www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 16, 2025 7:08 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 10:09 pm 

Na osobiste zaczepki nie odpowiadam. Nie twierdzę, że moje interpretacje są nadrzędne, ale nie przekonują mnie argumenty pozamerytoryczne typu: "bo najznamienitsi badacze NT uważają to i tamto" albo "bo taki a taki autorytet twierdzi to i tamto" - przerabiałem to już w krk. Mam prawo mieć swoje zdanie i bronić go argumentacją opartą na Słowie Bożym. Interesują mnie poważne argumenty, a nie emocjonalne wybuchy pań.

Jan napisał, że "wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, z Boga jest" i że po tym mamy poznawać Ducha Bożego [I Jana 4:2]. Jeśli test Janowy w takiej formie ma służyć rozpoznaniu Ducha Bożego, to znaczy, że wszelki duch, który przyznaje oczywistą historyczną prawdę bez względu na to, o jakim "Jezusie" mówi (a przecież duchy antychrysta są zwodnicze), jest Duchem Bożym. A wtedy okazuje się, że duchy stojące prawie za wszystkimi herezjami są z Boga. Test w takiej formie nie działa - przechodzą go "gładko" duchy stojące za unitarianami wszelkiej maści - badaczami, Świadkami Jehowy, arianami, modalistami, subordynacjonistami - tych mamy na forum i dopiero test w formie zawierającej pełne znaczenia określeń pozwalał dotąd wyjaśnić, kto jest kto. Takie są fakty, a wnioski niech sobie każdy sam wyciągnie.

Jan nie napisał, jak rozpoznać ducha stojącego za doketyzmem i tego nie ma w tekście. Test w wersji bez rowinięcia znaczenia wyrazów nie działa. Przeszedłby go nawet duch stojący za islamem, buddyzmem czy hinduizmem. Sterna szanuję, ale mam swoje zdanie na temat jego interpretacji i zastrzegam sobie prawo do własnej, która działa - co widać, słychać i czuć. Ostatnio nawet bardzo.

Proponuję wrócić do merytorycznej dyskusji na temat wątku, zamiast się wzajemnie podgryzać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 10:18 pm 
salamandrus napisał(a):
Nie bardzo widzę chęć uczciwej dyskusji, ale głównie u Markusa i Bei. Chciałam tylko przypomnieć, że jest to forum dyskusyjne,( opieramy się na Biblii) a nie kozetka u psychoanalityka.

:shock: :shock: :shock:

salamandrus napisał(a):
Smok, Ani- Isza, Tomasz pisali spokojnie, łagodnie, jasno i precyzyjnie. Podali wiele źrodeł (teksty hebrajskie, grecki oryginału, strony polemik z uni..)

Zadziwiające matan milczy, a jego obroncy ciskaja blotem nie przebierając w środkach, byle w Smoka i Iszę.

No ja nie mogę :roll: wcześniej od tak sobie rzuciłaś, że Marcus współdziała z demonami, a teraz takie coś... I jak tu nie dać się potem sprowokować.
Odpuszczam Ci po raz kolejny, a i może rozważ dla siebie użycie tej kozetki o której sama wspominasz.
Na dziś kończę i pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 10:20 pm 
Site Admin

Proszę, aby wzajemne pretensje, oceny, ataki ad personam, podsumowania czyjejś działalności na forum i inne tego rodzaju sprawy załatwiać na priva. Wszelkie posty nie dotyczące meritum czyli tematu wątku będą po prostu usuwane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 11:11 pm 

No to teraz ja...

Smoku, no mi też jest przykro...
Mówisz, że nikt "nie duka" katolickiego dogmatu, ale - czy nie na jedno wychodzi?

Jak ja się uprę, że nie będę recytować katolickiego wierszyka o "trójjedynym bogu", to tedy co - przecież od razu albo "odzieram Jezusa z Majestatu", albo "łamie 1 przykazanie". Albo jedno, albo drugie, wybieraj - tak lub owak, a wraz jesteś heretyczka / heretykiem. Nieźle.

Czy tę rzeczy o jakich piszesz - czy są łatwe i proste do zrozumienia? Pytam się... te wszystkie terminy, hebrajskie, greckie, "pojęcie złożone" itp.? Czy to taka przysłowiowa "bułka z masłem"? Bo sorry, ale ja uważam że nie i jak na mój rozum, to w ogóle nie jest do zrozumienia dla nikogo.

Ale czy Ewangelia jest tylko dla teologów, czy kształconych profesorów, znających grekę i hebrajski? A co ze zwykłymi wierzącymi - mają wierzyć teologom i nie pyskować, tak? Bo jak zakuto w dogmat, tak mam to powtarzać, bez większego się zastanowienia - "trzy w jednym, jeden w trzech" - i tak jest super.

Ale mi to nie pasuje i nie będę powtarzała to, co w Biblii nie piszę, lecz tylko w ludzkiej doktrynie, jakby bardzo "logicznie" by nie pasowała - bo boje się po prostu zbluźnić. Jakoś apostołowie się obeszli i żaden nie uwiecznił tak ważnego przecież info, dlaczego więc ma miejsce przymuszenie do klepania dogmatu "o trojcy", bo jak nie, to żeś heretyk?

A gdybym z tchórzostwa go klepała i tak nie rozumiejąc, jak to może się dziać, że "jeden w trzech, a trzy w jednym" - tedy będę miała więcej łaski w oczach Boga? za to że jestem nieszczera? Myślisz że każdy, kto wyznaje, według doktryny, to zaraz wie co mówi, bo uroczystym głosem recytuje i wyraz twarzy ma przykładny? heheh, nie wierze, żebyś tak myślał...

Szczerze mówiąc, to większość wierzących pojęcia zielonego nie ma o czym traktuje recytowany przez nich dogmat... a co tam się zastanawiać - wszystkich do piekła, jak to salamandrus nam heretykom oznajmia (ciekawe, czy ona ma pojęcie, czym jest piekło, pewnie niezbyt sprecyzowane, ale to nieważne przecież :wink: )

A co do tego, że niby to "wolno mieć wątpliwości i zadawać pytania", czy też te salamandry wiersze o tym jak to ktoś tu "ciska błotem", to Smoku.... szkoda słów po prostu no...

Ostatnio edytowano Pt lut 13, 2009 11:35 pm przez Axanna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 13, 2009 11:16 pm 
admin napisał(a):
Proszę, aby wzajemne pretensje, oceny, ataki ad personam, podsumowania czyjejś działalności na forum i inne tego rodzaju sprawy załatwiać na priva. Wszelkie posty nie dotyczące meritum czyli tematu wątku będą po prostu usuwane.

Adminie obawiam się, że by konsekwentnie trzymać się usuwania wszystkich takich wpisów, to trza by wykasować jakąś jedną trzecią zawartości forum :lol:

No, może trochę wyolbrzymiam z tą jedną trzecią ;)
I rzecz jasna, Ty tu dyktujesz warunki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 2:20 am 

Żeby było zgodnie z tematem wątku:

Axanna napisał(a):
Jak ja się uprę, że nie będę recytować katolickiego wierszyka o "trójjedynym bogu", to tedy co - przecież od razu albo "odzieram Jezusa z Majestatu", albo "łamie 1 przykazanie". Albo jedno, albo drugie, wybieraj - tak lub owak, a wraz jesteś heretyczka / heretykiem. Nieźle.

Jak widzisz, nikt niczego nie "duka". Sprawa oddawania czci Synowi takiej jak Ojcu jest prosta, podobnie jak treść 1 przykazania - to nie są teksty dla teologów, tylko dla zwykłych ludzi. To, kim jest Jezus, stanowi fundament wiary i naruszanie tego fundamentu musi się skończyć tak, jak pójście za fałszywym Chrystusem. W tych sprawach naprawdę nie jest wszystko jedno.

Axanna napisał(a):
Czy tę rzeczy o jakich piszesz - czy są łatwe i proste do zrozumienia? Pytam się... te wszystkie terminy, hebrajskie, greckie, "pojęcie złożone" itp.? Czy to taka przysłowiowa "bułka z masłem"? Bo sorry, ale ja uważam że nie i jak na mój rozum, to w ogóle nie jest do zrozumienia dla nikogo.

Ja nie twierdzę, że to jest proste i nie chodzi tutaj o pełne pojmowanie natury Boga, bo to jest po ludzku niemożliwe. Możliwe jest natomiast przyjęcie objawienia od Ducha Świętego na podstawie przesłanek, które są zrozumiałe. Próby pełnego ogarnięcia ludzkim intelektem natury Boga doprowadziły właśnie do powstania pierwszych herezji chrystologicznych, a potem następnych.

Axanna napisał(a):
Ale czy Ewangelia jest tylko dla teologów, czy kształconych profesorów, znających grekę i hebrajski? A co ze zwykłymi wierzącymi - mają wierzyć teologom i nie pyskować, tak? Bo jak zakuto w dogmat, tak mam to powtarzać, bez większego się zastanowienia - "trzy w jednym, jeden w trzech" - i tak jest super.

To Ty rozmawiasz cały czas o dogmatach - nie ja. Ewangelia jest prosta i dla prostych ludzi, którzy modląc się do Jezusa o zbawienie i oddając Mu swoje życie traktują Go jako Boga Wszechmocnego. Najczęściej dopiero potem przychodzą jacyś "arcyapostołowie" (jak mawiał Paweł), których życiowym powołaniem jest "walka za dogmatem o trójcy" i tłumaczą prostemu człowiekowi, że Jezus jest "mniejszym bogiem", "aniołem" albo nawet człowiekiem. Tak jest w większości przypadków.

Axanna napisał(a):
Ale mi to nie pasuje i nie będę powtarzała to, co w Biblii nie piszę, lecz tylko w ludzkiej doktrynie, jakby bardzo "logicznie" by nie pasowała - bo boje się po prostu zbluźnić. Jakoś apostołowie się obeszli i żaden nie uwiecznił tak ważnego przecież info, dlaczego więc ma miejsce przymuszenie do klepania dogmatu "o trojcy", bo jak nie, to żeś heretyk?

Apostołowie bez skrępowania pisali, że Jezus jest Panem i Bogiem, a nie jednym z panów i jednym z bogów. Jako Żydzi wierzyli w Jednego Boga, a jednak padali na kolana przed Ojcem i Synem, a Ducha również traktowali jako Pana i Boga, a nawet jako JHWH. Przyjęli objawienie nie łamiąc przykazań. Naprawdę, skontaktuj się z Poszukiwaczem Prawdy - on Ci opowie, jak to jest najpierw "walczyć z dogmatem o trójcy", a potem przyjąć objawienie o trójjedynym Bogu. On nawet się już w tym wątku wypowiadał. Myślę, że ten kontakt może być owocny.

Axanna napisał(a):
A gdybym z tchórzostwa go klepała i tak nie rozumiejąc, jak to może się dziać, że "jeden w trzech, a trzy w jednym" - tedy będę miała więcej łaski w oczach Boga? za to że jestem nieszczera? Myślisz że każdy, kto wyznaje, według doktryny, to zaraz wie co mówi, bo uroczystym głosem recytuje i wyraz twarzy ma przykładny? heheh, nie wierze, żebyś tak myślał...

Jeśli masz wątpliwości, to pytaj. I proś Boga, żeby je rozwiał. Ja nie widzę problemu z posiadaniem watpliwości. Widzę problem, kiedy ktoś przynosi jakąś naukę, której sam nie jest w stanie uzasadnić biblijnie, ale z pełnym przekonaniem oznajmia, że WIE. I zaczyna głosić jakiegoś innego Jezusa w innym duchu, przed czym ostrzegał apostoł Paweł. Bo innego Jezusa nie da się głosić w tym samym duchu co Jego Duch.

Axanna napisał(a):
Szczerze mówiąc, to większość wierzących pojęcia zielonego nie ma o czym traktuje recytowany przez nich dogmat... a co tam się zastanawiać - wszystkich do piekła, jak to salamandrus nam heretykom oznajmia (ciekawe, czy ona ma pojęcie, czym jest piekło, pewnie niezbyt sprecyzowane, ale to nieważne przecież :wink: )

Przerabialiśmy temat piekła bardzo obszernie i to w kilku wątkach. Sprawy między Tobą a salamandrusem proponuję załatwić na priva.

Axanna napisał(a):
A co do tego, że niby to "wolno mieć wątpliwości i zadawać pytania", czy też te salamandry wiersze o tym jak to ktoś tu "ciska błotem", to Smoku.... szkoda słów po prostu no...

Wolno zadawać pytania. Wolno mieć wątpliwości. Ale co innego mieć wątpliwości, a co innego, jeśli ktoś za daleko się zapędza i nie przynosi z sobą nauki Chrystusowej i apostolskiej, unika rzetelnej dyskusji, mataczy, przekręca Słowo Boże, manipuluje określeniami, nagina Pismo do własnej doktryny i w imię "miłości wszystkich do wszystkich" sam błądzi i innych w błąd wprowadza. Tego nie muszę tolerować i przeciwko temu wolno mi wystąpić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 4:07 am 

Droga Bea i Axanna bardzo dziękuje za pomoc w stosowaniu cytatów...chyba jestem wyjątkowym oportonistą w tych sprawach bo wchodzą mi teraz cytaty jakie chcą... odpowiem jak potrafię...
może odp. na ! Kor 8;6 oraz Kol 1;15-20:Hebr.1;10-11: o które są spójne i o które pytała Bea:
Żydzi od wieków nauczali że przed stworzeniem kosmosu istniał już Mesjasz...On był zrodzony jako pierwszy przed wszystkim...Były też opinie(rzadkie) że z Nim czy przez Niego JHWH stwarzał kosmos dlatego napisano "uczyńmy człowieka " Ja mogę powiedziec do ciebie: uczyńmy to lub tamto lecz to nie znaczy automatycznie że jesteśmy w dwóch osobach jednością...Ojciec Wszechmogący JHWH a zrodzony Syn Ojca to dwie różne osoby... ja nie mam najmniejszego zamiaru nic dodawać tu lub ujmować z w/w wersetów ...wierzę że Ojciec stwarzał wszystko przez Niego i dla Niego...On Yeshua jest przed wszystkimi rzeczami pierworodnym wszelkiego stworzenia itd...To wszystko traktuję dosłownie...zauważ jednak też tu ciekawą myśl w wers Kol 1;19:
" ...poniewaz UPODOBAŁ sobie Bóg żeby w Nim zamieszkała cała pełnia boskości"
A więc Bóg zdecydował "upodobał sobie" by w Nim zamieszkały cechy jakie posiada sam JHWH (Nieśmiertelność,Miłość, Władza,Moc,..itp) lecz jeśli doktryna trójcy jest prawdziwa to te 3 osoby są sobie równe od początku...jedna z osób trójcy nie może "upodobać sobie" by w innej osobie trójcy tj Synie zamieszkały atrybuty boskości bo te atrybuty muszą być w każdej osobie od początku (choć Bóg początku nie ma) a więc od zawsze... dlaczego więc Paweł pisze że Ojciec "upodobał sobie by zamieszkała w Nim pełnia boskości..." w Izajasza 53;10 czytamy proroctwo:
"gdy złoży Swe życie w ofierze ujrzy potomstwo (dosł. posiądzie liczne ludy) i będzie żył długo (dosł. żył wiecznie)" - bo przeciez Jezus nie żył na ziemi długo a tym bardziej w niebie żyje wiecznie nie długo)...
myślę że logiczne byłoby tu pytanie "a może Yeshua był kiedyś równy JHWH a potem uniżył się stał sie człowiekiem by już w niebie znowu być równym Ojcu" to możliwe ale Paweł pisze że Jezus będąc w niebie przed przyjściem na ziemię "nie upierał się zachłannie by być równym Bogu" . Pomyślmy jeśli ktoś jest równy komuś to zachłanność polegała by raczej na tym że ktoś chce być wyższym od tego z którym był równy czyż nie...
A więc Yeshua nie był nigdy równy JHWH był przez Niego zrodzony miał pozycję zaraz po JHWH w niebie był razem z Ojcem był WspółStworzycielem świata a po wypełnieniu woli Ojca na ziemi Jego wywyższenie było jeszcze większe takie że zasiada On po prawicy JHWH że jest godzien wziąść Chwałe i moc i błogosławieństwo...ale czy to znaczy że dziś jest On równy Ojcu... przeczytajmy ( miejmy nadzieję że Admin nas nie wyzwie że drugi raz przypominam jakiś werset bo przecież Smok niektóre wersety powtarza cytuje wielokrotnie i myślę że ma do tego prawo ) a więc 1Kor 15;24-28 "a potem nastanie koniec gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność władzę i moc bo On musi królowac dopóki nie położy wszystkich nieprzyjaciół swych pod stopy Swe... wszystko poddał Mu pod stopy Jego...a kiedy wszystko zostanie Mu poddane wtedy też i sam Syn BĘDZIE PODDANY OJCU BY BÓG BYŁ WSZYSTKIM WE WSZYSTKICH.."
Można oczywiście powiedzieć że chodzi tu o poddanie się Ojcu tylko w sensie "autorytetu" no ale wtedy wychodzi nam że do tego czasu Yeshua nie działał w poddaństwie autorytetu Ojca no i Paweł wyrażnie wymienia tu poddanie władzy królewskiej ...pamiętajmy też że Yeshua w kilku miejscach NT już będąc w niebie nazywa wciąż Swego Ojca "Bogiem" czyli "Władcą, Sędzią..." np. Obj 3;12:
"zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga Mojego...wypiszę na nim imię Boga Mojego i nazwę miasta Boga Mojego..."

jeśli chodzi o odpowiedz na Obj;22;13 "Ja jestem Alpha i OMega pierwszy i ostatni" to jeśli Yeshua jest Współstworzycielem kosmosu to dane Mu jest przez Ojca - być jak Ojciec "Pierwszy i Ostatni" w stosunku do całego stworzenia... innymi słowy "nie ma w nikim innym zbawienia i drogi do Ojca jak tylko w Nim przez Jego imię i krew"

jeśli chodzi o Izajasza 9;5 to dla mnie trudne wyzwanie może innym razem by nie było tu wszystkiego za dużo...pozdr serd w miłości Ojca i Syna wszystkich !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 7:23 am 

Mam wrażenie matanie, ze dyskutujesz z Beą i Axanną.
Mimo wszystko przytoczę fragment, ktory cytujesz z Biblii Gdańskiej:

(12) Dziękując Ojcu, który nas godnymi uczynił, abyśmy byli uczestnikami dziedzictwa świętych w światłości; (13) Który nas wyrwał z mocy ciemności i przeniósł do królestwa Syna swego miłego, (14) W którym mamy odkupienie przez krew jego, to jest odpuszczenie grzechów; (15) Który jest obrazem Boga niewidzialnego i pierworodny wszystkich rzeczy stworzonych. (16) Albowiem przezeń stworzone są wszystkie rzeczy, które są na niebie i na ziemi, widzialne i niewidzialne, bądź trony, bądź państwa, bądź księstwa, bądź zwierzchności, wszystko przezeń i dla niego stworzone jest. (17) A on jest przed wszystkimi i wszystko w nim stoi. (18) On też jest głową ciała, to jest kościoła, który jest początkiem i pierworodnym z umarłych, aby on między wszystkimi przodkował; (19) Ponieważ się upodobało Ojcu, aby w nim wszystka zupełność mieszkała. (20) I żeby przezeń z sobą pojednał wszystko, uczyniwszy pokój przez krew krzyża jego; przezeń, mówię, tak to, co jest na ziemi, jako i to, co jest na niebiesiech. (21) I was, którzyście niekiedy byli oddaleni i nieprzyjaciele umysłem w złośliwych uczynkach, teraz też pojednał. (22) Ciałem własnem swojem przez śmierć, aby was wystawił świętemi i niepokalanemi, i bez nagany przed obliczem swojem; (23) Jeźli tylko trwacie w wierze ugruntowani i utwierdzeni, a nie poruszeni od nadziei Ewangielii, którąście słyszeli, która jest kazana wszelkiemu stworzeniu, które jest pod niebem, której ja Paweł stałem się sługą;

Do wypowiedzi Markusa i Axanny pod moim adresem ustosunkuję się później (albo na priva), nie wnosi to bowiem nic merytorycznego do dyskusji i ma rację admin, że niepotrzebnie zaśmiecało by wątek, a teraz muszę kończyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 8:33 am 

Matan:
Cytuj:
Żydzi od wieków nauczali że przed stworzeniem kosmosu istniał już Mesjasz...On był zrodzony jako pierwszy przed wszystkim...Były też opinie(rzadkie) że z Nim czy przez Niego JHWH stwarzał kosmos dlatego napisano "uczyńmy człowieka " Ja mogę powiedziec do ciebie: uczyńmy to lub tamto lecz to nie znaczy automatycznie że jesteśmy w dwóch osobach jednością...Ojciec Wszechmogący JHWH a zrodzony Syn Ojca to dwie różne osoby... ja nie mam najmniejszego zamiaru nic dodawać tu lub ujmować z w/w wersetów ...wierzę że Ojciec stwarzał wszystko przez Niego i dla Niego...On Yeshua jest przed wszystkimi rzeczami pierworodnym wszelkiego stworzenia itd...

Twoje odpowiedzi sa ogólnikowe .
Mam pytania :
1. Jaka naturę przed wcieleniem miał Jezus - był stwórcą czy stworzeniem ?
a konkretniej miał naturę JHWH Ojca czy naturę taką jak aniołowie czyli stworzenia ?
2. po wcieleniu Jezus był wyłącznie człowiekiem czy również miał tę naturę co przed wcieleniem ?
3. Czy JHWH ze starego Testamentu to Ojciec czy Syn .
4. Co rozumiesz pod twierdzeniem ,że Jezus był zrodzony przed wszystkimi rzeczami . czy aniołowie również zostali zrodzeni jak On tylko później po nim ?

Prosze odpowiedz konkretnie na temat . Dziekuje .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 8:42 am 
Drodzy forumowicze,

Axanna napisał(a):
A gdybym z tchórzostwa go klepała i tak nie rozumiejąc, jak to może się dziać, że "jeden w trzech, a trzy w jednym" - tedy będę miała więcej łaski w oczach Boga? za to że jestem nieszczera? Myślisz że każdy, kto wyznaje, według doktryny, to zaraz wie co mówi, bo uroczystym głosem recytuje i wyraz twarzy ma przykładny?

Powyższa wypowiedź mocno zmusiła mnie do myślenia.
Do tego stopnia, że zamiast spać, przez całą noc rozważałem.
Szczerze zastanawiałem się nad zrozumieniem formy testu Janowego w jakiej została ona tu przedstawiona. Prosiłem również Boga, by jakoś pomógł mi w tym. Niestety, nie dałem rady :cry:

Dla mnie sprawą bardzo ważną jest, żeby pozostawać w prawdzie przed Bogiem (przed nim i tak się niczego nie ukryje), jak i przed samym sobą. W innej postawie nie widzę sensu.

Dlatego oświadczam, że nie przechodzę testu Janowego w formie, która na tym forum jest podana jako jedynie poprawna.
Być może jest tak ze względu na mój niewielki staż w Chrystusie, albo ze względu na niedostateczną wiedzę teologiczną... Nie wiem. Z resztą, to niema znaczenia. Ważne jest że:

Na test Janowy w oryginalnej konstrukcji Biblijnej, odpowiadam- tak, wyznaję!

Na stuningowany nowotwór, zwany dalej "testem Janowym" i ogłoszony tutaj przez jego konstruktora, jako jedynie słuszny, odpowiadam- nie, nie wyznaję tego!

Jestem także w pełni świadomy, że takie oświadczenie niemalże z automatu czyni mnie na tym forum osobą:
-potencjalnie niebezpieczną
-zwiedzioną
-omotaną przez demony
-łamiącą pierwsze przykazanie
-wyznającą "innego" Jezusa
-unitarianina
-fałszywego brata

I idąc konsekwentnie dalej, wnioskuję do Administratora tego forum, o rozpoczęcie procedury dyscyplinarnej wobec mnie, ponieważ taki stan rzeczy jest złamaniem przeze mnie REGULAMINU FORUM w każdym z jego punktów.

Wnioskuję również o umożliwienie mi dalszego wypowiadania się w wydzielonym i odpowiednio zatytułowanym przez Admina "ogródku".
Jeśli jednak Admin nie wyrazi takiej łaski to proszę o usunięcie mnie z forum, podanie przyczyny do publicznej wiadomości i zachowanie moich wpisów, ku przestrodze dla innych.

Żeby do końca dosadnie się wyrazić, dodam również, że piszący tu Matan pozostaje dla mnie bratem przez duże B w Panu,
natomiast wyrzekam się stanowczo "wkładania mnie do jednego worka" z osobą o nicku Ani_Isza bo absolutnie nie jest ona dla mnie "siostrą"
I nie dlatego, że "się czepia", a dlatego, że jesteśmy zdecydowanie INNEGO Ducha. Co widać, słychać i czuć na odległość.

Na koniec oświadczam, że post ten jest owocem moich bardzo dokładnych przemyśleń.
Nie piszę tego z żadnych pobudek osobistych,
Nie jestem na nikogo zły, ani obrażony,
Nie działam pod wpływem emocji

Dlatego też proszę Admina o podejście do tego z pełną powagą i wywiązanie się ze swej powinności.

A ja tymczasem mykam odsypiać noc...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So lut 14, 2009 9:02 am 

Cytuj:
Żydzi od wieków nauczali że przed stworzeniem kosmosu istniał już Mesjasz...On był zrodzony jako pierwszy przed wszystkim...Były też opinie(rzadkie) że z Nim czy przez Niego JHWH stwarzał kosmos dlatego napisano "uczyńmy człowieka " Ja mogę powiedziec do ciebie: uczyńmy to lub tamto lecz to nie znaczy automatycznie że jesteśmy w dwóch osobach jednością...Ojciec Wszechmogący JHWH a zrodzony Syn Ojca to dwie różne osoby... ja nie mam najmniejszego zamiaru nic dodawać tu lub ujmować z w/w wersetów ...wierzę że Ojciec stwarzał wszystko przez Niego i dla Niego...On Yeshua jest przed wszystkimi rzeczami pierworodnym wszelkiego stworzenia itd...

Jestes Matanie, w przeciwienstwie do zwolennikow trojjedynego Boga, zwolennikiem poganskiej filozofiii zaczerpnietej na uzytek judaizmu przez Filona a potem uzywanej w argumentacji przez Ariusza :

"Filon był twórcą nowego, filozoficznego, ale jednocześnie wywodzącego się z judaizmu obrazu Boga: jest on jeden, niezłożony, niezmienny, wieczny, transcendentny (poza światem) i niepoznawalny rozumowo; jednocześnie jest osobą dobrą, wszechpotężną i wszechwiedzącą. Platońskie idee są Jego myślami i siłami. najpotężniejszym z tych idei-sił jest Logos - pośrednik między Bogiem a światem, anioł i syn Boży. To on wciela Boże myśli w świat materii - odwiecznej, ale będącej nosicielem nicości i zła."

Niestety nie odpowiadasz na zadne argumenty biblijne, recutjac w kolko to samo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So lut 14, 2009 9:21 am 

Marcusie! twój test przechodza wszyscy niemalze - unitarianie, swiadkowie Jehowy, katolicy, mormoni, only Jezus, branhamowcy,krisznowcy (chyba wcielenie Brahmy).
Chciałoby się rzec ,, kochajmy sie" , chulaj dusza piekla nie ma.
Test Jana , test ,, wszelkiego ducha" jest w praktyce nieprzydatny.
Balwochwalstwo jest duchowym cudzolostwem. Chocby bylo setki kobiet o tym samym imieniu, co moja, ja znam ją nie tylko z imienia.
Chocby bylo setki Jezusów, dla nas istnieje tylko Jezus -,,Poczatek i koniec"
JAHWE JEZUS
Izaj. 40,3 Droga przygotowywana dla Jahwe Mat. 3,3
Izaj. 43,10 Świadkowie Jahwe Dz. Ap. 1,8
Izaj. 43,11 Jedyny Zbawiciel Dz. Ap. 4,12
Izaj. 43,15 Król Obj. 11,19
Izaj. 44,6 Pierwszy i Ostatni Obj. 1,17; 22,13
Izaj. 44,8 Jedyna Opoka 1 Kor. 10,4;
2 Mojż. 23,20.21
Obj. 1,8 Pierwszy i ostatni, alfa i omega Obj. 22,13
Izaj. 8,17 Źródło ufności Hebr. 2,13
Jer. 17,10 Bada serce i nerki Obj. 2,23
Hebr. 1,8-12 Bóg Ojciec cytuje ps.102, mówiąc o Jezusie. Ps. 102,2.26
Ten psalm mówi o Jahwe Stworzycielu
Izaj. 45,23 Wszelkie kolano zginające się przed Jahwe Fil. 2,10.11
2 Mojż. 20,8 Pan Sabatu Mar. 2,27
Izaj. 6,1 Proroctwo o chwale Jahwe wypełnione w Chrystusie Jan 12,40.41
Izaj. 42,8 Chwała tylko dla Jahwe
Cześć dla Chrystusa ma być taka, jak dla Ojca Jan 5,39
Jedyny nieśmiertelny 1 Tym. 6,16
Pan mój i Bóg mój Jan. 20,28

I wiele innych. Niestety z osobistych pobudek, niecheci do Smoka, nie badasz ,, jak sie rzeczy mają" tylko robisz zadymę.
Apeluje do admnina, aby sprzeciwil sie palikotyzacji tego forum :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 9:39 am 

Marcusie, to witaj w klubie i przebij piątkę, ja też tego testu nie przechodzę, niech Pan będzie moim sędzią i niech ma litość dla mnie.... Swoją drogą wszyscy potrzebują litości, chociaż o tym niektórzy, sądząc po ich wpisach, nie wiedzą...

W Biblii nie ma takiego słowa "test" Tomaszu, a poza tym są jeszcze inne "testy", takie jak owoce, na przykład. Ciebie posłuchać, to każdy bez wyjątku, kto wyduka ten dogmat od razu "przeszedł test" i jest prawdziwym bratem? Nawet jeżeli jest pełny złości, hipokryzji, pychy, osądzania i wyniosłości - byleby wydukał i już jest "brat"?

Tak się zastanawiam, że gdyby przeprowadzić jakieś statystyczne ankietowanie (najlepiej anonimowe) wszystkich wierzących zborów ewangelicznych z zapytaniem o "test Jana" w tutejszej wersji, to nie wiem, czy połowa by go przeszła twierdząco... wszystkich do piekła, prawda salamandrus?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 9:45 am 

Dopiszę tu drobną uwagę, z którą chciałbym się podzielić z wszystkimi, którzy zastanawiają się nad testem janowym i poszukują prawidłowej jego interpretacji.

Osobiście Sterna nie mam i nie czytałem. Jeśli prawdą jest, że w komentarzu napisał o doketach [tylko o doketach?], to dlaczego Jan nie napisał o doketach, przecież mógł to zrobić, tak jak napisał wprost o Nikolaitach na przykład. Jan użył sformułowania "wszelki duch, który..."
- to jest tekst natchniony - więc interpretacja tego tekstu, jak najbardziej może być rozszerzona na badanie "wszelkiego ducha", a nie tylko doketyzmu. Zresztą, tekst interpretujemy również w jego szerokim kontekście, w kontekście całego Pisma, dlatego testowanie duchów negujących przyjście Boga w ciele człowieka tym testem - nie jest żadnym nadużyciem, czy dopisywaniem do Biblii. Bóg prawdziwy [Syn Boży, Jednorodzony Bóg, JHWH zbawiciel] przyszedł w ciele mesjasza Jezusa. Chyba, że się w to nie wierzy, wówczas, test janowy odsiewa powiedzmy 2/3 duchów, a nie wszystkie. A ma odsiać wszystkie, wszelkie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 14, 2009 9:54 am 

lis napisał(a):
A ma odsiać wszystkie, wszelkie.

a no... a "po owocach ich poznacie" można z Biblii wygumkować, bo po co się zawracać głowę, kiedy sprawa jest taka prosta...

P.S. gratuluje rzeszy braci i sióstr katolickich, wraz z tą zaszczytną kastą Watykańską z papieżem na czele :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1