Jarek napisał(a):
Ja tez nie uwazam aby Paweł postapił wbrew Bogu. I uważam że obrzezał Tymoteusza z uwagi na Żydów. Tak samo przeciez Paweł z uwagi na Żydów dał sie ogolić.
"A Paweł (...) w Kenchreach
dał ostrzyc głowę, bo uczynił ślub" [Dz. Ap. 18:18]
Gdzie tu jest napisane, że Paweł dał się ogolić ze względu na Żydów?
Cytuj:
Jednak cały czas uwazam że obrzezka na ciele nie ma znaczenia, bez wzgledu na narodowość, a obrzezka na sercu. To jest to czego ci którzy trzymają się zakonu Mojzesza nie widza, i mówie tu niekoniecznie o Izraelu według ciała, a np o tobie Smoku.
Jarku, wybacz, ale Ty nie rozumiesz podstawowych spraw. Obrzezka na ciele nie ma znaczenia jeśli chodzi o zbawienie. Ale to
nie oznacza, że przymierze Abrahamowe zostało anulowane. A jeśli nie zostało, to słowo Boże z I Mojż. 17:10-12 jest nadal aktualne.
Jesteś nakarmiony błędną nauką na temat zakonu, propagowaną w wielu kościołach niestety. I to widać na każdym kroku. Paweł trzymał się zakonu (wypełnionego przez Mesjasza), o czym możesz poczytać w Dz. Ap. 21:18-26 i innych miejscach. Sam powiedział:
"(...) służę ojczystemu Bogu zgodnie z tą drogą, którą oni nazywają sektą,
wierząc we wszystko, co jest napisane w zakonie i u proroków" [Dz. Ap. 24:14]
A jeśli nie rozumiesz nauczania o zakonie, to nie wmawaj mi, że ja trzymam się zakonu Mojżesza, bo najwyraźniej nie wiesz, o czym mówisz.
Cytuj:
Z reszta na to wskazywał Paweł w liście który uwazasz że był wyłącznie do Żydów.
List nie był wyłącznie do Żydów i nie zarzucaj mi, że tak twierdzę. Natomiast pewne fragmenty tego listu są skierowane do Żydów i mówią o Żydach.
Cytuj:
Bóg nie zniósł obrzezania, ale w Chrystusie je udoskonalił.
Nie opowiadaj bzdur, błagam Cię. Ja pytałem o obrzezanie ciała, nakazane Abrahamowi. Ty mówisz o obrzezaniu serca. Nie mowy o żadnym "udoskonaleniu", bo to są dwie odrębne sprawy.
Cytuj:
Gdyby więc Paweł obrzezał na ciele Tytusa, to wśród Żydów podniosłoby sie troche krzyku. Tak czy siak rozumiem że Tytusa nie obrzezał tez z uwagi na Żydów i wszystkich innych trzymających się zakonu Mojżesza. Chociażby z tego samego powodu co w innym temacie że do pokoju powołał nas Bóg; że to jest wazniejsze, a nie to co nie ma juz chwały. "Rozumiesz już"
Nie rozumiem. Nic a nic. Ten wywód jest po prostu niezrozumiały dla przeciętnego człowieka.

Jarek napisał(a):
Smok napisał(a):
Obrzezanie jest znakiem Przymierza Abrahamowego. Czy możesz mi pokazać paluszkiem takie miejsce w Biblii, gdzie Przymierze Abrahamowe zostało anulowane? Czy wiesz, co by to oznaczało dla naszego zbawienia, gdyby to przymierze zostało anulowane?
No sam po sobie widzisz że dla ludzi nie widzących nic więcej to co mówię oznacza że Przymierze Abrahamowe zostało anulowane.
Ja tego nie mówię, a mówię że zostało wypełnione w Chrystusie; i nie to liczy się za obrzezkę co na ciele. To wszystko co uwazam na ten temat niejako poboczny, ale wazny z uwagi na kościół jako całość, gdzie
nie ma posklejanych narodowości, ale jest jedna owczarnia i to jest własnie jeden naród - powołany do pokoju Chrystusowego.
RATUNKU!!! Owczarnia i narodowości to DWIE RÓŻNE SPRAWY. Skąd Ty bierzesz te rzeczy, które wypisujesz?!
"Gdyż powiadam, że Chrystus stał się sługą obrzezanych ze względu na prawdę Bożą, aby potwierdzić obietnice dane ojcom.
I aby poganie wielbili Boga za miłosierdzie, jak napisano: Dlatego będę cię wyznawał między poganami i będę śpiewał imieniu twemu. I znowu mówi: Weselcie się, poganie, z jego ludem. I znowu: Chwalcie Pana, wszyscy poganie, i niech go wysławiają wszystkie ludy. [Rzym. 15:8-10].
Nie mam pojęcia, dlaczego za wszelką cenę chcesz pozbawić Żydów ich narodowej tożsamości w Kościele i ich wybrania jako narodu, które dotyczy narodowości według ciała, ponieważ nawet nieodrodzeni Żydzi pozostają wybrani ze względu na praojców i jest to wybranie nieodwołalne [Rzym. 11:29].
Wybranie nie oznacza zbawienia, tylko wybranie to konkretnych celów w planie zbawienia. I tego wybrania nikt Żydów nie pozbawi. Kościół jako całość jest zgromadzeniem ludów czyli różnych narodowości według ciała zjednoczonych w Duchu. Obrzezka ciała jest przykazaniem, które nie przeminęło i dotyczy tylko Żydów. Co to według Ciebie oznacza, że przymierze Abrahamowe zostało wypełnione w Chrystusie? To znaczy, że już nie istnieje i nie obowiązuje? Jeśli nie obowiązuje, to zaprzeczasz sam sobie i Słowu Bożemu. Poza tym, jeszcze nie wszystkie obietnice przymierza Abrahamowego się wypełniły, a to oznacza, że ono nadal pozostaje w mocy.
Rozumiem, że dla Ciebie zakon przestał być ważny, bo został wypełniony w Chrystusie. Jeśli dobrze Cię rozumiem, to w takim razie przeczytaj słowa samego Jezusa:
"Nie mniemajcie, że przyszedłem rozwiązać zakon albo proroków; nie przyszedłem rozwiązać, lecz wypełnić. Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie. Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios" [Mat. 5:17-19].