1. ani_iszo,
Zaciemniasz trochę sprawę, jak Jezus powiedział ludziom o tym, że mają "Jeśc Jego Ciało" to odeszli od niego, a uczniowie którzy widzieli Jego cuda wachali się czy nie odejśc.
Czy dlatego chcieli odejśc bo usłyszeli, że mają "karmic się Słowem" ?
Uczniowie doskonale wiedzieli o czym mówił Jezus i DLATEGO się zawachali. Tak samo jak nam (mi też) na tym forum jest trudno to pojąc.
Uczniowie Ci zawiedli wiele razy, ale tylko dwa razy w sposób spektakularny - w czasie ucieczki spod krzyża i w czasie tych słów, dlatego nie można powiedziec, że te słowa oznaczają tylko "Słowo, którym się trzeba karmic".
Jezus "złamał" wiele "przykazań", zaczynając od "pracy w niedziele", po bluznierstwa. Gdyby tak nie było to "ci co znają Prawo i Pismo" nie skazaliby Go na śmierc.
2. nowy,
Cytuj:
"A dziecko powie ,że trzeba zjeść czyjeś ciało i wypić krew-tak powie. Natomiast ciało to chleb a więc pokram, dający życie."
Ano właśnie "stań się jak dziecko", nie mam nic do dodania, 100% racja.
Cytuj:
"Żadne "przeistoczenia" nie istnieją w Biblii!"
A jakbyś powiedział dziecku "weź ten sok pomarańczowy i pij go, to czyń na moją pamiątkę" to jakby to dziecko zrozumiało ?
Albo "kto nie je owoców ten nie ma w sobie życia" ?
2.1. Jakby musiał brzmiec hipotetyczny werset Biblii abyś uznał, że istnieje "biblijne przeistoczenie" ?
3. Smoku,
Cytuj:
Proszę o zestaw ksiąg tworzących "Świętą Tradycję", które można przeczytać i sprawdzić, czy aby ktoś nie robi kogoś w konia twierdząc, że Tradycja jest zgodna z nauczaniem Biblii.
Zaczynając od Ojców Kościoła, poprzez doktorów, dokumenty Soborowe.
To na początek.
Cytuj:
Dzieci do ośmiu lat nie wiedzą nic o kanibalizmie ani o regułach interpretacji
Jak zapytac się dzieci to wychodzi im katolicyzm, a jak dorosłych to wychodzi 40.000 wyznań i każde ma "swojego ducha", ale z pewnością nie jednego.
"Stań się jak dziecko" i "badź jednego ducha i jednej myśli" !!!
Cytuj:
A dyskusja na temat Eucharystii znajduje się tutaj:
Wolę podyskutowac z dziecmi

Cytuj:
I wystarczająco dużo Ojców przednicejskich, żeby stwierdzić, że ich nauczanie jest sprzeczne w zasadniczych kwestiach
O sukcesji apotolskiej pojawia się dośc wcześnie:
"List do Koryntian" powstały przed śmiercią ostatniego Apostołą Jana przez św. Klemensa Apostoła Rzymu.
http://www.kuria.lublin.pl/parafie/klem ... troni.html"Pouczeni przez Jezusa Chrystusa, w pełni przekonani przez Jego zmartwychwstanie, umocnieni w wierze w słowo Boże, wyruszyli Apostołowie w świat i z tą pewnością, jaką daje Duch Święty, głosili dobrą nowinę o nadchodzącym Królestwie Bożym.
Nauczając po różnych krajach i miastach, spośród pierwocin [swojej pracy] wybierali ludzi wypróbowanych duchem i ustanawiali ich biskupami i diakonami dla przyszłych wierzących."
A jeśli można zapytac w jich zasadniczych kwestiach Ojcowie Kościoła przeczą dzisiejszemu Kościołowi rzymsko-katolickiemu, np: proszę o cytaty odnoszące się sukcesji apostolskiej czy liturgii ?
4. Synu Marnotrawny
Cytuj:
W ramach tych 90% łączności powiedz co Jezus zrobił w TWOIM zyciu ostatnio lub jak GO doświadczasz.
Generalnie to zaczęło się od przestrzegania 10 przykazań, choc sam z perspektywy mogę powiedziec, że przestrzeganie tych przykazań jest 10 razy łatwiejsze niż np: pokora, posłuszeństwo czy okazywanie miłości.
Przestrzeganie przykazań rodzi się nijako "przy okazji".
A jak się "objawia" Bóg, niepostrzeżenie, w tym że się zapomina o sobie i o swoich ideologiach i przyzwyczajeniach, nie szuka się pretekstu do swoich rozważań tylko poddaje się autorytetowi Apostołów, bo przecież ludzie w Izraelu nawracali się do Jezusa-człowieka-Mesjasza, nic ne wiedzieli o tym że On jest Bogiem.
Niedoszukiwanie się cudów to też dodatek, choc one się zdarzają.
Cytuj:
Pytanie brzmi czy jesteś ODRODZONY?
Ja to nazywam nawróceniem