bimek napisał(a):
zapytaj się dziecka w wieku do lat ośmiu jak tę frazę "interpretuje":
"Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. "
bimek poszukaj sobie w Obydwu Testamentach do czego miała być potrzebna KREW, zobaczysz wtedy czy miała służyć do picia, czy jednak do oczyszczenia z grzechu
dlatego Mesjasz ją przelał- bo w niej jest oczyszczenie z grzechów:
poczytaj trochę o systemie ofiarniczym w ST, żeby zrozumieć skąd ofiara BARANKA BEZ SKAZY [
przeczytaj Księgę Wyjścia i List do Hebrajczyków- chyba, że to za duży wysiłek intelektualny dla Ciebie?]
spożywanie krwi było zakazane przez Boga, ale nakazane było przychodzenie przed Jego Oblicze TYLKO po złożeniu ofiary krwawej, która czyniła człowieka oczyszczonym i godnym
krew Jezusa została przelana- jeżeli masz w niej udział wierząc że została przelana za Twoje grzechy RAZ i DOSKONALE, to oczyści Cię ona z Twoich grzechów - jeżeli w to uwierzysz i wyznasz ustami
- Tak więc jeśli ustami twoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i całym sercem uwierzysz, że Bóg Go wskrzesil, będziesz zbawiony. W sercu bowiem wyznaje się wiarę, która wiedzie do usprawiedliwienia, ustami zaś głosząc ją osiąga się zbawienie.
[Rzymian 10:9-10 ]
- dlatego stało się to w czasie PASCHY, przeczytaj jak pierwszą ofiarą z krwi baranka Bóg oczyścił Izraelitów (chociaż oni nie mieli jeszcze świadomości tego, ale inaczej nie zostaliby uratowani od śmierci)
stąd nawiązanie Jezusa do manny z pustyni (chleb z nieba to JEZUS, czyli SŁOWO, jeżeli się NIM-tym SŁOWEM- karmisz to masz życie)
skoro Jezus jest SŁOWEM i twórcą przykazań, to jak może sobie sam przeczyć? czy Bóg się zmienia? czy raz twierdzi tak, a innym razem inaczej?
pomyśl logicznie i zacznij czytać Biblię sprawdzając wszystkie możliwe konteksty, bo inaczej to sam jesteś jak dziecko w takim haotycznym myśleniu...
ps.: czy naprawdę ośmioletnie dziecko jest dla Ciebie autorytetem dojrzałości i mądrości? posiadania doświadczenia i poznania?
bo dla mnie jedynie czystości i niewinności, ale mądrości to JESZCZE nie...
nie bądźcie dziećmi w swoim myśleniu, lecz bądźcie jak niemowlęta, gdy chodzi o rzeczy złe -w myślach waszych bądźcie dojrzali!