www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 12:16 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 5:53 pm 

Cytuj:
Według natchnionego komentarza jakim są pisma apostolskie, kamieniem jest sam Mesjasz:

To, ze kamieniem jest Mesjasz nie ulega wątpliwości, tylko problem jest dlaczego mają sie o niego potknąć ? Dlaczego ma ich zmiażdzyć ? Dlaczego jest skałą zgorszenia ?
Bo Żydzi oczekiwali Mesjasza - człowieka, wyłącznie człowieka !
Cytuj:
A Raszi niestety nie narodził się na nowo, z tego co wiem. Ani jego pisma nie są natchnione.

No toż ja nie twierdzę, że są natchnione !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 8:30 pm 

wujcio napisał(a):
To, ze kamieniem jest Mesjasz nie ulega wątpliwości, tylko problem jest dlaczego mają sie o niego potknąć ? Dlaczego ma ich zmiażdzyć? Dlaczego jest skałą zgorszenia? Bo Żydzi oczekiwali Mesjasza - człowieka, wyłącznie człowieka!

Mesjasz jest skałą zgorszenia, a zgorszenie to jest w oryginale "przyprawienie o upadek". Stąd potknięcie o ten kamień, przewidziane przez Boga i zapowiedziane przez proroków w ramach planu zbawienia:

"Cóż tedy powiemy? To, że poganie, którzy nie dążyli do sprawiedliwości, sprawiedliwości dostąpili, sprawiedliwości, która jest z wiary; a Izrael, który dążył do sprawiedliwości z zakonu, do sprawiedliwości z zakonu nie doszedł. Dlaczego? Dlatego, że było to nie z wiary, lecz jakby z uczynków; potknęli się oni o kamień obrazy, jak napisano: Oto kładę na Syjonie Kamień obrazy i skałę zgorszenia, a kto w niego uwierzy, nie będzie zawstydzony" [Rzym. 9:30-33 por. Iz. 28:16].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 9:01 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Logos był u Boga i był Bogiem [Jan 1:1], ale nie czytamy, żeby każda z Osób miała swój Logos.

Czy w takim razie Jezus był klonem Boga Ojca ? Czy może Jego fragmentem oderwanym z całości, co w zasadzie wychodzi na to samo ?

Syn Boży mógł być równy Bogu Ojcu, ale się uniżył i zstąpił na ziemię [Flp. 2:6-8]. To są fakty.

Co te fakty dla Ciebie oznaczają ?

Syn Boży był na ziemi w czasie swojej służby, a Jego obecność w innych miejscach jest związana ze współistotnością z Duchem, dlatego jest w nas obecny poprzez Ducha lub inaczej w Duchu i własnie po Duchu mieszkającym w nas rozpoznajemy, że jest w nas Ojciec i Syn [I Jana 3:24].

Możesz jakoś zdefiniować Twoje rozumienia Ducha : to moc , czy osoba ? Jeśli osoba, to jakie są jej atrybuty ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 9:08 pm 

oda napisał(a):
Logos był u Boga i był Bogiem [Jan 1:1], ale nie czytamy, żeby każda z Osób miała swój Logos.

Czy w takim razie Jezus był klonem Boga Ojca ? Czy może Jego fragmentem oderwanym z całości, co w zasadzie wychodzi na to samo ?

Syn Boży mógł być równy Bogu Ojcu, ale się uniżył i zstąpił na ziemię [Flp. 2:6-8]. To są fakty.

Co te fakty dla Ciebie oznaczają ?

Syn Boży był na ziemi w czasie swojej służby, a Jego obecność w innych miejscach jest związana ze współistotnością z Duchem, dlatego jest w nas obecny poprzez Ducha lub inaczej w Duchu i własnie po Duchu mieszkającym w nas rozpoznajemy, że jest w nas Ojciec i Syn [I Jana 3:24].

Możesz jakoś zdefiniować Twoje rozumienia Ducha : to moc , czy osoba ? Jeśli osoba, to jakie są jej atrybuty ?

oda
nie pasuje Ci coś we fragmentach z Pisma, które cytujesz za Smokiem?

prześledź ten temat łaskawie, bo odpowiedź znajdziesz, ale Tobie chyba spieszy się do czegoś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: So gru 29, 2007 9:32 pm 

Rozmawiałam na forum z Żydami i na pytanie dlaczego nie uznają Jezusa za mesjasza uzyskałam m.in taki argument na nie:"powinien pochodzić z rodu Dawidowego a nie pochodził gdyż w/g chrześcijan Ojciec Jezusa był B-giem

Mesjasz będzie:

Żydem z plemienia Judy (meskim potomkiem króla Dawida i króla Salomona), (Pwt 17.15, Lb 24.17, Rz 49.10, IKrn 17.11, Ps 89.29-38, Jer 33.17, IISam 7.12-16, IKrn 22.10 , IIKrn 7.18 )
zgromadzi Żydów z całego świata w Izraelu, (Iz 27.12-13, Iz 11.12)
zbuduje ponownie Światynie w Jerozolimie,( Mi 4.1)
przywróci pełne przestrzeganie praw Tory i przyniesie swiatowy pokój (Iz 11.9, Iz 40.5, So 3.9, Iz 11.6, Mi 4.3).

Faktycznie, jesli Jezusa uwaza sie za syna B-ga to jego ojcem nie mogl byc Jozef - same pismo chrzescijanskie twierdzi, ze Maria byla oddzielona od swojego przyszlego meza Jozefa i to wtedy zostala zaplodniona /nie wnikam jak/

druga sprawa - to Jozef byl z plemienia Judy, jego pochodzenie jest przedstawione w pismie chrzescijanskim - Maria nie byla z plemienia Judy

trzecia sprawa - jesli wg chrzescijanstwa Jezus byl synem B-ga to nie mogl byc synem Jozefa z plemienia Judy, czyli nie mogl byc obiecywanym przez prorokow mesjaszem

a czwarta sprawa - jesli to jakims cudem Jozef byl ojcem Jezusa, to ewangelia nie mowi prawdy twierdzac ze Maria byla "nieskalana przez Jozefa" - skoro ewangelia nie mowi prawdy w jednym miejscu, to mozliwe to i w innych miejscach (?)"

Noto już sama zgłupiałam i proszę o pomoc.

I jeszcze jedna sprawa miał zapanowac pokój-skąd Żydzi mieli wiedzieć że Jezus był mesjaszem skoro żadne z tych założeń nie zostało zrealizowane?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 10:29 pm 

ani_isza napisał(a):

oda
nie pasuje Ci coś we fragmentach z Pisma, które cytujesz za Smokiem?

prześledź ten temat łaskawie, bo odpowiedź znajdziesz, ale Tobie chyba spieszy się do czegoś?

Bardzo Cię przepraszam, ale moje pytania kieruję do Smoka Wawelskiego, jeśli On Cię upoważnił do odpowiedzi, to powałaj się na to upoważnienie i odpowiedz na pytanie, a nie odsyłaj mnie do tematu, bo to nieuprzejme :x i chyba nie jest obowiązkiem (a może w regulaminie to zapisano :!: :?: ), że każdy uczestnik musi czytać całość dyskusji w danym temacie, rozumiem gdybym wypowiadała się nie na temat, to mogłabyś mieć pretensje, ale nie sądzę, by moje pytania nie dotyczyły dyskusji, to raczej Twoje uwagi były nie w temacie i na przyszłość kieruj je do mnie drogą prywatną, żeby nie zaśmiecać tematu :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 11:01 pm 

oda napisał(a):

Co prawda pytanie do S.W. ale pozwól, że i ja odpowiem bo przyznam szczerze, żemam ogromną chęć podzielenia się w tym temacie.
Otóż Duch Święty to żywy Bóg. Osoba w 100% tego słowa znaczeniu. Jego atrybuty to : Wszechmądrość, Wszechmoc, Wszechwiedza, Wszechobecność etc.etc. On jest źródłem "wszelkiego dobrego datku i daru doskonałego".

To tylko gwoli wyznania wiary :).

Amen

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 11:41 pm 

oda napisał(a):
Bardzo Cię przepraszam, ale moje pytania kieruję do Smoka Wawelskiego, jeśli On Cię upoważnił do odpowiedzi, to powałaj się na to upoważnienie i odpowiedz na pytanie, a nie odsyłaj mnie do tematu, bo to nieuprzejme :x i chyba nie jest obowiązkiem (a może w regulaminie to zapisano :!: :?: ), że każdy uczestnik musi czytać całość dyskusji w danym temacie, rozumiem gdybym wypowiadała się nie na temat, to mogłabyś mieć pretensje, ale nie sądzę, by moje pytania nie dotyczyły dyskusji, to raczej Twoje uwagi były nie w temacie i na przyszłość kieruj je do mnie drogą prywatną, żeby nie zaśmiecać tematu :twisted:

jasne ... :lol: i takie wymowne...

a o Duchu Świętym naprawdę możnaby w innym temacie, ale jak zauważył i pięknie wyznał Przebudzony:
Przebudzony75 napisał(a):
Otóż Duch Święty to żywy Bóg.

Przebudzony a pamiętasz ten fragment:

Lecz oni się zbuntowali i zasmucili
Jego Świętego Ducha.
Więc zmienił się dla nich w nieprzyjaciela;
On zaczął z nimi walczyć.
Iz.63:10

albo ten:
I nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia. Ef.4:30

albo ten:
Wszystko zaś sprawia jeden i ten sam Duch, udzielając każdemu tak, jak chce. 1Kor. 12:11

albo ten:
Gdy odprawili publiczne nabożeństwo i pościli, rzekł Duch Święty: "Wyznaczcie mi już Barnabę i Szawła do dzieła, do którego ich powołałem". 3 Wtedy po poście i modlitwie oraz po włożeniu na nich rąk, wyprawili ich. 4 A oni wysłani przez Ducha Świętego zeszli do Seleucji Dz.Ap.13:2-4

dawać świadectwo swojej wierze to piękna rzecz!
Amen

i nie ma skuteczniejszego Pocieszyciela niż Duch Święty:
...Rzekł do Niego Filip: "Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy". 9 Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca? 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. (...)
Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zawsze - 17 Ducha Prawdy, którego świat przyjąć nie może, ponieważ Go nie widzi ani nie zna. Ale wy Go znacie, ponieważ u was przebywa i w was będzie. 18 Nie zostawię was sierotami: Przyjdę do was. 19 Jeszcze chwila, a świat nie będzie już Mnie oglądał. Ale wy Mnie widzicie, ponieważ Ja żyję i wy żyć będziecie. 20 W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was.
21 Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie miłuje. Kto zaś Mnie miłuje, ten będzie umiłowany przez Ojca mego, a również Ja będę go miłował i objawię mu siebie".

Jana 14:8-10, 16-21
8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 2:42 am 

Przebudzony75 napisał(a):
Otóż Duch Święty to żywy Bóg. Osoba w 100% tego słowa znaczeniu. Jego atrybuty to : Wszechmądrość, Wszechmoc, Wszechwiedza, Wszechobecność etc.etc. On jest źródłem "wszelkiego dobrego datku i daru doskonałego".

Dziękuję „Przebudzony 75”, ale Twoja odpowiedź uświadomiła mi, że dość nieprecyzyjnie zadałam pytanie : otóż te atrybuty pasują do osoby Boskiej, ale mnie chodzi samo pojęcie osoby, bo gdyby te same atrybuty odnieść do osoby ludzkiej, to chyba nie bardzo by to już pasowało :( A więc jakie elementy składają się na samo pojęcie osoby, bez względu na fakt, czy chodzi o osobę Boską, czy ludzką, ma to dla mnie o tyle ważne znaczenie, gdyż jest ono moim zdaniem ściśle związane z pojęciem Logosu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: N gru 30, 2007 2:12 pm 

Tunia03 napisał(a):
Rozmawiałam na forum z Żydami i na pytanie dlaczego nie uznają Jezusa za mesjasza uzyskałam m.in taki argument na nie:"powinien pochodzić z rodu Dawidowego a nie pochodził gdyż w/g chrześcijan Ojciec Jezusa był B-giem

Mesjasz będzie:

Żydem z plemienia Judy (meskim potomkiem króla Dawida i króla Salomona), (Pwt 17.15, Lb 24.17, Rz 49.10, IKrn 17.11, Ps 89.29-38, Jer 33.17, IISam 7.12-16, IKrn 22.10 , IIKrn 7.18 )
zgromadzi Żydów z całego świata w Izraelu, (Iz 27.12-13, Iz 11.12)
zbuduje ponownie Światynie w Jerozolimie,( Mi 4.1)
przywróci pełne przestrzeganie praw Tory i przyniesie swiatowy pokój (Iz 11.9, Iz 40.5, So 3.9, Iz 11.6, Mi 4.3).

Tuniu założyłam nowy temat:
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... 2677#22677
zapraszam tam do rozwijania zagadnień o jakich wspominasz :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 2:13 pm 

oda napisał(a):

Czy w takim razie Jezus był klonem Boga Ojca? Czy może Jego fragmentem oderwanym z całości, co w zasadzie wychodzi na to samo?

Jezus był (i jest) jedną z Osób JHWH czyli Synem Bożym współistotnym z Ojcem i Duchem.

oda napisał(a):

Co te fakty dla Ciebie oznaczają?

Dokładnie to, co napisał Paweł. Nic więcej i nic mniej. :)

oda napisał(a):

Możesz jakoś zdefiniować Twoje rozumienia Ducha: to moc , czy osoba ? Jeśli osoba, to jakie są jej atrybuty?

Osoba. Jej atrybuty (wszechmoc, wszechobecność, wszechwiedza, doskonałość, wola itd.) są związane z Boską naturą Ducha. Ponadto Pismo mówi, że Duch bada głębokości Boże [I Kor. 2:10] i że według własnej woli obdarza wierzących charyzmatami [I Kor. 12:11].

Nawiasem mówiąc, dobrze byłoby jednak przeczytać ten wątek i inne w temacie, żebyśmy nie powtarzali niepotrzebnie tego, co już zostało na forum napisane. Nie jest to obowiązkiem, ale umową i prośbą do wszystkich uczestników włączających się do dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 6:37 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:06 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 6:51 pm 

Izraelito, jeżeli masz więc wolność w Duchu Świętym
to dlaczego unikasz wyznania, że
sam Bóg JHWH-Zbawiciel przyszedł w ciele ludzkim na ziemię jako Syn Boży ?

dlatego, że w to nie wierzysz? czy to obraźliwe dla kogoś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 7:13 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:06 pm przez izraelita, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 30, 2007 7:16 pm 

Ostatnio edytowano Pt lut 01, 2008 8:05 pm przez izraelita, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1