www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn maja 12, 2025 2:18 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 26, 2007 8:25 pm 

Bo ja mysle, ze powinno byc gloszone w mocy DUCHA i jak nie ma DUCHA to glosi w mocy czego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Benny Hinn
PostNapisane: So maja 26, 2007 8:30 pm 

Rafael napisał(a):
dana napisał(a):
Witam. Rafael, mam nadzieje ze zartowales piszac, ze istnieja zbory gdzie pastorowie nie sa ochrzczeni DUCHEM SWIETYM.To ja juz naprawde sie nie dziwie sewenowi ze jest w poszukiwaniu odpowiedniego zboru, sewenowi i wielu innym, ktorzy pragna zdrowej nauki, pozdrawiam. dana.

Oczywiście, że istnieją. Jestem zaskoczony, że się temu dziwisz. Znam takie osobiście i niektóre z nich wolę od tzw. charyzmatycznych, choć sam jestem charyzmatykiem od dawna. Kościoły nie dzielą się na małe czy duże albo na charyzmatyczne czy nie. Są tylko Kościoły miłujące i te, w których miłości brak.

ale jakiej miłości,bo miłość Boga i bliżniego to nie miłość wygodna i idąca z prądem`Jeśli Mnie miłujecie przykazań Moich przestrzegać będziecie`/J.14:15/.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 26, 2007 8:49 pm 

sewen napisał(a):
Rafaelu. napisałem to wszystko po to by ludzie Twojego pokroju mogli dowiedzieć się ,że Życie w Chrystusie ,to nie tylko przebywanie na 2-godzinnym zgromadzeniu. Na tym zgromadzeniu powinni spotkać się z żywym Bogiem. Na tym zgromadzeniu Bóg może uzdrawiać ,chrzcić w Duchu Św. ,ludzie mogą prorokować bez względu na to czy to się komuś podoba czy nie. Wszak Słowo Boże mówi o porządku w zgromadzeniu.
Czy gdzieś jest napisane ,że zbór jest teatrem jednego aktora? Że jednostka ma sobie podporządkować większość? A taka jest niestety struktura zborów.
Ludzie podzieleni na grupki, w zależności od tego jakie mają samochody ,wykształcenie,znajomości i. t.p.
Tego nie zmieni nawet Bóg ,jeśli ludzie nie będą świadomi stanu rzeczy i nie zechcą zmian. To że piszę na tym forum wynika tylko z troski o tych ,którzy tak naprawdę nie doznali Boga, a raczej smutek i rozczarowanie.
Tylko nasze pragnienie Boga może wywrzeć wpływ na nowe oblicze Kościoła, Kościoła pełnego Mocy i Chwały Bożej.
Zdziwienie jaki okazała Dana usłyszawszy,to że są zbory, w których pastorzy nie są ochrzczeni w Duchu Św jest prawdziwą i szczerą reakcją osoby,która wie jakie znaczenie ma chrzest w Duchu Św.
A jednak są takie zbory, i to nie jest mała liczba.
Kiedy Apostoł Paweł znalazł się w Efezie, na wieść o tym ,że są ludzie którzy nie otrzymali Ducha Św,opowiedziawszy Ewangelię włożył na nich ręce, a ci otrzymali Ducha Św.
Mógł to zrobić dlatego, że sam posiadał Ducha Św.
Dziś zaniechano tego, bo co można dać innym, gdy się samemu nie posiada?
To jest właśnie obiektem mojej troski . Dlatego pisząc jak być nie powinno, mam nadzieję,że ci którzy to przeczytają zapragną tego czego nie otrzymali w swych zborach przez wiele lat chrześcijaństwa ,a co im się biblijnie należy. Pozdrawiam Sewen.

Swen drogi przyjacielu spokojnie, bez nerwów. Na pewno masz kaznodziejskie zacięcie, ale troskę wyluzuj i zastanów się nad tym, co piszesz.

Po pierwsze- wcale mnie nie znasz, nic o mnie nie wiesz, a już oskarżyłeś mnie o kościelnictwo i religijności. Nieładnie przyjacielu, nieładnie. Zbyt szybko przychodzi Ci osądzanie ludzi.

Po drugie- Bóg uzdrawia ludzi i żaden człowiek temu nie może przeszkodzić. On to po prostu to robi, to samo tyczy się innych przejawów mocy. Ludzie po prostu czytają Biblię i nie potrzebują pośredników, aby tego doświadczać. Jeżeli chcesz zmian to zacznij modlić się o przywództwo, daj przykład prawdziwego chrześcijańskiego charakteru zamiast lamentować i dzielić Kościół. Wierz mi, to działa.

Po trzecie- Nie wiem kim jest Dana, ale z tego, co pisze wnioskuję, że niezbyt długo chodzi z Panem i wszystko jeszcze przed nią. Chrzest w Duch Świętym rzeczywiście jest ważny, ale nie on jest wyznacznikiem czyjeś duchowości, lecz charakter Jezusa ukształtowany w wierzącym. Jeśli ktoś chce, to może zostać ochrzczony D.Ś bez żadnych pośredników, czego ja jestem przykładem. Nałożenie rąk to tylko jedna z możliwości. Bóg nie jest ograniczony ludźmi.

Po ostatnie- Twoje osobiste doświadczenie nie upoważniają Cię do niesprawiedliwych uogólnień i osądzania innych. Mam nadzieję, ze znajdziesz kiedyś społeczność ludzi wierzących, gdzie będziesz chciał służyć i przestaniesz marnować czas na uganianie się za „mężami Bożymi”. Czego Ci szczerze życzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 26, 2007 9:07 pm 

dana napisał(a):
Bo ja mysle, ze powinno byc gloszone w mocy DUCHA i jak nie ma DUCHA to glosi w mocy czego?

Dano, głoszenie w mocy DUCHA powinno mieć przede wszystki DUCHOWE skutki. Co komu z uzdrowienia, jeśli jego serce pozostanie nieprzemienione? Pamiętasz, ilu ludzi zostało uzdrowionych i nakarmionych przez Jezusa? I gdzie oni byli, gdy On wisiał na krzyżu? Odeszli, bo ich CIELESNE potrzeby zostały zaspokojone poprzez CUDA. Myślę, że Rafael ma rację - prawdopodobnie jesteś jeszcze młoda w wierze i wiele przed Tobą. Bóg przekona Cię jeszcze, że dary Ducha nie są celem samym w sobie, lecz środkiem do budowania Kościoła i przynoszenia konkretnych owoców. Bogu nie chodzi o to, żeby było jak najwięcej "fajerwerków", tylko żebyśmy wzrastali w wierze, która będzie poddawana próbom. I żebyśmy byli gotowi zapłacić każdą cenę ze względu na Pana. A w Jego oczach głęboka, prosta wiara i osobista świętość Kościoła są ważniejsze niż znaki i cuda, które On sam dokonuje przez nasze ręce, jeśli taka Jego wola. Ale to On ich dokonuje, a nie my. Dlatego to Jego trzeba szukać przede wszystkim. Wszystko inne jest tylko dodatkiem do Niego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Benny Hinn
PostNapisane: So maja 26, 2007 9:50 pm 

Chyba mnie niezrozumieliscie, ale moze ja tak jakos napisalam. Konkretnie to mi chodzilo o to: jak dany pastor moze glosic skoro sam nie jest ochrzczony DUCHEM SWIETYM? Kto mu objawia co ma glosic? Przeciez to DUCH SWIETY wprowadza w PRAWDE. Wbrew temu jak o mnie myslicie, to z PANEM chodze juz prawie czternascie lat, moze problem jest w tym ze nie w Polsce sie nawrocilam, nie chodze do polskiego zboru i moje siostry i bracia w PANU takze nie sa czlonkami polskich zborow, wiec chyba dlatego jest jakas roznica w mysleniu, sama nie wiem: w kazdym razie nie pojmuje tego ze mozna glosic bez DUCHA.Ale moze sie myle,pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 8:03 am 

Nowonarodzony ma Ducha Sw. Może być jednak tym Duchem nie napełniony( nie przeżył chrztu Duchem). Poznał prawdę o zbawieniu, na niektóre jednak duchowe sprawy jest zamknięty. Może z powodzeniem wygłaszać kazania o miłosci, poświęceniu, o krzyżu, który wycierpiał Jezus, generalnie o owocach Ducha- jakie powinniśmy wydawać w swoim życiu,może analizować historie starotestamentowe etc..
Czego nie może( bo nie pojmuje)- nie rozumie , co znaczy być obdarowanym przez Ducha, będzie więc próbował dyskredytować dary Ducha( np. nauczać, że przeminęły wraz z apostołami etc.) lub na nowo je definiować( np. jeśli ktoś prorokuje, to t y l k o "na podstawie Biblii"- czyli "proroctwo" musi się literalnie w Piśmie znajdować, Duch nie może mówić "poza Biblią" etc.). Będzie zdecydowanym przeciwnikiem języków.

Jeśli się mylę- poprawcie mnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 8:04 am 

Nie rozumiem w czym tkwi problem, skoro z postów Waszych wynika ,że jesteście ochrzczeni W Duchu Św. Dlaczego tak bardzo wzbraniacie się od tego by przyjąć jako pewnik, że Jezus Chrystus Ten ,który ma wszelką moc ,może w tej Mocy i dzisiaj czynić wszystkie nadprzyrodzone rzeczy, które czynił będąc na ziemi.Czynili to także jego uczniowie W Duchu Św, i nie pozbawił tego przywileju kolejnych pokoleń uczniów.
Nie chodzi mi o to by na każdym zgromadzeniu działy się cuda i znaki, lecz o to by nie pozbawiać ludzi Prawdy o tym ,że takie rzeczy mogą się dziać.
Podstawą do tego jest Pełna Ewangelia mówiąca o tym,że Jezus nas zbawił, Zasiadł po Prawicy Ojca, Posłał nam Ducha Św, którego mogą otrzymać ci, którzy w Niego uwierzyli. Czy to takie skomplikowane?
Chrzest w Duchu Św, pozwala nam widzieć sprawy Boże w Boży sposób ,gdyż to właśnie Duch Św, wprowadza nas we wszelką Prawdę.
Jeżeli zatem Słowo Boże pokazuje nam ,że uczniowie ,którzy otrzymali chrzest w Duchu Św mówili językami ,skąd taka nagonka na języki?
Jeżeli to samo Słowo Boże, mówi ,że Takie znaki będą towarzyszyć tym ,którzy uwierzyli, to czemu nie towarzyszą większości chrześcijan?
Jeżeli Jezus powiedział "a nad te większe rzeczy czynić będziecie ,bo Ja idę do Ojca, to dlaczego dzisiejszy Kościół (przynajmniej w Polsce) tak zaciekle zwalcza Prawdę?
Skąd wiecie ,że zostaliście ochrzczeni W Duchu Św?
Które ze znamion Wam towarzyszyły w tym przeżyciu?
Zadaję te pytania , aby wszyscy ,którzy tak bardzo polemizują z moimi wypowiedziami zdali sobie sprawę z tego ,że możecie być Bożymi narzędziami, w przypadku gdy Bóg zechce uzdrowić Waszego brata czy siostrę. Czy zatem słuszna to rzecz wzbraniać się od tego co może być Bożym Błogosławieństwem uczynionym przez Boga bratu czy siostrze Waszymi rękami.
Trzeba tylko w to wierzyć .

Dana nie mylisz się. Wpojono ludziom w zborach,że otrzymują Ducha Św. automatycznie, gdy "uwierzą" czego znamieniem ma być chrzest wodny.
Nic bardziej zwodniczego. Z dziejów Apostolskich w każdym przypadku ,kiedy jest mowa o chrzcie w Duchu Św wynika,że podstawą do chrztu w Duchu Św jest UWIERZYĆ a nie ochrzcić się w wodzie.
Co zaś dotyczy tego "co głoszą ludzie nie ochrzczeni w Duchu Św"?
Słowo Boże jest jednoznaczne - " Głoszą mądrość zmysłową , demoniczną.

Pozdrawiam Sewen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 8:11 am 

[
Cytuj:
quote="sewen"]Nie rozumiem w czym tkwi problem, skoro z postów Waszych wynika ,że jesteście ochrzczeni W Duchu Św. Dlaczego tak bardzo wzbraniacie się od tego by przyjąć jako pewnik, że Jezus Chrystus Ten ,który ma wszelką moc ,może w tej Mocy i dzisiaj czynić wszystkie nadprzyrodzone rzeczy, które czynił będąc na ziemi.Czynili to także jego uczniowie W Duchu Św, i nie pozbawił tego przywileju kolejnych pokoleń uczniów.

A ktoś się ...wzbrania....? Większość zdecydowanie wierzy w nadprzyrodzone działanie Pana dzisiaj!
Cytuj:
Nie chodzi mi o to by na każdym zgromadzeniu działy się cuda i znaki, lecz o to by nie pozbawiać ludzi Prawdy o tym ,że takie rzeczy mogą się dziać.

Amen.
Cytuj:
Jeżeli to samo Słowo Boże, mówi ,że Takie znaki będą towarzyszyć tym ,którzy uwierzyli, to czemu nie towarzyszą większości chrześcijan?
Jeżeli Jezus powiedział "a nad te większe rzeczy czynić będziecie ,bo Ja idę do Ojca, to dlaczego dzisiejszy Kościół (przynajmniej w Polsce) tak zaciekle zwalcza Prawdę?

Kościół ...tak ogólnie, to chyba nie zwalcza. Są pewne zbory niecharyzmatyczne, które nauczają, że dary już przeminęły. A czemu tak się dzieje? Oj, trzeba by nowy wątek otworzyć, temat rzeka...
Cytuj:
Skąd wiecie ,że zostaliście ochrzczeni W Duchu Św?
Które ze znamion Wam towarzyszyły w tym przeżyciu?

Ja osobiście zaczęłam się modlić językami. Potem zdarzało mi się wypowiadać proroctwo.

Cytuj:
Zadaję te pytania , aby wszyscy ,którzy tak bardzo polemizują z moimi wypowiedziami zdali sobie sprawę z tego ,że możecie być Bożymi narzędziami, w przypadku gdy Bóg zechce uzdrowić Waszego brata czy siostrę. Czy zatem słuszna to rzecz wzbraniać się od tego co może być Bożym Błogosławieństwem uczynionym przez Boga bratu czy siostrze Waszymi rękami.
Trzeba tylko w to wierzyć .

Zgadzam się z Tobą bracie.

Cytuj:
Dana nie mylisz się. Wpojono ludziom w zborach,że otrzymują Ducha Św. automatycznie, gdy "uwierzą" czego znamieniem ma być chrzest wodny.
Nic bardziej zwodniczego.

I tu też się z Tobą zgadzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 27, 2007 6:56 pm 

Czyli nauczaja bez namaszczenia i nie w mocy DUCHA SWIETEGO. To nie jest prawidlowe.Nazywa sie to tworzenie bez STWORCY. Zimno mi sie robi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 7:18 pm 

Oj, chyba nie doczytałaś dokładnie mojej wypowiedzi...
Ci nauczający mają Ducha, są przecież nowo-narodzeni w Chrystusie...Są zbawieni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 27, 2007 7:27 pm 

Grazynko, doczytalam, ale tak to gloszenie dla mnie wyglada "polowa tylko" jak tylko polowe wiedza. Jakos mi wcale to nie pasuje.Moze to jest przyczyna ze sa slabe zbory, ludzie "niedokarmieni", to powiem jeszcze raz ze to nie jest prawidlowe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 8:17 pm 

No...prawidłowe to nie jest.
Dużą odpowiedzialność za taki stan rzeczy ponoszą nauczyciele tzw. Ruchu Wiary. Ekscesy , które wyczyniają , wielu zniechęca do bycia charyzmatykiem.
Oczywiście- nie do końca usprawiedliwia to tych, którzy sami się bojąc, innym nie pozwalają wejść w pełnię Ducha.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 9:52 pm 

Określiłaś Grażyno ekscesy ,które były jakoby pochodną nauki Ruchu Wiary.
Czy ten przez Ciebie określony , ma coś wspólnego z Ruchem Wiary z USA?
Wiem ,że wiele osób "wiesza psy" na K. Haginie, J. Ostinie, i im podobnym. Śmiem jednak twierdzić ,że podobnie jak D.Prince, oraz wielu innych wnieśli także pozytywny wkład w nauczanie wielu polskich chrześcijan. Chyba ,że polski "Ruch Wiary" ,to bezduszna podróba. Wtedy rozumiem Rozczarowania i anomalia. Pozdrawiam .Sewen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 10:16 pm 

sewen napisał(a):
Nic bardziej zwodniczego. Z dziejów Apostolskich w każdym przypadku ,kiedy jest mowa o chrzcie w Duchu Św wynika,że podstawą do chrztu w Duchu Św jest UWIERZYĆ a nie ochrzcić się w wodzie.
Co zaś dotyczy tego "co głoszą ludzie nie ochrzczeni w Duchu Św"?
Słowo Boże jest jednoznaczne - " Głoszą mądrość zmysłową , demoniczną.

Pozdrawiam Sewen

Swen, ewidentnie mieszasz otrzymanie Ducha Świętego z Chrztem w Duchu Świętym. Niekoniecznie te wydarzenia muszą nastąpić jednocześnie. Każdy człowiek, który przyjmuje Chrystusa stając się dzieckiem Bożym (Jan 1, 11-12) otrzymuje Ducha Świętego i Jego prowadzenie (Rym 8, 14).

Słowo mówi:
"Ale wy nie jesteście w ciele, lecz w Duchu, jeśli tylko Duch Boży mieszka w was. Jeśli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten nie jest jego."
Rzym. 8:9

Zatem jeżeli ktoś nie ma Ducha nie ma też Chrystusa. Zadam ci proste pytanie: Czy Billy Graham będąc nie ochrzczony w Duchu Świętym głosi do ludzi w mądrości, jak to raczyłeś napisać, "zmysłowej" i "demonicznej"?
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Chrzest w Duchu Świętym jest wydarzeniem podczas, którego człowiek zostaje ponownie napełniony Duchem Świętym i zaczyna mówić innymi językami, prorokować lub też objawia się w jego życiu, któryś z pośród dziewięciu darów Ducha.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 27, 2007 10:36 pm 

Rafael, a myslisz ze B. Graham nie jest ochrzczony DUCHEM SWIETYM?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1