Smok Wawelski napisał(a):
Gdybyśmy chcieli podejść do tekstu precyzyjnie, to nie ma w nim wskazówki, w którym momencie wierzący mają zostać ochrzczeni Duchem. Jest tylko stwierdzenie, że nastąpi to po tym, jak się upamiętają i przyjmą chrzest wodny.
Zgadza się. Przy czym, akurat w tej konkretnej sytuacji, na podstawie słów Piotra, można przyjąć brak odstępu czasowego między upamiętaniem a chrztem Duchem Świętym.
Samaria przyjęła Ewangelię, potem wierzący przyjmowali chrzest wodny, i dopiero po przybyciu apostołów Duch Święty zstępował na nich [Dz. Ap. 8:12,14-17]. Czyli nie od razu po chrzcie wodnym.
Zauważ, że Samarię, podobnie jak Korneliusza, należy zaliczyć do przypadków szczególnych. I w tym wypadku konieczne było, by apostołowie otrzymali jakiś znak, że zbawienie jest także dla Samarytan (co znając wzajemny stosunek Żydów i Samarytan, nie jest niczym dziwnym). Stąd też Duch Święty zstąpił na już wierzących i ochrzczonych Samarytan dopiero po przyjściu apostołów (i przez ich ręce).
Dlatego też posłużyłem się fragmentem, który - moim zdaniem - jest najbardziej uniwersalnym przykładem, pozbawionym wszelkiej "szczególności"
Ze wszystkich opisów (nie tylko z podanego przez Ciebie) można wyciągnąć moim zdaniem jeden wniosek: JEDYNYM warunkiem otrzymania chrztu Duchem Świętym związanym doktrynalnie i "na sztywno" jest UPAMIĘTANIE. To jest jedyny wspólny element dla wszystkich fragmentów mówiących o tym, co się musiało stać przed momentem chrztu Duchem.
Prawda. Upamiętanie to jedyny warunek. I tu się pojawia dla mnie problem. Dlaczego nie jest więc tak, że Duch udzielany jest wszystkim, którzy się upamiętali, w momencie upamiętania? Z jednej strony jest to dar (czyli coś co otrzymujemy darmo), a z drugiej... no właśnie, musimy sobie jednak na niego "zapracować" (usilne staranie, modlitwy, oczekiwanie itp). Czy w ten sposób nie tworzy się lepszych i gorszych?
To są, Smoku, pytania, które kołaczą mi się w głowie. Napisałem o moich wątpliwościach, rozterkach, a nie po to, by akurat w tym temacie z Tobą polemizować. Po prostu staram się zrozumieć...
Są przypadki niespodziewanego chrztu Duchem. Ja osobiście miałem taki przypadek, że Bóg mi objawił, że ktoś dzisiaj (podczas spotkania grupy domowej) zostanie ochrzczony Duchem Świętym (nie wiedziałem, kto) i żeby się modlić. I rzeczywiście, podczas wspólnej modlitwy jedna z sióstr została ochrzczona Duchem Świętym i zaczęła się modlić językami. A była już odrodzona od pewnego czasu i jeszcze nie przyjęła chrztu wodnego.
Znowu się chyba nie do końca zrozumieliśmy. Nie chodzi mi o takie sytuacje. Zresztą podany przez Ciebie przykład dokładnie wpisuje się w schemat, o którym napisałem: osoba nawraca się a dopiero po jakimś czasie otrzymuje dar Ducha Świętego.
Bardziej mi chodzi o to, dlaczego chrzest Duchem nie jest czymś spodziewanym - dlaczego człowiek, jakby naturalnie, jako konsekwencję upamiętania, nie otrzymuje daru Ducha Świętego (tak jak według mnie otrzymali słuchacze Piotra)?
Dar Ducha jest dla wszystkich. Chodzi o to, jak bardzo oni tego daru chcą i czy są gotowi o niego zabiegać, pozostawiając Dawcy decyzję o momencie darowania.
No właśnie, Smoku - zabiegać o dar. Ale Piotr, zwracając się do Żydów w Dzień Pięćdziesiątnicy, nie powiedział: "upamiętajcie się, dajcie się o chrzcić, a jeśli będziecie zabiegać o dar Duch to go otrzymacie". Wręcz przeciwnie: Upamiętajcie się i niech każdy z was da się ochrzcić w imię Pana Jezusa na odpuszczenie grzechów, a (jako skutek, konsekwencja tegoż) otrzymacie dar Ducha Świętego.