robaczek2 napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Robaczku, nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Postawię je inaczej: Czy Ty rozpoznajesz charyzmat na podstawie zaświadczenia o wyświęceniu wydanego przez władze kościelne dowolnej denominacji? Jeśli tak, to szczerze Ci współczuję.
Najmocniej przepraszam. Ja wogole nie rozpoznaje charyzmatow. Wierze w takiego Boga, ktory mowi do serca czlowieka bardzo cicho zeby nie naruszyc jego wolnej woli. Gdyby obdarzeni charyzmatami mieli to napisane na czole mieli bysmy kaste do nasladowania. Wobec tego jedyna widzialna metoda aby miec uprawnienia do nakladania rak jest sukcesja. Czy Ty rozpoznajesz charyzmaty?
Oj, robaczku, robaczku! Wracamy do punktu wyjścia. Musisz się na nowo narodzić, bo inaczej pozostaniesz duchowo niewidomy i będziesz zmuszony rozpoznawać charyzmaty według cielesnych uprawnień ludzkich. Nota bene, Biblia nigdzie nie wspomina o sukcesji jako widzialnej metodzie rozpoznawania charyzmatów. Wszystko dlatego, że sukcesja jest według ciała, a charyzmaty są według Ducha. Tak, rozpoznaję charyzmaty. Bo narodziłem się na nowo z Ducha Świętego. Każde dziecko Boże ma Ducha Świętego, który wprowadza w prawdę. Ten sam Duch, który udziela charyzmatów, pozwala rozpoznać ich działanie. Wystarczy Mu nie przeszkadzać.
Robaczku, mam mocne wrażenie, że Ty po prostu nie wierzysz w to, co Bóg powiedział w swoim Słowie. Dlatego potrzebujesz ludzkich pośredników, ludzkich sukcesji, ludzkich urzędów i tak naprawdę potrzebujesz kasty pośredników do Boga. A przecież tak naprawdę jedynym pośrednikiem jest Jezus [I Tym. 2:5].
Przeczytaj sobie I Kor. 5:9-11, a następnie szczerze się zastanów, ilu papieży dzierżących urząd na prawach "sukcesji" popełniało grzechy, za które Paweł każe wykluczać z kościoła. I wcale z nich publicznie nie pokutowali, choć popełniali je publicznie. Łańcuch "sukcesji" jest oparty na ludzkich założeniach sprzecznych z Ewangelią i jest pełen ogniw tak skandalicznych, że praktycznie o żadnej "sukcesji charyzmatów" mowy być nie może. Czy sama sukcesja jest dowodem na posiadanie Bożych charyzmatów? Albo czy na przykład sukcesja kolejnych dalajlamów sprawia, że posiadają oni charyzmaty?