Na początek to:
Ojciec święty zapewnia, że deklaracja DOMINUS JESUS nie godzi w ekumenizm
Ojciec swiety zapewnia, ze deklaracja DOMINUS JESUS nie godzi w ekumenizm Ojciec święty zapewnia, że deklaracja DOMINUS JESUS nie godzi w ekumenizm Przed modlitwą 'Anioł Pański' papież Jan Paweł II wyjaśnił znaczenie ogłoszonej niedwno deklaracji watykańskiej 'Dominus Jesus' - o jedyności i powszechności kościoła i zbawczej roli Jezusa Chrystusa. Papież podkreślił, że nie jest ona wymierzona w dialog ekumeniczny i nie jest wyrazem arogancji koscioła katolickiego wobec innych religii. Jan Paweł II wyjaśnił, że liczne błędne interpretacje tego dokumentu zmusiły go do zabrania glosu i wyjaśnienia, na czym polega jego istota. 'Zbawienie możliwe jest także poza kościołem - powiedział papież - przypomnienie zasad chrześcijaństwa nie powinno utrudniać także dialogu ekumenicznego, ponieważ wskazuje podstawy, bez których jest on niemożliwy. Kosciół katolicki nie wywyższa sie i nie lekceważy innych wspólnot chrześcijańskich, świadomy jest bowiem, że wszystko, co posiada, nie jest jego zasługą, lecz darem Boga. Wspólnota katolicka sama zaś jest pełna ludzkich grzechów i słabości' - przypomniał Jan Paweł II. Papież podkreślił, że podział chrześcijan jest dla kościoła katolickiego źródłem nieustannego cierpienia. Jan Paweł II wyraził nadzieję, że jego słowa rozwieją wątpliwości i zastrzeżenia, które wywołał dokument 'Dominus Jezus'.
(IAR)
a takie jest zakończenie owej dklaracji kto rozumny niech czyta:
ZAKOŃCZENIE
23. Niniejsza Deklaracja, przypominając i wyjaśniając niektóre prawdy wiary, pragnie naśladować przykład apostoła Pawła, który tak pisze do wiernych w Koryncie: «Przekazałem wam na początku to, co przyjąłem» (1 Kor 15,3) . W obliczu pewnych wątpliwych czy wręcz błędnych propozycji refleksja teologiczna winna potwierdzać wiarę Kościoła i uzasadniać swoją nadzieję w sposób przekonujący i skuteczny.
Ojcowie Soboru Watykańskiego II, rozpatrując temat prawdziwej religii, stwierdzili: «Wierzymy, że owa jedyna prawdziwa religia przechowuje się w Kościele katolickim i apostolskim, któremu Pan Jezus powierzył zadanie rozszerzania jej na wszystkich ludzi, mówiąc apostołom: "Idąc tedy nauczajcie wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, ucząc je zachowywać wszystko, cokolwiek wam przykazałem" (Mt 28,1-20). Wszyscy ludzie zaś obowiązani są szukać prawdy, zwłaszcza w sprawach dotyczących Boga i Jego Kościoła, a poznawszy ją, przyjąć i zachowywać».99
Objawienie Chrystusa będzie nadal w historii «prawdziwym drogowskazem»100 dla całej ludzkości: «prawda, którą jest Chrystus, domaga się, by ją przyjąć jako uniwersalny autorytet».101 Chrześcijańska tajemnica przekracza bowiem każdą barierę czasu i przestrzeni i urzeczywistnia jedność rodzaju ludzkiego: «Wszyscy ludzie, wywodzący się z różnych krajów i tradycji, zostają powołani w Chrystusie do udziału w jedności rodziny dzieci Bożych. (...) Jezus obala mury podziału i zaprowadza nie znaną dotąd i doskonałą jedność przez uczestnictwo w Jego tajemnicy. Ta jedność jest tak głęboka, że Kościół może mówić za św. Pawłem: "Nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga" (Ef 2,19)».102
Jego Świątobliwość Jan Paweł II, w czasie audiencji udzielonej w dniu 16 czerwca 2000 r. niżej podpisanemu Kardynałowi Prefektowi Kongregacji Nauki Wiary, kierując się niezawodną wiedzą i działając na mocy swej władzy apostolskiej zatwierdził i uprawomocnił niniejszą Deklarację, uchwaloną na Zebraniu Plenarnym Kongregacji, oraz polecił jej opublikowanie.
Rzym, w siedzibie Kongregacji Nauki Wiary, 6 sierpnia 2000 r.,
w Święto Przemienienia Pańskiego.
JOSEPH KARD. RATZINGER, Prefekt
TARCISIO BERTONE, S.D.B., Emerytowany arcybiskup Vercelli, Sekretarz
-----------------------------------------------------------------------------------
jeśli będziesz chciał napisze ci więcej co sie wydarzyło przez te 8 lat jakie już są zmiany aby realizować ta deklaracje i połączyć sie z rządem światowym który tez będzie coraz bardziej widoczny teraz jeszcze można o tym pisać ale jeszcze parę lat i już ktoś będzie miał kłopoty za głośne wyrażanie swoich poglądów.Kościół KrK się zreformuje to pewne ale ta reformacja sprawi ze prawdziwe chrześcijaństwo zejdzie do podziemi
|