www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 13, 2025 11:18 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 4:36 pm 

I niestety takim samym kłamstwem jest to że poganie jako wszczepieńcy nie są wspóldziedzicami tych samych obietnic danych Izraelowi.

Takim samym kłamstwem jest to że wszyscy którzy zostali wykupieni z ziemi nie sa jednym ludem - narodem.

I takim samym kłamstwem jest to że poganin według ciała po narodzeniu w Duchu Świętym zostaje duchowym poganinem, to i proroctwa dla narodu polskiego sa tak chętnie czytane, a to jedynie nacjonalizm według ciała.

Nie kwestionuję, kto z jakiego narodu według ciała przyszedł pod krzyż, ale kwestionuję rodowody według ciała.

no to tyle dopstyknąłem sobie do orędzia, gdzie igła a nie siarka jest potrzebna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 6:12 pm 

Jarek napisał(a):
I niestety takim samym kłamstwem jest to że poganie jako wszczepieńcy nie są wspóldziedzicami tych samych obietnic danych Izraelowi.

Pewne obietnice dane Izraelowi były warunkowe i dotyczyły wyłącznie narodu izraelskiego według ciała, a zostały złożone w ramach Starego Przymierza zawartego wyłącznie z Izraelem według ciała, a nie z poganami. Poganie NIE DZIEDZICZĄ obietnic zawartych w ramach Starego Przymierza, ponieważ to przymierze juz nie obowiązuje - zostało złamane przez Izrael ze wszystkimi konsekwencjami, które zapowiedział Mojżesz.

Inne obietnice dane Izraelowi są bezwarunkowe, ponieważ zostały złożone w ramach przymierzy bezwarunkowych czyli Przymierza Abrahamowego, Przymierza Dawidowego oraz Nowego Przymierza. Beneficjentami części obietnic Abrahamowych są również poganie jako dzieci Abrahama według wiary włączone do Nowego Przymierza zawartego z Izraelem, a dokładnie na razie z resztką Izraela czyli Izraelem Bożym. Cały Izrael wejdzie w Nowe Przymierze w czasach ostatecznych - po Powtórnym Przyjściu Mesjasza i tuż przed inauguracją Ery Mesjańskiej.

Bezwarunkowe obietnice złożone Izraelowi dotyczą dwóch dziedzin - duchowej i cielesnej. Poganie włączeni w Nowe Przymierze dziedziczą obietnice duchowe, czyli usprawiedliwienie z wiary, Ducha Świętego, żywot wieczny i wszystko, co wiąże się z wiecznością. Pod tym względem poganie sa współdziedzicami Żydów w Chrystusie. O tym mówi między innymi Gal. 3:1-29.

Obietnice związane ze sferą cielesną (nie mylić z cielesnością) zostały złożone wyłącznie potomkom Abrahama według ciała i poganie ich nie dziedziczą. Obietnice te dotyczą objęcia w posiadanie Ziemi Obiecanej przez Abrahama i jego potomków według ciała [I Mojż. 13:14-17] oraz trwałości tronu Dawidowego i odrodzenia Królestwa Izraela w Erze Mesjańskiej [II Sam. 7:8-16 i inne]. Poganie według ciała nie odziedziczą tych obietnic, ponieważ nie są Izraelem czyli potomstwem Abrahama, Izaaka i Jakuba według ciała.

Jarek napisał(a):
Takim samym kłamstwem jest to że wszyscy którzy zostali wykupieni z ziemi nie sa jednym ludem - narodem.

Nie ma sensu kolejny raz spierać się o to, czy narodem jest konkretna grupa ludzi związana ze sobą wspólna hitorią, językiem, dziedzictwem kulturowym i terenem zamieszkania, bo to jest proste. Żydzi są narodem i Polacy są narodem. Kościół jest zgromadzeniem różnych narodów. Upieranie się przy tym, że skoro Piotr nazwał narodem świętym resztę Izraela, do której pisał bezpośrednio, to odrodzeni Polacy też są tym narodem, jest sprzeczne z kontekstem Listu Piotra i proroctwem Ozeasza, do którego Piotr się odwołuje. Pisałem już, że pewne elementy listu Piotra możemy przyjąć do siebie wprost (jak np. duchowe kapłaństwo), ale inne były skierowane do bezpośrednich adresatów listu i powinniśmy odróżniać jedne od drugich.

Poza tym, jako poganie i tak dziedziczymy duchowo to samo, co Żydzi i nie musimy być w tym celu ani "duchowym Izraelem" ani "Izraelem Bożym". W Chrystusie nie ma Żyda ani Greka [Gal. 3:28], więc tym bardziej nie ma potrzeby nazywania siebie nazwą jakiegokolwiek narodu według ducha. Kościół jest jedno w Duchu, ale nie jest jedno w ciele. Ta różnica nie powinna nam przeszkadzać i nie powinniśmy być zawistni o to, że Izraelici według ciała zostali wybrani jako naród według ciała i że to wybranie jest nieodwołalne, a jego spełnienie nastąpi w Erze Mesjańskiej, gdzie Królestwo Izraela będzie pełniło centralną rolę na całej Ziemi.

Jarek napisał(a):
I takim samym kłamstwem jest to że poganin według ciała po narodzeniu w Duchu Świętym zostaje duchowym poganinem, to i proroctwa dla narodu polskiego sa tak chętnie czytane, a to jedynie nacjonalizm według ciała.

Nie bardzo rozumiem to zdanie, ale postaram się odpowiedzieć. Określenie "poganin" ma w języku polskiem pejoratywne zabarwienie, ale w języku biblijnym oznacza po prostu "nie-Żyda". Jako Polacy nie jesteśmy Żydami według ciała i dlatego po odrodzeniu nie stajemy się "duchowymi Żydami", bo to nie jest ani biblijne, ani konieczne. Określenia typu "nacjonalizm według ciała" wynikają albo z nieświadomości albo z zawiści wobec Żydów jako narodu wybranego ze względu na cielesne pochodzenie od Abrahama, Izaaka i Jakuba. Obydwie postawy są błędne. Wystarczy przeczytać Gal. 2:11-14 żeby zobaczyć, że Wczesny Kościół składał się z Żydów według ciała i pogan według ciała, co nikomu nie powinno przeszkadzać. Paweł zbierał ofiary dla narodu żydowskiego wśród odrodzonych pogan, ponieważ my (odrodzeni poganie) staliśmy się uczestnikami ICH [Żydów] dóbr duchowych [Rzym. 15:27]. Ofiary przyniesione przez Pawła były przeznaczone nie tylko dla świętych w Jerozolimie, ale również dla nieodrodzonych Żydów i zostały przez Pawła złożone w świątyni [Dz. Ap. 24:17]. Uważam, że zamiast się zasłaniać "nacjonalizmem według ciała" powinniśmy solidnie odrobić tę lekcję.

Jarek napisał(a):
Nie kwestionuję, kto z jakiego narodu według ciała przyszedł pod krzyż, ale kwestionuję rodowody według ciała.

To znaczy, że nie rozumiesz, o co z tymi rodowodami chodzi. Gdyby chodziło o to, żeby pogan skłonić do obrzezania i gdyby ktokolwiek twierdził, że Żydzi są lepsi od pogan pod jakimkolwiek wzgędem, to miałbys rację. Ale oni nie są lepsi, tylko są wybrani - ze wszystkimi tego konsekwencjami (pozytywnymi i negatywnymi). Nie zapominaj, że Jezus jest Synem Bożym i Zbawicielem świata, ale również jest Synem Dawida i Mesjaszem Izraela - nie można oddzielać jednego od drugiego. Nie ma sensu się buntować przeciwko rzeczywistości.

Ostatnio edytowano N cze 03, 2007 6:16 pm przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 6:15 pm 

Smoku, rozumiem, że nasza dyskusja, jaką kończysz, jest bezcelowa.

Sorry, jeszcze jedna szansa na ostatnią naszą dyskusję na ten temat. Możesz mi odpowiedzieć na kolejne pytania?

Smok Wawelski napisał(a):
Kłamstwem jest twierdzenie, że do duchowego Izraela może należeć ktokolwiek, kto nie pochodzi z cielesnego Izraela, czyli w ogóle nie jest Izraelitą. Duchowy Izraelita jest obrzezany na ciele ORAZ w duchu.

Drogi mój, bądź uczciwy w tej dyskusji, jaka dotyczy przynależności narodowej i nowonarodzenia z Ducha.

Pokaż mi w Biblii, że jeden człowiek, który jest potomkiem Abrahama z natury, posiada podwójną narodowość żydowską: cielesną i duchową jako cielesny Izraelita i duchowy Izraelita, skoro jest nowonarodzony z Ducha?

Pokaż mi w Biblii, że jeden poganin (np. Grek), który należy do własnego narodu, posiada podwójną narodowość: cielesną i duchową jako cielesny poganin i duchowy poganin, skoro jest nowonarodzony z Ducha?

Czemu nie odpowiedziałeś na moje pytanie? Oto pytanie:

Czy Twoim zdaniem nieodwracalna zatwardziałość narodu żydowskiego nie jest równoznaczna z utratą przez ten naród Bożego przywileju wybrania?

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 6:58 pm 

Herkules napisał(a):
Pokaż mi w Biblii, że jeden człowiek, który jest potomkiem Abrahama z natury, posiada podwójną narodowość żydowską: cielesną i duchową jako cielesny Izraelita i duchowy Izraelita, skoro jest nowonarodzony z Ducha?

Pokaż mi w Biblii, że jeden poganin (np. Grek), który należy do własnego narodu, posiada podwójną narodowość: cielesną i duchową jako cielesny poganin i duchowy poganin, skoro jest nowonarodzony z Ducha?

Proszę Cię bardzo, odpowiadam na obydwa pytania za jednym zamachem:

"A gdy przyszedł Kefas do Antiochii, przeciwstawiłem mu się otwarcie, bo też okazał się winnym. Zanim bowiem przyszli niektórzy od Jakuba, jadał razem z poganami; a gdy przyszli, usunął się i odłączył z obawy przed tymi, którzy byli obrzezani. A wraz z nim obłudnie postąpili również pozostali Żydzi, tak że i Barnaba dał się wciągnąć w ich obłudę. Ale gdy spostrzegłem, że nie postępują zgodnie z prawdą ewangelii, powiedziałem do Kefasa wobec wszystkich: Jeśli ty, będąc Żydem, po pogańsku żyjesz, a nie po żydowsku, czemuż zmuszasz pogan żyć po żydowsku?" [Gal. 2;11-14]

Apostoł Paweł twierdził, że jest Żydem według ciała po tym, jak narodził się z Ducha Świętego:

"Pytam więc: Czy Bóg odrzucił swój lud? Bynajmniej. Przecież i ja jestem Izraelitą, z potomstwa Abrahama, z pokolenia Beniamina" [Rzym. 11:1]

"Tacy bowiem są fałszywymi apostołami, pracownikami zdradliwymi, którzy tylko przybierają postać apostołów Chrystusowych. (...) Hebrajczykami są? Ja także. Izraelitami są? Ja także. Potomkami Abrahama są? Ja także" [II Kor. 11:22]

Apostoł Paweł podkreślał swoje więzi z własnym narodem według ciała, który odrzucił Jezusa:

"Po wielu zaś latach przybyłem, aby narodowi memu przynieść jałmużny i złożyć ofiary, przy czym natknęli się na mnie w świątyni, gdy zostałem oczyszczony, bez tłumu i zgiełku, pewni Żydzi z Azji, którzy powinni by tu być przed tobą i oskarżać, jeżeli mają coś przeciwko mnie" [Dz. Ap. 24:17]

Herkules napisał(a):
Czy Twoim zdaniem nieodwracalna zatwardziałość narodu żydowskiego nie jest równoznaczna z utratą przez ten naród Bożego przywileju wybrania?

1. Nigdzie nie jest napisane, że zatwardziałość narodu żydowskiego jest nieodwracalna. Wręcz przeciwnie. Przeczytaj choćby 12 i 13 rozdział Księgi Zachariasza.

2. Boży przywilej wybrania jest nieodwołalny, o czym Paweł pisze wprost:

"A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba. A to będzie przymierze moje z nimi, gdy zgładzę grzechy ich. Co do ewangelii, są oni nieprzyjaciółmi Bożymi dla waszego dobra, lecz co do wybrania, są umiłowanymi ze względu na praojców. Nieodwołalne są bowiem dary i powołanie Boże" [Rzym. 11:25-29]

Wybranie Izraela dokonało się ze względu na praojców, a nie ze względu na lepsze czy gorsze postępowanie Izraela. Dlatego Bóg zawsze zostawiał sobie resztkę narodu, a w tekście Nowego Przymierza obiecuje:

"Tak mówi Pan, który ustanowił słońce, by świeciło w dzień, który wyznaczył księżyc i gwiazdy, by świeciły w nocy, który wzburza morze tak, że szumią jego fale, Pan Zastępów jego imię: Jeżeli by te prawa miały się zachwiać przede mną - mówi Pan - to i ród Izraela przestałby być ludem przede mną przez wszystkie dni. Tak mówi Pan: Jak nie mogą być zmierzone niebiosa w górze i zbadane fundamenty ziemi w dole, tak i Ja nie odrzucę całego potomstwa Izraela mimo wszystko, co uczynili - mówi Pan" [Jer. 31:35-37]

Dokładniej mamy w Biblii Gdańskiej:

"Tak mówi Pan, który daje słońce na światłość we dnie, postanowienie miesiąca i gwiazd na światłość w nocy; który rozdziela morze, a huczą nawałności jego; Pan zastępów imię jego. Jeźli odstąpią te ustawy od oblicza mego, mówi Pan, tedyć i nasienie Izraelskie przestanie być narodem przed obliczem mojem po wszystkie dni. Tak mówi Pan: Jeźli mogą być rozmierzone niebiosa z góry, a doścignione grunty ziemi na dole, tedyć i Ja cale odrzucę nasienie Izraelskie dla tego wszystkiego, co uczynili, mówi Pan"

Izrael przestanie być narodem w oczach Bożych tylko wtedy, gdy słońce, księżyc i gwiazdy przestaną świecić, a morze przestanie falować. Na razie nie zanosi się na to. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 7:24 pm 

Smoku, niestety, teksty biblijne, jakie mi podałeś, nie dotyczą podwójnego bycia cielesnym i duchowym Izraelitą ani podwójnego bycia cielesnym i duchowym poganinem/Grekiem.

Poza tym, ja rozważam założyć nowy temat do dyskusji - futuryzm do obalenia.

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 7:48 pm 

Herkules napisał(a):
Smoku, niestety, teksty biblijne, jakie mi podałeś, nie dotyczą podwójnego bycia cielesnym i duchowym Izraelitą ani podwójnego bycia cielesnym i duchowym poganinem/Grekiem.

Herkulesie, po prostu odmawiasz pogodzenia się z tekstami, w których odrodzeni poganie w kościele antiocheńskim sa nazywani poganami ze względu na ich pochodzenie według ciała, a odrodzeni Żydzi są nazywani Żydami - również ze względu na ich pochodzenie według ciała. Podobnie jak w przypadku tekstów, w których Paweł mówi, że według ciała jest Hebrajczykiem i Izraelitą tak jak fałszywi apostołowie. Paweł również nazywa nieodrodzonych Żydów "swoim narodem" i pomaga im finansowo. Wiem, że Ci to nie odpowiada, ale takie są biblijne fakty.

Gwoździem do trumny Twojej teorii o odrzuceniu Izraela jako narodu jest obietnica Boga z Jer. 31:35-37, mówiąca że Izrael etniczny czyli nasienie Izraela nie przestanie być narodem w oczach Bożych aż do końca świata, jaki znamy.

Herkules napisał(a):
Poza tym, ja rozważam założyć nowy temat do dyskusji - futuryzm do obalenia.

Z takim stylem dyskusji jaki uprawiasz, to beze mnie. Propaganda fałszywych nauk KADS nie bardzo mnie interesuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 10:58 pm 

Jarek napisał(a):

Pewne obietnice dane Izraelowi były warunkowe i dotyczyły wyłącznie narodu izraelskiego według ciała, a zostały złożone w ramach Starego Przymierza zawartego wyłącznie z Izraelem według ciała, a nie z poganami. Poganie NIE DZIEDZICZĄ obietnic zawartych w ramach Starego Przymierza, ponieważ to przymierze juz nie obowiązuje - zostało złamane przez Izrael ze wszystkimi konsekwencjami, które zapowiedział Mojżesz.

No to jestesmy tutaj zgodni, bo nie mozna wspóldziedziczyć w czymś czego już nie ma. To w sumie po co o tym napisałes?
Inne obietnice dane Izraelowi są bezwarunkowe, ponieważ zostały złożone w ramach przymierzy bezwarunkowych czyli Przymierza Abrahamowego, Przymierza Dawidowego oraz Nowego Przymierza. Beneficjentami części obietnic Abrahamowych są również poganie jako dzieci Abrahama według wiary włączone do Nowego Przymierza zawartego z Izraelem, a dokładnie na razie z resztką Izraela czyli Izraelem Bożym. Cały Izrael wejdzie w Nowe Przymierze w czasach ostatecznych - po Powtórnym Przyjściu Mesjasza i tuż przed inauguracją Ery Mesjańskiej.

Cały Izrael wejdzie i owszem, ale czy to oznacza że wszyscy, którzy sie narodzili w Izraelu według ciała w całej jego historii, czy raczej chodzi o liczbę dopełniającą całość, bo tez jest mowa o resztce? Wydaje mi się że nie rozrózniasz tych dwóch spraw. A co do przymierzy w które nie-Żydzi zostali wszczepieni to są one w Chrystusie i ze obietnice dane Abrahamowi są dane w jego potomku- Chrystusie.
Bezwarunkowe obietnice złożone Izraelowi dotyczą dwóch dziedzin - duchowej i cielesnej. Poganie włączeni w Nowe Przymierze dziedziczą obietnice duchowe, czyli usprawiedliwienie z wiary, Ducha Świętego, żywot wieczny i wszystko, co wiąże się z wiecznością. Pod tym względem poganie sa współdziedzicami Żydów w Chrystusie. O tym mówi między innymi Gal. 3:1-29.
Skoro te obietnice dziedzicza Poganie (nie-Żydzi), to te same obowiązują Żydów. I tak samo jest w drugą stronę.
Obietnice związane ze sferą cielesną (nie mylić z cielesnością) zostały złożone wyłącznie potomkom Abrahama według ciała i poganie ich nie dziedziczą. Obietnice te dotyczą objęcia w posiadanie Ziemi Obiecanej przez Abrahama i jego potomków według ciała [I Mojż. 13:14-17] oraz trwałości tronu Dawidowego i odrodzenia Królestwa Izraela w Erze Mesjańskiej [II Sam. 7:8-16 i inne]. Poganie według ciała nie odziedziczą tych obietnic, ponieważ nie są Izraelem czyli potomstwem Abrahama, Izaaka i Jakuba według ciała.

W takim razie ci którzy zmartwychwstaną z pogan (przy pierwszym zmartwychwstaniu) nie odziedziczą wraz z Panem ani tronu, ani królestwa. ciekawe?

Jarek napisał(a):

Nie ma sensu kolejny raz spierać się o to, czy narodem jest konkretna grupa ludzi związana ze sobą wspólna hitorią, językiem, dziedzictwem kulturowym i terenem zamieszkania, bo to jest proste. Żydzi są narodem i Polacy są narodem. Kościół jest zgromadzeniem różnych narodów. Upieranie się przy tym, że skoro Piotr nazwał narodem świętym resztę Izraela, do której pisał bezpośrednio, to odrodzeni Polacy też są tym narodem, jest sprzeczne z kontekstem Listu Piotra i proroctwem Ozeasza, do którego Piotr się odwołuje. Pisałem już, że pewne elementy listu Piotra możemy przyjąć do siebie wprost (jak np. duchowe kapłaństwo), ale inne były skierowane do bezpośrednich adresatów listu i powinniśmy odróżniać jedne od drugich.
wykazujesz tu taką logikę: skoro więc Paweł pisał do Efezjan, to nas juz niedotyczy.
Poza tym, jako poganie i tak dziedziczymy duchowo to samo, co Żydzi i nie musimy być w tym celu ani "duchowym Izraelem" ani "Izraelem Bożym". W Chrystusie nie ma Żyda ani Greka [Gal. 3:28], więc tym bardziej nie ma potrzeby nazywania siebie nazwą jakiegokolwiek narodu według ducha. Kościół jest jedno w Duchu, ale nie jest jedno w ciele. Ta różnica nie powinna nam przeszkadzać i nie powinniśmy być zawistni o to, że Izraelici według ciała zostali wybrani jako naród według ciała i że to wybranie jest nieodwołalne, a jego spełnienie nastąpi w Erze Mesjańskiej, gdzie Królestwo Izraela będzie pełniło centralną rolę na całej Ziemi.

no i tu jesteśmy bardzo blisko, bo jakby tak spojrzeć kilka postów wstecz, to pisałem o nowym stworzeniu, zamiast patrzeć na pochodzenie według ciała, które owszem istnieje, lecz po narodzeniu w Chrystusie nieobowiązuje.

Jarek napisał(a):

Nie bardzo rozumiem to zdanie, ale postaram się odpowiedzieć. Określenie "poganin" ma w języku polskiem pejoratywne zabarwienie, ale w języku biblijnym oznacza po prostu "nie-Żyda". Jako Polacy nie jesteśmy Żydami według ciała i dlatego po odrodzeniu nie stajemy się "duchowymi Żydami", bo to nie jest ani biblijne, ani konieczne. Określenia typu "nacjonalizm według ciała" wynikają albo z nieświadomości albo z zawiści wobec Żydów jako narodu wybranego ze względu na cielesne pochodzenie od Abrahama, Izaaka i Jakuba. Obydwie postawy są błędne. Wystarczy przeczytać Gal. 2:11-14 żeby zobaczyć, że Wczesny Kościół składał się z Żydów według ciała i pogan według ciała, co nikomu nie powinno przeszkadzać. Paweł zbierał ofiary dla narodu żydowskiego wśród odrodzonych pogan, ponieważ my (odrodzeni poganie) staliśmy się uczestnikami ICH [Żydów] dóbr duchowych [Rzym. 15:27]. Ofiary przyniesione przez Pawła były przeznaczone nie tylko dla świętych w Jerozolimie, ale również dla nieodrodzonych Żydów i zostały przez Pawła złożone w świątyni [Dz. Ap. 24:17]. Uważam, że zamiast się zasłaniać "nacjonalizmem według ciała" powinniśmy solidnie odrobić tę lekcję.

Chodzi wyłacznie o to Smoku że ja wcale nie uwazam że Poganin staje się Żydem według ciała, ale kazdy z wiary i przez wiarę staje się Zydem według Ducha, bo to czy ktoś jest Żydem czy też nie, nie decyduje obrzezka na ciele reką człowieka czyniona. Zaś nacjonalizm według ciała, to nic innego jak karmienie ludzi związane z ich przynaleznościa według ciała i to jest gadanie o rodowodach. Ja tam też głoszę nacjonalizm. I nie neguję że najpierw Zyd potem Grek i myslę :shock: że to jest rozumiałe.

Jarek napisał(a):
]Nie kwestionuję, kto z jakiego narodu według ciała przyszedł pod krzyż, ale kwestionuję rodowody według ciała.

To znaczy, że nie rozumiesz, o co z tymi rodowodami chodzi. Gdyby chodziło o to, żeby pogan skłonić do obrzezania i gdyby ktokolwiek twierdził, że Żydzi są lepsi od pogan pod jakimkolwiek wzgędem, to miałbys rację. Ale oni nie są lepsi, tylko są wybrani - ze wszystkimi tego konsekwencjami (pozytywnymi i negatywnymi). Nie zapominaj, że Jezus jest Synem Bożym i Zbawicielem świata, ale również jest Synem Dawida i Mesjaszem Izraela - nie można oddzielać jednego od drugiego. Nie ma sensu się buntować przeciwko rzeczywistości.

no tak, wielu jest powołanych ale mało wybranych jak to powiedział Jezus. Pewnie gdy mówił o wybraniu, to mówił wyłacznie o Zydach.
Z rodowodami chodzi wyłacznie o to zeby nie szukac niczego co ma związek z przynaleznością według ciała i pochodzeniem, kto skąd i od kogo bo jak sie okazuje to Pan wskazał na inny rodowód niektórym Zydom pokazując im coś ważniejszego mówiąc: że nie są dziećmi Abrahama. znasz ten werset prawda? więc jak juz, to jest tylko jeden rodowód :) i często o nim mówisz: "musisz sie nowonarodzić"

Na tym kończę Smoku W. udział w naszej dyskusji i mam nadzieję że ignorancja jaką wykazujesz wobec niedouczonych w pismach czyli także i mnie pozwoli ci i z nią powalczyć.

Z Panem naszym. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 5:02 am 

Smok Wawelski napisał:

Cytuj:

Wprowadza jakiś niedorzeczny podział na obietnice dotyczące „dwóch dziedzin - duchowej i cielesnej”. Dziedzina cielesna nie dotyczy rzekomo chrześcijan z pogan, a jedynie cielesnych Żydów. Obietnicę zawartą w 1 Moj. 13:14–17 człowiek ten zalicza do dziedziny „cielesnej”.
1 Moj. 13:14–17 zapowiada Abrahamowi i jego nasieniu, że odziedziczy ziemię. (Tak też rozumie obietnice Abrahamowe apostoł Paweł: „Albowiem nie przez zakon się stała obietnica Abrahamowi albo nasieniu jego, aby był dziedzicem świata, ale przez sprawiedliwość wiary” – mówi w Rzym. 4:13). Według Smoka wierni chrześcijanie, nawróceni z pogan, nie odziedziczą ziemi obiecanej Abrahamowi, tzn. nie będą dziedzicami świata. Pisze on beztrosko:

Cytuj:
„Poganie według ciała nie odziedziczą tych obietnic, ponieważ nie są Izraelem czyli potomstwem Abrahama, Izaaka i Jakuba według ciała”

Tę nieprawdę można zdemaskować przy pomocy Pisma dzięki apostołowi, który wyjaśnia:

Gal. 3:16,26-29
16. Lecz Abrahamowi uczynione są obietnice i nasieniu jego; nie mówi: I nasieniom jego, jako o wielu, ale jako o jednem: I nasieniu twemu, które jest Chrystus

[a więc obietnica dotyczy Chrystusa – to on jest nasieniem i dopiero od Jezusa bierze się początek nasienia Abrahama, dziedziczącego potomstwa, tzn. nasieniem staje się każdy, kto w Niego uwierzy, o czym niżej; od Niego wywodzi się ogrom współdziedziców, braci, porównanych ze względu na liczebność do gwiazd na niebie i prochu ziemi].
...
26. Albowiem wszyscy synami Bożymi jesteście przez wiarę w Chrystusie Jezusie.
27. Bo którzykolwiek jesteście w Chrystusa ochrzczeni, w Chrystusaście się oblekli.
28. Nie masz Żyda, ani Greka; nie masz niewolnika ani wolnego; nie masz mężczyzny i niewiasty; albowiem wszyscy wy jednym jesteście w Chrystusie Jezusie.
29. A jeźliście wy Chrystusowi, tedyście nasieniem Abrahamowem, a według obietnicy dziedzicami.
(BG)

Stwierdza więc Paweł jednoznacznie, że:
1) to Chrystus jest nasieniem, dla którego są Abrahamowe obietnice
2) ochrzczeni w Chrystusa są w Niego obleczeni i stają się jednością w Nim, tak że jako „Chrystusowi” są nasieniem Abrahama, a skoro tak, to i dziedzicami według obietnicy (dziedzicami świata – Rzym. 4:13)

Paweł napisał to do Galatów – chrześcijan głównie z pogan.

Innymi słowy: Obietnica Abrahamowa realizuje się w Chrystusie i przez Chrystusa, a więc dotyczy wyłącznie „Chrystusowych”, również z pogan, a mówi ona o odziedziczeniu przyszłego świata. (Jezus nieprzypadkowo mówił o przyszłym świecie).

Nie tylko apostoł Paweł nam to objawia:

Obj. 5:9-10 (BG)
9. I śpiewali nową pieśń, mówiąc: Godzieneś jest wziąć księgi i otworzyć pieczęci ich, żeś był zabity i odkupiłeś nas Bogu przez krew swoję ze wszelkiego pokolenia i języka, i ludu, i narodu:
10. I uczyniłeś nas Bogu naszemu królami i kapłanami, i królować będziemy na ziemi.

[Oto dziedzictwo świata, obiecane Abrahamowi i jego nasieniu – Jezusowi i chrześcijanom].

Jak oznajmił Chrystus:

Mat. 5:5
5. Błogosławieni cisi; albowiem oni odziedziczą ziemię.
(BG)

Próba zawłaszczenia dziedzictwa obiecanego Abrahamowemu nasieniu nie jest niczym nowym.

Mat. 21:37-43
37. Ale na ostatek posłał syna swego, mówiąc: Będą się wstydzić syna mego.
38. Lecz winiarze, ujrzawszy onego syna, rzekli między sobą: Tenci jest dziedzic; pójdźcie, zabijmy go, a otrzymamy dziedzictwo jego.

[Chrystus dziedzic – por.: „Abrahamowi uczynione są obietnice i nasieniu jego, (…)które jest Chrystus”]

39. Tedy porwawszy go, wyrzucili go precz z winnicy i zabili.
40. Gdy tedy pan winnicy przyjdzie, cóż uczyni onym winiarzom?
41. Rzekli mu: Złe, źle potraci, a winnicę najmie inszym winiarzom, którzy mu oddawać będą pożytki czasów swoich.
42. Rzekł im Jezus: Nie czytaliścież nigdy w Pismach: Kamień, który odrzucili budujący, ten się stał głową węgielną: od Panać się to stało, i dziwne jest w oczach naszych?
43. Przetoż powiadam wam: Iż od was odjęte będzie królestwo Boże, i będzie dane narodowi czyniącemu pożytki jego.
(BG)

Czy po przeczytaniu tej przypowieści można mieć wątpliwości? O jakich BEZWARUNKOWYCH obietnicach dla cielesnego Izraela pisze Smok? Pytanie retoryczne, bo jeszcze, nie daj Boże, zacznie „wyjaśniać”. Nauka Pana i apostołów jest taka: Kto nie uczci dziedzica – Jezusa Chrystusa – ten nie otrzyma działu w dziedzictwie obiecanym Abrahamowi, gdyż nie zjednoczy się z nasieniem przez wiarę. Kto Go czci, odziedziczy ziemię, tzn. przyszły świat, bo ten przeznaczony jest na zatracenie. Nasieniem Abrahama są chrześcijanie z Żydów i z pogan (np. Galaci, do których pisał o tym Paweł), nasieniem są ci, którzy śpiewają: „odkupiłeś nas Bogu przez krew swoję ze wszelkiego pokolenia i języka, i ludu, i narodu: (…) i królować będziemy na ziemi.” Nasieniem są „cisi”, o których mówi Jezus w Ewangelii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 8:12 am 

Cytuj:
K:

1 Moj. 13:14-17 zapowiada Abrahamowi i jego nasieniu, że odziedziczy ziemię.

K., nie jesteś do końca dokładny. Łatwo sprawdzić, o jakiej ziemi jest mowa w Gen 13, obiecanej potomstwu Abrahama.
Kontekst jest ważny. Abraham stoi na ziemi kananejskiej.
"Spójrz przed siebie i rozejrzyj się z tego miejsca, na którym stoisz, na północ i na południe, na wschód i ku morzu; cały ten kraj, który widzisz, daję tobie i twemu potomstwu na zawsze."

Powołując się na Rz 4 i Gal 3 - gdzie apostoł pisze o potomku Abrahama, Chrystusie, jako dziedzicu świata [kosmosu] - mieszasz dwie różne perspektywy eschatologiczne. Przecież zdajesz sobie sprawę, że stary świat przeminie i zostanie stworzony nowy - sam pisałeś.
Obietnice z Gen 13 przecież muszą zostać wypełnione - co Ci przeszkadza w uznaniu, ze znajdą wypełnienie w erze mesjańskiej jeszcze na starej ziemi? Czy nie dotyczą Izraela dosłownie, porównaj np. z proroctwami Ezechiela? Uważasz, że ziemia, na którą patrzył Abraham, obiecana została Kościołowi, tylko dlatego, ze Kościół jest w Chrystusie potomstwem Abrahama według wiary?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 8:01 pm 
nowy napisał(a):
Jarku i Smoku. No to sobie popstykaliście. Jak myślicie kto na tym skorzystał? A coby się stało gdyby każdy pozostał przy swoim?

Gdyby każdy miał pozostać przy swoim, to w ogóle nie rozmawialibyśmy, bo nie byłoby sensu. Jest pewna różnica między "pstykaniem" a merytoryczną dyskusją na konkretny temat. Ja wolę merytoryczną dyskusję. Słowo Boże wzywa nas do obrony wiary raz przekazanej świętym, jeśli zachodzi taka potrzeba [Judy 3]. Jeśli Tobie jest wszystko jedno, to Twoja sprawa. Mnie nie jest wszystko jedno.

nowy napisał(a):
Smoku, walczysz z ignorancją świętych? I jak efekty?

Dochodzą mnie głosy, że nieźle. Herkules nie jest narodzony na nowo, więc trudno mówić o ingnorancji świętego. Raczej o propagandzie adwentystycznych nauk. Jarek przynajmniej nie zachowuje się jak papuga i nie cytuje broszurek. Oprócz tego są inni, którzy piszą do rzeczy i ku zbudowaniu. A czyta nas wiele osób, które czasem piszą do mnie, że coś im się rozjaśnia. Więc raczej warto pisać.

Ale pytam co by się stało(poza tym żeby nie było dyskusji?) gdyby jednak każdy z Was pozostał przy swoim ?
No właśnie jest różnica między pstykaniem a merytoryczną dyskusją,bo dyskusja po coś jest, czemuś służy, komuś coś daje i jeśli ta Wasza przybliżyła któregoś z Was bardziej do Pana, albo przynajmniej do siebie w braterstwie to to była chrześcijańska dysksuja a nie pstykanie.
Aby bronić wiary nie trzeba toczyć sporów bowiem wiara i nie jest rzeczą wszystkich i sposobem na jej posiadanie nie jest zażarta dyskusja mająca wykazać kto ma rację.Wiara pochodzi ze słuchania ale nie ze słuchania sporów chyba,to może raczej gorszyć słuchacza.Mamy bronić wiary, ale mamy też niewdawać się w spory o słowa i znaczenia bo to...itd.
W czym ma mi być wszystko jedno?W tym że ktoś myśli inaczej niż ja,w tym że ktoś jest ignorantem.Chrześcijaństwo nie zaczyna się tam gdzie kompletna wiedza i nie kończy gdzie się jej w czymś urąga.

A pisać warto, nie mówiłem że nie,wierzę że się ludziom coś rozjaśnia.Ja tylko tych niekończących się(czasem nieprzebierających w słowach)sporów nie rozumiem.
Tyle razy tu prosiłem by mi ktoś wykazał w Słowie gdzie Jezus lub Jego uczniowie toczyli długaśne dysputy celem obrony wiary.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 9:49 pm 

K. napisał(a):
Wprowadza jakiś niedorzeczny podział na obietnice dotyczące „dwóch dziedzin - duchowej i cielesnej”. Dziedzina cielesna nie dotyczy rzekomo chrześcijan z pogan, a jedynie cielesnych Żydów. Obietnicę zawartą w 1 Moj. 13:14–17 człowiek ten zalicza do dziedziny „cielesnej”. 1 Moj. 13:14–17 zapowiada Abrahamowi i jego nasieniu, że odziedziczy ziemię. (Tak też rozumie obietnice Abrahamowe apostoł Paweł: „Albowiem nie przez zakon się stała obietnica Abrahamowi albo nasieniu jego, aby był dziedzicem świata, ale przez sprawiedliwość wiary” – mówi w Rzym. 4:13). Według Smoka wierni chrześcijanie, nawróceni z pogan, nie odziedziczą ziemi obiecanej Abrahamowi, tzn. nie będą dziedzicami świata.

Gdybyś dokładnie przeczytał I Mojż. 13:14-17, to zobaczyłbyś, że Bóg obiecał w tym tekście objęcie w posiadanie ziemi kananejskiej przez Abrahama i jego potomstwo według ciała [Dz. Ap. 7:1-5]. Mojżesz prorokuje o tym w V Mojż. 30:1-6

"Gdy tedy przyjdzie na cię to wszystko, błogosławieństwo i przekleństwo, które ci przedłożyłem, i weźmiesz je sobie do serca pośród wszystkich narodów, dokąd wypędzi cię Pan, Bóg twój, i nawrócisz się do Pana, Boga twego, i będziesz słuchał jego głosu zgodnie z tym wszystkim, co ja ci dziś nakazuję, ty i twoi synowie, z całego serca twego i z całej duszy twojej, to wtedy przywróci Pan, Bóg twój, twoich jeńców i zmiłuje się nad tobą, i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów, gdzie cię rozproszył Pan, Bóg twój. Choćby twoi wygnańcy byli na krańcu nieba, to i stamtąd zgromadzi cię Pan, Bóg twój, i stamtąd cię zabierze, i sprowadzi cię Pan, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie, i posiądziesz ją i ty, i uczyni cię szczęśliwszym i liczniejszym od twoich ojców. I obrzeże Pan, Bóg twój, twoje serce i serce twego potomstwa, abyś miłował Pana, Boga twego, z całego serca twego i z całej duszy twojej, abyś żył"

Mowa o zgromadzeniu Żydów z rozproszenia i objęciu przez nich ziemi kananejskiej w Erze Mesjańskiej. Dokładny podział ziemi przez poszczególne plemiona jest opisany w Ez. 48.

Dziedzictwo ziemi kananejskiej i tronu izraelskiego jest obiecane narodowi żydowskiemu i tylko jemu. To wynika z Przymierza Abrahamowego i Przymierza Dawidowego. Nie zmienia to faktu, że zbawieni Żydzi i zbawieni poganie w ciałach uwielbionych będą władać wraz z Chrystusem całą ziemią czyli całym światem podczas Ery Mesjańskiej, a potem odziedziczą nową ziemię pod nowym niebem.

Ja się tak zastanawiam, czemu obietnice dane wyłącznie Żydom tak bardzo Ci przeszkadzają?

K. napisał(a):
Czy po przeczytaniu tej przypowieści można mieć wątpliwości?

Pewnie, że można. Po prostu resztka Izraela to też są Żydzi i Paweł się nie wstydził swojej narodowości, o czym już pisałem wiele razy. Winnica została odebrana tym Żydom, którzy nie uznali swojego Mesjasza i oddana tym Żydom (wiernej resztce Izraela), którzy uznali Mesjasza i od razu weszli w Nowe Przymierze zawarte z domem Izraela i domem Judy [Jer. 31:31-37; Hebr. 8:8-13]. Do przymierza zawartego z narodem żydowskim weszli również poganie, i tak powstał Kościół czyli Oblubienica Baranka.

A pod koniec wielkiego ucisku nawróci się cały Izrael i cały Izrael zostanie zbawiony - pisze o tym Paweł w Rzym. 11:25-29 i Mojżesz w cytacie przytoczonym powyżej.

K. napisał(a):
O jakich BEZWARUNKOWYCH obietnicach dla cielesnego Izraela pisze Smok? Pytanie retoryczne, bo jeszcze, nie daj Boże, zacznie „wyjaśniać”.

To może ty tym razem coś wyjaśnij. Wymień warunki postawione przez Boga, pod jakimi miały się spełnić obietnice dane Abrahamowi i Dawidowi. Przytocz słowa, jakie Bóg skierował do Abrahama i Dawida, a następnie pokaż, gdzie są tam stwierdzenia "jeśli", "o ile" lub podobne.

K. napisał(a):
Nauka Pana i apostołów jest taka: Kto nie uczci dziedzica – Jezusa Chrystusa – ten nie otrzyma działu w dziedzictwie obiecanym Abrahamowi, gdyż nie zjednoczy się z nasieniem przez wiarę. Kto Go czci, odziedziczy ziemię, tzn. przyszły świat, bo ten przeznaczony jest na zatracenie. Nasieniem Abrahama są chrześcijanie z Żydów i z pogan

Nikt nie twierdzi, że nieodrodzeni Żydzi cokolwiek dostaną. Nie wiem, skąd takie podejrzenia. Po prostu są obietnice, które zostały złożone wyłącznie Żydom i zapowiedzi, że cały ten naród kiedyś się nawróci. I że obejmie dziedzictwo przynależne im jako narodowi według ciała w postaci ziemi kananejskiej i królestwa Izraela w Erze Mesjańskiej.

K., cały czas mam wrażenie, że Ty sobie wystrugałeś jakiegoś potwora i sam z nim walczysz. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 11:34 am 

Jarek napisał(a):

W takim razie ci którzy zmartwychwstaną z pogan (przy pierwszym zmartwychwstaniu) nie odziedziczą wraz z Panem ani tronu, ani królestwa. ciekawe?

Ano ciekawe i chyba tego jeszcze nie odkryłeś. Po prostu teologia zastępstwa nie przewiduje tego, co jest napisane, ale niewygodne. Tron Dawidowy w Jerozolimie i Królestwo Izraela w granicach ziemi kananejskiej w Erze Mesjańskiej to nie jest dokładnie to samo co Królestwo Boże i władanie całym światem razem z Mesjaszem. Teologia zastępstwa unika dosłownego rozumienia Ery Mesjańskiej, ponieważ pewne obietnice związane z Erą Mesjańską odnoszą się wyłącznie do narodu izraelskiego według ciała. Dlatego nie rozdzielasz jednego od drugiego.

Jarek napisał(a):
no i tu jesteśmy bardzo blisko, bo jakby tak spojrzeć kilka postów wstecz, to pisałem o nowym stworzeniu, zamiast patrzeć na pochodzenie według ciała, które owszem istnieje, lecz po narodzeniu w Chrystusie nieobowiązuje.

A dlaczegóż to pochodzenie według ciała ma nie obowiązywać po narodzeniu w Chrystusie? Ile razy mam jeszcze przytoczyć te same fragmenty dotyczące Żydów i pogan według ciała w Kościele, żebyś wreszcie wziął je pod uwagę?

Jeśli w Chrystusie nie ma Żyda ani Greka, to w Chrystusie nie ma również mężczyzny i kobiety, co jest napisane w jednym i tym samym wersecie Gal. 3:28. Jeśli Twoim zdaniem podział na Żydów i Greków według ciała nie obowiązuje po nowym narodzeniu, to na tej samej zasadzie po nowym narodzeniu nie obowiązuje w Kościele podział na mężczyzn i kobiety według ciała. Wystarczy odrobina konsekwencji, żeby wykazać absurdalność Twojego twierdzenia.

Wystarczy również poczytać listy apostolskie, żeby zobaczyć, że apostołowie nigdy nie nazywali odrodzonych pogan Izraelem duchowym ani Bożym. Do głowy by im nie przyszło, że ktoś kiedyś zbuduje tak aburdalną teologię jak nazwanie Izraelem kogoś innego niż Izraelici.

Cytuj:
Chodzi wyłacznie o to Smoku że ja wcale nie uwazam że Poganin staje się Żydem według ciała, ale kazdy z wiary i przez wiarę staje się Zydem według Ducha, bo to czy ktoś jest Żydem czy też nie, nie decyduje obrzezka na ciele reką człowieka czyniona. Zaś nacjonalizm według ciała, to nic innego jak karmienie ludzi związane z ich przynaleznościa według ciała i to jest gadanie o rodowodach. Ja tam też głoszę nacjonalizm. I nie neguję że najpierw Zyd potem Grek i myslę :shock: że to jest rozumiałe.

No cóż, ja również muszę skończyć, bo rzucanie grochem o ścianę w pewnym momencie staje sie kompletnie bezcelowe. Pisałem już 100 razy, że z wiary i przez wiarę każdy staje sie dzieckiem Abrahama, ale nie Żydem, bo nie wszystkie dzieci Abrahama są automatycznie Żydami - na przykład Arabowie nie są. Dlatego Biblia nazywa zbawionych pogan dziećmi Abrahama, ale nie nazywa ich nigdzie Żydami ani Izraelem. Ani według ciała, ani według Ducha. Żydem jest wyłącznie osoba pochodząca od Jakuba według ciała (dlatego Edomici również nie są Żydami, bo pochodzą od Izaaka, ale nie od Jakuba). Jeśli Żyd się nawróci, staje się Żydem duchowym. Proste. Nie będę powtarzał po raz 101 tego samego. Mam nadzieję, że kto chciał się zastanowić, ten się zastanowił. Kto woli trwać w wyuczonych niebiblijnych stereotypach, prowadzących na bezdroża błędu w różnych sprawach, ten i tak w nich zostanie.

Oburzenie podziałem na Żydów według ciała i nie-Żydów [pogan] według ciała w Kościele i w Królestwie Bożym nie wynika z Biblii, tylko z antysemickiej ideologii, która została wpojona poganom bardzo głęboko, co widać niestety. Taki podział istnieje i jest ważny w świetle przymierzy, obietnic i przyszłego ich wypełnienia, które nastąpi zarówno w ciele jak i w duchu. Temat jest ważny, bo Bóg umiłował i wybrał Żydów według ciała ze względu na ich praojców i nawet teraz, gdy sprzeciwiają się oni Ewangelii, pozostają narodem wybranym, a kiedyś będą narodem w całości zbawionym. Obietnice Boże, powołanie Boże i wybranie Boże w stosunku do Izraela według ciała są NIEODWOŁALNE i tego nie zmieni żadna antybiblijna ideologia [Rzym. 11:28-29].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 4:05 pm 

To, jak należy rozumieć powtarzane Abrahamowi obietnice, objawia Bóg prorokom – to oni są pouczeni, co też Bóg miał na myśli, gdy coś dawniej mówił lub czynił. Jeśli objawił apostołowi Pawłowi, że obietnica dla nasienia Abrahama obejmuje zarówno Kanaan, jak i cały świat (Rzym. 4:13), to nie jest to kwestia naszego „widzi mi się”, ale tego, czy jesteśmy posłuszni Słowu – Chrystusowi. Kto nie wierzy prorokom, ten nie wierzy Jezusowi. Ktokolwiek ośmiela się interpretować słowa Boga inaczej, niż wyłożyli je prorocy Chrystusa, ten jest zwodzicielem, fałszywym prorokiem. Pisał o tym apostoł Piotr:

2 Piotr. 1:20-21 – 2:1
20. Przede wszystkim to wiedzcie, że wszelkie proroctwo Pisma nie podlega dowolnemu wykładowi.
21. Albowiem proroctwo nie przychodziło nigdy z woli ludzkiej, lecz wypowiadali je ludzie Boży, natchnieni Duchem Świętym.
1. Lecz byli też fałszywi prorocy między ludem, jak i wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzać będą zgubne nauki i zapierać się Pana, który ich odkupił, sprowadzając na się rychłą zgubę.

Obietnica dla nasienia Abrahama mówi o dziedzictwie świata (a więc zawiera w sobie ziemię Kanaan, wszystko się zgadza) – tak naucza apostoł Paweł. Zwiedzenie objawia się między innymi w tym, że ktoś wie lepiej od apostołów, jak należy rozumieć proroctwa ST.

W Gal. 3:14,16 naucza apostoł, że w Chrystusie Jezusie poganie biorą obietnicę Abrahamową:

Gal. 3:14,16
14. Aby na pogan błogosławieństwo Abrahamowe przyszło w Chrystusie Jezusie, i abyśmy obietnicę Ducha [tzn. obietnicę podaną Abrahamowi przez Ducha] wzięli przez wiarę.
...
16. Lecz Abrahamowi uczynione są obietnice i nasieniu jego; nie mówi: I nasieniom jego, jako o wielu, ale jako o jednem: I nasieniu twemu, które jest Chrystus.
(BG)

Werset 16 mówi o Jezusie jako o tym, który jest dziedzicem obietnic oznajmionych Abrahamowi, kontekst zaś mówi o wierzących (również poganach), którzy w Chrystusie te obietnice dziedziczą wraz z Nim. Jeśli On jest dziedzicem obietnicy Abrahama, to znaczy, że chrześcijanie są Jego współdziedzicami. Razem z Nim odziedziczą ziemię [i zarazem Kanaan]. I to właśnie wprost stwierdza Paweł w innym miejscu: „A jeźliż [jesteśmy] dziećmi, tedy i dziedzicami, dziedzicami wprawdzie Bożymi, a spółdziedzicami Chrystusowymi” (Rzym 8:17).

Chrześcijanie dziedziczą wraz z Abrahamem te same obietnice, więc po zbawieniu będą tam, gdzie Abraham. (Warto też zobaczyć, co odziedziczą ci, którzy odrzucają Jezusa Chrystusa):

Łuk. 13:25-30
25. Gdy wstanie gospodarz i zamknie drzwi, a poczniecie stać przede drzwiami, i kołatać we drzwi, mówiąc: Panie, Panie! otwórz nam, tedy on odpowiadając rzecze wam: Nie znam was, skąd jesteście.
26. Tedy poczniecie mówić: Jadaliśmy przed tobą i pijali, i uczyłeś na ulicach naszych.
27. A on rzecze: Powiadam wam, nie znam was, skąd jesteście; odstąpcie ode mnie wszyscy, którzy czynicie nieprawość.
28. Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka, i Jakóba, i wszystkie proroki w królestwie Bożem, a samych siebie precz wyrzuconych.
29. I przyjdą drudzy od wschodu i od zachodu, i od północy, i od południa, a usiądą za stołem w królestwie Bożem [mowa o nawróconych poganach – usiądą oni przy stole w Królestwie Bożym; por. por. Mat. 22:7-10 plus kontekst].
30. A oto są ostatni [poganie byli ostatni], którzy będą pierwszymi [wyprzedzą niewiernych „synów Królestwa” w zbawieniu], a są pierwsi, którzy będą ostatnimi.
(BG)

Porównaj:

Mat. 8:10-12
10. A gdy to usłyszał Jezus, zadziwił się, i rzekł tym, którzy szli za nim: Zaprawdę powiadam wam: Anim w Izraelu tak wielkiej wiary nie znalazł.
11. A powiadam wam: Iż wiele ich od wschodu i od zachodu słońca przyjdzie [poganie], a usiądą za stołem z Abrahamem i z Izaakiem i z Jakóbem w królestwie niebieskiem.
12. Ale synowie królestwa [którzy odrzucili Jezusa] będą wyrzuceni w ciemności zewnętrzne, tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.
(BG)

Spełnienie tej Abrahamowej obietnicy, to znaczy dziedzictwo świata dla Chrystusa i chrześcijan, jest jednoznacznie potwierdzone w Księdze Objawienia:

Do kościoła w Tiatyrze (chrześcijanie):

Obj. 2:26-27
26. A kto zwycięży i zachowa aż do końca uczynki moje, dam mu zwierzchność nad poganami.
27. I będzie ich rządził laską żelazną; jako statki garncarskie skruszeni będą, jakom i ja wziął od Ojca mego.
(BG)

Dalej o chrześcijanach:

Obj. 5:9-10
9. I śpiewali nową pieśń, mówiąc: Godzieneś jest wziąć księgi i otworzyć pieczęci ich, żeś był zabity i odkupiłeś nas Bogu przez krew swoję ze wszelkiego pokolenia i języka, i ludu, i narodu:
10. I uczyniłeś nas Bogu naszemu królami i kapłanami, i królować będziemy na ziemi
.
(BG)

„Królować będziemy na ziemi” – kto? Chrześcijanie ‘ze wszelkiego pokolenia i języka, i ludu, i narodu’. Królować będą z Chrystusem:

Obj. 20:4
4. I widziałem stolice, a usiedli na nich i dany im jest sąd i dusze pościnanych dla świadectwa Jezusowego [a więc chrześcijanie] i dla słowa Bożego, i którzy się nie kłaniali bestyi ani obrazowi jej, i nie przyjęli piętna jej na czoło swoje i na rękę swoję; i ożyli, i królowali z Chrystusem tysiąc lat.
(BG)

Mat. 5:5
5. Błogosławieni cisi; albowiem oni odziedziczą ziemię.
(BG)

Łuk. 19:11-13,15-19
11. A gdy oni tego słuchali, powiedział im dodatkowo podobieństwo, dlatego że był blisko Jerozolimy, a oni mniemali, że wkrótce ma się objawić Królestwo Boże.
12. Rzekł więc: Pewien człowiek szlachetnego rodu [Jezus] udał się do dalekiego kraju, aby objąć królowanie i wrócić [wrócić w chwale – paruzja].
13. Przywołał więc dziesięciu sług swoich i dał im dziesięć min [dobra duchowe, słowa Boże], i rzekł do nich: Obracajcie nimi, aż powrócę.
...
15. A gdy on, objąwszy królowanie powrócił, kazał przywołać do siebie te sługi, którym dał pieniądze, aby się dowiedzieć, ile kto zarobił.
16. Zjawił się więc pierwszy i rzekł: Panie, mina twoja przyniosła dziesięć min zysku.
17. I rzekł do niego: To dobrze, sługo dobry, przeto iż w małym byłeś wierny, obejmij władzę nad dziesięciu miastami.
18. I przyszedł drugi, mówiąc: Panie, mina twoja przyniosła pięć min.
19. Rzekł i do niego: Także i ty bądź nad pięciu miastami.
(BW)

–––

Nie istnieje jakiekolwiek inne dziedzictwo dla Żydów, niż to przyobiecane Abrahamowi. Apostoł Paweł objawia, że jest nim dziedzictwo świata i że wezmą je ludzie z Żydów i z pogan – pod warunkiem przyobleczenia się w Jezusa Chrystusa, nasienie obietnicy. Pismo woła głośno i dobitnie, że chrześcijanie (a wśród nich nawróceni Żydzi oraz patriarchowie i prorocy) będą panować na ziemi (i tak dosłownie odziedziczą na wieki Kanaan), będą władać miastami, będą mieć „zwierzchność nad poganami” (tzn. nie-chrześcijanami wzbudzonymi na Sąd), będą ich sądzić „laską żelazną” i sąd ten trwać będzie przez 1000 lat. Jak napisał apostoł Piotr:

2 Piotr. 3:10,13
10. A on dzień Pański przyjdzie jako złodziej w nocy, w który niebiosa z wielkim trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone ogniem stopnieją, a ziemia i rzeczy, które są na niej, spalone będą.
...
13. Lecz nowych niebios i nowej ziemi według obietnicy jego oczekujemy, w których sprawiedliwość mieszka.
(BG)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 5:10 pm 

K. napisał(a):
Obietnica dla nasienia Abrahama mówi o dziedzictwie świata (a więc zawiera w sobie ziemię Kanaan, wszystko się zgadza) – tak naucza apostoł Paweł. Zwiedzenie objawia się między innymi w tym, że ktoś wie lepiej od apostołów, jak należy rozumieć proroctwa ST.

Zwiedzenie objawia się w tym, że ktoś nie czyta tego, co jest napisane, tylko to, co chce w Piśmie wyczytać. Czyli czyta Pismo WYBIÓRCZO. Cytowałem proroctwo Mojżesza, a 48 rozdział Ezechiela jest zbyt długi, żeby go w całości cytować, więc nie będę. Wystarczy mi to, że kompletnie nie odnosisz się do obydwóch fragmentów i notorycznie przed nimi uciekasz.

W Gal 3:1-29 Paweł nie pisze, że poganie odziedziczą ziemię Kanaan. Abraham i jego nasienie według ciała miał odziedziczyć tę ziemię, po której chodził, o czym wyraźnie nie chcesz pamiętać i manipulujesz tekstem Pisma. W ten sposób rzeczywiście sprowadzisz na siebie rychłą zgubę.

Dziedzictwo świata w sensie kosmosu jest obiecane wszystkim, którzy są w Chrystusie, ale to jest odrębna sprawa - Ty najwyraźniej usiłujesz pomieszać te dwie obietnice po to, żeby dziedzictwo należące wyłącznie do narodu żydowskiego włączyć do dziedzictwa nowego nieba i nowej ziemi. A to jest poważny błąd. Jeśli robisz tak poważne błędy w egzegezie, to nie wmawiaj komuś innemu, że kogokolwiek zwodzi, tylko sam się nad sobą zastanów.

Całe mnóstwo proroctw ST mówi o powrocie Żydów do ziemi ojców i o zasiedleniu Kanaanu przez Izrael według ciała w Erze Mesjańskiej. Najwyraźniej nie chcesz o tym pamiętać. Królowanie nad całą Ziemią w sensie świata to jest coś innego, niż zasiedlenie ziemi kananeskiej obiecane wyłącznie Żydom. To jest tak proste, że powinieneś to zrozumieć.

Cytuj:
Nie istnieje jakiekolwiek inne dziedzictwo dla Żydów, niż to przyobiecane Abrahamowi.

Oczywiście. Tylko, że Abraham otrzymał obietnice objęcia w posiadanie dotyczące konkretnego kraju na ziemi i obietnice dotyczące wieczności. Dawid otrzymał obietnice konkretnego królestwa i tronu na ziemi oraz obietnice dotyczące wieczności. Widże, że Era Mesjańska istnieje u Ciebie tylko o tyle, o ile poganie będa w niej mieli władzę nad światem. Ale nie istnieje już wtedy, gdy Żydzi otrzymają Kanaan, królestwo Izraela zostanie utrwalone na wieki ze stolicą w Jeruzalem, a światem będzie władał Mesjasz - Król Izraela. Będą Szabaty, będą nowie [Iz. 66:23-24], będą święta żydowskie [Ez. 44-48]. A tacy jak Ty, którym się to nie będzie podobało, nie będą mieli deszczu [Zach. 14:16-21]. I dobrze im tak. :)

Cytuj:
Apostoł Paweł objawia, że jest nim dziedzictwo świata i że wezmą je ludzie z Żydów i z pogan – pod warunkiem przyobleczenia się w Jezusa Chrystusa, nasienie obietnicy. Pismo woła głośno i dobitnie, że chrześcijanie (a wśród nich nawróceni Żydzi oraz patriarchowie i prorocy) będą panować na ziemi (i tak dosłownie odziedziczą na wieki Kanaan)

Przepraszam, ale tego o dziedziczeniu Kanaanu przez pogan nie ma ma w Piśmie. Mógłbyś przytoczyć jakiś fragment, który mówiłby, że Kanaan zostanie odziedziczony przez pogan? Tylko konkretnie proszę - nie o potomstwie Abrahama, bo to wraz z fragmentami równoległymi mówiącymi o plemionach izraelskich wskazuje na Żydów, a nie na pogan.

Cytuj:
będą władać miastami, będą mieć „zwierzchność nad poganami” (tzn. nie-chrześcijanami wzbudzonymi na Sąd), będą ich sądzić „laską żelazną” i sąd ten trwać będzie przez 1000 lat. Jak napisał apostoł Piotr:

2 Piotr. 3:10,13
10. A on dzień Pański przyjdzie jako złodziej w nocy, w który niebiosa z wielkim trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone ogniem stopnieją, a ziemia i rzeczy, które są na niej, spalone będą.
...
13. Lecz nowych niebios i nowej ziemi według obietnicy jego oczekujemy, w których sprawiedliwość mieszka.
(BG)

No nareszcie wszystko jasne. K. promuje nauki badaczy Pisma Świętego. Teraz już więcej rozumiem. Nie rozumiem tylko, dlaczego tak okropnie potraktowałeś fragment Listu Piotra, który zmacerowałeś kompletnie. Nigdzie nie jest napisane, że jakiś sąd będzie trwał przez 1000 lat. Rządy owszem [Obj. 2:26-27] i sądzenie w ramach sprawowania rządów (tak jak to czynili sędziowie w Izraelu). Czyżby Twoim zdaniem 1000 letnie Królestwo miało istnieć na nowej ziemi? Jak to możliwe, skoro w 1000-leciu będzie śmierć i ludzie będą rodzić dzieci? Gdzie jest napisane, że poganie [narody] rządzeni w 1000 letnim Królestwie to są nie-chrześcijanie? Jakim cudem niesprawiedliwi odziedziczą ziemię, skoro jest napisane, że tylko sprawiedliwi ją odziedziczą [Ps. 37:9,11]?

Władanie nad poganami będzie należeć do zbawionych, ponieważ Izrael będzie miał w 1000-leciu swojego Króla i księcia Dawida. Poza tym, apostołom będzie dane zasiąść na 12 tronach i sądzić 12 plemion Izraela:

"A Jezus rzekł im: Zaprawdę powiadam wam, że wy, którzy poszliście za mną, przy odrodzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na tronie chwały swojej, zasiądziecie i wy na dwunastu tronach i będziecie sądzić dwanaście pokoleń izraelskich" [Mat. 19:28].

Dlatego władza nad narodami [poganami] przypadnie w udziale innym zbawionym. Będzie po prostu podział kompetencji. Ale dopóki ze względu na własne przekonania będziesz traktował dowolnie i wybiórczo proroctwa dotyczące Izraela jako narodu, nie będziesz w stanie tego zobaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 7:51 pm 

Co do obietnic,
2Koryntian 1,20 Albowiem ile tylko obietnic Bożych, w Nim wszystkie są tak. Dlatego też przez Niego wypowiada się nasze Amen Bogu na chwałę.
Więc nie licz na to że są jakieś których P. Bóg nie wypełnił w Duchu Świętym.

Nie pojmuje dlaczego Smoku z taką determinacją odbudowujesz ten mur-wrogości między Żydami a Grekami? Chyba nie jesteś ukrytym antysemitą?
Efezjan 2,14-,22 On bowiem jest naszym pokojem. On, który obie części [ludzkości] uczynił jednością, bo zburzył rozdzielający je mur - wrogość. W swym ciele pozbawił On mocy Prawo przykazań, wyrażone w zarządzeniach, aby z dwóch [rodzajów ludzi] stworzyć w sobie jednego nowego człowieka, wprowadzając pokój, i [w ten sposób] jednych, jak i drugich znów pojednać z Bogiem w jednym Ciele przez krzyż, w sobie zadawszy śmierć wrogości. A przyszedłszy zwiastował pokój wam, którzyście daleko, i pokój tym, którzy blisko, bo przez Niego jedni i drudzy w jednym Duchu mamy przystęp do Ojca. A więc nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga - zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, gdzie kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus. W Nim zespalana cała budowla rośnie na świętą w Panu świątynię, w Nim i wy także wznosicie się we wspólnym budowaniu, by stanowić mieszkanie Boga przez Ducha.
Nie zauważyłem aby Paweł pisał o budowaniu dwóch niezależnych świątyń w Panu i to jeszcze na ziemi.

Nie powinienem się dziwić czytając to co piszesz, ponieważ tak jest, gdy nie pada deszcz, rośliny więdną, bo nie mają wody. Jak myślisz „I dobrze im tak”?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1