www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 06, 2025 7:55 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 10, 2007 10:21 pm 

" (...) Albowiem ja sam gotów byłem modlić się o to, by być odłączony od Chrystusa za braci moich, krewnych moich według ciała [sarx], Izraelitów, do których należy synostwo i chwała, i przymierza, i nadanie zakonu, i służba Boża, i obietnice, do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała [sarx]; Ten jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen." [Rzym. 9:3-5]

"Skoro zaś dzieci mają udział we krwi i w ciele [sarx], więc i On również miał w nich udział, aby przez śmierć zniszczyć tego, który miał władzę nad śmiercią, to jest diabła" [Hebr. 2:14]

"Bo wyszło na świat wielu zwodzicieli, którzy nie chcą uznać, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele [sarx]. Taki jest zwodzicielem i antychrystem" [II Jana 1:7]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 12:19 pm 

Cytuj:
"Skoro zaś dzieci mają udział we krwi i w ciele [sarx], więc i On również miał w nich udział, aby przez śmierć zniszczyć tego, który miał władzę nad śmiercią, to jest diabła" [Hebr. 2:14]

Gdyby Chrystus Jezus nie miał czlowieczego ciała, możnaby podważać jego cielesną śmierć. A śmierć ciała była konieczna dla odkupienia. Ciało ludzkie z definicji jest śmiertelne, przynajmniej w tym świecie.
Heretycy, którzy zaprzeczają, iż Jezus miał ciało ludzkie, ale jakieś niebiańskie - tak naprawdę, uderzają w samo serce ewangelii. Stąd ostre słowa Jana apostoła, iż są zwodzicielami i antychrystami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 12:57 pm 

a ponieważ brak człowieczego ciała uniemożliwia zmartwychwstanie (bo na tej podstawie nie byłoby żadnej śmierci...) to kolejnym krokiem byłoby stwierdzenie, że zbawcza ofiara Jezusa Syna Bożego nie była prawdziwa...

a uświęcenie i "złączenie" z Bogiem ma w-g tych zwiedzeń następować poprzez gnozę (poznanie) - to "poznanie" ma być wystarczającym "boskim pierwiastkiem" do upodobnienie się do Boga przez posiadających zrozumienie tej tajemnicy ludzi (takie "przebóstwienie" dzięki samemu "poznaniu", stąd przekonanie, że należy poznać wszelkie dostępne tajemne wiedze, żeby osiągnąć cel...)

zdaje się, że modalizm też zaprzecza trójjedyności JHWH m.in. na podstawie twierdzenia, że LOGOS to był sam BÓG OJCIEC?

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 1:40 pm 

Oliwka opiera się na Rzym. 8:3

"Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby z powodu ciała, tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci [gr. homoioma] grzesznego ciała, ofiarując je za grzech, potępił grzech w ciele" [Biblia Warszawska]

"Homoioma" oznacza podobieństwo, postać, obraz, reprezentację, coś na podobieństwo lub wzór czegoś. Różni tłumacze oddają różnie to słowo, np. w BT mamy:

"Albowiem gdy nic nie mogło Prawo, które było bezsilne z powodu ciała, wtedy zesłał Bóg swojego Syna w ciele podobnym do ciała grzesznego i w tym ciele wydał na grzech, z powodu jego grzeszności, wyrok potępienia"

Mamy tutaj dwa zupełnie różne znaczenia:
1. Jezus w postaci grzesznego ciała
2. Jezus w ciele podobnym do ciała grzesznego

Drugim podobnym wersetem mówiącym o przyjściu Jezusa w ciele i używającym wyrazu "homoioma" jest Flp. 2:7

"(...) lecz [Chrystus] wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny [homoioma] ludziom; a okazawszy się z postawy [schema]człowiekiem, uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci, i to do śmierci krzyżowej"

Paweł tak dobiera słowa, żeby nie zrobić z Jezusa zwykłego człowieka udającego Boga, ani Boga udającego człowieka. W kontekście nauczania Ewangelii przyjście Syna Bożego w postaci grzesznego ciała nie neguje Jego człowieczeństwa i Boskości zarazem, a także jest zgodne z istotą Ewangelii i świadectwem, że Syn Boży jest również Synem Człowieczym, Izraelitą według ciała człowieczego [sarx]. Natomiast przekład mówiący o ciele Jezusa jako podobnym jedynie do ciała ludzkiego zaprzecza słowom samego Pawła z tego samego fragmentu:

"Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby z powodu ciała [sarx], tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci grzesznego ciała [sarx], ofiarując je za grzech, potępił grzech w ciele [sarx]"

"Sarx" oznacza równocześnie ciało w sensie biologicznym oraz cielesność w sensie skłonności do grzechu, która jest związana ze skażeniem ciała. Paweł stosuje tę grę słów w Rzym. 7 i 8. Prawo było bezsilne z powodu ludzkiego ciała, w którym mieszka cielesność nie pozwalająca na pokonanie mocy grzechu. Dlatego Bóg zesłał Syna swego w postaci grzesznego, skażonego ciała, aby właśnie w takim ciele grzech został potępiony. O tym mówi dokładnie Rzym. 8:3. Gdyby grzech został potępiony w innym ciele niż to, które było zbyt słabe, by wypełniać przykazania Tory, to Jezus nie umarłby za nas (którzy żyjemy w skażonych ciałach) i do naszego zbawienia by nie doszło.

Oliwko, specjalnie dla Ciebie cytuję tłumaczenie Jewish New Testament, dokonane przez Davida Sterna:

"Albowiem czego nie mogła dokonać Tora, ponieważ nie miała mocy, by skłonić do współpracy starą naturę człowieka, tego dokonał Bóg, posyłając własnego Syna jako ludzką istotę z naturą taką, jak nasza grzeszna natura"

Swoją drogą, opcja przekładu nr 2 (Jezus w ciele podobnym do naszego a nie w ciele takim samym jak nasze) prowadzi albo wprost do dogmatu o niepokalanym poczęciu matki Jezusa (bo skoro go poczęła, to sama musiała być poczęta w taki sposób) albo do opcji "poczęcia in vitro" - no bo skoro Jego ciało nie mogło być takie jak nasze, to znaczy albo Maria nie poczęła Jezusa, tylko urodziła Go bez poczęcia, albo prorok Izajasz się pomylił pisząc:

"Dlatego sam Pan da wam znak: Oto panna pocznie i porodzi syna, i nazwie go imieniem Immanuel" [Iz. 7:14]

Musiałby się również pomylić Mateusz pisząc o wypełnieniu tego proroctwa:

"A to wszystko się stało, aby się spełniło słowo Pańskie, wypowiedziane przez proroka: Oto panna pocznie i porodzi syna, i nadadzą mu imię Immanuel, co się wykłada: Bóg z nami" [Mat. 1:22-23]

Panna miała począć i nigdzie nie jest napisane, żeby to miało być poczęcie in vitro. A począć miała właśnie dlatego, żeby Syn Boży stał się równocześnie Synem Człowieczym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 6:20 pm 

ani_isza
Cytuj:
"]a ponieważ brak człowieczego ciała uniemożliwia zmartwychwstanie (bo na tej podstawie nie byłoby żadnej śmierci...) to kolejnym krokiem byłoby stwierdzenie, że zbawcza ofiara Jezusa Syna Bożego nie była prawdziwa...

AA , to znaczy ze wszyscy co maja człowiecze ciało ZMARTWYCHWSTAJA
tak od ręki ?
Własnie Ciało mięsiste JAHszua DOWODZIŁO ,ze jest Z NIEBA a nie z ziemi .
ze Jego Ciało jest Namiotem NIEZNISZCZALNYM i to jest nasza przyszłośc.
Ofiara była PRAWDZIWA to Jego Ciało jest Zasłona a nie Miriam

Cytuj:
a uświęcenie i "złączenie" z Bogiem ma w-g tych zwiedzeń następować poprzez gnozę (poznanie) - to "poznanie" ma być wystarczającym "boskim pierwiastkiem" do upodobnienie się do Boga przez posiadających zrozumienie tej tajemnicy ludzi (takie "przebóstwienie" dzięki samemu "poznaniu", stąd przekonanie, że należy poznać wszelkie dostępne tajemne wiedze, żeby osiągnąć cel...)

Owszem przez Poznanie bo z braku Poznania lud ginie
Poznanie bo Paweł powiedział ,ze nade wszystko Poznanie JAHszua Mesjasza
Aby Poznali Jedynego Prawdziwego - mówi Jan
a czy ty to nazwiesz gnoza czy Jode czy Poznanie - to KONIECZNOSC !
Gnoza Prawde a Prawda was Wyzwoli
Tajemne stopnie sa o tyle o ile sie wzrasta , na innych sie nie znam.

Cytuj:
zdaje się, że modalizm też zaprzecza trójjedyności JHWH m.in. na podstawie twierdzenia, że LOGOS to był sam BÓG OJCIEC

jesli człowiek zdobywa wiedze w jakiejs dziedzinie to zdobywa tajniki
zawodu ,wie wiecej niz kiedy zaczynał - inaczej sie nie rozwija, czy tak ?
Wypadasz jesli sie nie dokształcasz ?
a myslisz ,że Poznanie JAHszua jest mmniej wazne ?
przejscie z mleka na pokarm twardy TO POZNANIE ?

A KIM był Ojciec ZANIM STAŁ SIE OJCEM?

><><
według was Duch swięty zapłodnił jajeczko Miriam ?
cos jak Zeus i córki ludzkie ?
PIEKNIE nie ma co !

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 10:36 pm 

Oliwka napisał(a):
Własnie Ciało mięsiste JAHszua DOWODZIŁO, ze jest Z NIEBA a nie z ziemi. ze Jego Ciało jest Namiotem NIEZNISZCZALNYM i to jest nasza przyszłośc. Ofiara była PRAWDZIWA to Jego Ciało jest Zasłona a nie Miriam

Ciało Jezusa umarło na krzyżu, przypominam. Gdyby było niezniszczalne, to by nie mogło umrzeć. A potem zmartwychwstać. Bo nie potrzebowałoby zmartwychwstawać. Jezus nie wylądował z nieba w uwielbionym ciele, tylko został zrodzony z normalnej niewiasty w normalnym ciele, które potrzebowało zmartwychwstania.

Oliwka napisał(a):
A KIM był Ojciec ZANIM STAŁ SIE OJCEM?

Syn Boży był Synem od wieczności [Mich. 5:1] jako Druga Osoba JHWH [Ps. 110:1,5] i jako Jednorodzony Bóg jest w łonie Ojca [Jan 1:18]. Był już na początku u Boga i był Bogiem [Jan 1:1-2]. Dla Niego i przez Niego wszystko zostało stworzone, więc On sam nie został stworzony [Kol. 1:16] lecz jest Stwórcą [Hebr. 1:8-10].

Ojciec zawsze był z Synem i Duchem w niebie jako Osoby Trójjedynego JHWH. Natomiast zrodzenie Jezusa jako Syna Człowieczego na ziemi nie oznacza, że Ojciec nie był Jego jako Syna Bożego Ojcem od zawsze. Przeczytaj Flp. 2:6-8.

Oliwka napisał(a):
według was Duch swięty zapłodnił jajeczko Miriam? cos jak Zeus i córki ludzkie ? PIEKNIE nie ma co !

Biblia mówi, że Maria POCZĘŁA Z DUCHA ŚWIĘTEGO [Mat. 1:20]. Nie wiemy dokładnie, jak to się stało, i sama Maria nie wiedziała:

"I oto poczniesz w łonie, i urodzisz syna, i nadasz mu imię Jezus. Ten będzie wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego. I da mu Pan Bóg tron jego ojca Dawida. I będzie królował nad domem Jakuba na wieki, a jego królestwu nie będzie końca. A Maria rzekła do anioła: Jak się to stanie, skoro nie znam męża? I odpowiadając anioł, rzekł jej: Duch Święty zstąpi na ciebie i moc Najwyższego zacieni cię. Dlatego też to, co się narodzi, będzie święte i będzie nazwane Synem Bożym" [Łuk. 1:31-35]

Wiemy, co to znaczy począć. Nie wiemy dokładnie, jak to się stało i raczej nie musimy znać szczegółów technicznych. Wystarczy nam ta wiedza, jaką Bóg przekazał - że Duch Święty zstąpił na Marię, a moc Najwyższego ją zacieniła. Prawdziwy Syn Boży stał się prawdziwym Synem Człowieczym. Gdyby nie miał ludzkiego ciała, to nie byłby prawdziwym Synem Człowieczym. Resztę napisałem w poprzednim poście.

Przyjmij to, co jest napisane w Biblii zamiast przyjmować jakieś para-gnostyckie objawienia i zajmować się szczegółami, których ani nie pojmiemy, ani nie jest nam to do niczego potrzebne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 12:08 pm 

Skoro sam nie wiesz jak to sie STAłO , to daruj sobie urąganie.

Jak to sie Stało ,powiedział SAM JAHszua
CHLEB TEN zstapił Z NIEBA
a CHLEBEM TYM jest CIAłO MOJE.
wiec nie z jajeczka Miriam a Słowo święte oddzielone.
gdyby było z Miriam to jej ciało było by CHLEBEM zNieba
to ona byłaby Ofiara i Zasłona
to ona mogłaby powiedziec JEDZCIE CIAłO MOJE.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 12:43 pm 

Problem jest taki, że Ty również nie wiesz, jak to się stało. Zstąpienie Jezusa z nieba jako chleba nie jest sprzeczne z innymi fragmentami, które mówią o poczęciu Mesjasza z dziewicy. On jest pokarmem dającym życie wieczne, ale tak się urodził, jak mówi Pismo. Począł się w łonie zwykłej kobiety. To, co piszesz, nie ma nic wspólnego ani z prawidłową interpretacją Pism, ani ze zrozumieniem Ewangelii, ani nawet ze zdrowym rozsądkiem. Nadęte hebraizmy zupełnie nie zmienią faktu, że uwierzyłaś w herezje i głosisz herezje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 4:39 pm 

Cytuj:
Oliwka:
Jak to sie Stało ,powiedział SAM JAHszua
CHLEB TEN zstapił Z NIEBA
a CHLEBEM TYM jest CIAłO MOJE.

Ten, który daje życie zstąpił z nieba, bo w niebie był zanim zstąpił. Jako odwieczny Logos. Słowo u Boga, jednorodzony Bóg w łonie Ojca, jednorodzony Syn Ojca.
Zaś zstąpił przez Ducha Świętego, gdy przyjął ciało z Marii. I to ciało człowiecze, poczęte w łonie Marii i przez nią zrodzone, złożył w ofierze. W ten sposób ciało mesjasza, przez wiarę spożywane, staje się chlebem żywota, dla tych, co Go przyjęli i stali się dziećmi Jego. Według twojej teorii, ciało Jezusa nie było człowiecze, lecz niebiańskie, podobne z kształtu do ludzkiego. Ale tego nie ma Piśmie. Pismo podkreśla pochodzenie mesjasza według ciala z rodu Dawida, z narodu Izraelskiego. Ty głosisz kłamliwie o uniwersalnym, kosmicznym, ponadnarodowym ciele mesjasza, dodatkowo nieczłowieczym. To jest kłamstwo z ducha antychrysta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 6:21 pm 

Słusznie
przez wiare spozywane ,a znaczy to ,że kto Spozyje Wiara ,że Moje
Ciało jest z Nieba a nie z ziemi TEN bedzie żył wiecznie.

JAHszua powiedział WYRAźNIE - Chleb z NIEBA a nie z ziemi
kto ZJE , to co On powiedział ?
Jesli przyjmie TO świadectwo zostanie Zapieczetowany Prawda .
To jest w Słowie które wypowiedział ON SAM.

macie ducha katolickiego i nie mozecie sie do tego przyznac?
lepiej urągać ?

Nie, nie mogło by umrzeć dlatego JAHszua powiedział NIKT mi nie odbiera
Zycia
SAM je DAJE .
NIKT nie mógł tego dokonac
MAM Moc połozyc i Moc wziaźć spowrotem

to była JEGO WOLA !
twarda to mowa ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 6:51 pm 

Ten, kto nie chce wyznać, że Mesjasz JHWH który zbawia przyszedł w ciele takim jak ci, za których w tym ciele umarł (czyli sarx) jest zwodzicielem i ma ducha antychrysta. Tak jest napisane w Biblii. Jezus sam oddał życie, to znaczy dobrowolnie pozwolił się ukrzyżować w ciele, które umarło na krzyżu. Nikt nie mógł Go do tego zmusić, gdyby tego sam nie chciał. Tak jest napisane w Biblii. Ci, którzy wyznają, że Jezus nie jest Synem Człowieczym i Synem Bożym, są zapieczętowani kłamstwem i mają ducha antychrysta. Twoja mowa nie jest twarda, Oliwko. Ona jest fałszywa.

Wystarczy zacytować krótką wymianę zdań między nami, żeby wykazać absurdalność Twoich teorii:

Smok Wawelski napisał(a):
Ciało Jezusa umarło na krzyżu, przypominam. Gdyby było niezniszczalne, to by nie mogło umrzeć. A potem zmartwychwstać. Bo nie potrzebowałoby zmartwychwstawać. Jezus nie wylądował z nieba w uwielbionym ciele, tylko został zrodzony z normalnej niewiasty w normalnym ciele, które potrzebowało zmartwychwstania.

Oliwka napisał(a):
Zycia
SAM je DAJE .

Z tego wynika, że Twoim zdaniem Jezus przyszedł na ziemię w jakimś niezniszczalnym ciele uwielbionym, które mogło umrzeć tylko dlatego, że Jezus na to pozwolił. Ale z absurdami nie da się dyskutować, a także nie ma sensu. Pozostaje chyba tylko ignorować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 13, 2007 4:29 pm 

Cytuj:
"Smok Wawelski"]Ten, kto nie chce wyznać, że Mesjasz JHWH który zbawia przyszedł w ciele takim jak ci, za których w tym ciele umarł (czyli sarx) jest zwodzicielem i ma ducha antychrysta. Tak jest napisane w Biblii.

TAK jest napisane ale to co ty napisałes tego NIE MA !!
nie ma NAPISANE ,ZE przyszedł w Ciele takim jak ci za których umarł
ZA TO mamy powiedziane ,ze MAMY SIE OBLEC W NAMIOT Z NIEBA
bo nasz ziemski z kazdym dniem niszczeje / bo mamy go ,po przodkach
Namiot z NIEBA TO CIAłO Z NIEBA o którym mówi SAM JAHszua
TO JEST CHLEB Z NIEBA - A TEN CHLEB Z NIEBA ,TO CIAłO MOJE
JEGO CIAłO jest Z NIEBA dlatego mógł za nas złozyc Ofiare DOSKONAłA
ty wywyższasz ciało z prochu ziemi nosisz ziemskiego Adama
Ja Wywyzszam Adama zNIEBA I JEGO CIAłO -CHLEB Z NIEBA
NAMIOT w który mamy sie OBLEC
Obleczeni w JAHszua Mesajsza

Cytuj:
Jezus sam oddał życie, to znaczy dobrowolnie pozwolił się ukrzyżować w ciele, które umarło na krzyżu. Nikt nie mógł Go do tego zmusić, gdyby tego sam nie chciał. Tak jest napisane w Biblii. Ci, którzy wyznają, że Jezus nie jest Synem Człowieczym i Synem Bożym, są zapieczętowani kłamstwem i mają ducha antychrysta. Twoja mowa nie jest twarda, Oliwko. Ona jest fałszywa.

Mówisz jak na smoka przystało a i Panu mówili ze Diabłem jest.
Synem Człowieczym bo przez niewiaste zrodzony ,przeszedł drogę
jak każdy z nas .TO DOPIERO BYłO PONIZENIE SIEBIE .
ale ty tego nijak nie pojmujesz bos cielesny .
Syn Elohim jest bo ...
Moja mowa jest TWARDA ,a ty znieść nie możesz .
Cytuj:
Wystarczy zacytować krótką wymianę zdań między nami, żeby wykazać absurdalność Twoich teorii:

a kto dla ciebie nie jest ?
gdy Słyszysz SłOWA JAHSZUA ,- Moje Ciało jest z nieba
nazwał bys JEGO jak mnie .

Smok Wawelski napisał(a):

Oliwka napisał(a):
Zycia
SAM je DAJE .
Cytuj:

Z tego wynika, że Twoim zdaniem Jezus przyszedł na ziemię w jakimś niezniszczalnym ciele uwielbionym, które mogło umrzeć tylko dlatego, że Jezus na to pozwolił. Ale z absurdami nie da się dyskutować, a także nie ma sensu. Pozostaje chyba tylko ignorować.
[/quote]
NA nic ięcej cie nie stac więc ignoruj .
ale ty ZWODZISZ , bo maja cie za Wielkiego TEOLOGA - i oni gina!!!
JEGO CIAłA NIE POTRZEBOWAłO ZMARTWYCHWSTANIA !!!!!

TO MY POTRZEBOWALISMY
ON przyszedł nie dla SIEBIE , na wycieczke ,ale DLA NAS na Ratunek !!!
Jego CIAłO BYł O NIEZNISZCZALNE - NAMIOT Z NIEBA JAKO OBIETNICA
DLA TYCH CO UWIERZA
TAK , MOC połozyc bo bedąc KIM BYł powściągnął sie W SOBIE -ZAPARł
by nie unicestwic TYCH , co GO za NIC MIELI .
a i dzisiaj MU urągaja poniżajac ze zwykły smiertelny Syn Człowieczy
jeden z wielu co w CIELE SWOIM nosił grzech po przodkach !? :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 13, 2007 5:43 pm 

Cytuj:
Oliwka:
gdy Słyszysz SłOWA JAHSZUA ,- Moje Ciało jest z nieba

Przepraszam. Gdzie jest napisane, że ciało Jezusa jest z nieba? Sama wymyślasz tezy i zdania, których nie ma w Biblii. I jeszcze wkładasz je w usta Jezusa. Kto Ciebie upoważnił do takich działań?
Z nieba jest On - odwieczny Logos, a nie Jego ciało człowiecze.
Logos jest z nieba, a gdy się wcielił, stal się człowiekiem, bo otrzymał ciało z kobiety. Logos stał się ciałem. Prawdziwym człowiekiem. Synem człowieczym. Pośrednik musiał być człowiekiem.
Dopisujesz do Biblii swoje własne widzimisię. Jezus nie zstąpił z nieba w ciele niebieskim. Nie tak uczy Pismo. On ciało człowiecze dopiero przyjął przez poczęcie i zrodzenie z Marii.
Jezus powiedział:
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata.

Powtarzam. Jezus nie zstąpił do naszego świata z nieba w ciele niebieskim. On to ciało otrzymał dopiero przez poczęcie i zrodzenie z ludzkiej kobiety.
Gdyby było, jak zmyślilaś, po cóż poczęcie i rodzenie. Mógł przyjść, jak aniołowie przychodzą, bez stawania się człowiekiem. Ale tak nie zrobił. Zrobił dużo więcej, stał się jednym z nas, doświadczył dosłownie człowieczeństwa.
Twoje kazanie zaprzecza objawieniu: Słowo stało się ciałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 14, 2007 9:30 am 

Oliwka napisał(a):

TO MY POTRZEBOWALISMY
DLA TYCH CO UWIERZA

W tej Twojej interpretacji Jezus odstawił zręczny teatrzyk dla "maluczkich". Nastraszył ich MĘKĄ a wszystko aby wzmocnić przekaz - co było jednak tylko sztuczką niczym pokaz Coperfielda...

Sorry ale taka Ewangelia nie ma chyba raczej siły zmiany serc agnostyków ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 15, 2007 6:54 pm 

Agnostyk napisał(a):
Oliwka napisał(a):
TO MY POTRZEBOWALISMY
DLA TYCH CO UWIERZA

W tej Twojej interpretacji Jezus odstawił zręczny teatrzyk dla "maluczkich". Nastraszył ich MĘKĄ a wszystko aby wzmocnić przekaz - co było jednak tylko sztuczką niczym pokaz Coperfielda...

Sorry ale taka Ewangelia nie ma chyba raczej siły zmiany serc agnostyków ;)

A co to dla ciebie za róznica przeciez jestes sceptykiem a teatrzyk to twoje
hobby czyż nie?
Przyznaj ze NIC z tego nie pojmuje twój Nieobrzezany Umysł .

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1