Grażyna
Cytuj:
Kogucie- nie o to chodzi, żeby nie glosić, ale żeby tego nie robić o własnych siłach...Najpierw modlitwa, ew. post, oddzielenie dla Boga, szukanie Jego oblicza, potem idę głosić( lub równolegle).
Myślę, że przegięciem jest tylko modlenie się i czekanie, aż Bóg za nas wszystko załatwi, jak również nierozsądna gorliwość( "krowa , która dużo ryczy mało mleka daje" ).
Jak najbardziej.
Cytuj:
Zastanawiam się tylko( i po to w zasadzie założyłam ten wątek) czy można się nauczyć, jak odpowiadać na powtarzające się zarzuty katolików( coś w rodzaju poradnika), czy to może nie ma sensu, bo Duch ma nam podpowiadać, co i jak mamy mówić w danym momencie( choć przyznam , że mi często brakuje języka w gębie, a na na mądre odpowiedzi wpadam po czasie...).
Trafne spostrzeżenie. Pewnie zauważyłaś też, że wymowki i zwroty rozmowców często się powtarzają i na takie zarzuty śmiało można się wcześniej przygotować. ŚJ na ten przyklad uczą się rozmow na jednym ze swoich spotkań i poradnik taki wydali.
Cytuj:
Najczęściej słyszę z ust katolików takie wypowiedzi:
1. Nasz kościół trawa nieprzerwanie od 2000 lat , ponieważ mamy sukcesję apostolską, natomiast twój kościół to wytwór XIX stulecia( w najlepszym przypadku XVI/XVII)
Zapytaj, czy długość trwania jakiejś religii ma znaczenie, bo Judaizm, Hinduizm są o wiele starsze, więc dlaczego nie jest hindusem, żydem? Czy kłamstwo, jesli się je powtarza przez 2000 lat staje się prawdą?
A co to znaczy 'trwa'? Bo nie chodzi tu tylko o istnienie ale głównie o kondycję tegoż kościoła. No i ta sukcesja... zapytaj o dowody historyczne pierwszych papieży.
Cytuj:
2. Skąd wiesz, że należy wyrzucić z kanonu ksiąg księgi machabejskie czy inne, które znajdują się w kanonie Biblii katolickiej, a nie znajdują w kanonie Biblii protestanckiej
Katolicy sami te księgi nazywają wtórnokanonicznymi. Niech wyjaśni dlaczego? Oczywiście tu potrzeba już rzetelnej, historycznej wiedzy. Proponuję zbadać hasło: kodeks muratoriego. Np. w google.
Cytuj:
3. Kościołów protestanckich jest tyle co grzybów po deszczu i ciągle się dzielą, a my jesteśmy w jedności
No i tu rzeczywiście musisz się zastanowić nad uczciwą odpowiedzią. Czy twój kościół jest zjednoczony? Może najpierw ogarnij forum ULICAPROSTA i zauważ, czy wszyscy 'zrodzeni na nowo', należący do jednego kościoła (co udowadniane jest co rusz) są jednomyslni? Czy na jeden temat nie ma milona różnych odpowiedzi często sprzecznych ze sobą? Po tych wstępnych obserwacjach zbadaj, jak to wygląda w skali świata. najpierw odpowiedz sobie a... potem udziel odpowiedzi rozmowcy

Cytuj:
4. Zanim powstały Pisma NT istniały w tradycji ustnej, zatem nie ma nic złego w tradycji, jest ona... biblijna.
Zaproponuj sprawdzenie np. tradycji świąt Bożego Ciała. Kto pierwszy je celebrował i czy faktycznie było zanim powstało Pismo Św.
Cytuj:
Jest tego jeszcze trochę, ale te chyba powtarzają się najczęściej. Szczególnie chciałabym "łyknąć" trochę wiedzy w zakresie wypowiedzi
nr 2...
Wydrukujcie sobie jakąś książkę.
Cytuj:
Bo co ja im mogę powiedzieć? Że wierzę tak, ponieważ tak mi powiedziano w zborze? ( dla nich to nowy argument: suchasz się swojego guru i nie sprawdzasz, ile w tym prawdy...).
Ja nie zawsze odpowiadam, tylko dlatego, że ktoś pyta. Gdy wyraźnie widać, że nie interesuje go prawda tylko stawianie kontry, towarzyszy temu niemiły ton i uszczypliwość, do na dzisiaj daruję sobie. Może ma zły dzień, więc może kiedyś indziej... bo nagadasz i nic z tego nie ma.
A co do słuchania 'guru' to nie warto się przejmować. Każdy gdzieś kogoś słucha i... wlasciwie to przyganiał kocioł garnkowi... Katolik przecież też wykówa katechizm na komunię i ilu sprawdziło? Pewnie 50% nie rozumie różnicy pomiędzy komunią a bierzmowaniem. Ale co fakt, to fakt, sprawdzać trzeba i osobiście się przekonać. Wtedy nie musisz się powowływać na 'guru', gdyż to Ty tak myslisz, no... chyba, że nie myslisz...