www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz maja 15, 2025 11:57 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 9:09 am 

Drogi Henryku,

Piszac twoim jezykiem, jesli pewne rzeczy nie przyjda na czlowieka z gory to na prozno sie on bedzie meczyc usilujac zrozumiec istote Boga ludzkim rozumem. A to typowe dla czlowieka ze jak czegos logicznie nie moze sobie wytlumaczyc to najlepiej temu zaprzeczyc bo to z gruntu prostsze rozwiazanie. Ja wiem w co wierze i wiem ze oczy moje sa otwarte dlatego pozwol ze dalej bede wyrazac swoj niesmak i niepokoj. :? :(

Pozdrawiam,
Gabi

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 12:37 pm 

Henryk napisał(a):
Matanie Ty wiesz ja wiem, że pewne rzeczy przychodzą na człowieka z góry i gdy nie przyjdą stamtąd po ludzku nie są osiągalne. Dzięki Najwyższemu on jedynie daje wzrost, i dzięki temu wzrostowi wiesz co mówisz i gdzie jesteś. Słowa które mówimy mogą sprawić że ktoś może zawoła i Najwyższy da ów wzrost. I to co pisze Gabi jest takie smutne dla tego kto widzi.

Poczyniłem bardzo ciekawą obserwację, która utwierdza mnie w przekonaniu, że "test Janowy" polega na pełnym rozwinięciu imienia Jeszua [JHWH Zbawiciel] i Jego misji [Mesjasz]. Otóż duchy antychrysta mają pewną WSPÓLNĄ CECHĘ: one nie wyznają, że JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz [I Jana 4:2-3]. Mogą wyznawać różne inne i wzajemnie sprzeczne rzeczy - a tak jest w przypadku duchów stojących za naukami Henryka (Jezus jest wyłącznie człowiekiem), Matana (Jezus jest jednym z bogów mniejszym od Ojca), Oliwki (Jezus jest jednym z przejawów Ducha, który jest JHWH) czy Płaskowickiego Rysia (Jezus to JHWH jako jedyna Osoba Boga). Duchy antychrysta mają również pewną DRUGĄ WSPÓLNĄ CECHĘ: wszystkie wyznają, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele - czyli przechodzą "test Janowy" bez pełnego rozwinięcia Imienia i misji Jezusa. Ciekawe, prawda? Wygląda na to, że konkretna interpretacja I Jana 4:2-3 została potwierdzona DOŚWIADCZALNIE. :idea:

Duchy anty-Chrystusowe są skłonne popierać siebie nawzajem - jak to czyni duch działający przez nauki Henryka, który popiera wszystkich swoich "krewnych" - bez względu na to, jakiego Jezusa oni wyznają - choćby wyznawali zupełnie innego. Ważne, że to nie jest Ten Prawdziwy. Czyli taka "ekumenia w kłamstwie", bo skoro jeden jest Ojciec Kłamstwa, to jego dzieci stają murem za innymi członkami "rodziny".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 1:09 pm 

Cytuj:
Czyli taka "ekumenia w kłamstwie"

Oprócz testu Janowego, mamy również słowo Pańskie:
"Bo i Ojciec nikogo nie sądzi, lecz wszelki sąd przekazał Synowi, aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca, który go posłał." [Jan 5]

Ci wszyscy zwiedzeńcy, nie czczą Syna, jak Ojca.
Bo dla nich Bóstwo Syna nie jest równe Bóstwu Ojca.
Innymi słowy, kto nie wyznaje, że Jezus jest Panem [JHWH zbawicielem, który przyszedł w ciele człowieka, jako mesjasz] - ten nie uczci Syna, jak Ojca.

Mieliśmy już tu takiego apologetę Ariela, który podawał w wątpliwość modlitwę konającego Szczepana do Pana Jezusa. To pokazuje, do jakich zwiedzeń jest w stanie nakłonić nawet wierzących ludzi - ojciec kłamstwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 2:18 pm 

Zapomnialam jeszcze dodac werset:

1J.5,20 "Wiemy też, że Syn Boży przyszedł i dał nam rozum, abyśmy poznali tego, który jest prawdziwy. My jesteśmy w tym, który jest prawdziwy, w Synu jego, Jezusie Chrystusie. On jest tym prawdziwym Bogiem i życiem wiecznym."

Amen!

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 4:31 pm 

Kochani w Jezusie !
Zdaję sobie sprawę z tego co napisał Henryk że pewne rzeczy mogą przyjść tylko z "góry"...postanowiłem jednak napisać kilka postów tylko dlatego iż wierzę że część osób biorąca udział w tym forum jest naprawdę szczera i mimo że ma swoje wyrobione poglądy daleka jest od osądzania innych wg ich rozumienia Pism...takich bezwzględnych ludzi jak Smok jest oczywiście wielu w dzisiejszym chrześcijaństwie i trudno wierzyć że coś się w nich zmieni ale Bóg jest Wszechmogący...bazują oni na naukach 3-4 wieku (oraz jeszcze pózniejszych) ktore to zupełnie odeszły od nauki pierwszych chrześcijan i Apostołóww a myślą że są obrońcami jedynie słusznej świetej i objawionej nauki...nie prawdą jest że Smok osądza tylko poglądy lecz wyraznie osądza człowieka np, mnie mówiąc że złamałem 1 przykazania (wg jego poglądów) a co za tym idzie jestem już nie zbawionym upadłym heretykiem który utracił łaskę i błogosławieństwo Boga w swym życiu...działa więc we mnie i błogosławi mnie i mą rodzinę fałszywy Jezus i fałszywy Bóg Ojciec (wg jego bystrej analizy)...Dzięki Dobremu Bogu że jest zupełnie inaczej i że jest On cały czas od nawrócenia obecny w mym życiu..On kocha mnie i błogosławi... na całym swiecie żyją ludzie o innym zrozumieniu Słowa Bożego którzy całym sercem nawrócili się do Jedynego Prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa którzy kochaja Go i żyją wg Jego przykazań...mają oni na co dzień Jego błogosławieństo i miłość ...nie piją już nie ćpają nie biją żony nie kradną i nie cudzołożą...znam ok 200-300 osób w Polsce prawdziwych chrześcijan którzy np. nie wierza w doktrynę trójcy lub piekła jako wieczne męki ale są prawdziwie nawróconymi ludzmi a większość z nich jest też ochrzczona Duchem Świętym i ma Jego dary...nawet wśród świadków znam kilku wspaniałych ludzi którzy całym sercem kochają Pana i śmiało mogę wydać świadectwo o nich ze są w pełni nawróconymi ludzmi i chrześcijanami (dużo lepszymi ode mnie)...tak wiem co wielu zaraz napisze - szok. to niemozliwe, brednie,...czytałem niedawno o człowieku z organizacji swiadków który przeszedł przez obóz koncentracyjny, który był traktowany gorzej jak szmata, torturowany i bity,kilka razy był już przed krematorium itp... jednak on nigdy nie wyparł się Jezusa Chrystusa...wszystkim z odwagą głosił że On jest jedynym Panem i Zbawicielem...dlatego broń mnie Boże od fanatycznych osądów w imię obrony jedynej i słusznej teologii...nie uznaję oczywiście każdego i wszystkich za braci w Panu (jak to sugerują niektórzy) ale tylko tych którzy nawrócili się którzy szczerze wyznają że ich Panem i Zbawicielem jest Yeshua Syn Boga Wiekuistego...
chciałem pokazać w moich postach (moze jeszcze coś dopiszę zobaczymy) że są w Piśmie Świętym tematy naprawdę kontrowersyjne i że tak naprawdę i jedni i drudzy znajdą wiele wersetów dla poparcia swojego zrozumienia Pism...wiem że najlepszą drogą do rozważania tych często trudnych tematów teologicznych jest powrót do nauki pierwszych chrześcijan ale z drugiej strony wiem jak trudno jest zrezygnować z czegoś w co wierzy się całym sercem od lat czego nauczyliśmy się i przejeliśmy od innych...
całą dyskusje wywołałem (zauważcie) nie ja ale Ani-Isza sugerując że jesteśmy fałszywymi braćmi ze głosimy fałszywego Jezusa itd i wykorzystujemy koncerty by przemycać swoje poglądy oraz niepokoic i atakowac innych...

Z całym sercem świadomy tego co piszę przed Bogiem Ojcem i Yeshuą Panem chcę wydać świadectwo ze :
nigdy na żadnych koncertach Pomocy duchowej nie głosiłem czegokolwiek co uderzało by w ludzi którzy wierzą w doktrynę trójcy itp.
Nigdy nie poruszam tego tematu i nie przekonuje ludzi że maja wierzyć inaczej...szanuję ludzi i ich odmienne poglądy...mieliśmy przez ponad 10 lat kilkaset koncertów i nigdy nikt nie zarzucił nam i nie miał pretensji ze mówiłem cokolwiek przeciwko trójcy itp...sam fakt że do dziś 99 % naszych przyjaciół w całej Polsce nawet nie wie i nie słyszało o mnie że mam inne zrozumienie tego tematu co jest dowodem na to ze szanuję innych i ich poglądy i w zaden sposób nie narzucam swoich...Nasze koncerty najczęściej staram się zaczynac publicznym wyznaniem wobec wszystkich które brzmi :

"wierzymy że Jedynym Prawdziwego Bogiem jest JHWH Bóg Israela który przez krew Syna Jezusa stał się naszym Bogiem i Ojcem ... wierzymy że Jedynym Zbawicielem tego świata Jedyną Drogą Prawdą i Życiem jest Jezus Chrystus !!! wierzymy też w obecność i osobowość Ducha Świętego bez którego jakikolwiek koncert jest stratą czasu"

pod tym może się śmiało podpisać każdy chrześcijanin zarówno trynitarz jak i nie...

Celem naszego zespołu jest tylko i wyłącznie głosić Dobrą Nowinę oraz być zbudowaniem dla wierzących z różnych kościołów...nasza miłość do Israela nie jest tez tylko folklorem i podstępem dla przemycania swych poglądów lecz czystą potrzebą serca...
Wydaliśmy ponad 10 płyt a z produkcjami naszych przyjaciół ponad 15 cd...razem około 200 różnych utworów...w żadnym utworze nie znajdziecie czegokolwiek przeciwko np.trójcy itp. w żadnym zdaniu nie atakujemy poglądów innych ludzi związanych z trójcą i podobnymi...
ja sam osobiście uznaję że Jezus Chrystus jest godzien czci, uwielbienia i chwały i wielu utworach czcimy i uwielbiamy Yeshuę gdyż np. w Obj. czytamy:
"Godzien jest Baranek zabity wziąść moc i bogactwo i mądrość i siłe i część i chwałę i błogosławieństwo ..."
lub "by wszyscy czcili Syna jak czcza Ojca" i w Izaj.53

"...ale to JHWH upodobał sobie utrapić Go cierpieniem a gdy złoży swe życie w ofierze ZOBACZY SWE POTOMSTWO, Będzie żył DŁUGO (dosł. z hebr. "WIECZNIE") i przez Niego wola JHWH się spełni...
za mękę swej duszy ZOBACZY ŚWIATŁO i jego poznaniem się nasyci...Sprawiedliwy Mój SŁUGA wielu usprawiedliwi i sam ich grzechy poniesie...Dlatego w "nagrodę" (to słowo jest w B. Tysiąclecia a w BB opuszczono) dam Mu dział wsród WIELKICH (dokł. tłum. "posiądzie mocarzy królów ludy) będzie dzielił łupy za to że ofiarował na śmierc Swa dusze..." i dalej Izaj. 60;16
"Ja JHWH jestem twoim Zbawcą a twoim Odkupicielem jest Mocarz (Bóg, Władca) Jakubowy..." a w Izaj. 49;5-6 czytamy proroctwo :
"mówi JHWH który mnie stworzył ( zrodził) swoim Sługą od poczęcia
aby nawrócic do JHWH Jakuba i zebrac dla Niego Israela gdyż jestem uczczony (pełen czci) u JHWH a MÓJ BÓG stał się moją mocą...Mówi (JHWH) -To za mało że jesteś Mi sługą by podzwignąć plemiona Jakuba i zawrócić oszczędzonych synów Israela, więc ustanowiłem Cię Światłością pogan aby moje zbawienie sięgało az do krańców ziemi"

Izaj. 42;1 "Oto Sługa Mój którego poparłem Mój wybrany którego ukochała moja dusza...natchnąłem Go moim Duchem aby nadał narodom prawo ..." a w Micheasza 5;1-3 czytamy:
"A ty Betlejem...z ciebie Mi wyjdzie ten który będzie Władcą (Mocarzem,Bogiem) Israela a POCZĄTKI Jego od prawieku od zamierzchłych dni...(brał Yeshua także udział w stworzeniu świata)
...On będzie stał mocno i będzie pasł w Mocy JHWH w Chwale Swojego BOGA..." i Zach.3;8 :
"Oto Ja poślę Swego SŁUGĘ LATOROŚL ..."
a w Ef.1;19-22:
"...wierzymy dzięki działaniu przemożnej siły Jego jaką okazał w Chrystusie gdy wzbudził Go z martwych i POSADZIŁ PO PRAWICY SWOJEJ W NIEBIE ponad wszelka nadziemską władza i zwierzchnością i moca i władcami i wszelkim imieniem jakie moze byc wymawiane nie tylko w tym ale i wieku przyszłym...i wszystko poddał pod nogi Jego"

ap. Paweł uczy że "głową mężczyzny jest Chrystus, głową żony mąż a głowa Chrystusa jest Bóg"
1 Kor 11;3 a w 3;23
"Wyście zaś Chrystusowi a Chrystus Boży (dosł Boga)"
zakończę błogosławieństwem z 2 Kor 1;3:
"Błogosławiony niech będzie BÓG I OJCIEC Pana naszego Jezusa Chrystusa, Ojciec miłosierdzia i Bóg wszelkiej pociechy" i z Ef.1;17
"By Bóg Pana naszego Yeshuy Mesjasza Ojciec Chwały dał wam Ducha mądrości i objawienia ku poznaniu Jego..."

drodzy w Panu...prosze o maile na matan@autograf.pl gdyby była taka potrzeba... Gabi sorry ale już wielu biblistów udawadniało że w tym tekscie Jana chodzi o JHWH ale może ktoś inny to wyjaśni...
szalom w imieniu Yeshuy Pana I Zbawiciela !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 5:35 pm 

tomasz napisał(a):
Henryku. W wątku Historii Kościoła kilka osob nadal czeka, abys ustosunkowal sie do wersetow biblijnych.
Duch zawsze prowadzi DO SŁOWA a nie od słowa.
Idziesz za ludzka filozofia arianizmu, oparta na greckiej myśli, choć zarzucasz to swoim adwersarzom
Drogi Tomaszu jeżeli ktoś wierzy w czarnego kota to żaden argument logiczny go nie przekona ani jakość ani jego ilość. Niestety, istota ludzka jest tym, czym jest, i nigdy nie jest usatysfakcjonowana prostymi odpowiedziami. 1Tm 2:5 Br "Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus," Nie chce rzeczy czarno-białych. Pragnie wszystkich 16,256,000 odcieni szarości. Tak, więc, zamierza zredefiniować, co oznacza JEDEN, co JEDYNY i co dokładnie stanowi pogwałcenie niepodzielności. Wychodzi z doktryną Trój-Jedności
„Wiemy z Tory, i jej rozszerzenia w Prorokach i Pismach, że HaSzem jest jeden, jedyny i niewidzialny. Zrównanie Jeszuy Mesjasza z HaSzem, jest pogwałceniem tej zasadniczej nauki TORY, że HaSzem, niech będzie błogosławiony, jest jeden, jedyny i niewidzialny”.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 6:11 pm 

Szanowny Matanie,

Widzę, że zamiast konkretnych argumentów w dyskusji posługujesz się słowotokiem. Przypominam, że notoryczne "ogłuchnięcie" na argumenty adwersarzy jest sprzeczne zarówno z regulaminem tego forum, jak i z ideą każdego forum dyskusyjnego. Ponieważ jednak czytają nas szczerzy ludzie, odpowiem na kilka Twoich myśli zawartych w ostatnim poście. Zwłaszcza, że piszesz o mnie, choć nie do mnie.

matan napisał(a):
postanowiłem jednak napisać kilka postów tylko dlatego iż wierzę że część osób biorąca udział w tym forum jest naprawdę szczera i mimo że ma swoje wyrobione poglądy daleka jest od osądzania innych wg ich rozumienia Pism...

Jak widzę, nie rozumiesz określenia "osądzać" i mylisz osądzanie ludzi z rozsądzaniem głoszonych przez nich nauk. Otóż nikt Cię tutaj nie osądził, natomiast nauki głoszone przez Ciebie (i każdego innego) należy rozsądzać i badać wg. Pism "czy tak się rzeczy mają" [Dz. Ap. 17:10-11]

matan napisał(a):
takich bezwzględnych ludzi jak Smok jest oczywiście wielu w dzisiejszym chrześcijaństwie i trudno wierzyć że coś się w nich zmieni ale Bóg jest Wszechmogący... bazują oni na naukach 3-4 wieku (oraz jeszcze pózniejszych) ktore to zupełnie odeszły od nauki pierwszych chrześcijan i Apostołóww a myślą że są obrońcami jedynie słusznej świetej i objawionej nauki...

Kłamiesz, niestety. Pokaż mi, w którym momencie powołałem się na "nauki z 3-4 wieku w mojej dyskusji z Tobą. Jestem bezwzględny wobec kłamstwa i fałszywych nauk, to prawda. Ale Ciebie jedynie wzywam, żebyś powrócił na proste drogi Pańskie i odszedł od nauk, których nie potrafisz biblijnie uzasadnić, a które są jawnie sprzeczne ze Słowem Bożym.

matan napisał(a):
nie prawdą jest że Smok osądza tylko poglądy lecz wyraznie osądza człowieka np, mnie mówiąc że złamałem 1 przykazania (wg jego poglądów) a co za tym idzie jestem już nie zbawionym upadłym heretykiem który utracił łaskę i błogosławieństwo Boga w swym życiu...

Owszem, na podstawie Twoich własnych słów twierdzę, że notorycznie łamiesz 1 przykazanie, wyznając 3 bogów: Najwyższego, Prawdziwego i "również boga" [Ducha Świętego]. Zaprzeczasz nauczaniu Pisma, że JHWH jest Jeden i że nie ma innych bogów obok Niego. Nigdzie nie napisałem, że jesteś niezbawiony - to jest kolejne Twoje kłamstwo. Podobnie jak to, że gdzieś napisałem, jakobyś utracił łaskę. Dopóki żyjesz, łaska jest dostępna. Co do błogosławieństwa w Twoim to nie przypominam sobie, żebym się gdzieś wypowiadał. Widzisz, to jest tak: zły duch zawsze prędzej lub później się ujawni. Na przykład poprzez kłamstwo, pomówienie, przekręcanie czyichś słów, uciekanie od prawdy, zaprzeczanie Słowu Bożemu. Ale przecież nie musisz mu być uległy. Wróc do Tego Jezusa, który kiedyś ochrzcił Cię Duchem.

matan napisał(a):
działa więc we mnie i błogosławi mnie i mą rodzinę fałszywy Jezus i fałszywy Bóg Ojciec (wg jego bystrej analizy)... Dzięki Dobremu Bogu że jest zupełnie inaczej i że jest On cały czas od nawrócenia obecny w mym życiu.. On kocha mnie i błogosławi... na całym swiecie żyją ludzie o innym zrozumieniu Słowa Bożego którzy całym sercem nawrócili się do Jedynego Prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa którzy kochaja Go i żyją wg Jego przykazań...

Niestety, na forum dyskusyjnym mogę sprawdzić jedynie to, co sam piszesz. A jeśli łamiesz 1 przykazanie, to nie żyjesz według przykazań Bożych. Nie oszukuj sam siebie.

matan napisał(a):
mają oni na co dzień Jego błogosławieństo i miłość ...nie piją już nie ćpają nie biją żony nie kradną i nie cudzołożą...znam ok 200-300 osób w Polsce prawdziwych chrześcijan którzy np. nie wierza w doktrynę trójcy lub piekła jako wieczne męki ale są prawdziwie nawróconymi ludzmi a większość z nich jest też ochrzczona Duchem Świętym i ma Jego dary...nawet wśród świadków znam kilku wspaniałych ludzi którzy całym sercem kochają Pana i śmiało mogę wydać świadectwo o nich ze są w pełni nawróconymi ludzmi i chrześcijanami (dużo lepszymi ode mnie)...

Bez komentarza. Chyba zostawię komentarz Poszukiwaczowi Prawdy.

matan napisał(a):
"wierzymy że Jedynym Prawdziwego Bogiem jest JHWH Bóg Israela który przez krew Syna Jezusa stał się naszym Bogiem i Ojcem ... wierzymy że Jedynym Zbawicielem tego świata Jedyną Drogą Prawdą i Życiem jest Jezus Chrystus !!! wierzymy też w obecność i osobowość Ducha Świętego bez którego jakikolwiek koncert jest stratą czasu"

pod tym może się śmiało podpisać każdy chrześcijanin zarówno trynitarz jak i nie...

Test na ducha, czy jest z Boga, czy nie, brzmi zupełnie inaczej. Wszelki duch, który jest z Boga, wyznaje że JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz. I uwielbia Syna tak jak Ojca. Duch antychrysta tego nie wyznaje. Można wymyślić wiele takich wyznań wiary, które ukryją prawdę o tym, w co się wierzy. Ale nie wszystkich można oszukać.

Wszystkie podane przez Ciebie fragmenty są albo wyrwane z kontekstu, albo błędnie interpretowane. Były już tutaj omawiane, więc nie będę tego powtarzał. Tym bardziej, że zamiast dyskutować, wyjmujesz kolejne "króliki z kapelusza" - taka dyskusja nie ma sensu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 6:19 pm 

Henryk napisał(a):
1Tm 2:5 Br "Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"

Dokładniej:

"Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, Mesjasz człowiek JHWH Zbawiciel"

Pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem jest Bóg i człowiek w jednej Osobie czyli Mesjasz. Dlatego może pośredniczyć w obydwie strony. Teraz jasne?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 6:40 pm 

Wawelski napisał(a):
"Nie wdawanie się w ocenę poglądów"

Nie wdawanie się w ocenę poglądów, oznaczało - zostawmy na razie na boku pogląd matana dotyczący osoby Jezusa, a zajmijmy się kwestią zbawienia pomimo posiadania poglądu.
Cytuj:
W sprawach duchowych błędne poglądy mogą doprowadzić do utraty wiary

Swoją drogą czy możesz to uzasadnić ?
Cytuj:
Jezus nie powiedział, że idzie do "Boga naszego" (Jego i uczniów) ponieważ dla Niego Ojciec jest Bogiem w sensie autorytetu, ale nie w sensie natury, a dla uczniów jest Bogiem w sensie jednym i drugim.

A skąd ty bierzesz sens : autorytetu i natury ?
Patrząc z punktu widzenia nas ludzi Jezus jest równy Ojcu ( dla nas nie ma nic takiego, czego nie miałby Syn, a ma Ojciec ), a czy można " spojrzeć " z punktu widzenia Ojca ( nie wiem, czy to jest możliwe ? ) tzn. spojrzeć biorąc pod uwagę, to co objawia nam Pismo. I " patrząc " z punktu widzenia Ojca, to Syn jest " mniejszy " od Niego. Może to jest kwestia, z której strony się patrzy ?
Tzn. moim zdaniem, ponieważ jestem człowiekiem, to powiniienem patrzec z mojego, człowieczego 8) " punktu widzenia ? Próba patrzenia z puntku widzenia Boga - jest w jakimś stopniu - próbą zrówniania się z nim. Zatem patrzmy z naszego punktu widzenia i śmiało wyznawajmy Jezus jest równy Ojcu.
Cytuj:
Otóż duchy antychrysta mają pewną WSPÓLNĄ CECHĘ: one nie wyznają, że JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz [I Jana 4:2-3].

Zastanawiam się czy nie jest to też kwestia słowa - " ciało ".
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... KJV#conc/3
Tzn. sarks, a nie sooma. Słowo sarx używane jest zawsze do opisywania ciała żywego, które odczuwa, kieruje się własnymi pragnieniami i zmysłami, posiada swoją specyficzną naturę oraz w połączeniu z duszą tworzy żywą istotę. Bóg jest w ludzkim ciele, które odczuwa, kieruje się własnymi pragnieniami i zmysłami i z duszą tworzy żywą istotę.

Ostatnio edytowano Wt lut 10, 2009 7:05 pm przez wujcio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 6:46 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Henryk napisał(a):
1Tm 2:5 Br "Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"

Dokładniej:

"Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, Mesjasz człowiek JHWH Zbawiciel"

Pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem jest Bóg i człowiek w jednej Osobie czyli Mesjasz. Dlatego może pośredniczyć w obydwie strony. Teraz jasne?
Jeżeli ma być dokładnie to proszę cytować za interlinearnym wydaniem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 6:51 pm 

Henryk napisał(a):
tomasz napisał(a):
Henryku. W wątku Historii Kościoła kilka osob nadal czeka, abys ustosunkowal sie do wersetow biblijnych.
Duch zawsze prowadzi DO SŁOWA a nie od słowa.
Idziesz za ludzka filozofia arianizmu, oparta na greckiej myśli, choć zarzucasz to swoim adwersarzom
Drogi Tomaszu jeżeli ktoś wierzy w czarnego kota to żaden argument logiczny go nie przekona ani jakość ani jego ilość. Niestety, istota ludzka jest tym, czym jest, i nigdy nie jest usatysfakcjonowana prostymi odpowiedziami. 1Tm 2:5 Br "Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus," Nie chce rzeczy czarno-białych. Pragnie wszystkich 16,256,000 odcieni szarości. Tak, więc, zamierza zredefiniować, co oznacza JEDEN, co JEDYNY i co dokładnie stanowi pogwałcenie niepodzielności. Wychodzi z doktryną Trój-Jedności
„Wiemy z Tory, i jej rozszerzenia w Prorokach i Pismach, że HaSzem jest jeden, jedyny i niewidzialny. Zrównanie Jeszuy Mesjasza z HaSzem, jest pogwałceniem tej zasadniczej nauki TORY, że HaSzem, niech będzie błogosławiony, jest jeden, jedyny i niewidzialny”.

zestawilem ci werset z Marka w porownaniu z Izajaszem (na ktorego powoluje sie ewangelista). Jesli to, co piszesz jest prawda to Marek sie myli. Jan Chrzciciel przygotowuje droge JHWH i ELOHIM jak ukazują wersety z Izajasza 40 rozdzialu.rownanie Jezusa z HaSzem wynika z tego i wielu innych wersetów Biblii, ktore naciagacie.
Wiecej na ten temat w watku o Trojcy na tym forum i na stronie
http://www.trinitarians.info/trojca/#pddz1
Generalnie cała doktryna antytrynitarzy to kłamstwo oparte na ludzkiej logice.
Przykladem moze byc NT w Przekladzie Nowego Swiata - jedno wielkie klamstwo w imie zwodniczej nauki. Zapraszam do rzeczowej dyskusji .
Niestety Henryku twoj kot w worku to niestetu zonk z niegdys popularnego teleturnieju

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 6:55 pm 
Witaj Matanie!

Jest mi niezmiernie miło, że mogę Cię tutaj "poznać".

Bracie, Bóg obdarzył Cię dużym talentem i niewątpliwie błogosławi Twoją twórczość bo to co "tworzycie" wraz z zespołem jest wartościowe, a ja sam miałem okazję się o tym przekonać...

Nawróciłem się 4 lata temu.
Była to dla mnie niezmiernie trudna decyzja z uwagi na dotychczasowe życie.
Nie będę tutaj na forum wyjaśniał w jaki sposób żyłem przed nawróceniem bo to jest dość gorszące dla większości ludzi. Chcę tylko zaznaczyć, że decyzja ta była naprawdę niesłychanie trudna i niebezpieczna dla mnie wówczas. Wszystko też działo się wtedy o ogromnym tempie.

Raptem kilka dni po nawróceniu, kiedy wiadomość ta obiegła już najbliższe grono osób potencjalnie zainteresowanych, zapadł na mnie wyrok śmierci (nie mam na myśli wyroku sądu ale zwykłych bandytów, którzy nagle uznali, że należy mnie wywieźć do lasu, zabić i zakopać).
No i zrobili to, z tym, że jednak jak widać przeżyłem, bo w lesie podczas egzekucji zdarzył się cud. Jezus uratował mnie w cudowny sposób.
Niemniej jednak wydarzenia te w ogromnym stopniu wpłynęły wówczas na moją psychikę i ciężko było wyjść ze stanu w którym się znalazłem.

Po co o tym piszę?

Kościół do którego wówczas należałem zatroszczył się o mnie.
Zarówno w sensie materialnym (bo nie byłem w stanie podjąć pracy), jak i w kwestii duchowej.
Mogłem liczyć na modlitwy i rady starszych.
Jedną z takich rad wówczas było by czytać psalmy, bo są dobrym lekarstwem na wszelkiego rodzaju depresje i złe stany psychiczne.

W tym samym czasie (co rada z psalmami) wpadła mi w ręce płyta cd na której było napisane "Pomoc Duchowa"

Będąc już w domu puściłem tą płytę, otworzyłem Biblię na psalmach i.....
Pierwszy raz od wielu miesięcy poczułem wewnętrzny pokój... Nie zapomnę tej chwili...
Po około miesiącu czasu powtarzanie tych "zabiegów" pozwoliło na powrót do świata żywych.
Słowa zawarte w utworach zespołu Pomoc Duchowa uważam za takie właśnie, jak wynika z nazwy zespołu...

To tyle co chciałem odnieść do tematu.

Matanie, jestem pełen szczerego podziwu z jakim opanowaniem i spokojem potrafisz sobie radzić z tak zmasowanym atakiem.
Ja nie potrafiłem i uległem emocją niestety :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 7:06 pm 

Matan napisał:

Cytuj:
Zdaję sobie sprawę z tego co napisał Henryk że pewne rzeczy mogą przyjść tylko z "góry"...postanowiłem jednak napisać kilka postów tylko dlatego iż wierzę że część osób biorąca udział w tym forum jest naprawdę szczera i mimo że ma swoje wyrobione poglądy daleka jest od osądzania innych wg ich rozumienia Pism...takich bezwzględnych ludzi jak Smok jest oczywiście wielu w dzisiejszym chrześcijaństwie i trudno wierzyć że coś się w nich zmieni ale Bóg jest Wszechmogący...bazują oni na naukach 3-4 wieku (oraz jeszcze pózniejszych) ktore to zupełnie odeszły od nauki pierwszych chrześcijan i Apostołóww a myślą że są obrońcami jedynie słusznej świetej i objawionej nauki...nie prawdą jest że Smok osądza tylko poglądy lecz wyraznie osądza człowieka np, mnie mówiąc że złamałem 1 przykazania (wg jego poglądów) a co za tym idzie jestem już nie zbawionym upadłym heretykiem który utracił łaskę i błogosławieństwo Boga w swym życiu...działa więc we mnie i błogosławi mnie i mą rodzinę fałszywy Jezus i fałszywy Bóg Ojciec (wg jego bystrej analizy)...

Matanie , Smok jest bezwzgledny, ale w obronie prawdy. Twoj post jest proklamacja osoby dosc znanej w kregach ewangelicznych.
Szkoda, ze nie jest poparty rzeczowa dyskusja o konkretnych tekstach Pisma.
Osadzanie to jest skazywanie, wydawanie wyroku na kogos. Jakos nie widze, zeby ktos skazywal cie na gehenne. Natomiast wskazanie ,ze lamiesz przykazanie to wniosek wyprowadzony z twoich opinii.
Nie mozesz oceniac swojej biblijnosci na podstawie blogoslawienstwa. Wiem, ze mnie i innym chrzescijanom roznie sie wiedzie w zyciu, ale czy to dowod na grzech? Podobnie dostatek nie jest dowodem blogoslawienstwa. Pawel umial glod cierpiec i obfitować. Zyl w pokoju i byl przesladowany, ale do konca pozostal wierny Panu.
Nikt nie przytaczal na obrone swoich pogladow soboru w Nicei czy jakiegokolwiek innego. Wszystkie argumenty pochodzily ze Slowa.
We wspolczesnym swiecie dzialanie zlego idzie w dwoch kierunkach- relatywizmu moralnego oraz relatywizmu doktrynalnego.
Z przykrosci musze stwierdzic, ze propagujesz to drugie.

Czuje sie rowniez w obowiazku aby bronic Smoka osobiscie. Otoz ten jak napisales ,,bezwzgledny" czlowiek podal mi reke wtedy, kiedy nie mialem doslownie, co do garka wlozyc.
To tyle. Prosze cie dyskutujmy o meritum sprawy a nie wyglaszajmy proklamacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 7:14 pm 

Markus napisał:

Cytuj:
Matanie, jestem pełen szczerego podziwu z jakim opanowaniem i spokojem potrafisz sobie radzić z tak zmasowanym atakiem.
Ja nie potrafiłem i uległem emocją niestety

Markus nie rozumiem twojej postawy. W imie osobistych niecheci rezygnujesz z obrony prawdy?
Naprawde wszystko ci jedno, co kto glosi byle by fajnie brzmialo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 7:24 pm 

Tak Tomaszu! Oczy Cię nie mylą, i nie chodzi o to żeby było fajnie, tylko zeby być przeciwko Smokowi 8) Jakby taki mały [stały] rewanżyk? Widać jak nasza cielesna-ludzka natura jest naprawde śmierdząca [ku śmierci].
Ale pozostaje dziękować JHWH, że jawne stają się rzeczy dotąd ukrywane.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1