to znaczy, że najpierw krótki wstęp ideologiczny ma być?
"bracia polscy"/arianie/sycynianie/jednota braci polskich
ruch nie jest nowy, ale odnowiony
bo jak podają chociażby źródła historyczne dot. reformacji (za prof. J.Tazbirem) są oni odłamem kalwinizmu, ale bardzo radykalnym
(odrzucili identyfikację z protestantyzmem i chrześcijaństwem głównie ze względu na ich trynitarny charakter- dot. trójjedyności BOGA)
a zatem są to monoteiści (unitarianie, antytrynitarze)
NIE wierzą, że Jeszua był JHWH Zbawicielem który przyszedł na ziemię w ludzkim ciele jako Syn Boży,
a nawet w to, że był "jedynym Synem Bożym" (pozycję tę przypisują też aniołom, książętom, królom w Starym Testamencie)
a jedynie był Mesjaszem Sługą Bożym
uważają, że pierwotny kościół i jego nauka: chrystianizm, był "prawie" zgodny z judaizmem
zgodność jest głównie w obszarze idei kreacjonizmu i mesjanizmu
m.in.: zachowują szabat, kaszrut w diecie, chrzczą osoby świadome -przez zanurzenie,
może ktoś jeszcze uzupełni o detale?
przepraszam, ale może wyjaśnijmy jeszcze między nami kilka rzeczy, żebyśmy się dobrze rozumieli - bo chyba gadamy "inną" gwarą
czy uważacie, że Tora, jako nauka/pouczenie nie jest aktualna?
przecież zawiera ona przepisy/prawo dane przez JHWH
skoro dał je doskonały Bóg, to znaczy, że i w nich objawił jakiś standard w jakim wtedy można się było się poruszać w JEGO OBECNOŚCI
(i co to znaczy, że dla Żydów niektóre nakazy miały mieć charakter "wieczny"?)
ale niestety zostało to przeinterpretowane na obrzędy i ofiary - zrobiono z tego legalistyczny system - każdy podobny system dzisiaj sprawia, że daremna staje się ofiara Mesjasza i łaska
ale też pamiętajmy o Mt.5:17-20 i:
"Tak miało się spełnić słowo proroka Izajasza: Oto mój Sługa, którego wybrałem; Umiłowany mój, w którym moje serce ma upodobanie. Położę ducha mojego na Nim, a On zapowie prawo narodom." [Mt 12:18 BT]
dlatego zostało zawarte Przymierze na Golgocie, że z uczynków (jakichkolwiek) nie można osiągnąć usprawiedliwienia
tylko z łaski
jeżeli kocham Boga, to chcę się Jemu podobać, uświęcać (mamy osiągnąć i utrzymać pewien standard: 1P. 1:14-16, 2Kor.6:14-18 )
więc będę zachowywać Jego pouczenia jakie zostawił - a Bóg się nie zmienił, tylko przekazany wcześniej standard sam JHWH (Jednorodzony Bóg) pokazał w nowej interpretacji
a w jakich "przykazaniach" cały zakon i prorocy streszczają się, to wiemy [Mt.22:35-40]...
mamy więc mieć obrzezane serca [ Kol 2:11-14 i Kol 3:11-17], a co ma być w nich zapisane? [ Jr 31:33]
zauważyłam, że niektórzy chrześcijanie boją się wyrazów: Tora, Prawo, Zakon - dlaczego?
przecież "Prawo Mojżeszowe" zawierało 613 "przykazań", a w Nowym Testamencia jest ich ponad 1000
- i z nich też można sobie zrobić system legalistyczny, człowiek zawsze potrafi obejść/odejść od łaski... (np. legelistyczne dawanie na cele charytatywne, np. legalistyczne obmywanie nóg w zakładach opieki)
coś niejasno wyjaśniłam? w czymś się nie zgadzacie?