www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 13, 2025 9:13 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 16, 2007 5:54 pm 

lis napisał:

Cytuj:
Wałkowany w tym wątku fragment z listu do Rzymian obala twoją argumentację o braniu każdej obietnicy kierowanej do Izraela przez pogan.

"A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba. A to będzie przymierze moje z nimi, gdy zgładzę grzechy ich. Co do ewangelii, są oni nieprzyjaciółmi Bożymi dla waszego dobra, lecz co do wybrania, są umiłowanymi ze względu na praojców. Nieodwołalne są bowiem dary i powołanie Boże. Bo jak i wy byliście niegdyś nieposłuszni Bogu, a teraz dostąpiliście miłosierdzia z powodu ich nieposłuszeństwa, tak i oni teraz, gdy wy dostępujecie miłosierdzia, stali się nieposłuszni, ażeby i oni teraz miłosierdzia dostąpili"

Jeśli cokolwiek miałoby obalić argumentację o dziedziczeniu wszystkich obietnic przez Chrystusa (i Eklezję), to byłoby to obaleniem nauki Pawła (a nie mojej). Wszystkie obietnice realizują się w Jezusie Chrystusie, a tym samym w Eklezji (Kościół), która jest Jego ciałem i w której nie ma już Żyda ani Greka właśnie przez fakt bycia owym ciałem i Duchem - taka jest nauka apostolska. Natomiast przytoczony wyżej fragment mówi o czymś zupełnie innym. Mówi o tym, że Bóg ponownie wyciągnie rękę do etnicznych Żydów, żeby weszli oni do Eklezji, czyli do Izraela Bożego, po to właśnie, by umożliwić im wzięcie obietnic. Obietnic realizujących się tylko i wyłącznie w Chrystusie i Eklezji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 16, 2007 6:20 pm 

lis napisał(a):
'Ci ludzie', będąc dziećmi Bożymi rozumieją, że odrodzony Żyd jest duchowym Żydem, zaś odrodzony Grek jest duchowym Grekiem [a nie Żydem].

Zaś obaj, odrodzony Żyd i odrodzony Grek - są w zgromadzeniu Pańskim, Kościele, ciele Chrystusa, jednej owczarni, z jednym Pasterzem, jedną ojczyzną niebiańską.

Czyżby dwie całe oddzielne od siebie grupy zbawionych: etniczna (naród izraelski) i nieetniczna (Kościół chrześcijański) nie mogły być jednym samym ludem Bożym?

Jedna owczarnia albo jedno Ciało musi być jednym ludem Bożym wszech czasów, który składa się z narodu izraelskiego i z Kościoła chrześcijańskiego. Pan Jezus musi być jednym Pasterzem tego ludu.

"Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz." (Ewangelia Jana 10:16, BW)

"A ty, Betlejem, ziemio Judy, nie jesteś zgoła najlichsze spośród głównych miast Judy, albowiem z ciebie wyjdzie władca, który będzie pasterzem ludu mego, Izraela." (Ewangelia Mateusza 2:6, BT)

"poganie są współdziedzicami i członkami [BT: współczłonkami] jednego ciała i współuczestnikami obietnicy w Chrystusie Jezusie przez ewangelię" ((List do Efezjan 3:6, BW)

Poganie, którzy współdziedziczą z Żydami i są wespół z nimi jednym Ciałem, mają wspólną obietnicę w Jezusie Chrystusie.

W dwóch pierwszych powyższych wersetach napisano, że wszyscy zbawieni bez względu na pochodzenie etniczne będą jednym ludem Bożym i będą mieli jednego Pasterza.

W Biblii nigdzie nie napisano o dwóch ludach Boga, czyli o dwóch Ciałach ani o dwóch owczarniach!

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 17, 2007 12:45 pm 

Cytuj:
K:
Wszystkie obietnice realizują się w Jezusie Chrystusie, a tym samym w Eklezji (Kościół), która jest Jego ciałem i w której nie ma już Żyda ani Greka właśnie przez fakt bycia owym ciałem i Duchem - taka jest nauka apostolska.

Oczywiscie, że wszystkie obietnice realizują się w Chrystusie, ale nie każda jest dla każdego. Infantylne pojmowanie słów: 'nie ma już Żyda, ani Greka' - łatwo sprostować przypominając, że w Chrystusie również 'nie ma mężczyzny, ani kobiety'.

Rozsądny chrzescijanin, który akceptuje i rozumie różnice płci - nie powie, że każde słowo i obietnica Pisma dla męża - skierowana jest ku żonie. I na odwrót. Dziwię się, że tego nie rozumiesz.

Przywłaszczanie obietnic danych jedynie Izraelowi, a nie poganom jest równie niepoważne, jak branie obietnicy o 'głowie' przez żonę, gdy ta skierowana jest tylko do męża.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 17, 2007 12:50 pm 

Cytuj:
W Biblii nigdzie nie napisano o dwóch ludach Boga, czyli o dwóch Ciałach ani o dwóch owczarniach!

Kto tu kiedykolwiek pisał o dwóch ludach Boga, dwóch Ciałach i dwóch owczarniach?
Ty już dawno przestałes dyskutować z argumentami adwersarzy.
Juz lepiej zostawić Cię w spokoju. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 17, 2007 1:05 pm 

Rzym. 10:12
12. Gdyż nie masz różności między Żydem i Grekiem; bo tenże Pan wszystkich, bogaty jest ku wszystkim, którzy go wzywają.
(BG)

Jeśli ktokolwiek będzie mówił coś przeciwnego, apostoł odpowiada:

Gal. 1:8-9
8. Ale choćbyśmy nawet my albo anioł z nieba zwiastował wam ewangelię odmienną od tej, którą myśmy wam zwiastowali, niech będzie przeklęty!
9. Jak powiedzieliśmy przedtem, tak i teraz znowu mówię: Jeśli wam ktoś zwiastuje ewangelię odmienną od tej, którą przyjęliście, niech będzie przeklęty!
(BW)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 17, 2007 2:32 pm 

K. Radzę ci więcej ostrożności. Nie rozumiesz Pisma w tej sprawie. A zestawiasz wersety w taki sposób aby wyszło, ze przeklęty przez Pawła (praktykującego Żyda!) jest ten co uważa, że istnieją różnice między wierzącym Żydem a wierzącym z pogan.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 17, 2007 3:07 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:

Kto tu kiedykolwiek pisał o dwóch ludach Boga, dwóch Ciałach i dwóch owczarniach?

Chyba nikt tu nie pisał, ale wielu mniema, że naród izraelski (ciąg wszystkich pokoleń) i Kościół chrześcijański nie mogą stanowić jednego ludu Bożego, czyli jednej owczarni ani jednego Ciała.

Jakże naród izraelski nie może być częścią jednej owczarni ani jednego Ciała, skoro ma jednego (wspólnego z chrześcijanami) Pasterza?

Cytuj:
Ty już dawno przestałes dyskutować z argumentami adwersarzy.

Nie z Tobą, tylko z Smokiem - gorliwym obrońcą chrześcijańskiego syjonizmu i teorii o Erze Mesjańskiej.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 7:55 am 

Herkules napisał(a):
Pamiętajmy, że obrzezanie jest prawdziwą cechą Izraela. Widzialne (cielesne) obrzezanie jest cechą widzialnego (etnicznego) Izraela, ale u chrześcijan jest nieważne, bo znalazło swe wypełnienie w Nowym Testamencie. Chrześcijanie jawnie nie nazywają siebie widzialnie obrzezanymi, tylko duchowo obrzezanymi - nowonarodzonymi z Ducha.

Wszystko fajnie, ale Izraelitą jest wyłącznie ten, kto jest obrzezany na ciele. Prawdziwym Izraelitą w oczach Bożych jest taki Izraelita, który oprócz ciała ma obrzezane serce. A poganin mający obrzezane serce nie jest i wcale nie musi być ani duchowym Izraelitą, ani prawdziwym Izraelitą, ani Izraelitą Bożym. Fragmentów nie będę przytaczał po raz setny, bo nie ma sensu się powtarzać.

Cytuj:
W nowotestamentowym punkcie widzenia nie istnieje znaczenie widzialnego Izraela jako narodu wybranego,

"Co do ewangelii, są oni nieprzyjaciółmi Bożymi dla waszego dobra, lecz co do wybrania, są umiłowanymi ze względu na praojców. Nieodwołalne są bowiem dary i powołanie Boże" [Rzym. 11:28-29]

Cytuj:
ani widzialnego obrzezania jako znaku przynależności do widzialnego Izraela

"Czymże więc góruje Żyd? Albo co za pożytek jest z obrzezania? Wielki pod każdym względem. Przede wszystkim ten, że im zostały powierzone wyrocznie Boże. Bo co z tego, że niektórzy nie uwierzyli? Czyż niewierność ich zniweczy wierność Bożą?" [Rzym. 3:1-3]

Cytuj:
ani Paschy jako święta żydowskiego

"Wyrzućcie więc stary kwas, abyście się stali nowym ciastem, bo przecież przaśni jesteście. Chrystus bowiem został złożony w ofierze jako nasza Pascha. Tak przeto odprawiajmy święto nasze nie przy użyciu starego kwasu złości i przewrotności, lecz na przaśnym chlebie czystości i prawdy [I Kor. 5:7-8 Biblia Warszawsko-Praska, zobacz również w interlinii]

Cytuj:
Rola Izraela jako narodu izraelskiego w Bożym planie zbawienia jest już nieaktualna od dawna, kiedy ten naród odrzucił Pana jako Zbawiciela.

"Mówię tedy: Czy się potknęli, aby upaść? Bynajmniej. Wszak wskutek ich upadku zbawienie doszło do pogan, aby w nich wzbudzić zawiść. Bo jeśli ich upadek stał się bogactwem świata, a ich porażka bogactwem pogan, to o ileż bardziej ich pełnia?" [Rzym. 11:11-12]

"A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba. A to będzie przymierze moje z nimi, gdy zgładzę grzechy ich. Co do ewangelii, są oni nieprzyjaciółmi Bożymi dla waszego dobra, lecz co do wybrania, są umiłowanymi ze względu na praojców. Nieodwołalne są bowiem dary i powołanie Boże." [Rzym. 11:25-29]

Cytuj:
Po co więc chrześcijanie ewangeliczni dziś angażują w zbiorowe nawrócenie Izraela, aby wypełnić obietnice Boże, które rzekomo dotyczą tego narodu w czasach ostatecznych? Niepotrzebnie. Bo mamy Kościół chrześcijański jako jeden naród wybrany, któremu Bóg powierzył poselstwo zbawienia do zwiastowania całemu światu.

"Tak mówi Wszechmocny Pan: Oto Ja zbiorę synów izraelskich spośród narodów, do których przybyli, i zgromadzę ich zewsząd, i przyprowadzę ich do ich ziemi. I uczynię z nich jeden naród w tej ziemi na górach izraelskich, i jeden król będzie panował nad nimi wszystkimi, i już nie będą dwoma narodami, i już się nie rozdzielą na dwa królestwa. I już się nie skalają swoimi bałwanami i swoimi obrzydliwościami, i żadnymi swoimi występkami. Wybawię ich z wszystkich ich odstępstw, przez które zgrzeszyli, i oczyszczę ich; i będą moim ludem, a Ja będę ich Bogiem. A sługa mój, Dawid, będzie ich królem; wszyscy oni będą mieć jednego pasterza; będą postępować według moich praw, będą przestrzegać moich przykazań i wykonywać je. I będą mieszkać w ziemi, którą dałem mojemu słudze Jakubowi, w której mieszkali ich ojcowie; będą w niej mieszkać zarówno oni, jak i ich synowie i wnuki po wszystkie czasy, a sługa mój, Dawid, będzie ich księciem na wieki. I zawrę z nimi przymierze pokoju, będzie to przymierze wieczne z nimi. Okażę im łaskę, rozmnożę ich i postawię swoją świątynię wśród nich na wieki. I będę wśród nich mieszkał; będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem" [Ez. 37:21-27]

Herkulesie, nawet nie masz pojęcia, w jak wielkim jesteś błędzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 8:25 am 

Smok Wawelski napisał(a):
Wszystko fajnie, ale Izraelitą jest wyłącznie ten, kto jest obrzezany na ciele.

Nie mam pewności... Kapłani w starozytnym Egipcie też obrzezywali własnych synów. Bł to widzialny znak przynalezności do kapłańskiej kasty.

Zastanawiam się czy to Żydzi potpatrzyli ten barbarzyński zwyczaj u Egipcjan czy też Egipcjanie u Żydów. Tak czy siak Egipcjanie przynajmniej zmądrzeli. No może nie sami Egipcjanie zmądrzeli tylko uczyniła to historia eliminujac wyznawców boga Amun-Re.

ZDrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 9:37 am 

K. napisał(a):
Jeśli cokolwiek miałoby obalić argumentację o dziedziczeniu wszystkich obietnic przez Chrystusa (i Eklezję), to byłoby to obaleniem nauki Pawła (a nie mojej).

Co to znaczy, że obietnice dziedziczy się "przez eklezję"? Bo że przez Chrystusa i w Chrystusie, to oczywiste. Czy Chrystus jest Kościołem, a Kościół jest Chrystusem?

Cytuj:
Wszystkie obietnice realizują się w Jezusie Chrystusie, a tym samym w Eklezji (Kościół)

Gdybyś przestał udawać, że pewnych tekstów nie ma w Biblii, to może zrozumiałbyś, że pewne obietnice zostały złożone wyłącznie potomkom Abrahama Izaaka i Jakuba według ciała - nawet, jeśli są oni członkami eklezji. Zresztą starotestamentowy naród Izraela też był eklezją - takie jest tłumaczenie hebrajskiego określenia "kahal".

Eklezja to jest po prostu zgromadzenie. Wewnątrz eklezji w sensie Kościoła istnieje zgromadzenie Żydów według ciała, posiadających obietnice ziemi i tronu Dawidowego na podstawie przymierzy Abrahamowego i Dawidowego, które nigdy nie zostały anulowane. Przykazanie obrzezania wszystkich męskich potomków Abrahama na podstawie przymierza Abrahamowego również nie zostało nigdy anulowane. Jeśli zostało, to pokaż takie miejsce w Biblii. A jeśli nie zostało, to znaczy że w Kościele mamy obrzezanych i nieobrzezanych według ciała.

Pożytek z obrzezania jest żaden jeśli chodzi o zbawienie, ale wielki pod każdym wzgldem jeśli chodzi o wybranie:

"Czymże więc góruje Żyd? Albo co za pożytek jest z obrzezania? Wielki pod każdym względem" [Rzym. 3:1-2]

I tego nie możesz przełknąć: Że wybranie narodu żydowskiego jest nieodwołalne:

"Co do ewangelii, są oni nieprzyjaciółmi Bożymi dla waszego dobra, lecz co do wybrania, są umiłowanymi ze względu na praojców. Nieodwołalne są bowiem dary i powołanie Boże" [Rzym. 11:29-29]

Tego również nie możesz przełknąć.

Cytuj:
która jest Jego ciałem i w której nie ma już Żyda ani Greka właśnie przez fakt bycia owym ciałem i Duchem - taka jest nauka apostolska

NIE FAŁSZUJ NAUKI APOSTOLSKIEJ W IMIĘ ANTYSEMICKICH IDEOLOGII. Ciało Chrystusa to jest Kościół, natomiast obrzezanie według ciała nie ma związku z "owym ciałem [Chrystusa]" - jak to sprytnie usiłujesz nam wmówić.

Nie ma Żyda ani Greka [poganina] w Chrystusie czyli w sensie duchowym. Natomiast według ciała w Kościele mamy Żydów i pogan:

"A gdy przyszedł Kefas do Antiochii, przeciwstawiłem mu się otwarcie, bo też okazał się winnym. Zanim bowiem przyszli niektórzy od Jakuba, jadał razem z poganami; a gdy przyszli, usunął się i odłączył z obawy przed tymi, którzy byli obrzezani. A wraz z nim obłudnie postąpili również pozostali Żydzi, tak że i Barnaba dał się wciągnąć w ich obłudę. Ale gdy spostrzegłem, że nie postępują zgodnie z prawdą ewangelii, powiedziałem do Kefasa wobec wszystkich: Jeśli ty, będąc Żydem, po pogańsku żyjesz, a nie po żydowsku, czemuż zmuszasz pogan żyć po żydowsku? [Gal. 2:11-14]

Bądź łaskaw wyjaśnić mi, dlaczego Paweł mówi do Piotra o Żydach i poganach w Kościele, skoro Twoim zdaniem nie ma już w Kościele Żydów i pogan.

Cytuj:
Bóg ponownie wyciągnie rękę do etnicznych Żydów, żeby weszli oni do Eklezji, czyli do Izraela Bożego, po to właśnie, by umożliwić im wzięcie obietnic. Obietnic realizujących się tylko i wyłącznie w Chrystusie i Eklezji.

Nikt nie przeczy, że kiedyś cały Izrael zostanie zbawiony i wyłącznie w Jezusie. Tyle tylko, że Izraelem Bożym są właśnie zbawieni Żydzi. I oni otrzymali pewne szczególne obietnice. na przykład:

"Tak mówi Wszechmocny Pan: Oto Ja zbiorę synów izraelskich spośród narodów, do których przybyli, i zgromadzę ich zewsząd, i przyprowadzę ich do ich ziemi. I uczynię z nich jeden naród w tej ziemi na górach izraelskich, i jeden król będzie panował nad nimi wszystkimi, i już nie będą dwoma narodami, i już się nie rozdzielą na dwa królestwa. I już się nie skalają swoimi bałwanami i swoimi obrzydliwościami, i żadnymi swoimi występkami. Wybawię ich z wszystkich ich odstępstw, przez które zgrzeszyli, i oczyszczę ich; i będą moim ludem, a Ja będę ich Bogiem. A sługa mój, Dawid, będzie ich królem; wszyscy oni będą mieć jednego pasterza; będą postępować według moich praw, będą przestrzegać moich przykazań i wykonywać je. I będą mieszkać w ziemi, którą dałem mojemu słudze Jakubowi, w której mieszkali ich ojcowie; będą w niej mieszkać zarówno oni, jak i ich synowie i wnuki po wszystkie czasy, a sługa mój, Dawid, będzie ich księciem na wieki. I zawrę z nimi przymierze pokoju, będzie to przymierze wieczne z nimi. Okażę im łaskę, rozmnożę ich i postawię swoją świątynię wśród nich na wieki. I będę wśród nich mieszkał; będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem. I poznają narody, że Ja jestem Pan, który uświęcam Izraela, gdy moja świątynia będzie wśród nich na wieki" [Ez. 37:21-28]

Czy tekst mówi o kimkolwiek innym niż synowie izraelscy?
Czy Kościół był kiedykolwiek podzielony na dwa królestwa?
Czy król Dawid będzie panował nad Kościolem jako książę?
Czy Mesjasz jako Syn Dawida może być Dawidem?
Czy ojcowie Kościoła mieszkali kiedykolwiek w ziemi Kanaan?
Czy Kościół ma wnuki?
Czy Kościół rozmnaża się poprzez rodzenie pokoleń według ciała?
Czy Bóg postawi świątynię wśród Kościoła, skoro świątynią Ducha są nasze ciała?
Skoro wszystkie narody w milenium będą Izraelem, to dlaczego narody mają poznać, że Bóg uświęca Izraela?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 3:49 pm 

Herkules napisał(a):
Pamiętajmy, że obrzezanie jest prawdziwą cechą Izraela. Widzialne (cielesne) obrzezanie jest cechą widzialnego (etnicznego) Izraela, ale u chrześcijan jest nieważne, bo znalazło swe wypełnienie w Nowym Testamencie. Chrześcijanie jawnie nie nazywają siebie widzialnie obrzezanymi, tylko duchowo obrzezanymi - nowonarodzonymi z Ducha.

Wszystko fajnie, ale Izraelitą jest wyłącznie ten, kto jest obrzezany na ciele. Prawdziwym Izraelitą w oczach Bożych jest taki Izraelita, który oprócz ciała ma obrzezane serce. A poganin mający obrzezane serce nie jest i wcale nie musi być ani duchowym Izraelitą, ani prawdziwym Izraelitą, ani Izraelitą Bożym.

Czyją cechą jest duchowe obrzezanie u chrześcijan pochodzenia pogańskiego? Tylko tak pogan, a nie Izraela?

Skoro według Ciebie duchowo obrzezany poganin nie jest duchowym Izraelitą, to niech duchowe obrzezanie u pogan nie jest cechą chrześcijan - duchowych spadkobierców Izraela.

Co do twojego odniesienia do moich wypowiedzi na temat Izraela, nasza dyskusja nie przyniosła żadnych efektów. Pozwól, żeby nie powtarzać mi tego samego, co pisałeś, bo wszystko o tym wiem.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 5:13 pm 

Smok Wawelski napisał:

Cytuj:
Cytuj:
K. napisał:
Jeśli cokolwiek miałoby obalić argumentację o dziedziczeniu wszystkich obietnic przez Chrystusa (i Eklezję), to byłoby to obaleniem nauki Pawła (a nie mojej).

Co to znaczy, że obietnice dziedziczy się "przez eklezję"? Bo że przez Chrystusa i w Chrystusie, to oczywiste. Czy Chrystus jest Kościołem, a Kościół jest Chrystusem?

Tego nie wiedzieć? Zadziwiające.
Do Eklezji (Kościoła), czyli zgromadzenia Bożego, Izraela Bożego, pisze Paweł:

Gal. 3:29
29. A jeźliście wy Chrystusowi, tedyście nasieniem Abrahamowem, a według obietnicy dziedzicami.
(BG)

Gal. 4:6-8
6. A iżeście synowie, przetoż posłał Bóg Ducha Syna swego w serca wasze, wołającego Abba, to jest Ojcze.
7. A tak już więcej nie jesteś niewolnikiem, ale synem; a ponieważ synem, tedy i dziedzicem Bożym przez Chrystusa.
8. Aleć naonczas nie znając Boga, służyliście tym, którzy z przyrodzenia nie są bogowie.
(BG)

Obj. 21:7
7. Kto zwycięży, odziedziczy wszystko i będę mu Bogiem, a on mi będzie synem.
(BG)

Czy już wie Smok, co to znaczy, że obietnice dziedziczy się przez Eklezję? Mam wrażenie, że potrafi on wiedzieć i nie wiedzieć jednocześnie. Na wszelki wypadek doprecyzuję. Jedyną drogą do wzięcia obietnic izraelskich jest Jezus, a jedność z Jezusem oznacza jedność z Eklezją. A Eklezja to inaczej Kahał, zaś Kahał to zgromadzony Izrael Boży. O tym niżej.

Cytuj:
Cytuj:
Cytat:
Wszystkie obietnice realizują się w Jezusie Chrystusie, a tym samym w Eklezji (Kościół)

Gdybyś przestał udawać, że pewnych tekstów nie ma w Biblii, to może zrozumiałbyś, że pewne obietnice zostały złożone wyłącznie potomkom Abrahama Izaaka i Jakuba według ciała - nawet, jeśli są oni członkami eklezji. Zresztą starotestamentowy naród Izraela też był eklezją - takie jest tłumaczenie hebrajskiego określenia "kahal".

Nie rozumie ten człowiek, że Jezus i apostołowie używają słowa „ekklesia” (tłum. jako Kościół) WŁAŚNIE DLATEGO, że oznacza ono zgromadzenie Boga, czyli Izrael Boży. Jezus i apostołowie określając lud złożony z Żydów i pogan mianem „ekklesia”, mają na myśli właśnie „kahal”, czyli kontynuację starotestamentowego zgromadzenia Bożego, które weszło teraz w Nowe Przymierze. Słowo "ekklesia" zostało użyte np. w Dz. Ap. 7:38. Zgromadzeniem Bożym, „kahal”, „ekklesia”, jest nic innego jak Izrael Boży, który wyszedł na „pustynię” i zawarł z Bogiem Nowe Przymierze. Izrael Boży był dawniej z reguły etniczny przez cielesność Jakubową, teraz jest "etniczny" wyłącznie przez wiarę w Jezusa i przyjęcie cielesności Chrystusowej.
Innym tego wyrazem jest fakt, że gałęzie dzikiej oliwki (poganie) zostały wszczepione w to samo drzewo, w które dawniej były wszczepione gałęzie teraz odłamane (tj. Izraelici, którzy nie chcieli wejść do „kahal”–„ekklesia”). Jest jeden „kahal” Boży, „ekklesia” – i Pismo uczy, że ten właśnie lud, to zgromadzenie Boga dziedziczy wszystkie obietnice, co wyżej wykazano. „Kahal”, „ekklesia”, Kościół, lud będący ciałem Chrystusa. Jeden lud (Tyt. 2:14).

Cytuj:

Tyle tylko, że Izraelem Bożym są właśnie zbawieni Żydzi. I oni otrzymali pewne szczególne obietnice. na przykład:

"Tak mówi Wszechmocny Pan: Oto Ja zbiorę synów izraelskich spośród narodów, do których przybyli, i zgromadzę ich zewsząd, i przyprowadzę ich do ich ziemi. I uczynię z nich jeden naród w tej ziemi na górach izraelskich, i jeden król będzie panował nad nimi wszystkimi, i już nie będą dwoma narodami, i już się nie rozdzielą na dwa królestwa. I już się nie skalają swoimi bałwanami i swoimi obrzydliwościami, i żadnymi swoimi występkami. Wybawię ich z wszystkich ich odstępstw, przez które zgrzeszyli, i oczyszczę ich; i będą moim ludem, a Ja będę ich Bogiem. A sługa mój, Dawid, będzie ich królem; wszyscy oni będą mieć jednego pasterza; będą postępować według moich praw, będą przestrzegać moich przykazań i wykonywać je. I będą mieszkać w ziemi, którą dałem mojemu słudze Jakubowi, w której mieszkali ich ojcowie; będą w niej mieszkać zarówno oni, jak i ich synowie i wnuki po wszystkie czasy, a sługa mój, Dawid, będzie ich księciem na wieki. I zawrę z nimi przymierze pokoju, będzie to przymierze wieczne z nimi. Okażę im łaskę, rozmnożę ich i postawię swoją świątynię wśród nich na wieki. I będę wśród nich mieszkał; będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem. I poznają narody, że Ja jestem Pan, który uświęcam Izraela, gdy moja świątynia będzie wśród nich na wieki" [Ez. 37:21-28]

Czy tekst mówi o kimkolwiek niż synowie izraelscy?
Czy Kościół był kiedykolwiek podzielony na dwa królestwa?
Czy król Dawid będzie panował nad Kościolem jako książę?
Czy Mesjasz jako Syn Dawida może być Dawidem?
Czy ojcowie Kościoła mieszkali kiedykolwiek w ziemi Kanaan?
Czy Kościół ma wnuki?
Czy czy Kościół rozmnaża się poprzez rodzenie pokoleń według ciała?
Czy Bóg postawi świątynię wśród Kościoła, skoro świątynią Ducha są nasze ciała?
Skoro wszystkie narody w milenium będą Izraelem, to dlaczego narody mają poznać, że Bóg uświęca Izraela?

Fałszywe interpretowanie proroctw ma miejsce wtedy, gdy interpretuje się je tak, żeby zdawały się przeczyć nauce Jezusa bądź apostołów. Coś niedobrego sprawia, że człowiek depcze wskazówki Ducha w Słowie, żeby tylko poprzeć miłe sercu tezy. Tu tezą jest rozbicie Kościoła na dwie części, gdzie pszenicę nawróconą z pogan wyrzuca się poza nawias Izraela Bożego, ponieważ najwyraźniej mniema się, że Bóg daje obywatelstwo izraelskie wyłącznie na podstawie przynależności etnicznej, czyli że jest rasistą (co wprost obala Paweł – Rzym. 10:12; 3:29-30, jak i ST, mówiąc o żonie Mojżesza i innych). Zatem tworzy się podział Eklezji-Kościoła na dwa odrębne ludy: Izrael Boży (etniczni Żydzi, gałązki bardziej szlachetne, rzekomo mają jakieś inne obietnice) i będący poza Izraelem Bożym wierzący poganie (przyobiecano im podobno jakieś inne dziedzictwo). Innymi słowy, odmawia się chrześcijanom z pogan działu w zgromadzeniu Boga (tj. w Izraelu Bożym) i w komplecie obietnic. Jest to odstępstwo od nauki Jezusa i apostołów.

Wracając do powyższego proroctwa, interpretowanego wbrew apostołom, według „widzi mi się”. Wystarczy spojrzeć na werset 27.

Ezech. 37:26-27
26. I uczynię też z nimi przymierze pokoju, a przymierze wieczne będzie z nimi; i osadzę ich i rozmnożę ich, i założę świątnicę moję w pośrodku ich na wieki.
27. I będzie przybytek mój między nimi, i będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim.
(BG)

Otóż myśl zawarta w tym wersecie została wyjaśniona przez proroków, wystarczy porównać:

O Nowym Jeruzalem:

Obj. 21:3
3. …Oto przybytek Boży z ludźmi, i będzie mieszkał z nimi; a oni będą ludem jego, a sam Bóg będzie z nimi, będąc Bogiem ich.
(BG)

Paweł do Koryntian:

2 Kor. 6:16
16. A co za zgoda kościoła Bożego z bałwanami? Albowiem wy jesteście kościołem Boga żywego [przybytkiem] , tak jako mówi Bóg: Będę mieszkał w nich i będę się przechadzał w nich, i będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim.
(BG)

I gdy dzięki apostołom zrozumie się przesłanie zawarte w Ezech. 37:27, od razu ma się przed oczami właściwy obraz tego, o czym prorokował Ezechiel.

Oczywiście dla ludzi znajdujących się w groźnym zwiedzeniu nie jest żadnym problemem stawić apostołom opór poprzez prosty zabieg, polegający np. na napisaniu, że „nie, bo Ezechiel miał na myśli co innego” albo że chrześcijanie z pogan nie są Oblubienicą Chrystusa albo Nowe Jeruzalem nie ma nic wspólnego z chrześcijanami nawróconymi z pogan (por. Obj. 3:12). I temu podobne absurdy. Ale to właśnie ich demaskuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 5:19 pm 

Herkules napisał(a):
Wszystko fajnie, ale Izraelitą jest wyłącznie ten, kto jest obrzezany na ciele. Prawdziwym Izraelitą w oczach Bożych jest taki Izraelita, który oprócz ciała ma obrzezane serce. A poganin mający obrzezane serce nie jest i wcale nie musi być ani duchowym Izraelitą, ani prawdziwym Izraelitą, ani Izraelitą Bożym.

Czyją cechą jest duchowe obrzezanie u chrześcijan pochodzenia pogańskiego? Tylko tak pogan, a nie Izraela?

Skoro według Ciebie duchowo obrzezany poganin nie jest duchowym Izraelitą, to niech duchowe obrzezanie u pogan nie jest cechą chrześcijan - duchowych spadkobierców Izraela.

Herkulesie, Tobie chyba jest potrzebny jakiś intelektualny detoks. Daj sobie wreszcie wytłumaczyć, że duchowe obrzezanie nie ma nic wspólnego z narodowością według ciała i dlatego zbawienie również nie jest zależne od narodowości. Dlatego obrzezanie duchowe jest cechą wszystkich odrodzonych ludzi - z Izraela i spoza Izraela. Natomiast Izraelitą jest ten, kto jest potomkiem Izraela czyli Jakuba według ciała. Prawdziwym Izraelitą spełniającym swoje wybranie jest taki potomek Izraela czyli Jakuba według ciała, który oprócz obrzezanego ciała posiada również obrzezane serce.

Natomiast wybranie jak najbardziej jest związane z obrzezaniem według ciała i z narodowością - konkretnie z żydowską narodowością. Nie wszyscy członkowie narodu wybranego są zbawieni, ponieważ zbawienie jest przez wiarę. Ale tylko oni byli, są i będą Izraelem. W zbawieniu wszystkich ludzi nic to nie zmienia. Zmienia tylko u ludzi, którzy są zawistni wobec narodu izraelskiego i nie potrafią się pogodzić z faktem jego wybrania przez Boga oraz pewnych danych im obietnic. Tak jakby nie wystarczyło im to, że sami otrzymali wspaniałe obietnice.

Dopóki nie Twój umysł nie zostanie odtruty z niezłomnego i bezpodstawnego ZAŁOŻENIA, że Kościół jest Izraelem, będziemy kręcić się w kółko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 5:56 pm 

K. napisał(a):
co to znaczy, że obietnice dziedziczy się przez Eklezję? Mam wrażenie, że potrafi on wiedzieć i nie wiedzieć jednocześnie. Na wszelki wypadek doprecyzuję. Jedyną drogą do wzięcia obietnic izraelskich jest Jezus, a jedność z Jezusem oznacza jedność z Eklezją. A Eklezja to inaczej Kahał, zaś Kahał to zgromadzony Izrael Boży. (...)

Oczywiście dla ludzi znajdujących się w groźnym zwiedzeniu nie jest żadnym problemem stawić apostołom opór poprzez prosty zabieg, polegający np. na napisaniu, że „nie, bo Ezechiel miał na myśli co innego” albo że chrześcijanie z pogan nie są Oblubienicą Chrystusa albo Nowe Jeruzalem nie ma nic wspólnego z chrześcijanami nawróconymi z pogan (por. Obj. 3:12). I temu podobne absurdy. Ale to właśnie ich demaskuje.

(czyżby "jakiś heros" poczuł się niepewnie i wezwał posiłki do głoszenia podobnych doktryn?)

K. ty chyba nieświadomy wciąż jesteś, bo nie zaglądnołeś jeszcze wcześniej, to ja powtórzę się przed Tobą z chęcią i radośnie...(ze strony 9 tematu)...głoszących podobnie Tobie demaskuje za to co innego...

(...) taka MELEŃKA PRZESTROGA z Apokalipsy (tekst w cytacie poniżej kolorkiem...) w kontekście znaczenia nazwy synagoga = z gr. zebranie; miejsce zgromadzeń, a dopiero późniejsze znaczenie z łac. jako desygnata "świątyni żydowskiej, bóżnicy" (za W. Kopalińskim), czyli na czas pisania tego w Biblii: synagoga to zgromadzenie, zebranie wierzących...

List do Kościoła w Filadelfii

7. Aniołowi Kościoła w Filadelfii napisz:
To mówi Święty, Prawdomówny,
Ten, co ma klucz Dawida,
Ten, co otwiera, a nikt nie zamknie,
i Ten, co zamyka, a nikt nie otwiera.
8. Znam twoje czyny.
Oto postawiłem jako dar przed tobą drzwi otwarte,
których nikt nie może zamknąć,
bo ty chociaż moc masz znikomą,
zachowałeś moje słowo
i nie zaparłeś się mego imienia.
9. Oto Ja ci daję [ludzi] z synagogi szatana,
spośród tych, którzy mówią o sobie, że są Żydami -
a nie są nimi, lecz kłamią.

Oto sprawię, iż przyjdą i padną na twarz przed twymi stopami,
a poznają, że Ja cię umiłowałem.
10. Skoro zachowałeś nakaz mojej wytrwałości
i Ja cię zachowam od próby,
która ma nadejść na cały obszar zamieszkany,
by wypróbować mieszkańców ziemi.
11. Przyjdę niebawem:
Trzymaj, co masz,
by nikt twego wieńca nie zabrał!
12. Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego
i już nie wyjdzie na zewnątrz.
I na nim imię Boga mojego napiszę
i imię miasta Boga mojego,
Nowego Jeruzalem, co z nieba zstępuje od mego Boga,
i moje nowe imię.
13. Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów.

/BT Apok. 3:7-13/

tam stoi napisane, że to Ci:

którzy mówią o sobie, że są Żydami -
a nie są nimi, lecz kłamią
Twisted Evil

ps.: dziękuję, że mogłam się powtórzyć 8)

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 18, 2007 6:17 pm 

K. napisał(a):
Czy już wie Smok, co to znaczy, że obietnice dziedziczy się przez Eklezję? Mam wrażenie, że potrafi on wiedzieć i nie wiedzieć jednocześnie. Na wszelki wypadek doprecyzuję. Jedyną drogą do wzięcia obietnic izraelskich jest Jezus, a jedność z Jezusem oznacza jedność z Eklezją. A Eklezja to inaczej Kahał, zaś Kahał to zgromadzony Izrael Boży. O tym niżej.

Izrael był eklezją jeszcze zanim powstal Kościół. Takie rzeczy wypada wiedzieć. Zbawienie jest tylko w Chrystusie i to jest pogląd biblijny. Ale zbawienie było dostepne przez wiarę jeszcze zanim powstał Kościół i będzie dostępne podczas Wielkiego Ucisku, gdy Kościoła na ziemi nie będzie. Twierdzenie, że zbawienie jest tylko w Kościele albo poprzez Kościół, można znaleźć w Katechizmie Kościoła Katolickiego, ale w Biblii nie bardzo.

K. napisał(a):
Nie rozumie ten człowiek, że Jezus i apostołowie używają słowa „ekklesia” (tłum. jako Kościół) WŁAŚNIE DLATEGO, że oznacza ono zgromadzenie Boga, czyli Izrael Boży. Jezus i apostołowie określając lud złożony z Żydów i pogan mianem „ekklesia”, mają na myśli właśnie „kahal”, czyli kontynuację starotestamentowego zgromadzenia Bożego, które weszło teraz w Nowe Przymierze. Słowo "ekklesia" zostało użyte np. w Dz. Ap. 7:38. Zgromadzeniem Bożym, „kahal”, „ekklesia”, jest nic innego jak Izrael Boży, który wyszedł na „pustynię” i zawarł z Bogiem Nowe Przymierze. Izrael Boży był dawniej z reguły etniczny przez cielesność Jakubową, teraz jest "etniczny" wyłącznie przez wiarę w Jezusa i przyjęcie cielesności Chrystusowej.

Niestety, mylisz się. Eklezja w sensie Ciała Chrystusowego powstała dopiero po Jego śmierci i zmartwychwstaniu. Dlatego Jezus powiedział w czasie PRZYSZŁYM:

"ZBUDUJĘ Kościół [eklesia] mój, a bramy piekielne nie przemogą go" [Mat. 16:18]

Najpierw musiał zostac położony Fundament, a potem na Nim została zbudowana eklesia w sensie Ciała Chrystusa [Ef. 2:20]. Zresztą Jan Chrzciciel sam nie zaliczył siebie do eklesii Chrystusa czyli do Oblubienicy:

"Kto ma oblubienicę, ten jest oblubieńcem; a przyjaciel oblubieńca, który stoi i słucha go, raduje się niezmiernie, słysząc głos oblubieńca. Tej właśnie radości doznaję w całej pełni" [Jan 3:29]

K. napisał(a):
Fałszywe interpretowanie proroctw ma miejsce wtedy, gdy interpretuje się je tak, żeby zdawały się przeczyć nauce Jezusa bądź apostołów. Coś niedobrego sprawia, że człowiek depcze wskazówki Ducha w Słowie, żeby tylko poprzeć miłe sercu tezy.

Oczywiście "wskazówki Ducha" to jest to, co Ty uważasz za naukę apostolską, prawda? :wink:

K. napisał(a):
Wracając do powyższego proroctwa, interpretowanego wbrew apostołom, według „widzi mi się”. Wystarczy spojrzeć na werset 27.

Ezech. 37:26-27
26. I uczynię też z nimi przymierze pokoju, a przymierze wieczne będzie z nimi; i osadzę ich i rozmnożę ich, i założę świątnicę moję w pośrodku ich na wieki.
27. I będzie przybytek mój między nimi, i będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim.
(BG)

Otóż myśl zawarta w tym wersecie została wyjaśniona przez proroków, wystarczy porównać:

O Nowym Jeruzalem:

Obj. 21:3
3. …Oto przybytek Boży z ludźmi, i będzie mieszkał z nimi; a oni będą ludem jego, a sam Bóg będzie z nimi, będąc Bogiem ich.
(BG)

Chwileczkę. Nie tak szybko. Tekst Ezechiela mówi o świątyni [mikdasz] (w Septuagincie mamy "hagia") i o przybytku [miszkan]. Tymczasem w Obj. 21:3 jest mowa o przybytku w sensie miejsca zamieszkania [gr. skene] a nie w sensie świątyni [gr. hagia] ani w sensie Miejsca Najswiętszego [gr. naos].

Co więcej, w Obj. 21:22 czytamy:

"Lecz świątyni w nim nie widziałem; albowiem Pan, Bóg, Wszechmogący jest jego świątynią, oraz Baranek" [Obj. 21:22]

Tutaj mamy "naos". Czyli świątyni w sensie Miejsca Najświętszego ani w sensie świątyni jako takiej nie będzie na nowej ziemi. A w świątyni opisywanej przez Ezechiela będzie jak najbardziej i świątynia i Miejsce Najświętsze.

"A ty, synu człowieczy, opisz domowi izraelskiemu świątynię, jej wygląd i jej plan, aby się wstydzili swoich przewinień. A gdy będą się wstydzić wszystkiego, co uczynili, narysuj świątynię, jej urządzenie, jej wyjścia i wejścia, cały jej plan; obwieść im wszystkie przepisy o niej i wszystkie jej ustawy i wypisz to przed ich oczami, aby przestrzegali wszystkich jej ustaw i wszystkich o niej przepisów. Takie jest prawo o świątyni: Cały jej obszar na szczycie góry wokoło ma być świętością nad świętościami - oto takie jest prawo o świątyni" [Ez. 43:10-12 i inne].

K. napisał(a):
I gdy dzięki apostołom zrozumie się przesłanie zawarte w Ezech. 37:27, od razu ma się przed oczami właściwy obraz tego, o czym prorokował Ezechiel.

Oczywiście. Wystarczy uważnie przeczytać 21 rozdział Objawienia i teksty Pawłowe o Kościele, a następnie porównać je z opisem Ezechiela, żeby zobaczyć, że Ezechiel mówi o innej świątyni niż apostołowie. :D

Dlaczego tak szybciutko uciekłeś od pozostałych moich pytań, hmm? :wink:

K. napisał(a):

Z tego wynika, że pozostajesz w groźnym zwiedzeniu. Nie tylko kombinujesz, żeby nam wmówić, że Ezechiel napisał coś innego niż napisał, ale znowu kłamiesz, bo nikt tutaj nie mówi, że chrześcijanie z pogan nie są Oblubienicą Chrystusa ani nikt nie mówi, że Nowe Jeruzalem nie ma nic wspólnego z chrześcijanami nawróconymi z pogan. Albo znowu próbujesz mnie oczerniać stawiając fałszywe zarzuty, albo nie wiesz, co czynisz.

W Obj. 3:12 jest mowa o miejscu najświętszym [naos]. W Nowym Jeruzalem nie będzie miejsca najświętszego [naos] [Obj. 21:22]. Skąd wiesz, że Obj. 3:12 mówi o Nowym Jeruzalem?

Mniej agresji wobec adwersarza, więcej pokory wobec tekstu. Unikaj kłamstw, oczerniania i przeczytaj uważnie tekst, którym zamierzasz "ugodzić śmiertelnie Smoka". Kto na wysokiego konia wsiada, ten z wysoka spada, kolego. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1