ilyad napisał(a):
Niestety formuła „JAK NAPISANO”, „NAPISANO BOWIEM”, „ALBOWIEM NAPISANO” W NT DOTYCZY poza podanymi przeze mnie fragmentami WYŁĄCZNIE KSIĄG KANONICZNYCH, uznanych przez autorów za NATCHNIONE PRZEZ BOGA, Będących dla cytujących autorów CZĘŚCIĄ PISMA ŚWIĘTEGO.
Już pisałem, że cytaty są najczęściej swobodnymi zapożyczeniami z Pism kanonicznych, niekoniecznie dosłownymi. Dlatego to, co Ty bierzesz za cytat z księgi apokryficznej, jest zapożyczeniem (a nie dosłownym cytatem słowo w słowo) z ksiąg kanonicznych.
Cytuj:
Mar. 1:2
2. JAK NAPISANO u Izajasza proroka: Oto posyłam anioła mego przed tobą, który przygotuje drogę twoją.
Dosłowny cytat z Mal. 3:1
"Oto Ja posyłam mojego anioła, aby mi przygotował drogę przede mną"
Cytuj:
Mar. 7:6
6. On zaś rzekł im: Dobrze Izajasz prorokował o was, obłudnikach, JAK NAPISANO: Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie.
Dosłowny cytat z Izaj. 29:13
"I rzekł Pan: Ponieważ ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie"
Cytuj:
Łuk. 2:23
23. JAK NAPISANO w zakonie Pańskim, iż: Każdy pierworodny syn będzie poświęcony Panu
Dosłowny cytat z II Mojż. 13:2
"Poświęć mi wszystko pierworodne; wszystko, co u Izraelitów otwiera łono matki, zarówno u ludzi jak u bydła, do mnie należy"
Cytuj:
Jan. 6:31
31. Ojcowie nasi jedli mannę na pustyni, JAK NAPISANO: Chleb z nieba dał im, aby jedli.
Dosłowny cytat z Psalmu 78:24
"Spuścił im, jak deszcz, mannę na pokarmI dał im zboże z niebios. Wszyscy jedli chleb anielski; Zesłał im żywności do syta"
Cytuj:
Rzym. 3:4
4. Z pewnością nie! Wszak Bóg jest wierny, a każdy człowiek jest kłamcą, JAK NAPISANO: Abyś się okazał sprawiedliwym w słowach swoich I zwyciężył, gdy będziesz sądzony.
Dosłowny cytat z Psalmu 51:4-6
"Obmyj mnie zupełnie z winy mojej I oczyść mnie z grzechu mego! Ja bowiem znam występki swoje I grzech mój zawsze jest przede mną. Przeciwko tobie samemu zgrzeszyłem I uczyniłem to, co złe w oczach twoich, Abyś okazał się sprawiedliwy w wyroku swoim, Czysty w sądzie swoim"
Cytuj:
1 Kor. 2:9
9. Głosimy tedy, JAK NAPISANO: Czego oko nie widziało i ucho nie słyszało, i co do serca ludzkiego nie wstąpiło, to przygotował Bóg tym, którzy go miłują.
Dosłowny cytat z Izaj. 64:4
"Czego od wieków nie słyszano, czego ucho nie słyszało i oko nie widziało oprócz ciebie, Boga działającego dla tego, który go oczekuje"
Cytuj:
Twój argument że są to swobodne zapożyczenia pewnych tekstów w tym wypadku nie ma w ogóle zastosowania. Prosty i logiczny wniosek jest dla mnie taki że cytowana przez ap. Pawła Apokalipsa Eliasza również była częścią PISMA ŚWIĘTEGO, czyli była natchniona przez Boga. W wypowiedzi ap Pawła nie ma cienia sugestii, że traktował jako natchnione przez Boga myśli greckich poetów. Żaden z tych cytatów nie jest zaopatrzony formułą JEST NAPISANE. Apostoł nie cytuje ich proroctw. Inaczej jest z NIEKTÓRYMI APOKRYFAMI. Sposób ich cytowania JEST TAKI SAM jak cytowania ksiąg kanonicznych.
Powyżej pokazałem Ci, że autorzy NT często posługują się swobodnymi zapożyczeniami oddającymi sens cytowanego fragmentu Pism ST.
Ani jeden z podanych przez Ciebie cytatów NT nie oddaje dosłownie treści odpowiedniego fragmentu ST. To, co Ty uważasz za cytat z apokryfu, jest po prostu swobodnym zapożyczeniem z kanonicznej Księgi Izajasza 64:4. Niektóre zapożyczenia są nawet bardzo swobodne, ale natchnione. Nie ma tutaj przepisywania słowo w słowo.
Cytuj:
Chyba że natchnienie listu Judy polega na czymś innym niż przekazie przez Ducha słowo w słowo. Skąd wiesz że jego natchnienie nie polega po prostu na świadectwie wiary apostołów i pierwszych chrześcijan?
Jak widzisz, natchnienie nie polega na przekazie słowo w słowo. Błędnie rozumiesz ideę natchnienia.
Cytuj:
W Jak. 4:5 czytamy:
5. Albo czy sądzicie, że na próżno PISMO MÓWI: Zazdrośnie chce On mieć tylko dla siebie ducha, któremu dał w nas mieszkanie? A gdzie Pismo tak mówi ? Niestety wygląda na to że to znowu cytat z apokryfu.
Jest to kolejne swobodne zapożyczenie z księgi kanonicznej:
"Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą" [II Mojż. 20:5]