Agnostyk napisał(a):
ALe Smoku czy według Pisma mozna być także w piekle (nie będąc Jezusem

. SKoro kazdą naukę weryfikujesz o Pisma. Nie można jednych oceniać pod kątem nauki a innych pod kątem zycia. Raczej trzeba stosować oba wzorce. Ja oczywiście nie wiem czy mozna być w piekle i niebie za zycia. Zresztą i ile metnie pamietam to Paweł pisał, że został porwany w zachwyceniu i sam nie wie czy w ciele czy nie...
Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi o pobyt w zachwyceniu, a nie o wejście żywcem w ciele do nieba czy do piekła. O ile pamiętam ten film, jego bohater nie twierdził, że poszedł do piekła za życia czyli w ciele. Jego ciało było zdaje się w karetce pogotowia. Mógł widzieć piekło i niebo podobnie jak Jan, który wstąpił do nieba w zachwyceniu [Obj. 4:1-2]. Rozumiem, że skoro można wejść do nieba w zachwyceniu (nie w ciele), to oglądanie piekła w podobnym stanie zachwycenia nie jest wykluczone. Należałoby po prostu sprawdzić, czy świadectwo takiego człowieka nie przeczy temu, co zostało nam objawione na te tematy w Biblii. Jestem otwarty na dyskusję w tej sprawie.
Owszem, Paweł pisał, że tylko Bóg wie, czy został pochwycony do nieba w ciele, czy poza ciałem. Myślę, że człowiek w takim stanie nie bardzo wie, co się z nim dzieje po prostu.