sewen napisał(a):
Odpowiem najpierw Smokowi :
Od lat obserwuję "poczynania B . Hinna, i nie tylko jego, Z publikacji oraz fragmentów jego kazań nie stwierdziłem uchybień dot. biblijnej nauki.
Głosi Chrystusa i to ukrzyżowanego.
Widzę, że nie obserwujesz zbyt dokładnie. Czytałeś to kiedyś?
"Panie i panowie, wąż symbolizuje szatana. Jezus Chrystus wiedział, że jedynym sposobem powstrzymania szatana jest przyjęcie na siebie jego [szatana] natury. Co, co mówicie? Jakież to bluźnierstwo? Nie, posłuchajcie tego! On nie wziął moich grzechów na siebie; On stał się moim grzechem. Grzech jest naturą samego piekła. Grzech uczynił szatana szatanem. Jezus powiedział: 'Ja stanę się grzechem! Pójdę do najciemniejszego miejsca! Pójdę tam, skąd grzech pochodzi! Stanę się nim w całości!' Gdy Jezus stał się grzechem, przyjął go od A do Z i powiedział: 'Już dosyć!' Pomyślcie o tym: On stał się ciałem, aby ciało mogło stać się jak On. On stał się śmiercią, żeby umierający człowiek mógł ożyć. On stał się grzechem, by grzesznicy mogli być w Nim sprawiedliwi.
On przyjął naturę szatana, żeby wszyscy posiadający naturę szatana mogli mieć udział w naturze Boga" [Benny Hinn, TBN, 15 grudnia 1990].
Cytuj:
Co do proroctw,to nie słyszałem takich ,które się nie spełniły , a słyszałem takie, które wypełniły się. Jeśli jednak chodzi o proroctwa to mogą one być długoterminowe wymagające czasu na wypełnienie się.
Odpowiedź moja jednak brzmi: nie powinien fałszywie prorokować
Sewen, czy Ty w ogóle masz ochotę czytać cokolwiek, co nie zgadza się z Twoim bezkrytycznym podziwem dla Benny Hinna? Czytałeś i słuchałeś proroctwa podane przeze mnie wcześniej w linku?
Cytuj:
Jeśli chodzi o pieniądze, to dla nas Polaków - biedaków jest to temat drażliwy. Przeczytałem jednak niedawno informację o tym, że B.Hinn sponsorował ewangelizacje R. Bonke i to cały cykl ewangelizacji w Afryce. Jeżeli już jesteśmy przy pieniądzach, to bądż obiektywny. Polscy pastorzy także zdzierają z ludzi kupę pieniędzy, choć nie głoszą ewangelii. Zmieniają częściej samochody, niż wielu członków ich kościołów "skarpetki na nowe.

Objechali już cały świat za pieniądze wiernych, nie czyniąc nic dla Chwały Bożej choćby w 1% tego co B. Hinn, czy inni kaznodzieje.
Ależ ja wcale nie twierdzę, że takie działania są w porządku. Natomiast bezwstydne wyciąganie pieniędzy od ludzi chcących słuchać Ewangelii i luksusowy styl życia nie przystają do Słowa Bożego, które nakazuje żyć skromnie [I Tym. 6:6-10]
Cytuj:
Co do przewracania się ludzi, nie wiem czy było wśród pierwszych chrześcijan. Wszak niektórzy mówili, że upili się młodym winem. Pozdrawiam .Sewen
Sewen, kto mówił, że się upili młodym winem? Poganie, którzy drwili. Co im odpowiedział Piotr? "Ludzie ci nie są pijani, jak mniemacie" [Dz. Ap. 2:14. Czy jest napisane, że ktokolwiek się przewracał? Nie jest. I nie było tego ani wśród apostołów, ani wśród pierwszych chrześcijan, ponieważ Duch Święty jest Duchem trzeźwości i samokonktroli. To, co wyprawia Benny Hinn, kładąc pokotem setki ludzi, z całą pewnością jest przejawem mocy. Ale śmiem twierdzić, że nie jest to moc Ducha Świętego.