www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 11:26 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 10:31 am 

Dzieki Smoku za wyjasnienia. Ja sobory bardziej traktuje jako wzorzec ortodoksji który jest dla mnie oparciem choć staram się aby nie stał się więzieniem ;) Mam nadzieję, że rozumiesz :)

Ani Iszo rozumiem co chcesz powiedzieć. Może to jest kwestia spojrzenia na szklankę. Jeden widzi do połowy pustą inny do połowy pełną :)

Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 10:36 am 

Syn Marnotrawny napisał(a):
Kiedyś smok zarzucił misjonarskiemu katolikowi, że traktuje go jakby nie znał Pisma - uwaga słuszna bo zauważ, że bardzo często tak traktujemy współrozmówców. Rozumiem, że masz inne rozumienie ale dlaczego uważasz, że Bimek nie zna Pisma? Czy tylko dlatego, że INACZEJ je interpretuje? Wydaje mi się, że to jest stała cecha chrześcijaństwa - nie mozna zgadzać się WE WSZYSTKIM

Trochę piszesz o mnie, to się ustosunkuję. Znajomość Pisma powinna być ściśle związana z osobistą znajomością Jezusa i posiadaniem żywota wiecznego, bo przecież Pisma mówią o Nim, a w Nim jest żywot wieczny [Jan 5:39]. Jeśli ktoś cytuje Pisma, nie znając Jezusa, to znaczy, że nie poznał Pism tak jak należy. Osoby narodzone na nowo zgadzają się w sprawach fundamentalnych, natomiast w drugorzędnych można sobie podyskutować na temat interpretacji. Nie ma problemu.

Może wystarczy zgadzać się, że Bóg jest Miłością, posłał Syna zbyśmy mieli zycie wieczne i kto wierzy w Syna ma Żywot

A czy bimek ma żywot wieczny? Czy wiara w Syna skutkuje u niego nowym narodzeniem z Ducha Świętego i pewnością zbawienia? Czy wiara w Syna jest dla niego warunkiem koniecznym i wystarczającym do uzyskania zbawienia? Czy też potrzebuje jeszcze coś dodać, np. sakramenty? Widzisz, zgadzać się w tych sprawach to jedno, a być jednego Ducha, to coś zupełnie innego. Okazuje się bowiem, że mając w ustach te same pojęcia, możemy mówić o różnych sprawach. Ważna jest rzeczywistość w naszym sercu i w naszym życiu - albo jesteśmy w Chrystusie, albo nie.

Ja sobory bardziej traktuje jako wzorzec ortodoksji który jest dla mnie oparciem

No to chyba masz problem, bo na niektórych soborach ogłaszano dogmaty i doktryny sprzeczne z Pismem, które jak twierdzisz jest jedynym źródłem objawienia doktrynalnego. Jak znosisz to rozdwojenie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 10:53 am 

Smok Wawelski napisał(a):
Trochę piszesz o mnie, to się ustosunkuję. Znajomość Pisma powinna być ściśle związana z osobistą znajomością Jezusa i posiadaniem żywota wiecznego, bo przecież Pisma mówią o Nim, a w Nim jest żywot wieczny [Jan 5:39]. Jeśli ktoś cytuje Pisma, nie znając Jezusa, to znaczy, że nie poznał Pism tak jak należy. Osoby narodzone na nowo zgadzają się w sprawach fundamentalnych, natomiast w drugorzędnych można sobie podyskutować na temat interpretacji. Nie ma problemu.

Problem w tym, ze ludzie czasami różnią się w widzeniu co jest FUNDAMENTALNE a co DRUGORZEDNE. Moim zdaniem rozstrzyga o tym upływ czasu :) Na przykład spór o filioque mógł wstrząsnąć zachodnim i wschodnim chrześcijaństwem a moim zdaniem wyglądał na spór drugorzędny. Bo czy naprawde możemy jasno i wyraźnie rozsądzić czy Duch Święty pochodzi "od Ojca i Syna" (synod w Toledo) czy "Od Ojca przez Syna" (Prawosławie). Czy ten bardzo wówczas istotny spór ma odmówić ujrzenie w prawosławnym brata w chrystusie? Takich problemów oczywiście jest o niebo więcej...

Smok Wawelski napisał(a):
Ja sobory bardziej traktuje jako wzorzec ortodoksji który jest dla mnie oparciem

No to chyba masz problem, bo na niektórych soborach ogłaszano dogmaty i doktryny sprzeczne z Pismem, które jak twierdzisz jest jedynym źródłem objawienia doktrynalnego. Jak znosisz to rozdwojenie?

Moja odpowiedź umknęła Ci a jest po przecinku, no końcu zdania :)
Jest OPARCIEM ale NIE WIĘZIENIEM ;)
Zresztą takie spojrzenie na tradycję przyjąłem dość niedawno od pewnego BENEDYKTYNA :) - Niezbadane są ścieżki Boga i jego Światło...

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 11:13 am 

Niezbadane są ścieżki Boga i jego Światło...

Pozdrawiam serdecznie

:D

o tym, co jest niezbadane Bóg nam powiedział:

Hi 9:10 BT "On czyni cuda niezbadane, nikt nie zliczy Jego dziwów."

Prz 25:3 BT "Wysokość niebios i głębia podziemia, i serca królów są niezbadane."

Rz 11:33 BT "O głębokości bogactw, mądrości i wiedzy Boga! Jakże niezbadane są Jego wyroki i nie do wyśledzenia Jego drogi!"

Mdr 17:1 BT "Wielkie są Twoje sądy i niezbadane, dlatego pobłądziły dusze nieumiejętne."

pomijając "serce króla" i każdego innego człowieka, to mimo ograniczoności zrozumienia i zbadania tego wszystkiego, co dotyczy JHWH, to jednak Jego drogi są proste, wiadomym też uczynił światło, żebyśmy nie błądzili...

Oz 14:10 BT "Któż jest tak mądry, aby to pojął, i tak rozumny, aby to rozważył? Bo drogi Pańskie są proste: kroczą nimi sprawiedliwi, lecz potykają się na nich grzesznicy."

Ps 25:10 BT "Wszystkie ścieżki Pana - to łaskawość i wierność dla tych, co strzegą przymierza i Jego przykazań."

Ps 119:15 BT "Będę rozmyślał o Twych postanowieniach i ścieżki Twoje rozważał."

Ps 119:105 BT "Twoje słowo jest lampą dla moich stóp i światłem na mojej ścieżce."

Prz 6:23 BT "bo lampą jest nakaz, a światłem Prawo, drogą do życia - upomnienie, nagana."

J 5:35 BT "On był lampą, co płonie i świeci, wy zaś chcieliście radować się krótki czas jego światłem."

nic, co ważne nie zostało ukryte przed tymi, którzy pragną poznać Pana :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 11:20 am 

Ani Iszo - jak Ty to robisz, że na wszystko masz zaraz ciag cytatów :)?

Naprawde imponujace :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 11:40 am 
Ani Iszo - jak Ty to robisz, że na wszystko masz zaraz ciag cytatów :)?

Naprawde imponujace :)

Tez się nad tym czasem zastanawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 11:55 am 

mogłabym odpowiezieć parafrazując "cytaty", ale zależy mi na tym, żeby zobaczyć, że naprawdę Bóg się objawia w Swoim Słowie - stąd wskazania miejsc, gdzie to napisane

jeżeli znacie Pisma i nie życzycie sobie wskazań, gdzie to zapisano, to WAM mogę odpisywać bez wskazań

a same cytaty nie dają jeszcze poznania i bliskości z Bogiem

to serce i umysł muszą być przemienione 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:01 pm 

ani_isza napisał(a):
a same cytaty nie dają jeszcze poznania i bliskości z Bogiem

to serce i umysł muszą być przemienione 8)

Nic dodać nic ująć - tylko się zgodzić :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:08 pm 

Moja odpowiedź umknęła Ci a jest po przecinku, no końcu zdania :) Jest OPARCIEM ale NIE WIĘZIENIEM ;)

Jak można opierać się na czymś, co jest wewnętrznie sprzeczne? Chyba mi nic nie umknęło - moim zdaniem znów próbujesz "się ślizgać". Pismo mówi, że robienie sobie oparcia (nie więzienia) z człowieka prowadzi do poważnych problemów. A sobory to tylko ludzie:

"Przeklęty mąż, który na człowieku polega i z ciała czyni swoje oparcie, a od Pana odwraca się jego serce! Jest on jak jałowiec na stepie i nie widzi tego, że przychodzi dobre; mieszka na zwietrzałym gruncie na pustyni, w glebie słonej, nie zaludnionej" [Jer. 17:5-6]

Jeśli Twój fundament doktrynalny czyli oparcie (nie więzienie) jest zbudowany z dwóch częsci - czyli częsciowo ze skały (Pisma), a częściowo z piasku (nauk ludzkich), to nic dobrego z tego nie wyjdzie i prędzej lub później taki gmach runie. Im później, tym bardzie będzie bolało. Przed czym lojalnie Cię uprzedzam.

Zresztą takie spojrzenie na tradycję przyjąłem dość niedawno od pewnego BENEDYKTYNA :) - Niezbadane są ścieżki Boga i jego Światło...

Widzę, że znowu zaczynasz kombinować. Niezbadane jest to, co należy wyłącznie do Boga i czego nie jesteśmy w stanie pojąć, bo nie jest nam to potrzebne:

"Rzeczy ukryte należą do Pana, Boga naszego, a rzeczy objawione - do nas i do naszych synów na wieki, byśmy wykonali wszystkie słowa tego Prawa" [V Mojż. 29:28]

Zostało nam objawione tyle, żebyśmy się mogli narodzić na nowo i wejść do Królestwa Bożego. Jeśli zamierzasz się zasłaniać tajemnicą przy pomocy Benedyktyna zamiast wejść do Królestwa Bożego, to Twoja sprawa - ale uprzedzam Cię, że tracisz czas, kręcąc się w kółko. Coraz bardziej mi sie wydaje, że wróciłeś do katolicyzmu, zamiast iść do Ojca.

Syn M. napisał(a):
Problem w tym, ze ludzie czasami różnią się w widzeniu co jest FUNDAMENTALNE a co DRUGORZEDNE. Moim zdaniem rozstrzyga o tym upływ czasu

Fundamentalne jest wszystko to, co podważa wiarę zbawczą - tak się składa, że głównie chodzi o nauki związane z FUNDAMENTEM czyli Jezusem - Jego Osobą, Jego tożsamością, Jego misją, Jego ciałem, Jego śmiercią, Jego zmartwychwstaniem, Jego powrotem, Jego sądem.

"A pospolitej, pustej mowy unikaj, bo ci, którzy się nią posługują, będą się pogrążali w coraz większą bezbożność, a nauka ich szerzyć się będzie jak zgorzel; do nich należy Hymeneusz i Filetos, którzy z drogi prawdy zboczyli, powiadając, że zmartwychwstanie już się dokonało, przez co podważają wiarę niektórych. Wszakże fundament Boży stoi niewzruszony, a ma taką pieczęć na sobie: Zna Pan tych, którzy są jego, i: Niech odstąpi od niesprawiedliwości każdy, kto wzywa imienia Pańskiego" [II Tym. 2:16-19]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:14 pm 
Nie Ani-Iszo, nie że sobie nie życzymy(mówię za siebie), zresztą mądrze napiałaś, że same cytaty nie dają jeszcze poznania i bliskości z Bogiem. Chodzi o tę zadziwajacą wręcz Twoją zdolność ich wyszuiwania i umieszczania tu w niezliczonej liczbie. Ja bym tak nie potrafił, choć Biblię czytam od lat. Chyba że posługujesz się jakimś programem komputerowym w tym celu stworzonym, albo masz fenomenalną wręcz pamięć. Nawet wiem nie raz że taki a taki fragment jest....gdzieś, ale znaleźć go akurat w dyskusji....łatwe nie jest. A Ty sypiesz nimi jak z rękawa. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:22 pm 

Oczywiście, ze Sobory to tylko ludzie, tak samo jak Smok Wawelski ;).
Jednak oni wszyscy POMAGAJĄ... Oczywiście trudno, żeby skałą było co innego niż Chrystus.

Może już nie będę więcej pisał w tym temacie, bo nie chciałbym stwarzać wrażenia, ze coś próbuję kręcić pojęciami a może i kogoś oszukać :).

Sobory są dla mnie oparciem w tym sensie, że nie muszę na przykład brać udziału w sporzę (JUŻ nie muszę ;)) objawienie trójjedynego bo na ten temat moi starsi bracia się wypowiedzieli. Nie chodzi mi o to, że zdogmatyzowali tym samym moje myslenie. Raczej rzucili kotwice umysłowi... Sobór locuta, causa finita ale proszę Cię nie traktuj tego zbyt dosłownie... :)

Czasami mam wrażenie, ze dyskusja wyłącznie za pomocą przekazu pisemnego nie oddaje wielu aspektów tego co chcemy wyrazić...

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:25 pm 

nowy jeżeli wiesz, co chcesz znaleźć to wyszukiwarki mogą pomóc
ja ze względu na możliwość wielu ustawień lubię tę i polecam:

http://apologetyka.com/biblia/

ps.: Biblię zaczęłam czytać gdy miałam 14-15 lat

- zawzięłam się, że zrozumiem dlaczego Bóg w ST jest inny niż ten, który objawił się w NT (tak Go wtedy postrzegałam...) - to było dla mnie jak wyzwanie ;)

niewiele wtedy rozumiałam jak na to patrzę z dzisiejszej perspektywy

wystarczyło mi to jednak do podjęcia w w ieku 18 lat najważniejszej decyzji w moim życiu

dzisiaj mam lat 35 i mam nadzieję w Panu 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:29 pm 

ani_isza napisał(a):
lubię tę i polecam:

http://apologetyka.com/biblia/

Na stronie jest piękna i prawdziwa myśl, pod którą podpisuję się obiema kończynami :)

"Ta księga oddali grzech od ciebie albo grzech oddali cię od tej księgi..."

Pozdawiam i dziekuję, dotychczas korzystałem (i pewnie będę korzystał) z tysiąclatki http://www.biblia.poznan.pl/PS/Biblia.htm ale brakowało mi tam właśnie opcji "wyszukaj"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:38 pm 

Oczywiście, ze Sobory to tylko ludzie, tak samo jak Smok Wawelski ;).

Smok Wawelski powołuje się wyłącznie na Słowo Boże i nigdy na własny autorytet ani na bliżej nie sprecyzowaną "Tradycję".

Jednak oni wszyscy POMAGAJĄ... Oczywiście trudno, żeby skałą było co innego niż Chrystus.

:shock: KTO POMAGA? I jak? Zaprzeczając Słowu Bożemu i unieważniając je poprzez nauki ludzkie? :roll:

Sobory są dla mnie oparciem w tym sensie, że nie muszę na przykład brać udziału w sporzę (JUŻ nie muszę ;)) objawienie trójjedynego bo na ten temat moi starsi bracia się wypowiedzieli. Nie chodzi mi o to, że zdogmatyzowali tym samym moje myslenie. Raczej rzucili kotwice umysłowi... Sobór locuta, causa finita ale proszę Cię nie traktuj tego zbyt dosłownie... :)

Sorry, ale Twoja "kotwica" wbiła się nie tam gdzie trzeba. Twoi starsi bracia wypowiadali się na różne tematy, prowadząc ludzi na bezdroża błędu zamiast do zbawienia w Chrystusie. Twoje myślenie musi być poniekąd zdogmatyzowane, ponieważ brak wiary w jakikolwiek element nauczania Twojego kościoła jest niedozwolony w ramach tego kościoła. Wbrew pozorom nie istnieje tzw. "elastyczny katolicyzm".

Syn M. napisał(a):
Czasami mam wrażenie, ze dyskusja wyłącznie za pomocą przekazu pisemnego nie oddaje wielu aspektów tego co chcemy wyrazić...

No to ile razy jeszcze Cię mam zapraszać do mojej jamy na osobistą rozmowę? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 12:44 pm 

Marnotrawny w podanym linku przecież też masz "tysiąclatkę" a także inne wersje tłumaczeń Biblii

a tutaj tylko "tysiąclatka" (wejdź w wyszukiwanie zaawansowane i ustaw parametry - i nie zapomnij sprawdzić kontekstu...)

http://www.biblia.info.pl/template.php?tpl=index
http://www.biblia.info.pl/template.php?tpl=szukaj

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1