izraelita napisał(a):
Zaden z nas juz nie musi isc ta droga wypelnienia zakonu, bo to pycha, to proba zastapienia Chrystusa. A wlasciwie zrobienia na nowo tego co On juz uczynil.
o jakim zaniechaniu wypełniania zakonu napisałeś?
czy o legalistycznym polegającym na próbach osiągnięcia samozbawienia i samosprawiedliwości z uczynków?
czy o tych nakazach, jakich względem JHWH i bliźniego nauczał Mesjasz i potem Jego uczniowie-apostołowie?
izraelita napisał(a):
Prawo Chrystusowe nie jest prawem Mojzeszowym, jest prawem uniwersalnym-ogolnoludzkim- powstalym w sercu ucznia Mojzesza - Zyda.
rozumiejąc "prawo" jako zbiór zasad/nauk życiowych, to w czym Prawo Chrystusowe jest odmienne w treści od Prawa, któego ON SAM był dawcą za pośrednictwem Mojżesza?
izraelita napisał(a):
Jezeli prawidlowo odczytamy zapis Chrystusowego Ducha w sobie nie bedziemy miec ani zlego stosunku do Zydow, ani do zakonu.
a czy Ty masz coś do Żydów i zakonu?
akceptujesz fakt, że Paweł był Żydem i po objawieniu się mu Mesjasza nadal żył "po żydowsku"?
akceptujesz fakt, że pierwsi wierzący w Mesjasza pochodzący z Pogan czytali Torę, Psalmy i Proroków? i swoją wiarę opierali na tych Pismach? trwali w SŁOWIE przez słuchanie "słów jakiej Księgii"?
izraelita napisał(a):
Zakon Mojzesza byl jedynie pierwotna wariacja na temat tego uniwersalnego porzadku moralno-etycznego. Wariacja przeznaczona dla narodu wybranego.
gdzie w Piśmie jest napisane o wariacjach pierwotnych i o uniwersalnym porządku?
co to znaczy: "uniwersalny porządek"?
gdzie tak napisano?
izraelita napisał(a):
Odtad jestesmy wprawdzie nadal zli, ale mieszka w nas juz Dobro-Duch Chrystusa z zapisem Jego moralnosci- mieszkaja w nas Jego wnetrznosci. (...) Miec wnetrznosci Jezusa to nie tylko miec zbawienie od Niego to znaczy oddac Mu swoja wolnosc, uczynic sie Jego niewolnikiem, to znaczy odczytac Jego moralnosc, przyjac ja i zyc wg niej. Sluchac co On mowi , robic co On chce.
Byc Jego uczniem ,czyli byc do Niego podobnym w Jego wnetrzu- zaprzec sie samego siebie.
dziękuję za wytłumaczenie "wnętrzności" - ja jednak pozostanę przy mniej udziwnionych wersjach
http://online.biblia.pl/index.phpFlp.1:8 8
Albowiem Bóg jest mi świadkiem, jak gorąco tęsknię za wami wszystkimi [ożywiony] miłością Chrystusa Jezusa.9 A modlę się o to, aby miłość wasza doskonaliła się coraz bardziej i bardziej w głębszym poznaniu i wszelkim wyczuciu 10 dla oceny tego, co lepsze, abyście byli czyści i bez zarzutu na dzień Chrystusa, 11 napełnieni plonem sprawiedliwości, [nabytym] przez Jezusa Chrystusa ku chwale i czci Bogaja tutaj czytam o miłości takiej jaką ma względem człowieka Mesjasz - JHWH Zbawiciel - gdyby jej nie miał nie współczułby nam i nie utożsamiłby się z naszym losem, jaki wieliśmy dalecy od Boga, słusznie "skazani na śmierć"- jak to czytam m.in. w Gal.2:20
15 My jesteśmy Żydami z urodzenia, a nie pogrążonymi w grzechach poganami. 16 A jednak przeświadczeni, że człowiek osiąga usprawiedliwienie nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, lecz jedynie przez wiarę w Jezusa Chrystusa, my właśnie uwierzyliśmy w Chrystusa Jezusa, by osiągnąć usprawiedliwienie z wiary w Chrystusa, a nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, jako że przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków nikt nie osiągnie usprawiedliwienia. 17 A jeżeli to, że szukamy usprawiedliwienia w Chrystusie, poczytuje się nam za grzech, to i Chrystusa należałoby uznać za sprawcę grzechu. A to jest niemożliwe. 18 A przecież wykazuję, że sam przestępuję [Prawo], gdy na nowo stawiam to, co uprzednio zburzyłem. 19 Tymczasem ja dla Prawa umarłem przez Prawo, aby żyć dla Boga: razem z Chrystusem zostałem przybity do krzyża. 20 Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus. Choć nadal prowadzę życie w ciele, jednak obecne życie moje jest życiem wiary w Syna Bożego, który umiłował mnie i samego siebie wydał za mnie. 21 Nie mogę odrzucić łaski danej przez Boga. Jeżeli zaś usprawiedliwienie dokonuje się przez Prawo, to Chrystus umarł na darmo.a szczegółowiej, to w Gal. 2:20 napisane jest, że jako grzesznik w oczach JHWH jestem skazana na śmierć na równi z każdym przestępcą, Msjasz zajął moje miejsce, pomiędzy zbrodniarzami
moja ofność i wiara powodują, ż jestem z Mesjaszem współukrzyżowana i jako taka umarłam, Mesjasz zapłącił karę za mó grzech, jestem niewinna dla oskarżenia przestąpienia i uchybienia zakonowi
nie jestem pod panowaniem starej natury
On mnie tak ukochał, że wspólczując mojemu losowi zajął moje miejsce na krzyżu
żyję dzięki ufności i wierze w to
izraelita napisał(a):
Ktoz kaze ci zmieniac prawo Mojzesza ktore jest wiecznym standardem dla swiata, dla niezbawionych, ktore jest dobre i objawia im grzech, osadza ich i ukazuje ich bezradnosc i potrzebe pokuty i laski -zbawienia w Chrystusie? Ktoz kaze Zydom pozrzucac zakon ? Po co ? Niech zyja wedlug niego i niech sie staraja- niektorzy z nich moze osiagna zbawienia a inni zostana przez nie osadzeni. Ty zyj wedlug moralnosci Chrystusa, odkryj te moralnosc w sobie i czyn wole Boga.
czy Ty całkowicie przeciwstawiasz Ducha Prawu zawartemu w Torze?
izraelita napisał(a):
Wierzysz jak ortodoksyjni Zydzi ,ze Bog wpierw stworzyl Tore dla Mojzesza wedlug niej uksztaltowal wszelkie stworzenia-od aniolow zaczynajac-a pozniej otworzyl Niebo przed Mojzeszem ukazujac mu ogniste znaki Tory aby ten je skopiowal dla Izraela? Czy ta wizja ortodoksyjnych jest ci bliska?
gdzie wyczytałeś, że tak wierzą ortodoksyjni Żydzi?
którzy to ortodoksyjni? (w-g czyich definicji) klasykujesz?
czy piszesz o konserwatywnym odłamie dzisiejszego judaizmu, czy o liberalnym, czy może o pewnym odłamie nazywanym "chasydyzmem"?
a może o tych, o których czytamy w Starym Przymierzu (tych z czasów przed Mesjaszem?
a może o tych, którzy uwierzyli, że Mesjasz, to JHWH który zbawia i przyszedł osobiście w ciele ludzkim jako Syn Boży? - czyli tzw żydach mesjańskich?
a co powiesz na to:
5 Za czasów Heroda, króla Judei, żył pewien kapłan, imieniem Zachariasz, z oddziału Abiasza. Miał on żonę z rodu Aarona, a na imię było jej Elżbieta. 6 Oboje byli sprawiedliwi wobec Boga i postępowali nienagannie według wszystkich przykazań i przepisów Pańskich. [Łk.1:5]
i jeszcze jedno: co w takim razie i dlaczego "zostało przybite do krzyża"?