izraelita napisał(a):
Punkt na plaszczyznie nalezy do kuli swiatla-slonca-slonce nie zawarlo sie w Nim ale stalo sie tym punktem. Punkt nie steruje sloncem od momentu powstania.Czyli Bog jest czlowiekiem, ale czlowieki nie jest Bogiem-przechodzi przemiane, udoskonalenie, aby Nim sie stac.
izraelita napisał(a):
Syn czlowieczy wprawdzie na krotko byl mniejszy niz aniolowie ale teraz CZLOWIEK WLADA ANIOLAMI., gdyz stal sie TYM SAMY M Bogiem ktorym byl w starozytnosci Syn JHWH Inaczej mowiac w centrum slonca-Trojjedynego Boga-jest dzisiaj cialo ludzkie czlowieka z cala swoja natura, zanurzone w ogniu chwaly Boga i wlada ten czlowiek jak Bog JHWH calym wszechswiatem z woli Ojca. Tutaj masz opis tajemnicy wcielenia.
izraelita napisał(a):
Przy Nim, niewidzialna, znajduje sie Jego natura boska-natura Boga JHWH. Bog Trojjedyny w swojej naturze -Syn w naturze boskiej nieograniczonej i nierozdzielnej z Ojcem i Duchem Swietym. Natura boska-NIEROZDZIELNA-chce wejsc w nature ludzka Jezusa. Wchodzi w nia Bog Trojjedyny w Duchu Swietym wraz z Ojcem i natura boska Syna.
Tak Jezus otrzymuje do wnetrza taka sama nature boska jaka my pozniej bedziemy otrzymywac-zamieszkanie Trojjedynego Boga w jednej ousia-istocie. Jezus juz wie kim jest i juz moze-odtad przejac wladze nad atrybutami swojej boskiej natury.
izraelita napisał(a):
Przejecie wladzy nad natura boska odbedzie sie w sposob naturalny, po wypelnieniu misji i po zakonczeniu calkowitej przemiany czlowieka-udoskonaleniu jego ludzkiej natury-po zmartwychwstaniu.
Z woli Ojca Jezus otrzyma to co MOGLBY SOBIE JUZ WZIAC SAM W MOMENCIE CHRZTU.
to brzmi jak próba udowodnienia istnienia "zjawiska przebóstwienia"
albo raczej jak twierdzenie, że wcielenie jest źródłem przebóstwienia...
albo jak budowane na tej podstawie objawienia mistyczne, że np.:
"już teraz: Jedyny, który jest Bogiem z natury, rozmawia z bogami zrodzonymi z Niego przez łaskę"
bardzo dawno temu byli tacy mędrcy (chyba Symeon, Atanazy z Aleksandrii, Maksym Wyznawca?), którzy zachęcali do "uchwycenia Boskiej istoty, myśli o chwale Boga, która w pełni przebywa w nas, gdy ktoś staje się jak Bóg."
aż ciekawi mnie jakie formy aktywności mają ten stan pomóc osiągnąć naśladowcom Jezusa?
a ponieważ za dużo skomplikowanie przeplatanych wątków filozoficznych wyczytałam z Twoich wypowiedzi, to szczególnie interesuje mnie to,
czy Ty w końcu wyznajesz, że:
sam Bóg JHWH-który Zbawia przyszedł w ciele ludzkim na ziemię jako Syn Boży