Szanowny Matanie,
PO RAZ KOLEJNY wytaczasz te same argumenty, na które odpowiedziałem już wcześniej kilka razy. Odpowiadam na nie PO RAZ OSTATNI, bo kręcenie się w kółko nie ma sensu.
matan napisał(a):
najpierw więc odniosę się do zarzutu padającego tu z kilku ust nieustannie mniej więcej o treści przez że
"wierzę w dwóch (czy trzech różnych bogów) i jestem politeistą uznając że jest Bóg najwyższy oraz że Jezus jest Bogiem..."
Zarzut jest prosty i prawdziwy, ponieważ Pismo mówi:
"Nie będziesz miał innych bogów OBOK mnie" [II Mojż. 20:3]Bóg Wszechmocny i prawdziwy jest JEDEN [V Mojż. 6:4] i jest jednością złożoną [ehad]. Elohim to jest liczba mnoga, dlatego "JHWH elohim" oznacza dokładnie "ten bogowie". Bóg mówi o sobie w liczbie mnogiej i nie jest to pluralis maiestaticus, jak chcieliby antytrynitarze. W Biblii mamy trzy Osoby, które są określane imieniem JHWH: Ojciec, Syn i Duch. Odpowiednie fragmenty już podawałem. Osoby JHWH są opisywane jako mające między sobą relacje i oddzielne, a jednak JHWH jest jeden jako jedność złożona. I nie wolno mieć innego boga obok Niego. Z tym faktem jakoś nie chcesz się zmierzyć.
Trzy Osoby uczestniczyły w akcie stworzenia, a po buncie człowieka JHWH powiedział:
"Tedy rzekł [JHWH elohim]: Oto Adam stał się jako jeden z nas, wiedzący dobre i złe" [I Mojż. 3:22]Wszystko sie zgadza, ponieważ Ojciec, Syn i Duch brali udział a akcie stworzenia świata i człowieka. "Jeden z nas" nie może oznaczać "Boga i aniołów", ponieważ nie ma tego w tekście, a poza tym Bóg nigdy nie stawia siebie na równi ze swoim stworzeniem.
Określenie "elohim" moża oznaczać "Bóg" albo "sędziowie" albo "władcy" - w zależności od kontekstu, w którym jest użyta. Próbujesz tak manipulować tymi określeniami, żeby udowodnić to, co sobie założyłeś. Ale tutaj wpadasz we własne sidła.
matan napisał(a):
cytuję więc z Biblii Ps 45; 7-8
"Tron Twój Boże (Jezus) ustanowiony na wieki a berłem sprawiedliwości jest królestwo Twoje... Miłujesz sprawiedliwość a nienawidzisz bezprawia dlatego pomazał Cię Bóg (JHWH) -Twój Bóg(JHWH) olejkiem radości jak żadnego z towarzyszy Twych..."
NIEPRAWDA. Dokładnie jest napisane tak:
"Tron Twój o Boże [elohim] (...) dlatego pomazał Cię Bóg [elohim] - Twój Bóg [elohim] olejkiem radości" - a więc to elohim [Bóg] pomazał elohim [Boga], a nie JHWH pomazał elohim. Mamy w tym psalmie DWIE OSOBY okrelane mianem "elohim".
W dodatku żydowscy tłumacze LXX (Septuaginty) podają w tym miejscu "theos o theos" - a więc Bóg pomazał Boga, a nie "Bóg JHWH pomazał władcę Jezusa":
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... KJV#conc/7Czyli mamy w Biblii Jednego Boga, który jednością złożoną, a zarazem Osoby Boskie, które mają ze sobą określone relacje. I nie wymigasz się od tego manipulując określeniem "elohim".
matan napisał(a):
"Żydzi odpowiedzieli Mu; nie chcemy Cię ukamieniowac za dobry czyn ale za bluźnierstwo że Ty który jestes tylko człowiekiem czynisz siebie ELOCHIM (Bogiem)... Yeshua odpowiedział im: Czy nie napisano w waszej Torze "Wy jesteście ELOCHIM a skoro nazwał tak Elochim (Bogami) tych do których adresowane były te słowa (a Tanach nie można poprawiać zmieniać) to dlaczego wy mówicie temu którego Ojciec poświęcił i posłał na świat że bluźni dlatego że On powiedział : Jestem Synem ELOHIM"

A SKĄD TY WZIĄŁEŚ TAKIE "DOKŁADNIEJSZE TŁUMACZENIE"? Przecież tekst Ewangelii jest grecki. Tam jest napisane: "Czynisz siebie "theos" a nie "elohim". Cytat z psalmu 82 dotyczy sędziów [elohim] i Boga [elohim] - to prawda. Ale co z tego?
matan napisał(a):
proszę przeanalizujcie te wersety ... dlaczego ludzie czy aniołowie są nazywani przez JHWH - Elochim a sam Pan Jezus tego nie podważa nie sugeruje że to fałszywi Elochim lub niefortunnie nazwani przez Autora Psalmu... (dodam że wszędzie tu jest słowo greckie theoi -(bogowie) ale jest to przecież cytat z Psalmu 82 gdzie w oryginale jest Elochim...
Kontekst i gra słów. W Psalmie 82 Bóg to elohim, a sędziowie ziemscy [elohim] mają się za bogów [elohim], lecz umrą jak wszyscy ludzie - wymowa jest ironiczna. Jezus używa tego psalmu, żeby pokazać ludziom konkretną rzecz - jeśli nie przeszkadza im, że sędziowie ludzcy są nazwani bogami [elohim], to dlaczego przeszkadza im, że On jest Synem Bożym? [Jan 10:35-36]. Zauważ, że liczba mnoga słowa "elohim" oznacza sędziów w liczbie mnogiej, natomiast ta sama liczba mnoga "elohim" odnosi się do Boga JHWH, który jest JEDEN jako jedność złożona [Adonai Echad].
matan napisał(a):
i dalej odpowiadam...2 Moj. 7;1: o użyciu Elochim (Bóg) "Rzekł JHWH do Mojżesza: Ustanawiam cię Elochim dla faraona" czy Elochim ma tu znaczenie dosłowne czy raczej w sensie daję ci "władze,moc" nad faraonem...
Elohim oznacza tutaj dosłownie "bóg", ale sens określenia "bóg" jest taki, jak próbowałem Ci wcześniej tłumaczyć - czyli "bóg" w sensie autorytetu. Po pierwsze zauważ, że liczba mnoga "elohim" jest użyta w stosunku do jednej osoby [Mojżesza], a nie wielu sędziów albo wielu władców. Po drugie, żydowscy tłumacze Septuaginty, którzy doskonale wiedzieli, że w języku greckim "theos" oznacza wyłącznie "bóg", przetłumaczyli tutaj "elohim" jako "theos" [bóg], a nie "władca": "Dedoka the THEON Pharao".
http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=2316Mojżesz został bogiem w sensie autorytetu nad faraonem, będąc mu równy w sensie natury jako człowiek.
matan napisał(a):
w Psalmie 8 czytamy:
"Uczyniłeś go (człowieka) niewiele mniejszym od ELOCHIM ..."
jeśli Elochim (Bóg) oznacza zawsze tylko JHWH bo przecież słyszę że tylko JHWH może być nazwany Elochim - no to wychodzi kompletny nonsens że człowiek jest nie wiele mniejszy od Wszechmocnego Stwórcy ... a kto się z tym zgodzi...
Proszę, żebyś przestał mataczyć. Już się sam całkowicie zaplątałeś, jak widzę. I dyskutujesz sam ze sobą. W Psalmie 8 "elohim" w liczbie mnogiej oznaczają wiele osób, a dokładnie aniołów. Oczywiście tłumacze Septuaginty wiedzieli o tym doskonale i dlatego "elohim" przetłumaczyli tutaj jako "aggelous":
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... KJV#conc/5matan napisał(a):
A więc odpowiadam że wg Biblii JHWH jest nazwany Elochim Najwyższym a Yeshua jest Elochim który ma wszelką władzę na ziemi i na niebie inni zaś nazwani Elochim (może lepiej będzie elochim choć hebrajski nie rozróznia małych i dużych liter) to władcy królowie anioławie...Yeshua jest moim Panem i Bogiem...wiem że to bardzo trudne przestawić się na hebrajskie myślenie i słowo Bóg rozumiec jako Władca ale pamiętajmy że hebrajczycy mówiąć słowo El czy Elochim słyszą Władca..."Słuchaj Israelu Adonai jest twym Jedynym Władcą" i oto chodzi Bogu byśmy Jego uznali Jedynym Władcą naszego życia...
Gdybyś się "przestawił na hebrajskie myślenie" to miałbyś jedynego władcę - a tak, masz co najmniej dwóch. Bo jeśli chcesz mieć jednego, to albo JHWH, albo Jeszua - musisz wybrać. W jednym zdaniu zaprzeczasz sam sobie. Adonai to jest JHWH - jeśli Jeszua nie jest jedną z Osób JHWH, to znaczy, że masz 2 panów - jednym jest JHWH, a drugim Jeszua. Czyli łamiesz 1 przykazanie - nawet według własnej terminologii.
matan napisał(a):
Czy Yeshua to wcielony JHWH...w pewnym sensie oczywiście tak bo w nim są atrybuty JHWH które Ojciec Mu przekazał jak (Wszechmoc, nieśmiertelność, Świętość, Miłość, Chwała, cześć...)
GDZIE JEST NAPISANE, że JHWH
przekazał Mu takie atrybuty jak świętość i nieśmiertelność? Bo ja czytam w Biblii coś innego:
"[Ojciec mówi do Syna]: Tyś, Panie, na początku ugruntował ziemię, i niebiosa są dziełem rąk twoich; one przeminą, ale Ty zostajesz; I wszystkie jako szata zestarzeją się, i jako płaszcz je zwiniesz, jako odzienie, i przemienione zostaną; ale tyś zawsze ten sam i nie skończą się lata twoje" [Hebr. 1:8-12]matan napisał(a):
Co do słów z 1 Jana 4;2-3 "...wszelki zaś duch który nie wyznaje że Yeshua Mesjasz przyszedł w ciele..." i nadinterpretacji samowolnej przez Smoka itp. to zdecydowane NIE...
No ja się nie dziwię. Wszelki duch pochodzący od antychrysta będzie się bronił "rękami i nogami" przed wyznaniem, że JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz. Wystarczy się chwilę zastanowić nad testem Janowym, żeby zobaczyć, że nie dotyczy on wyłącznie jednego ducha, tylko wszelkiego ducha. Stern powiela standardową interpretację, która tak naprawdę przeczy słowom samego Jana. Ale punktem odniesienia w naszych dyskusjach jest Biblia, a nie Stern.
matan napisał(a):
załóżmy że Yeshua to dosłownie JHWH przychodzący w ciele...Wtedy też zakładamy że Bóg trójjedyny cierpi i umiera w Nim za nas na krzyżu by to było pełne odkupienie w trójcy... ale w pewnym najważniejszym momencie przed samą śmiercią Yeshua woła :
"ELI ELI (Boże Mój) czemuś Mnie opuścił " (i oczywiście nikomu nie może przyjść do głowy że Jezus w tym momencie przesadza albo nie wie co mówi) wtedy nasze zbawienie było by "nie pełne" bo przez czas ostatnich chwil cierpienia Jezusa oraz w czasie śmierci nie ma z Nim (a tym bardzie w Nim JHWH)...
Na krzyżu umierał Wcielony JHWH Zbawiciel, który po to przyszedł na ziemię w ciele ludzkim, żeby mógł umrzeć. Ludzka natura Jezusa pozostawała w pewnej relacji do Jego natury Boskiej i tej relacji dokładnie nie znamy, ponieważ Bóg nam tego nie objawił. Trzeba przyjąć to, co jest napisane, a Ty filozofujesz, zamiast czytać Pismo.
matan napisał(a):
oczywiście Ojciec cierpi w sposób duchowy z Synem Ojciec przeżywa to do głebi przepowiadając to w proroctwie Zachariasza : "wtedy spojrza na Mnie którego przebodli"
jednak gdyby brać to dosłownie wtedy zupełnie nielogiczne jest wołanie Jezusa na krzyżu "czemuś Mnie Boże opuścił" skoro samego JHWH wcielonego w Yeshuę przebodli na krzyżu.
Tekst Zach. 12:10 mówi wyraźnie, że to JHWH został przebity, a Jan 19:37 to potwierdza. Znowu próbujesz ludzkiej filozofii i spekulacji, żeby zaprzeczyć tekstowi Pisma. Jezus w swojej ludzkiej naturze zachowywał się po ludzku. Natomiast przebicie JHWH oznacza dokładnie to, co oznacza, a nie żadne "cierpienie Ojca do głębi". Po prostu próbujesz się wykręcić od prostego zrozumienia Pisma, boi nie pasuje do Twojej teologii.
matan napisał(a):
inna sprawa że ten tekst dalej mówi " i będą Go opłakiwać jak opłakuje się jedynaka i będą gorzko biadać nad Nim jak gorzko opłakują pierworodnego..."
jeśli tekst brać dosłownie tak jak robią to niektórzy to tego którego przebodli (wcielonego JHWH) potem opłakiwali...a tak było faktycznie z Yeshuą gdy wielu się załamało i opłakiwało Go ...
KIEDY BĘDĄ GO OPŁAKIWAĆ? Przeczytaj Zach. 12 od początku i zobacz, kiedy Izrael zobaczy JHWH Zbawiciela, który został przebity na krzyżu i kiedy będą Go opłakiwać. JAK JA NIE LUBIĘ KRĘTACTWA.....
matan napisał(a):
dzięki Bogu jednak nasze odkupienie jest w 100% pełne bo nie umierał za nas "wcielony JHWH Ojciec" ale Yeshua Syn Boga...HalleluJah...

A kto twierdzi, że umierał za nas "wcielony JHWH Ojciec"? Gdzie Ty to wyczytałeś?