Oj Tomasz'u co jak co ale o czytanie poprzednich postów nie powinieneś posądząć Sceptyka..
Zdumiewa mnie że Ty tez jesteś taki czarodziejskokreacjonistyczny chociaż w innych postach zdajesz się osoba mającą głowę na karku.
Cytuj:
Sorry,ale o prawdzie nie decyduje większość ,ale siła argumentów.Odrzucenie ewolucji jest dla wielu niemożliwe z powodów filozoficznych.
I'm sorry too. Ale nie wiedziałem że 99% naukowców nie kieruje się argumentami. To sensacja stulecia.
Prawda jest taka że ewolucja nawet darwinistyczna bardzo dobrze pasuje do aktualnych faktów.
Jednocześnie nie zaprzeczam że światopogląd wpływa na obraz świata każdego człowieka a czyż naukowcy nie są ludzmi ?
Cytuj:
nudzi mnie powtarzanie tego samego .Kreacjonistów progresywnych (akceptujących starą Ziemię) jest mniejszośc Odrzucają oni ewolucję(jak np ks prof . Piotr Lenartowicz jezuita z Krakowa).Mylisz ich z ewolucjonistami teistycznymi (Heller),którzy wierzą ,że Bóg sterował ewolucją.
Jesteś w błedzie równiez jeśli chodzi o zwolenników Inteligentnego Projektu(ID)-są wśród nich przedstawiciele młodo i staroziemskich kreacjonistów ,jak i ewolucjonistów teistycznych.
O niech to swider! To jezuita z Krakowa to naukowiec? a Heller to biolog? Przecież to fizyk pełną gębą. Chociaż w jego przypadku to jeszcze można go zaliczyć do wierzących naukowców a tym samym do ewolucjonistycznych teistów ( w żadnym razie do progresywnych!)
Może i zwolennikami ID są nawet młodziemscy(dla mnie to brzmi jak nieziemscy

) ale nie zmienia to faktu że to nie to samo. Nawet zdarza się że pracownicy instytutów kreacjonizmu i ID kłócą się nawzajem jak podaje Jodkowski w liście wydrukowanym w Świecie Nauki.
Poza tym skąd ty czerpiesz takie informacje że progresywni to mniejszość ?
Zapewne większość z listy 300 -stu to kreacjoniści progresywni.
Jak zajrzysz na stronę ID to tez zauważysz że są tam artykuły noszące znamienne tytuły w sylu "ID to nie kreacjonizm" i tak dalej.
Te postacie figuralne które znam z kreacjonizmu to właśnie progresywni jak Behe biochemik , ten Scheafer czy jakoś tak 5-krotnie nominowany do Nobla. Czy jeszcze autor Sądu nad Darwinem.
Wymień mi dla pouczenia jakiegos poważnego naukowca co nie jest progresywny.Nie będzie Ci trudno skoro jest ich podobno wiekszość..
Dlatego Tomaszu jest mi niemiło czytac posądzenia o to że czegoś bardzo nie wiem i sie myle bo ja zawsze staram sie dociekliwie badać jak rzeczy stoja. Niech pan nie lekceważy dyskutanta , akurat można mi wytykac wiele wad ale o brak uczciwości nie można mnie posądzać zatem przyznam się do błędu jeśli mi sie go wykaże.
Cytuj:
Ano są i tacy jak np John Woodmorappe(to jego pseudonim) dr geologii polskiego pochodzenia,autor publikacji do renomowanych czasopism naukowych.Może sam go zapytasz o szczegóły?
No chociaz jedna miła ciekawostka. Ale swoja drogą pewnie znalazłoby sie teżjednego naukowca wierzącego w kosmitów..
Cytuj:
Najlepiej nie mówic naukowcom co mają robic -niech dyskutują.
Hehe Fajnie to zabrzmiało w ustach kreacjonisty
Cytuj:
Zasade antropiczną tez można odrzucić postulując istnienie wszechświatów równoległych ,z których nasz jest najbardziej przystosowany.Fantasy jak Biblia -a mówią ,że tylko my wierzymy w Niewidzialne
Prawda.
Może doszliśmy do takiego momentu gdzie metafizyka jest nie do ominięcia?
Zasadę antropiczną też można odrzucic.Pewnie. Tak juz jest że do przyjecia Projektanta jest potrzebny skok wiary.Ale jak mówi list do hebrajczyków "Z wiary poznajemy że świat nie powstał ze świata zjawisk..."
A osobiście dodam że gdyby nie zasada antropiczna to Bóg by sie zupełnie skompromitował..
Co do ostatniego akapitu to wydarzenia historyczne w naszym rozumieniu to zaczynaja się od Abrahama. A co do aktu stworzenia to mam wątpliwości czy to jest sprawozdanie czy wyobrażenia.