joseph napisał(a):
Tak dla porządku napiszę, że nie jestem członkiem KADS ani KChDS. Mam wątpliwości w kilku kwestiach i właśnie dlatego tu trafiłem.
Chodziło mi o to, że w podanym wątku wiele szczegółów zostało już omówionych, więc nie ma sensu dublować wpisów na te same tematy. Nie chodziło mi o Twoją przynależność wyznaniową - to też dla porządku.
joseph napisał(a):
Nie będę się sprzeczał również co do nie zabijaj czy nie morduj
Tak np..: Obj. 22:15 (jest tego dużo w NT)
15. Na zewnątrz są psy i czarownicy, i wszetecznicy, i zabójcy, i bałwochwalcy, i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je.
Dla nas, chrześcijan, to bez znaczenia czy mordujesz czy zabijasz - efekt raczej ten sam.
W przykazaniu nie chodzi o efekt, tylko o intencję serca. Mesjasz interpretując to przykazanie w sposób pogłębiony [Mat. 5:21-22] również nie miał na myśli odbierania komuś życia przy pomocy gniewu. A Prawo Mojżeszowe wyraźnie rozróżnia morderstwo [raca] od pozbawienia życia w sposób przypadkowy, od uczestnictwa w wojnie, czy od wykonania wyroku śmierci - choć efekt tych wszystkich działań jest ten sam.
joseph napisał(a):
Mam kontakt z ludźmi świętującymi szabat, a dla mnie ta sprawa nie jest tak oczywista. Jednak tzw. sabatariańska argumentacja jest logiczna. Chociażby niezmienny dekalog (powtarzam dekalog, a nie zupełnie inna sprawa czyli obrzezanie), który również i nas obowiązuje.
Sabatariańska argumentacja sztucznie oddziela Dekalog od reszty Prawa, choć Pismo czegoś takiego nie czyni nigdzie. Dlatego logicznym i konsekwentnym postępowaniem sabatarian w sprawie przestrzegania CAŁEGO Prawa (a nie tylko jego części czyli Dekalogu) byłoby obrzezanie i przestrzeganie dosłownie wszystkich 613 przykazań.
joseph napisał(a):
Dlaczego chrześcijanie maja rezygnować np. z tego błogosławieństwa?
Izaj. 58:13-14
13. Jeżeli powstrzymasz swoją nogę od bezczeszczenia sabatu, aby załatwić swoje sprawy w moim świętym dniu, i będziesz nazywał sabat rozkoszą, a dzień poświęcony Panu godnym czci, i uczcisz go nie odbywając w nim podróży, nie załatwiając swoich spraw i nie prowadząc pustej rozmowy,
14. Wtedy będziesz się rozkoszował Panem, a Ja sprawię, że wzniesiesz się ponad wyżyny ziemi, i nakarmię cię dziedzictwem twojego ojca, Jakuba, bo usta Pana to przyrzekły.
Chrześcijanie nie są dziećmi Jakuba. Arabowie też zresztą nie. Widzisz różnicę między "dzieckiem Jakuba" a "dzieckiem Abrahama"? To po pierwsze. Po drugie, nikt tutaj nikomu nie zabrania obchodzenia szabatu - pod warunkiem, że zostawiamy sobie nawzajem wolność w tych sprawach, a wolność taka i zakaz osądzania tych, którzy obieraja sobie inny dzień dla Pana, sa wyraźnie sformułowane w nauce apostolskiej. Dlatego grzeszą ci zwolennicy szabatu, którzy osądzają innych z powodu nieobchodzenia Szabatu [Rzym. 14:5; Kol. 2:15-16]. Po trzecie, Izajasz mówił do Izraelitów i prozelitów pozostających pod Prawem Mojżeszowym. Po czwarte wreszcie, Szabat jest znakiem między Bogiem a narodem żydowskim czyli dziećmi Jakuba właśnie [II Mojż. 31:13-17].
joseph napisał(a):
I dlaczego teraz "nagle" nie obchodzimy szabatu tylko niedzielę chociaż na Nowej Ziemi sabat będzie obowiązywał?
Izaj. 66:23 I będzie tak, że w każdy nów i w każdy sabat przychodzić będzie każdy człowiek, aby mi oddać pokłon - mówi Pan.
A gdzie jest napisane, że szabat i nów będą obchodzone na Nowej Ziemi? I jak to będzie możliwe, że nów księżyca będzie obchodzony na Nowej Ziemi, skoro nad nią nie będzie księżyca?
"A miasto nie potrzebuje ani słońca ani księżyca, aby mu świeciły; oświetla je bowiem chwała Boża, a lampą jego jest Baranek" [Obj. 21:23]