www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So lip 12, 2025 9:25 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 4:06 pm 

No dobrze pomoge szukac doswiadczen. Sprobujcie skontaktowac sie z:

"Wolny Kościół Reformowany określa się jako wspólnota wyznaniowa tradycji protestanckiej w Polsce, należąca do Centrum Progresywnego Chrześcijaństwa. W Polsce działa od 2001 r. Ma dwóch duchownych działających na terenie Polski; są to przebywający na stałe w parafii na Łotwie pastor Ernest Ivanovs oraz ordynowany 1 stycznia 2005 r. diakon Szymon Niemiec."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 4:15 pm 

Co do happy endu, to sie zobaczy. Na razie dziekowac Bogu moglismy rozpoczac. Trzymaj sie i modl o to (pewnie tak robisz).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 4:23 pm 

robaczek2 napisał(a):
Rozumiem, ze ten kto wklada rece na kolejnych odkrywcow musi miec duza sile skoro tylu jest w stanie "przejrzec". I "otworza sie wam oczy".

To nie dzięki mocy Ananiasza Saul przejrzał. Żaden człowiek nie może przypisywać sobie takiej mocy, ani też posiadać wyłączność na tę moc.

Cytuj:
"Wolny Kościół Reformowany określa się jako wspólnota wyznaniowa tradycji protestanckiej w Polsce, należąca do Centrum Progresywnego Chrześcijaństwa. W Polsce działa od 2001 r. Ma dwóch duchownych działających na terenie Polski; są to przebywający na stałe w parafii na Łotwie pastor Ernest Ivanovs oraz ordynowany 1 stycznia 2005 r. diakon Szymon Niemiec."

Fakt, że jakakolwiek grupa określa siebie mianem Kościoła wcale nie oznacza, że jest Kościołem. Bo prawdziwy Kościół to jest wspólnota ludzi narodzonych na nowo z Ducha Świętego, robaczku. Niejaki Anton LaVey założył na przykład w Kalifornii kościół satanistyczny - mają nawet kapłanów, a jakże. Widzę, że nie rozumiesz podstawowych kwestii, które są jasno i wyraźnie napisane w Biblii:

"Tym zaś, którzy go [Jezusa] przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga" [Jan 1:12-13]

Ci, którzy nie narodzili się z Boga, po prostu nie są dziećmi Bożymi. Mogą zakładać "kościoły", przyznawać się do "tradycji protestanckiej" albo "katolickiej". I tak nie ujrzą Królestwa Bożego, dopóki nie narodzą się na nowo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 5:08 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Tylko, że w wiarygodnym dla nas źródle, jakim jest Biblia, wcale nie jest napisane, że Bóg tak chciał i że tak zrobił. Dlatego powoływanie się na odpowiedzi Smoka jest tutaj mocnym nadużyciem.

Lis nie pytał gdzie tak jest napisane ale o to czy w coś takiego mozna uwierzyć i tylko tyle. Według mnie można uwierzyć w dziewictwo skoro można uwierzyć i w kamienie i w zartwychwstanie - a to sztuczka o wiele trudniejsza niż dziewictwo... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 6:48 pm 

robaczek2 napisał(a):
Rozumiem, ze ten kto wklada rece na kolejnych odkrywcow musi miec duza sile skoro tylu jest w stanie "przejrzec". I "otworza sie wam oczy".

To nie dzięki mocy Ananiasza Saul przejrzał. Żaden człowiek nie może przypisywać sobie takiej mocy, ani też posiadać wyłączność na tę moc.
Calkowita zgoda. Rozumiem, ze w dyskusji o zakladaniu zborow ktos musi wkladac rece w czyims imieniu. Ja wiem jak to jest w krk i mysle, ze ten kto wklada rece musi miec jakies tam uprawnienia i te uprawnienia musza od kogos pochodzic. Co mnie do tego czy wkladajacym rece jest prezydent czy krolowa angielska. Moge tylko stwierdzic ze nie wierze aby taki system byl zaprogramowany przez Zalozyciela.

Cytuj:

Fakt, że jakakolwiek grupa określa siebie mianem Kościoła wcale nie oznacza, że jest Kościołem. Bo prawdziwy Kościół to jest wspólnota ludzi narodzonych na nowo z Ducha Świętego, robaczku. Niejaki Anton LaVey założył na przykład w Kalifornii kościół satanistyczny - mają nawet kapłanów, a jakże. Widzę, że nie rozumiesz podstawowych kwestii, które są jasno i wyraźnie napisane w Biblii:

"Tym zaś, którzy go [Jezusa] przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga" [Jan 1:12-13]

Ci, którzy nie narodzili się z Boga, po prostu nie są dziećmi Bożymi. Mogą zakładać "kościoły", przyznawać się do "tradycji protestanckiej" albo "katolickiej". I tak nie ujrzą Królestwa Bożego, dopóki nie narodzą się na nowo.[/quote]
Ja znowu wierze inaczej - chyba czeka mnie przeklenstwo.
Wierze ze prawdziwy Kosciol to Kosciol grzesznikow. I nie jestem Bogiem aby decydowac kto jest narodzony na nowo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 7:27 pm 

Agnostyk napisał(a):
Lis nie pytał gdzie tak jest napisane ale o to czy w coś takiego mozna uwierzyć i tylko tyle. Według mnie można uwierzyć w dziewictwo skoro można uwierzyć i w kamienie i w zartwychwstanie - a to sztuczka o wiele trudniejsza niż dziewictwo... :lol:

Uwierzyć można we wszystko - pozostaje tylko pytanie o podstawy tej wiary. Teoria "Maryja zawsze dziewica" nie ma podstaw w Biblii, a kamienie i zmartwychwstanie - owszem. I o to mi chodziło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 7:39 pm 

robaczek2 napisał(a):
Rozumiem, ze w dyskusji o zakladaniu zborow ktos musi wkladac rece w czyims imieniu. Ja wiem jak to jest w krk i mysle, ze ten kto wklada rece musi miec jakies tam uprawnienia i te uprawnienia musza od kogos pochodzic. Co mnie do tego czy wkladajacym rece jest prezydent czy krolowa angielska. Moge tylko stwierdzic ze nie wierze aby taki system byl zaprogramowany przez Zalozyciela.

Uprawnienia są potwierdzone faktem spadnięcia łusek z oczu. Tak się składa, że w wyniku działania systemu krk łuski na oczach pozostają. Natomiast Założyciel nie zaprogramował żadnego systemu - najlepszy dowód, że Ananiasz był zwykłym uczniem Jezusa, nie należącym do żadnej kasty ani nie posiadającym żadnego stopnia w żadnej hierarchii.

Cytuj:
Ja znowu wierze inaczej - chyba czeka mnie przeklenstwo. Wierze ze prawdziwy Kosciol to Kosciol grzesznikow. I nie jestem Bogiem aby decydowac kto jest narodzony na nowo.

Sorry, ale to są po prostu frazesy nie mające żadnych podstaw w Biblii, natomiast dające pole do nadużyć w postaci usprawiedliwienia działalności niektórych notorycznych grzeszników jako przywódców "Kościoła grzeszników". A jeśli ktoś jest narodzony na nowo, to widać w jego życiu - nikt nie ma potrzeby o tym decydować. No i ma pewność, że jest zbawiony i przeszedł ze śmierci do żywota [Jan 5:24].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 8:06 pm 

No i ma pewność, że jest zbawiony i przeszedł ze śmierci do żywota [Jan 5:24]
Oczywiście to jest powstanie pierwsze, nad nim druga śmierć nie ma mocy, i będą (o ile są zwycięzcami, inaczej- stali się dojrzali) kapłanami i królami („a...to widać w jego życiu”) Boga i Pomazańca
Jeśli Bóg stworzył nas na nowo razem z ciałami, to mam do Ciebie pytanie: Dlaczego wszyscy ludzie starzeją się i umierają bez względu na wielkość ich wiary? ”

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 8:52 pm 

Henryk napisał(a):
No i ma pewność, że jest zbawiony i przeszedł ze śmierci do żywota [Jan 5:24]
Oczywiście to jest powstanie pierwsze, nad nim druga śmierć nie ma mocy, i będą (o ile są zwycięzcami, inaczej- stali się dojrzali) kapłanami i królami („a...to widać w jego życiu”) Boga i Pomazańca
Jeśli Bóg stworzył nas na nowo razem z ciałami, to mam do Ciebie pytanie: Dlaczego wszyscy ludzie starzeją się i umierają bez względu na wielkość ich wiary? ”

Nie bardzo Cię rozumiem, Henryku. Przejście ze śmierci do żywota w momencie przyjęcia zbawienia ma naturę duchową i o tym mówi Jezus w Jana 5:24. Rodzimy się na nowo i jesteśmy nowym stworzeniem w Chrystusie, lecz nasze ciała pozostają skażone. Pierwsze zmartwychwstanie to będzie zmartwychwstanie zbawionych ludzi w uwielbionych ciałach - nad tymi, którzy są zbawieni, druga śmierć (czyli jezioro ogniste) nie ma mocy.

Efekty odkupienia są rozłożone w czasie. Dlatego jako zrodzeni na nowo z Ducha czekamy na odkupienie ciał, wzdychając i bolejąc w ciałach skażonych aż do momentu zmartwychwstania [Rzym. 8:19-23]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:01 pm 

Teoria "Maryja zawsze dziewica" nie ma podstaw w Biblii, .

Poprawka:
W nauczaniu protestanckim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:03 pm 

nie mające żadnych podstaw w Biblii,

Poprawka:
W nauczaniu protestanckim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:21 pm 

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:31 pm 

Jarek napisał(a):
A jak jest w nauczaniu Pańskim?

Dokladnie tak jak wyjasnia organizacja ktora otrzymala prawo zwiazywania i rozwiazywania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:33 pm 

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:35 pm 

:shock:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1