości Jezusa. Jest Synem, przez niego wszystko powstało. Czytaj co piszę, bo nie mam ochoty polemizować z tym co ci się wydaje Tomaszu, naprawdę...
Cytuj:
Mowi Ci to cos? Moze sie okazac, ze z katolicyzmem masz wiecej wspolnego niz ja.

mówi... o pysze i chęci oskarżania i potępiania...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 1:39 pm 
lis napisał(a):
Cytuj:
Nie pisałem nigdzie że Jezus nie był Bogiem czy nie jest...

Owszem pisałeś. Być może tego nie miałeś na myśli, ale napisałeś:
"na ziemi był jako człowiek nie jako Bóg ale człowiekiem"
Stąd moje pytanie.

No widzisz

Ostatnio edytowano Cz mar 12, 2009 1:52 pm przez hungry, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1