www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn maja 12, 2025 1:03 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 7:03 am 

Cytuj:
sewen napisał(a):
Określiłaś Grażyno ekscesy ,które były jakoby pochodną nauki Ruchu Wiary.
Czy ten przez Ciebie określony , ma coś wspólnego z Ruchem Wiary z USA?

Tam ma swoje źródło. Całe nauczanie Ruchu Wiary mi się nie podoba. Ani nauczanie, jakoby w Chrystusie jesteśmy automatycznie zdrowi i...bogaci, ani to, że rzekomo nam się to należy. Nie podoba mi się powoływanie samozwańczych apostołów, wyciąganie pieniędzy, przepych , w jakim żyją czołowi amerykanscy kaznodzieje propagujący ten ruch. Nie podoba mi się to, co wyczyniają na nabożeństwach, które zamieniają w widowiskowe show. I wiele innych rzeczy, których nie sposób jednym tchem wymienić.
Cytuj:
Wiem ,że wiele osób "wiesza psy" na K. Haginie, J. Ostinie, i im podobnym. Śmiem jednak twierdzić ,że podobnie jak D.Prince, oraz wielu innych wnieśli także pozytywny wkład w nauczanie wielu polskich chrześcijan.

Nie widzę żadnego pozytywnego wkładu. W dodatku dla chrześcijan, którzy nauczają o przeminięciu darów, ich postępowanie i nauczanie są argumentem na to, że dary...faktycznie przeminęły, a teraz mamy do czynienia z takimi podróbami. Nie stawiałabym też w jednym rzędzie Hagina i Prince'a.

Cytuj:
Chyba ,że polski "Ruch Wiary" ,to bezduszna podróba. Wtedy rozumiem Rozczarowania i anomalia. Pozdrawiam .Sewen.

Poslki "Ruch Wiary" wart jest tego zachodniego. Czyli ...nic nie wart.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 9:01 am 

Grażyno ,a może nasz stosunek do Ruchu Wiary,jest spowodowany tylko tym ,że nie umiemy znieść faktu,że "oni są tacy bogaci. Jeśli chodzi o formę ewangelizacji to wynika ona tak z uwarunkowań kulturowych jak i możliwości finansowych . Czy aby te jakże mało ważne aspekty nie zamazują Bożych wartości ? Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 9:06 am 

Cytuj:
sewen napisał(a):
Grażyno ,a może nasz stosunek do Ruchu Wiary,jest spowodowany tylko tym ,że nie umiemy znieść faktu,że "oni są tacy bogaci
.
Czyli sugerujesz, że im zazdroszczę? Nie, nie zazdroszczę im. I nie dlatego nie lubię "Ruchu Wiary"( chociaż dążenie do bogactwa, chęci bycia bogatym uważam za niebiblijne).

Cytuj:
Jeśli chodzi o formę ewangelizacji to wynika ona tak z uwarunkowań kulturowych jak i możliwości finansowych . Czy aby te jakże mało ważne aspekty nie zamazują Bożych wartości ?
Pozdrawiam .Sewen

Ja się nie czepiam "formy ewangelizacji". Nie odpowiada mi nauczanie Ruchu Wiary. A Bożych wartości w tym nauczaniu jest tyle, co kot napłakał.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 9:16 am 

sewen napisał(a):
Grażyno, a może nasz stosunek do Ruchu Wiary, jest spowodowany tylko tym, że nie umiemy znieść faktu, że "oni są tacy bogaci. Jeśli chodzi o formę ewangelizacji to wynika ona tak z uwarunkowań kulturowych jak i możliwości finansowych. Czy aby te jakże mało ważne aspekty nie zamazują Bożych wartości ? Pozdrawiam. Sewen

Sewen, ja nie wiem czego i dla jakiej sprawy Ty tak gorliwie bronisz. Fałszywe nauczania Ruchu Wiary są faktem. Fałszywe proroctwa są faktem. Bogacenie się kosztem słuchaczy też jest faktem. Życie w luksusie też - jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, żeby jakiś nauczyciel wiary sprzedał swoje majętności, rozdał ubogim i poszedł za Jezusem. Ja im nie zazdroszczę bogactwa, a mój negatywny stosunek do Ruchu Wiary jest spowodowany głoszonymi w tym ruchu herezjami i krzywdą, jaką wyrządza się naiwnym ludziom, wmawiając im bzdury i wyciągając od nich pieniądze na każdym kroku. Gwiazdorski sposób bycia jest po prostu chęcią pokazania się na rogach ulic, a finansowe rujnowanie domów wdów pod pozorem modlitwy nie zależy od "aspektów kulturowych", bo faryzeusze robili dokładnie to samo. Różnica polega na tym, że dzisiejsze ofiary manipulacji tych panów płacą im czekiem lub przelewem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Benny Hinn
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 9:38 am 

dana napisał(a):
Rafael, a myslisz ze B. Graham nie jest ochrzczony DUCHEM SWIETYM?

Nie jest (no chyba, że coś się ostatnio zmieniło), co nie przeszkadza mu być jednym z najskuteczniejszych ewnagelistów XX wieku. Otrzymanie Ducha Świętego jest czymś odmiennym od chrztu w Duchu Świętym podczas którego człowiek otrzymuje dar mówienia innymi językami, prorokowania czy inny z posród dziewięciu wymienionych w NT.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 1:14 pm 

Jeśli chodzi o stosunek do Ruchu Wiary, to mam takie samo zdanie o nim jak Grażyna.Sam byłem członkiem takiego zboru przez dłuższy czas i poznałem to od środka.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 2:10 pm 

Kochani ,nigdy nie byłem członkiem zboru t.z.w. "Ruchu wiary".Nigdy też nie zwracałem uwagi na nauczanie o prospericie. Tak jak Grażyna napisała dążenie do bogactwa jest nie biblijne.
Nie rozumiem jednak jaka to nauka Ruchu Wiary wywarła na Wasze poglądy takie piętno.
Jeżeli zaś chodzi o to ,że w USA ewangeliści wzbogacają się,to może tak wygląda z naszego punktu widzenia (biednych Polaków)
Znam jednak świadectwa ,które mówią ,że np" B. Hinn opłacał krucjatę R. Bonke w Afryce. Czy to zły przykład?
A poza tym bądźmy uczciwi wobec sprawy finansów w zborach . Przecież w Polsce też pastorzy zdzierają z wiernych pieniądze, dodatkowo nie dając im nawet nadziei na wieczność. Wielu z nich objechało cały świat za pieniądze członków zboru. Wielu zmieniło po raz n-ty samochód za pieniądze maluczkich. Wiem ,że to nie są tak duże pieniądze jak w USA, ale to biedna Polska a nie bogate USA.
Chodzi mi Smoku nie o to by bronić Ruch Wiary,a to chociażby dlatego,że nie ma takiego"stworu w Biblii.
Chodzi mi raczej o to by dowiedzieć się od Was ,którzy może poczuliście się zranieni będąc uczestnikami "polskiej wersji Ruchu wiary, co w nauce
k.Hagina. J.Ostena. K.Kopelanda,Osborna,B.Hinna,jest niebiblijnego?
Chętnie się z tym zapoznam .Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 2:27 pm 

sewen napisał(a):
Chodzi mi Smoku nie o to by bronić Ruch Wiary, a to chociażby dlatego, że nie ma takiego stworu w Biblii.

No właśnie. W Biblii nie ma. Za to jest w wielu kościołach, niestety.

Cytuj:
Chodzi mi raczej o to by dowiedzieć się od Was, którzy może poczuliście się zranieni będąc uczestnikami "polskiej wersji Ruchu wiary, co w nauce k. Hagina. J.Ostena. K.Kopelanda, Osborna, B.Hinna, jest niebiblijnego? Chętnie się z tym zapoznam. Pozdrawiam. Sewen

Sewen, zachowujesz sie trochę jak sprzedawca samochodu marki "Trabant", który usiłuje wmówic klientom w Polsce, że ten samochód jest do kitu wyłącznie w wersji produkowanej w Polsce i dlatego polscy klienci mają o nim takie złe zdanie. A przecież zachodnia wersja Trabanta jest fenomenalna, a jego konstruktorzy wznieśli się na wyżyny myśli inżynierskiej! :lol:

Przykłady nauk wyżej wymienionych panów były już cytowane, podobnie jak fałszywe proroctwa B. Hinna. Twórcą herezji o duchowej śmierci Jezusa w piekle jest Ken Copeland, a Benny Hinn tylko ją powtarza. Inne nauki i ich biblijną analizę możesz znaleźć choćby w artykułach na Ulicy Prostej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 3:16 pm 

Rafael napisał(a):
dana napisał(a):

Nie jest (no chyba, że coś się ostatnio zmieniło)

Rafael, a Ty to "wiesz" czy "myslisz", ze tak jest, bo to roznica. Jezeli wiesz, to skad? No bo bycie baptysta wcale nie musi oznaczac nieochrzczenia Duchem Swietym. Niektorzy baptysci bardzo ostatnio ida z duchem (Duchem?)... ze sie tak wyraze... :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Benny Hinn
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 7:39 pm 

Rafael czy ja Ciebie moge prosic o poparcie czyms tego co napisales, bo widzisz: ja funkcjonuje z faktami. dzieki. dana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 28, 2007 10:51 pm 

Smoku.
Problem polega na tym,że nie wierzę w autentyczność przytaczanych przetłumaczonych przez polskich tłumaczy urywków kazań.Uważam,że kazania powinna tłumaczyć osoba pełna Ducha Św. Bez względu na to ,czy bezpośrednio tłumaczy kaznodzieję, czy tłumaczy publikacje.
Poza tym mamy przecież Słowo Boże Umiemy czytać. I nikt nie powinien zrobić nam wody z mózgu. Nie rozumiem jednak jednej rzeczy. Herezje które opowiada się w polskich zborach są nie tylko akceptowane,ale "wierzący"ludzie nawet nie zwracają na to uwagi. I nie ma artykułów na ten temat w "ulicy prostej."
Skąd zatem wzięła sie taka niechęć do kaznodziejów z zachodu. Kiedy w poprzedniej mojej wypowiedzi napisałem na temat tego,że nie tylko zachodni kaznodzieje robią z wiary biznes,lecz nasi pastorzy także potrafią zdzierać z ludzi pieniądze nikt się z tym nie zgodził .To samo dotyczy nauki w zborach.
A zatem ci z zachodu są be, ci nasi są cacy.
To niedorzeczne i pachnące jakąś manią prześladowczą , której wodę na młyn dostarczają publikacje rodem z Ulicy Prostej.
Czy wszyscy doświadczyli rozczarowań w związku z nauką Ruchu Wiary ,czy może pochodzą z denominacji wolnych od Ducha Św.?
A może my Polacy jesteśmy już tak wysoko postawieni pod względem duchowym, że hańbą jest słuchać kogokolwiek innego . Przydałaby się odrobina pokory. Kiedy na zachodzie działy się wielkie przebudzenia,w Polsce chodziliśmy w jarzmie katolicyzmu. Może jednak nie wszystko z zachodu jest złe. Pomijam oczywiście pogoń za pieniądzem ,która napewno jest zła. Co Wy na to ? Pozdrawiam .Sewen

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 7:25 am 

itur napisał(a):
Rafael napisał(a):
dana napisał(a):

Nie jest (no chyba, że coś się ostatnio zmieniło)

Rafael, a Ty to "wiesz" czy "myslisz", ze tak jest, bo to roznica. Jezeli wiesz, to skad? No bo bycie baptysta wcale nie musi oznaczac nieochrzczenia Duchem Swietym. Niektorzy baptysci bardzo ostatnio ida z duchem (Duchem?)... ze sie tak wyraze... :wink:

Nie powiedziałem, że wszyscy baptyści są skazani na cesacjonizm. Duch wieje dokąd chce. Mówiłem o B. Grahamie. Moje wnioski wyciągam z obserwacji służby oraz lektury jego ksiażek. Nigdzie nie skałda świadectwa, że mówi innymi językami, a to jest biblijny objaw chrztu w Duchu Świętym.
Moim zdaniem B. Graham jest wspaniałym sługą Bożym i Ducha Święty go prowadzi, co jednak nie oznacza, że został ochrzczony w Duchu Świętym.

Ostatnio edytowano Wt maja 29, 2007 7:50 am przez Rafael, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 7:47 am 

dana napisał(a):
Rafael czy ja Ciebie moge prosic o poparcie czyms tego co napisales, bo widzisz: ja funkcjonuje z faktami. dzieki. dana.

Nie mam czasu pisać elaboratów. Dlatego polecam naucznie Dereka Princea- Przyjęcie Ducha Świętego.
Tutaj do ściągnięcia - http://www.derekprince.pl/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 11:33 am 

Rafael, konkretnie mi chodzilo o CHRZEST DUCHEM B. Grahama, ale skoro nie masz na to dowodow to wnioskow pochopnie nie wyciagaj,tak samo jak budowanie swoich opinii na opinii innych albo tlumaczen niebardzo kompetentnych tlumaczy. Mam na mysli tlumaczen kazan obcych ewangelistow.Moze dlatego mamy zle zdanie o np: B. Hinnie?pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 29, 2007 11:38 am 

sewen napisał(a):
Smoku. Problem polega na tym, że nie wierzę w autentyczność przytaczanych przetłumaczonych przez polskich tłumaczy urywków kazań. Uważam, że kazania powinna tłumaczyć osoba pełna Ducha Św. Bez względu na to, czy bezpośrednio tłumaczy kaznodzieję, czy tłumaczy publikacje.

Sewen, robisz wrażenie, jakbyś po prostu ZA WSZELKĄ CENĘ NIE CHCIAŁ ZOBACZYĆ PRAWDY. Tłumaczenie w Duchu Świętym nie zrobi z herezji nauki biblijnej. Możesz sobie sam poczytać oryginały tych nauk, jeśli chcesz. Wszystko się niestety zgadza.

sewen napisał(a):
Poza tym mamy przecież Słowo Boże Umiemy czytać. I nikt nie powinien zrobić nam wody z mózgu. Nie rozumiem jednak jednej rzeczy. Herezje które opowiada się w polskich zborach są nie tylko akceptowane, ale "wierzący" ludzie nawet nie zwracają na to uwagi. I nie ma artykułów na ten temat w "ulicy prostej".

Niestety, herezje opowiadane w polskich zborach są głównie "przywleczone" z Zachodu. Mamy w Polsce całe mnóstwo uczniów Hagina, Copelanda i spółki. Ich herezje są akceptowane i bezkrytycznie przyjmowane lub bronione między innymi w tak absurdalny sposób, jaki sam przedstawiłeś czyli że winni są tłumacze na przykład.

sewen napisał(a):
Skąd zatem wzięła sie taka niechęć do kaznodziejów z zachodu. Kiedy w poprzedniej mojej wypowiedzi napisałem na temat tego,że nie tylko zachodni kaznodzieje robią z wiary biznes, lecz nasi pastorzy także potrafią zdzierać z ludzi pieniądze nikt się z tym nie zgodził. To samo dotyczy nauki w zborach. A zatem ci z zachodu są be, ci nasi są cacy.

Trzeba prostować i obnażać zwodnicze nauki i tych, którzy je wymyślają. Nie znam ani jednego polskiego pastora, który posiadałby własny odrzutowiec, jak Ken Copeland czy Benny Hinn. Nikt nie twierdzi, że nasi pastorzy są cacy - po prostu niektórzy bezkrytycznie przyjmują i powtarzają fałszywe nauki Ruchu Wiary, przejęte od kolegów z Zachodu. Niektórzy jeżdżą do szkół "biblijnych" w Ruchu Wiary w Brnie, Uppsali lub nawet za ocean, a następnie przywożą zarazę do naszego kraju. A ludzie tego bezkrytycznie słuchają i potem cierpią. Ulica Prosta zajmuje się merytoryczną krytyką konkretnych nauk na podstawie Biblii, a nie ustalaniem, czy gorsi są zagraniczni, czy polscy pastorzy.

sewen napisał(a):
To niedorzeczne i pachnące jakąś manią prześladowczą, której wodę na młyn dostarczają publikacje rodem z Ulicy Prostej.
Czy wszyscy doświadczyli rozczarowań w związku z nauką Ruchu Wiary, czy może pochodzą z denominacji wolnych od Ducha Św.? A może my Polacy jesteśmy już tak wysoko postawieni pod względem duchowym, że hańbą jest słuchać kogokolwiek innego. Przydałaby się odrobina pokory. Kiedy na zachodzie działy się wielkie przebudzenia, w Polsce chodziliśmy w jarzmie katolicyzmu. Może jednak nie wszystko z zachodu jest złe. Pomijam oczywiście pogoń za pieniądzem, która napewno jest zła. Co Wy na to ? Pozdrawiam .Sewen

Nikt nie twierdzi, że wszystko z Zachodu jest złe. Chodzi o to, że nauki Ruchu Wiary więcej mają wspólnego z pożądliwością ciała, pożądliwością oczu i pychą żywota, niż z Duchem Świętym. Publikacje na Ulicy Prostej są po to, żeby otworzyć ludziom oczy na to, co jest sprzeczne z nauczaniem biblijnym. Widzę, że za wszelką cenę chcesz uniknąć merytorycznej dyskusji na temat konkretnych przykładów herezji i fałszywych proroctw. Po podaniu konkretnych przykładów sam napisałeś, że nie będziesz bronił Benny Hinna. A jednak próbujesz go bronić, tylko w taki sposób, żeby właśnie uciec od merytorycznej dyskusji. Jeśli uważasz, że pogoń za pieniądzem jest zła, to napisz do Copelanda, Hinna, Cerullo, Parsleya, Hickey i dziesiątków innych, żeby przestali wmawiać naiwnym, że chrześcijanie powinni być piękni, zdrowi i bogaci oraz prowadzić sprzedaż wysyłkową chustek, nad którymi się modlili za jedyne kilkadziesiąt dolarów sztuka.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1