www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn maja 12, 2025 5:44 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 12:09 pm 

Dodałbym tu jeszcze,że wiele nauk Ruchu Wiary np. "pozytywne wyznawanie" jest czysto psychologicznymi teoriami rodem z motywacyjnych publikacji takich autorów jak Napoleon Hill,Norman Vincent Peale czy Robert Schuller. Często też pod szyldem "siły wyobraźni" czy "mocy marzeń" promuje się w zborach wizualizację - technikę o okultystycznym rodowodzie....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 1:22 pm 

dana napisał(a):
Rafael, konkretnie mi chodzilo o CHRZEST DUCHEM B. Grahama, ale skoro nie masz na to dowodow to wnioskow pochopnie nie wyciagaj,tak samo jak budowanie swoich opinii na opinii innych albo tlumaczen niebardzo kompetentnych tlumaczy. Mam na mysli tlumaczen kazan obcych ewangelistow.Moze dlatego mamy zle zdanie o np: B. Hinnie?pozdrawiam.

Wiem o co Ci chodziło. Wnioski wyciagam z nauczania B. Grahama i dla mnie jest oczywiste, że nie jest ochrzczony w Duchu Święty.
Nie wiem o co ci chodzi z tymi tłumaczeniami? Troszkę sie trudno z Tobą rozmawia. Jesteś z Polski?

Jaki zatem jest dowód na Chrzest Duchem Świętm zdaniem Dany?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 9:51 pm 

Smoku, naprawdę nie bronię ani B.Hinna, ani innych kaznodziejów "ruchu wiary". Myślę jednak ,że ten stosunek do tych ludzi nie wywodzi się z jakichkolwiek bezpośrednich z nimi kontaktów tylko z rozczarowań ,które powstały wskutek słuchania kazań polskich pastorów, przywożących z zachodu plewy.
Osądzanie jednak ludzi,którzy żyją w innej rzeczywistości materialnej społecznej i duchowej jest co najmniej nie w porządku. Jeżeli czyjaś nauka mi nie pasuje to nie obwieszczam tego wszystkim w koło, a poprostu jej nie przyjmuję. Czy to nie jest bardziej biblijne niż działanie ,które stosują autorzy artykułów w "Ulicy Prostej.? A przecież nie jesteśmy nieomylni, a nasze odczucia mogą byś nieobiektywne.
W całej tej dyskusji bardzo zależy mi na tym ,abyśmy bardziej zobaczyli prawdziwy stan kościoła w Polsce ,niż to że Kopeland czy Hinn mają samoloty.
Dobrą rzeczą byłoby swym rozmówcom pokazać naukę ,która jest biblijna, w odróżnieniu od tej z" Ruchu Wiary". Wtedy argumenty miałyby sens i przyniosły skutek.
A tak ,mówimy o ludziach oddalonych od nas tysiące kilometrów, w trosce o biednych Amerykanów, którzy są okradani przez swoich kaznodziejów :lol: Jakbyśmy u nas nie mieli takich samych polskich kaznodziejów(pastorów).
Ciekawi mnie Smoku kto tak naprawdę dał Ci( Tobie i innym przeciwnikom RW) w kość , że tak bardzo ich nie cierpicie.?
Nie będę nikogo przekonywać do RW, zależy mi na tym ,żeby " nie wylewać przysłowiowego dziecka z kąpielą" , rozważnie przyjmować to co jest biblijne z ust nawet kaznodziejów z zachodu. Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 10:12 pm 

Sewen, sorki, ze sie wtrace... Co Ty tak ciagle o tych samolotach? Przeciez nie o to chodzi! Dobrze zauwazasz, ze w Polsce sa tez tacy, co to doja owieczki niesamowiecie... Ale nie o to tu chodzi. O caloksztalt. O to, jakie owoce przynosza takie nauki. Ja nie widze nic pozytywnego. Zakrecone, odlotowe, przeduchowione kosciolki - taki owoc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 10:19 pm 

sewen napisał(a):
Smoku, naprawdę nie bronię ani B.Hinna, ani innych kaznodziejów "ruchu wiary". Myślę jednak, że ten stosunek do tych ludzi nie wywodzi się z jakichkolwiek bezpośrednich z nimi kontaktów tylko z rozczarowań, które powstały wskutek słuchania kazań polskich pastorów, przywożących z zachodu plewy.

Sewen, przynajmniej w moim przypadku wywodzi się on z czytania nauczania tych ludzi i słuchania ich w oryginale. Żeby ocenić czyjeś nauczanie na podstawie Biblii, wystarczy mi treść nauczania. To proste.

sewen napisał(a):
Osądzanie jednak ludzi,którzy żyją w innej rzeczywistości materialnej społecznej i duchowej jest co najmniej nie w porządku.

Nikt nie osądza ludzi. Natomiast mamy prawo, a nawet obowiązek rozsądzać i osądzać nauczania, które słyszymy lub czytamy.

sewen napisał(a):
Jeżeli czyjaś nauka mi nie pasuje to nie obwieszczam tego wszystkim w koło, a poprostu jej nie przyjmuję. Czy to nie jest bardziej biblijne niż działanie, które stosują autorzy artykułów w "Ulicy Prostej"?

Nie jest. A mógłbyś wykazać, że jest? Autorzy artykułów na Ulicy Prostej poddają krytyce różne nauki i praktyki sprzeczne ze Słowem Bożym. Gdzie jest napisane, że to jest niebiblijne? Czy w Biblii nie czytałeś ostrzeżeń przed fałszywymi naukami i nauczycielami?

sewen napisał(a):
A przecież nie jesteśmy nieomylni, a nasze odczucia mogą byś nieobiektywne.

Dlatego nikt nie pisze o swoich odczuciach, tylko o tym, jak konkretne nauczanie ma się do Słowa Bożego.

sewen napisał(a):
W całej tej dyskusji bardzo zależy mi na tym, abyśmy bardziej zobaczyli prawdziwy stan kościoła w Polsce, niż to że Kopeland czy Hinn mają samoloty.

Stan Kościoła w Polsce jaki jest, każdy widzi. A jest taki między innymi w wyniku bezkrytycznego przyjmowania fałszywych nauk tych panów. Między innymi.

sewen napisał(a):
Dobrą rzeczą byłoby swym rozmówcom pokazać naukę, która jest biblijna, w odróżnieniu od tej z" Ruchu Wiary". Wtedy argumenty miałyby sens i przyniosły skutek. A tak, mówimy o ludziach oddalonych od nas tysiące kilometrów, w trosce o biednych Amerykanów, którzy są okradani przez swoich kaznodziejów :lol: Jakbyśmy u nas nie mieli takich samych polskich kaznodziejów (pastorów).

Rozejrzyj się po Ulicy Prostej i zobacz, że oprócz działu "Apologetyka" są również inne działy. W dziale "Biblioteka" jest nawet kilka kazań w mp3. Nie ma tutaj wyłącznie krytyki dla samej krytyki. Na forum również.

sewen napisał(a):
Ciekawi mnie Smoku kto tak naprawdę dał Ci (Tobie i innym przeciwnikom RW) w kość, że tak bardzo ich nie cierpicie? Nie będę nikogo przekonywać do RW, zależy mi na tym, żeby "nie wylewać przysłowiowego dziecka z kąpielą", rozważnie przyjmować to co jest biblijne z ust nawet kaznodziejów z zachodu. Pozdrawiam.

Ja sobie nie pozwoliłem "dać w kość", ale widziałem zbyt wiele ofiar Ruchu Wiary i wiem o zbyt wielu życiowych dramatach tych ofiar, żeby nie zareagowac na to wszystko. Znam przypadki ofiar śmiertelnych nauk Ruchu Wiary. Natomiast jeśli chodzi o "niewylewanie dziecka z kąpielą" to odpowiedz mi na proste pytanie: Jeśli ktoś ci da do ręki słoik z wodnym roztworem cyjanku potasu, żebyś ugasił pragnienie, to będziesz oddzielał cyjanek od wody, czy po prostu wylejesz całą zawartość słoika do muszli?

Gdzie jest w Biblii napisane, że mamy słuchac ludzi głoszących herezje po to, żeby spośród herezji wydobyć jakąś prawdę? Mógłbyś podać jakiś fragment na poparcie takiej dziwnej tezy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 10:52 pm 

Itur i Smoku nie sztuka zabrać ludziom to co posiadają (nawet jeśli to jest złe np: nauka Ruchu Wiary- jak niektórzy uważają). Problem polega na tym ,że tak naprawdę nawet Ci ,którzy zorientowali się ,że RW naucza herezji, nie otrzymali nic w zastępstwie. Dlatego pozostali rozbici i rozgoryczeni,a wszystkich kaznodziejów z RW najchętniej posłali by do piekła
Próbuję rozmawiać z ludźmi na tym forum na różne tematy dotyczące życia chrześcijańskiego, a najbardziej te które stanowią istotę t.j. Rola Ducha Św. w Kościele Bożym. Gdy dochodzi do dyskusji n/t objawów Mocy Bożej w Kościele zaczynają się schodki. Dlaczego?
Wiele osób na tym forum ma świadomość tego,że to co dzieje się dzisiaj w zborach w żadnym stopniu nie przypomina tego pierwszego Kościoła. Jednak pod wpływem swoich przewodników poprzestają na tej beznadziei. Dlatego nie dziwmy się ,że pragnący Mocy i Chwały Bożej ,dają się złapać na podróby działania Ducha Św.( pseudo języki, bieganie z flagami,powalanie ludzi na podłogę mocą reki pastorów i.t.p.
Spróbujmy jednak zastanowić się nad tym co zrobić aby zamiast krytykowanego przez wielu B. Hinna można było posłuchać kogoś kto będzie głosił tak jak mówi Boże Słowo. Jeśli taką osobę znacie to podajcie mi kto to ,chętnie posłucham. Pozdrawiam. Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 11:58 pm 

Spróbujmy jednak zastanowić się nad tym co zrobić aby zamiast krytykowanego przez wielu B. Hinna można było posłuchać kogoś kto będzie głosił tak jak mówi Boże Słowo. Sewen

ano zamiast szukania Chrsytusa tu czy zagranicą trza wrócić do tego co było na poczatku i zebrać się choćby w dwóch i prosić, prosić aż odwiedzi wspomozyciel :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 30, 2007 6:15 am 

Cytuj:
Problem polega na tym ,że tak naprawdę nawet Ci ,którzy zorientowali się ,że RW naucza herezji, nie otrzymali nic w zastępstwie. Dlatego pozostali rozbici i rozgoryczeni,a wszystkich kaznodziejów z RW najchętniej posłali by do piekła

Jeśli chodzi o mnie- to właśnie ulica prosta dała mi wiele w zamian, nie pozostałam "rozgoryczona i rozbita", cały czas się nie poddaję, szukam, modlę się. A czytając posty niektórych naprawdę się buduję. Tak samo, kiedy czytam artykuły i treści kazań umieszczonych na ulicy prostej. To jest -moim zdaniem- naprawdę dobre nauczanie. Czytałeś to w ogóle...?

Cytuj:
Próbuję rozmawiać z ludźmi na tym forum na różne tematy dotyczące życia chrześcijańskiego, a najbardziej te które stanowią istotę t.j. Rola Ducha Św. w Kościele Bożym. Gdy dochodzi do dyskusji n/t objawów Mocy Bożej w Kościele zaczynają się schodki. Dlaczego?

Jakie schodki? Większość z rozmówców nie zaprzecza, że Duch Święty odgrywa ogromną rolę w Kościele ani nie neguje darów Ducha, niektózy umieszczają własne świadectwa...Gdzie Ty te schody widzisz...?
Czy poprzez krytykę nauczania choćby B. Hinna umniejszamy rolę Ducha Świętego w Kościele :?:
Cytuj:
Wiele osób na tym forum ma świadomość tego,że to co dzieje się dzisiaj w zborach w żadnym stopniu nie przypomina tego pierwszego Kościoła. Jednak pod wpływem swoich przewodników poprzestają na tej beznadziei.

O kim piszesz konkretnie?
Bo rzucasz takimi stwierdzeniami...a ja nie wiem, skąd je bierzesz.

Cytuj:
Dlatego nie dziwmy się ,że pragnący Mocy i Chwały Bożej ,dają się złapać na podróby działania Ducha Św.( pseudo języki, bieganie z flagami,powalanie ludzi na podłogę mocą reki pastorów i.t.p.
Spróbujmy jednak zastanowić się nad tym co zrobić aby zamiast krytykowanego przez wielu B. Hinna można było posłuchać kogoś kto będzie głosił tak jak mówi Boże Słowo. Jeśli taką osobę znacie to podajcie mi kto to ,chętnie posłucham.

A tej reszcie, która zacznie biegać z flagami, powalać ludzi etc. dajmy spokój, niech sobie zostaną zwiedzeni, a ci, którzy już dali się w to wrobić, niech tam zostaną...?
Seven- gdyby nie ulica protsa( między innymi) ja ...dalej szukałabym zborów, gdzie jest ta "pseudomoc" i tkwiłabym w błędnych przekonaniach.
Jeśli chodzi o nauczanie- poczytaj sobie kazania na ulicy prostej, bo mówisz, że chętnie posłuszasz kogoś, kto mói jak Słowo Boże, a nie zauważasz, że masz to pod nosem :wink:

Pozdrawiam: Grażyna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 30, 2007 11:26 am 

Smok Wawelski napisał(a):
Natomiast jeśli chodzi o "niewylewanie dziecka z kąpielą" to odpowiedz mi na proste pytanie: Jeśli ktoś ci da do ręki słoik z wodnym roztworem cyjanku potasu, żebyś ugasił pragnienie, to będziesz oddzielał cyjanek od wody, czy po prostu wylejesz całą zawartość słoika do muszli?
Gdzie jest w Biblii napisane, że mamy słuchac ludzi głoszących herezje po to, żeby spośród herezji wydobyć jakąś prawdę? Mógłbyś podać jakiś fragment na poparcie takiej dziwnej tezy?

Napisane jest raczej, że "odrobina kwasu cały zaczyn zakwasza"
Ta teza "odrzuć kości,zjedz mięso" jest najczęściej bardzo mocno promowana przez tych samych ludzi, którzy głoszą te herezje.
A tak na marginesie, to głównym powodem odrzucenia przeze mnie nauk "ruchu wiary" była głoszona przez Hagina i wielu innych kaznodziejów z tego środowiska doktryna o "duchowej śmierci Jezusa i jego narodzeniu się na nowo w piekle"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 30, 2007 2:20 pm 

sewen napisał(a):
Problem polega na tym ,że tak naprawdę nawet Ci ,którzy zorientowali się ,że RW naucza herezji, nie otrzymali nic w zastępstwie.

Jak nie?? Naprawde uwazasz, ze u nas kompletnie nic nie ma oprocz zborkow bazujacych na RW? Ja poszlam po prostu do innego, zdrowego (wowczas) zboru w moim miescie. Szukalam w Internecie. Budowalam sie wieloma kazaniami tam znajdowanymi. Szukalam, szukalam i szukalam, zeby sie "odkrecic" i jakos sie udalo. Fakt, ze zdrowych miejsc coraz mniej i coraz trudniej je znalezc, ale wystarczy sie troche wysilic i poszukac i cos sie znajdzie... :wink:

Cytuj:
Dlatego pozostali rozbici i rozgoryczeni,a wszystkich kaznodziejów z RW najchętniej posłaliby do piekła.

No z tym pieklem to przesadziles :lol:
Nie jestem rozgoryczona i rozbita. Ale zla, ze taki kit wciska sie wierzacym.

Cytuj:
...Rola Ducha Św. w Kościele Bożym. Gdy dochodzi do dyskusji n/t objawów Mocy Bożej w Kościele zaczynają się schodki. Dlaczego?

No wlasnie? :? A odpowiedz sam dales nizej... Ludzie zlapani na podroby sa potem bardziej krytyczni i ostrozni. Mowie o sobie. Zajelo mi troche czasu (i jeszcze to trwa), zeby po duchowych odlotach, a potem prawie ze odrzucenia wszelkiej duchowosci, dojsc do rownowagi i przekonania, ze Duch Swiety jednak dziala w Kosciele, sa dary, jest chrzest Duchem i to wszystko ma jakis sens, tylko, ze nie tak jak uczyli mnie dotad, nie tak... :?

Cytuj:
Spróbujmy jednak zastanowić się nad tym co zrobić aby zamiast krytykowanego przez wielu B. Hinna można było posłuchać kogoś kto będzie głosił tak jak mówi Boże Słowo. Jeśli taką osobę znacie to podajcie mi kto to ,chętnie posłucham. Pozdrawiam. Sewen

No to szukaj!! Znajdziesz wiele zdrowych kazan w necie, tylko sie postaraj i poszukaj :wink: I po Polsce troche pojezdzij, po zborach, cos sie znajdzie...
Czerniejewski, Gunka, Kulec, Baranczyk, Chowicki... konferencje w Bieszczadach... dni skupienia... Pierwsze, co przyszlo mi do glowy. Cos ktos moze doda...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 30, 2007 3:36 pm 

itur napisał(a):
[No wlasnie? :? A odpowiedz sam dales nizej... Ludzie zlapani na podroby sa potem bardziej krytyczni i ostrozni. Mowie o sobie. Zajelo mi troche czasu (i jeszcze to trwa), zeby po duchowych odlotach, a potem prawie ze odrzucenia wszelkiej duchowosci, dojsc do rownowagi i przekonania, ze Duch Swiety jednak dziala w Kosciele, sa dary, jest chrzest Duchem i to wszystko ma jakis sens, tylko, ze nie tak jak uczyli mnie dotad, nie tak... :?

Tak samo było u mnie.......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 7:06 pm 

Miło przeczytać informacje, o tym że są ludzie, którzy przeżyli szereg rozczarowań , mimo to nie poddali się nagminnej wśród chrześcijan nagonce na cuda ,znaki, zasady działania Ducha Św. (Wielu wśród Was).
Wierzę,że człowiek ,który naprawdę spotkał się z Bogiem( czyt. narodził się na nowo z Wody i z Ducha) nie pozwoli sobie odebrać tego, czego był udziałem,a jednocześnie potrafi rozeznać co jest z Boga ,a co z ciała.
W całym tym rozważaniu n/t działania Ducha Św. chodzi o to, byśmy nie pozwolili ogołocić się z tego co jest Boże i nie przyjęli tego co jest z ciała. Dlatego potrzebne jest biblijne nauczanie,w którym nie będzie górować teoria nad praktyką i odwrotnie. Poprostu KOŚCIÓŁ PEŁNEJ EWANGELI
Obawiam się jednak ,że wśród wielu naszych kaznodziejów teoria wyprzedziła praktykę, a forma wyprzedziła treść. Wszelkie kazania oparte na literze słowa, historie, które nie zostały przeżyte przez kaznodzieję nie niosą za sobą Bożej mocy ,gdyż nie stanowią świadectwa, a tylko opowieść.
Itur napisała ,by pojeździć po zborach, posłuchać kazań, coś zawsze można znaleźć dla siebie.
Otóż nie jestem już oseskiem w wierze. Trochę pojeździłem, posłuchałem tak polskich, jak i zagranicznych kaznodziejów.
Przeżyłem także rozczarowania i rozumiem wielu z Was. Wszystkie jednak wydarzenia w moim życiu, jak i doświadczenia nie pozbawiły mnie przekonania o tym ,że należy w 100% Biblię uznawać za Boże Słowo. Nawet jeśli dziś wydarzenia w naszym życiu są dla nas niezrozumiałe ,to w odpowiednim czasie staną się cennymi.
Jesteśmy niestety w trochę nie ciekawej sytuacji ,że wszyscy Polacy wiedzą o Jezusie i to nic nie zmienia. Jeżeli Biblia mówi nam o tym,że pierwsi uczniowie głosili Ewangelię, a Pan potwierdzał ich słowa znakami i cudami ,które Mu towarzyszyły, to myślę ,że w XXI w. zwiastowaniu Ewangelii także powinny one towarzyszyć. Mało tego . Ludzie mieli w poważaniu tych,którzy zwiastowali Ewangelię "albowiem(ponieważ) za sprawą Apostołów działo się wiele cudów i znaków.
Czy nasze oczekiwania wobec Boga są wygórowane? Bóg nie zdegradował
dzisiejszych chrześcijan do roli opowiadaczy, lecz nadal każdy z nas może być Bożym narzędziem pełnym mocy i chwały Bożej.
Trzeba tylko w to uwierzyć ,zapominając o tym co za nami, dążąc do tego co Bóg przygotował swoim dzieciom. Tego życzę wszystkim uczestnikom tej dyskusji.Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 7:23 am 

Seven, myślę, że tak długo, jak będziesz szukał znaków i cudów
( przeciwko którym nic nie mam), tak długo nie opuści cię frustracja...Szukaj Jezusa, po prostu staraj się z Nim być. Może to brzmi jak banał( ja też się denerowałam, kiedy mi ktoś tak powiedział), ale to...działa. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 11:18 am 

Grazyna napisał(a):
Seven, myślę, że tak długo, jak będziesz szukał znaków i cudów
( przeciwko którym nic nie mam), tak długo nie opuści cię frustracja...Szukaj Jezusa, po prostu staraj się z Nim być. Może to brzmi jak banał( ja też się denerowałam, kiedy mi ktoś tak powiedział), ale to...działa. :)

Ja też uważam tak jak Grażyna.Nie skupiaj się na znakach i cudach, ale szukaj Bożego oblicza,szukaj Jezusa i staraj się po prostu z nim być.
Chyba pamiętasz, co powiedział Jezus do uczniów w Ew.Łukasza rozdział 10 gdy 72 uczniów wróciło podekscytowanych faktem, że demony ustępują przed mocą Jego imienia: "Wszakże nie z tego się radujcie, iż duchy są wam podległe, radujcie się raczej z tego, iż imiona wasze w niebie są zapisane."(Łk 10,20)Jezus pokazał tu uczniom właściwe priorytety.Znaki i cuda są tylko potwierdzeniem wiarygodności głoszonego Słowa (Marka 16,20) i nie powinny być celem samym w sobie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 04, 2007 11:51 am 

Nie szukam cudów i znaków, chcę opowiadać Chrystusa Żyjącego, Zmartwychwstałego, którego Ciałem jest Kościół ,czyli Ty , ja , Xiński. Ykowski, i wszyscy Ci ,którzy zrozumieli duchowe odrodzenie { czyt.narodzenie na nowo}, i narodzili się na nowo , a więc stali się cząstką Chrystusa. Nie bójmy się Bożej Mocy, gdyż taka jest udziałem Kościoła od dnia Pięćdziesiątnicy.Pozdrawiam Sewen

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1