spokojnie "Braciowie", czasami rzeczywiście nie jest łatwo się zdystansować, ale się staram na maxa
ja to napisałam tylko dlatego, co Smok "zwerbalizował":
Smok Wawelski napisał(a):
Nie wiem, czy Ani_Isza nie będzie posądzana o jakieś wywyższanie się, mówiąc o wybraniu własnego narodu. Może nie. Mam nadzieję, że nie.
no bo ja też mam świadomość wystąpienia "różnych emocji" i argumentów
dlatego jestem gotowa przyjąć każdą sugestię: "jak lepiej dla sprawy"?
byle na początku tematu
to wracając do wątku, zastanawiało mnie zawsze jak wiele odkrywa się pijąc wprost ze źródła - SŁOWA i dobrze jest w rozmowie z Żydami TYLKO z tego SŁOWA czerpać
a sami zaczną myśleć
przykładem może być rabiniczna wykładnia definicji "JEDYNOŚCI" [hebr."
echad"] w odniesieniu do Osoby Adonai [ na podst. V Mojż.6:4
"Szema Israel JHWH Elohejnu JHWH echad"]
ale Żyd, który może sam sobie przeczytać tekst hebrajski nie może nie zauważyć, że "szefowie" podkładają mu poprzez komentarze falsyfikat PRAWDY
najlepiej poprosić, żeby porównał sobie pojęcie "absolutnej jedności" [hebr.
kol-echad] z zapisem w Piśmie:
Sdz 20:1 BT "Wtedy wyszli wszyscy Izraelici i jak jeden mąż [ tu właśnie:"
echad"] zgromadzili się jednomyślnie od Dan aż do Beer-Szeby wraz z krainą Gilead przed Panem w Mispa."
(to było 400 tysięcy mężczyzn...jedność ale JAKA złożona)
Ezd 6:20 BT "Lewici bowiem jak jeden mąż ["
echad"] oczyścili się; wszyscy oni byli teraz czyści i zabili [baranki na] Paschę dla wszystkich wysiedleńców, dla braci swoich kapłanów i dla siebie."
Sdz 20:11 BT "Tak zebrali się przeciwko temu miastu wszyscy ludzie izraelscy jak jeden mąż.[
"echad"]"
- etymologicznie i leksematycznie wynika z takiego użycia słowa "jeden" ["echad"] że JHWH jest JEDNOŚCIĄ złożoną
(że nie wspomnę już o przysłowiowym "byciu jednym ciałem" -"basar echad" z I Mojż. 2:24]