Agnostyk napisał(a):
Nie jestem - to była wypowiedź głęboko empatyczna
taka empatia dzisiaj to skarb- i teraz nie ironizuje, stwierdzam tylko fakt, że dzisiaj rzadkością są mężczyźni empatyczni w stosunku do kobiet, mam nadzieję, że chociażby z tego powody nawet wątek o aborcji a raczej ludzkiej seksualności nie powinien stanowić w tym miejscu jakiegoś problemu...
czy tylko w sferach "duchowych" mamy sobie okazywać miłość
agape? czy w swoich legalnych i uczciwych związkach małżeńskich nie mamy mieć jeden drugiego za wyższego od siebie?
empatia obustronna to chyba najlepsze co możemy sobie ofiarować!
dlatego mam nadzieję że autor topika nie obruszy się na poruszanie aspektu fizjologicznego
Agnostyku ja rozumiem i wiem, że aborcja ze względów medycznych jest zezwolona!
ja napisałam, że nie jest wykonywana! - stąd "sprawa" Pani Alicji, której odmówiono (względy społeczne-OK, ale miała podstawy medyczne, ale jej odmówiono...)
Wyjaśniam: jestem przeciwniczką dokonywania aborcji.Pragnęłabym dożyć dofinansowywania środków antykoncepcyjnych...
a swoją drogą, czy nie jest łatwo nas zwieść?
na TYM przykładzie Pani Alicji:
Pani owa jest podobno również samotna i nie ma środków na utrzymanie, czy tak?
To moralne "prowadzenie się" samotnej kobiety chyba nie grozi jej ciążą (ani "chcianą", ani "nie-chcianą")?
Dlatego zaczepiłam Cię, bo uważam TEN przykład za chybiony u podstaw - za niewłaściwy dla osób twierdzących, że pragną naśladować Jezusa...
Agnostyk napisał(a):
CO zrobisz jesli POMIMO pilnowania liter jednak zajdziesz w ciążę (zdarzały się takie przypadki)
To jest ważny temat, właśnie w tym topiku o miłości w stosunku do bliźniego!
PANOWIE, macie partnerki? planujecie posiadanie potomstwa, czy zostawiacie ten temat tylko Waszym Kobietom i wyłącznie ich trosce?
Ta dziedzina życia człowieka (płciowość) jest tabu? grzeszna?
Chyba nie co?
Nie przerażajcie mnie!!!
Jeżeli troszczymy się o siebie i w tej dziedzinie, to wspólnie ustalamy jakieś priorytety?
Chyba podchodzicie odpowiedziałnie do posiadanych komórek płciowych?
Bez plemnika komórka jajowa kobiety nie rozwinie się w zygotę i zarodek ludzki...
To ile dni w cyklu Wasze Kobiety są płodne?
Jeżeli istnieją obawy o zdrowie matki, to tak trudno przez pięć dni w cyklu "powstrzymać" się od współżycia?
Przecież trzeba tylko wiedzieć kiedy jest owulacja...to bardzo tania metoda...
A ciąża w sytuacji "nie-powstrzymania" się od współżycia jest TYLKO KONSEKWENCJĄ naszego wyboru...nie mówmy wtedy o "poświęceniu", bo to żenujące bardziej niż uczenie się własnej seksualności i płodności...
ps.: wiecie, że w dzisiejszych czasach niemożność posiadania dziecka zaczyna być już traktowane jako "choroba społeczna"?!
na tym polu też można sobie nawzajem pomagać...także ucząc się od Jezusa!!! Bóg JEST miłością, a nasza cielesność, to przecież nie tylko "grzeszność", także nasze potrzeby...
podpisuję się tutaj jako "młoda mama"

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]