Syn Marnotrawny napisał(a):
Bo to zależy od definicji NIEWIERNY. Mogą się one u różnych chrześcijan różnić. Ja bym jednak odrózniał kalwinistę, anglikanina prawosławnego czy katolika od hinduisty.
Cały ten cytat, o którym mowa, trochę światła na tą kwestie jednak rzuca, dlatego nie warto go okrajać, koncentrując na terminie "niewierny", lecz przeciwnie - rozważyć w całości, zważając na zawarte w nim wskazówki, takie jak, na przykład, ta:
" Jakiż układ między świątynią Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią Boga żywego" - co daje pojęcie o tym, o co w tym wersecie chodzi.
Są jeszcze i inne wyjaśniające wersety, o których, mniemam, dobrze wiesz, jak, na przykład, te: "kto głosi inną Ewangelie, niech będzie przeklęty" i podobne.
Cytuj:
Paradoks polega na tym, ze CHRZEŚCIJANIN nawet prawowiernego zyda może według tej definicji nazwać NIEWIERNYM bo nie wierzy w Jezusa a przecież w JHWH wierzy. Ktoś może powiedzieć " I co z tego, skoro nie wierzyw Jezusa - niech ci będzie jak poganin i celnik... I tak dalej, i tak dalej...
powiedziałbym, że istnieją rózne stopnie niewiary

. Zaraz możesz mnie "załatwić" kolejnym cytatem "unikajcie wszystkiego co ma choćby pozór zła"

Nie, nie zamierzam Cię tym wersetem "załatwiać", ale są lepsze wresety, a między innymi, w stosunku do Żydów (i nie tylko):
J 5:23 Bw "aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca, który go posłał."
1J 2:22-23 Bw "Któż jest kłamcą, jeżeli nie ten, który przeczy, że Jezus jest Chrystusem? Ten jest antychrystem, kto podaje w wątpliwość Ojca i Syna.
Każdy, kto podaje w wątpliwość Syna, nie ma i Ojca. Kto wyznaje Syna, ma i Ojca." Nie rozumiem, czemu chcesz nazywać Żydów, którzy odrzucają Jezusa - "wiernymi"?
Cytuj:
Poweim Ci tak: Ja WIEM kogo Bóg zbawi bo to wynika z Pisma.
Proszę o wtajemniczenie.