www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 8:23 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 12:32 am 

jest ktos kto umie lub wie co po apokalipsie?J ak mam zyc???? czy strach ????BOZE WSKAZ MI DROGE !!!! wiem ze dzialasz przez ludzi[/list][/quote]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 7:12 am 

Pan jest moim... napisał(a):
jest ktos kto umie lub wie co po apokalipsie?J ak mam zyc???? czy strach ????BOZE WSKAZ MI DROGE !!!! wiem ze dzialasz przez ludzi[/list]

Nic nie ma. Apokalipsa (Objawienie) jest ostatnia ksiega Nowego Testamentu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 11:16 am 

jest ktos kto umie lub wie co po apokalipsie?

JJ napisał(a):
Nic nie ma. Apokalipsa (Objawienie) jest ostatnia ksiega Nowego Testamentu.

JJ, myślę że pytanie raczej dotyczyło apokalipsy jako sekwencji wydarzeń apokaliptycznych niż Księgi Objawienia i jej miejsca w porządku ksiąg biblijnych. Ale sam chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem pytanie.

Pan jest moim, wypowiedz się. Dobrze zrozumiałem pytanie? Bo ewentualna odpowiedź bardzo zależy od zrozumienia Twojego pytania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 11:24 am 

Nie chodzilo mi o pismo swiete to wiem ze po apokalipsie nie ma nic ale chodzilo mi o zycie w niebie lub tez po apokalipsie .Czy mam sie bac zeby ......??? czy zbawienie jest dane przez wiare i w takim razie moje zycie lub tez innych zbawionych jak bedzie wygladalo potem.Tysiacletnie krolestwo i wieczna szczesliwosc przebywania z JEZUSEM to nie odpowiada jak to bedzie wygladalo pieklo jest opisane a niebo??????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 1:35 pm 

Nie chodzilo mi o pismo swiete to wiem ze po apokalipsie nie ma nic ale chodzilo mi o zycie w niebie lub tez po apokalipsie. Czy mam sie bac zeby ......???

Żeby co? Jeśli narodziłeś się na nowo z Ducha, to chodź w światłości [I Jana 1:6-9], pierz swoje szaty, uświęcaj się [Obj. 22:11-14] i nie zatwardzaj serca jak ci na pustyni, którzy wprawdzie wyszli z Egiptu, ale stracili zaufanie, zatwardzili serca trwali w buncie i nie doszli [Hebr. 3:7-14]. Poddaj się Bogu, a On Ci pomoże we wszystkim. I ciesz się osobistą relacją z Nim, jaką masz w Duchu Świętym.

Pan jest moim napisał(a):
czy zbawienie jest dane przez wiare i w takim razie moje zycie lub tez innych zbawionych jak bedzie wygladalo potem. Tysiacletnie krolestwo i wieczna szczesliwosc przebywania z JEZUSEM to nie odpowiada jak to bedzie wygladalo pieklo jest opisane a niebo??????

Tysiącletnie Królestwo jest opisane - tylko bardziej w Starym Testamencie jako Era Mesjańska. Tam szukaj odpowiedzi. Czytaj o czasach panowania Mesjasza z Jerozolimy na Świętej Górze Syjon po zgromadzeniu Izraela ze wszystkich narodów i jego wejściu do ziemi Kanaan w czasach ostatecznych. Niebo jest opisane raczej skąpo - to fakt. Ale też trudno opisać ludzkim językiem obecność Boga wśród Jego ludu na zawsze - dlatego przybliżenia i ilustracje muszą nam wystarczyć. Najlepiej unikać spekulacji, bo one wiodą na manowce. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 2:56 pm 

Cytuj:
jest ktos kto umie lub wie co po apokalipsie?

Radzę przeczytać tę księgę do końca - Księga Objawienia (Apokalipsa) jest księgą zwycięstwa kościoła! Jest tam opisany triumf Chrystusa i jego wiernych i na tym powinniśmy się koncentrować. Jeżeli jesteśmy narodzeni z Ducha, to znaczy że przeszliśmy na drugą stronę, nie należymy już do tego świata który ginie, należymy teraz do "Królestwa Syna umiłowanego" (Kol.1:13). Jesteśmy ludem triumfującego Króla, tego który panował będzie na wieki, a my wraz z nim.
Nasze życie jest jedynie ułamkiem od którego zależeć będzie cała wieczność. Jest ono jedynie testem - bardzo ważnym testem - który zadecyduje jak wyglądać będzie nasza wieczność w Królestwie Chrystusa.

Cytuj:
Jak mam zyc????

Trwając w Chrystusie (Jana 14 - tam są potężne obietnice Boże), żyjąc z Nim, rozmawiając z Nim, myśląc jego myślami (Słowem Bożym), oddychając Jego Duchem (napełniając się).
Jest jeden wspaniały werset mówiący o tym ze to Bóg sam jest moca naszego życia: "A Bóg wszelkiej łaski, który was powołał do wiecznej swej chwały w Chrystusie, po krótkotrwałych cierpieniach waszych, sam was do niej przysposobi (org. przygotuje) , utwierdzi, umocni, na trwałym postawi gruncie" (1 Piotr. 5:10)

Cytuj:
czy strach ????

Strach jest przeciwieństwem wiary - odwróceniem wiary. O ile wiara przekonuje nas że Bóg jest dobry i chce nam pomagać, strach wprost przeciwnie. Bóg setki razy w Piśmie mówił do różnych ludzi "nie bój się, ale wierz" "nie lękaj się" itp. Bóg jest wrogiem/przeciwnikiem strachu.

„Ty w Chrystusie oto odkupienie; ale Chrystus w tobie to uświęcenie! Ty w Chrystusie to zdolność do tego, by być w niebie; lecz Chrystus w tobie to zmiana twego losu!” (Jan W Thomas „Zbawieni przez Chrystusa”)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 3:37 pm 

Cytuj:
Tysiacletnie krolestwo i wieczna szczesliwosc przebywania z JEZUSEM to nie odpowiada jak to bedzie wygladalo pieklo jest opisane a niebo??????

Biblia mimo wszystko mówi dość sporo o niebie, choć te informacje są często rozstrzelone i w różnych kontekstach. Jeżeli czytasz po angielsku to polecam stronę http://epm.org/resources-eternity.html człowieka który specjalizuje sie w badaniu Pisma pod kontem nieba.

„Ty w Chrystusie oto odkupienie; ale Chrystus w tobie to uświęcenie! Ty w Chrystusie to zdolność do tego, by być w niebie; lecz Chrystus w tobie to zmiana twego losu!” (Jan W Thomas „Zbawieni przez Chrystusa”)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 9:52 pm 

Polecam ten ciekawy film na temat apokalipsy. Ukazuje spełnianie proroctw biblijnych w kilku kategoriach takich jak np. kataklizmy, technologia, dzieje Izraela, instytucje państwowe i kościelne, rozwój okultyzmu i inne. Do obejrzenia tutaj:link1 lub do ściągnięcia tutaj link2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 10:12 pm 

jest ktos kto umie lub wie co po apokalipsie?J ak mam zyc???? czy strach ????BOZE WSKAZ MI DROGE !!!! wiem ze dzialasz przez ludzi
Joh 14:6 BT Odpowiedzial mu Jezus:Ja jestem droga i prawda, i zyciem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

Z chwilą powtórnego przyjścia pana Jezusa to co oglądamy fizycznymi oczami przestanie istnieć. Zobaczymy, ale to już w nowym ciele to co nas teraz otacza, tą niewidzialną (duchową) część istniejącej rzeczywistości. Zobaczymy bo zostaniemy przemienieni lub wzbudzeni w ciele o zupełnie nowych percepcjach postrzegania otaczającej przestrzeni. To, otoczenie jakim jest wszechświat dla nas ludzi zniknie bo jego rola jaką miał spełnić w stosunku do człowieka się skończy (zużyta szata). Nie sposób opisać człowiekowi tego czego nie może zrozumieć na chwilę obecną, ale to co zdecyduje o przyszłości każdego z nas jest spisane przez różnych ludzi w Piśmie Świętym pod natchnieniem Ducha Świętego. Wystarczy prosić Najwyższego o mądrość w tej sprawie, a On chętnie jej każdemu udzieli, \

2Pe 1:14 BT bo wiem, ze bliskie jest zwiniecie mojego namiotu, jak to nawet Pan nasz Jezus Chrystus dal mi poznac.

Heb 1:12 BW (10)Oraz: Tyś, Panie, na początku ugruntował ziemię, i niebiosa są dziełem rąk twoich;(11)one przeminą, ale Ty zostajesz; I wszystkie jako szata zestarzeją się, (12) i jako plaszcz je zwiniesz, jako odzienie, i przemienione zostana; ale tys zawsze ten sam i nie skoncza sie lata twoje.

2Pe 3:10 BW (A dzien Panski nadejdzie jak zlodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przemina, a zywioly rozpalone stopnieja, ziemia i dziela ludzkie na niej splona. (11)Skoro to wszystko ma ulec zagładzie, jakimiż powinniście być wy w świętym postępowaniu i w pobożności

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 10:26 pm 

Z chwilą Powtórnego Przyjścia Pana Jezusa nastąpi zwycięstwo w Bitwie pod Armagedonem [Obj. 19:11-21], zbawienie narodu izraelskiego [Rzym. 11:27-28], sąd nad narodami [Mat. 25:31-46], związanie szatana na 1000 lat [Obj. 20:1-3], zmartwychwstanie męczenników Wielkiego Ucisku [Obj. 20:4] i świętych ST [Dan. 12:2] i inauguracja Ery Mesjańskiej [Mat. 25:34; Iz. 2:2-4 i inne]. A po zakończeniu Ery Mesjańskiej [Obj. 20:7] nastąpi Sąd Ostateczny [Obj. 20:11-15] i stworzenie nowych niebios i nowej ziemi. I wtedy nastąpi to, o czym pisze Henryk, czyli zwinięcie starej ziemi jak szaty i jej przeminięcie wraz z niebiosami.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1