Alleluja!
Robaczku z Twoich wypowiedzi wynika ,że dzisiaj nie jesteś chrześcijaninem pragnącym oprzec swoje zycie na fundamencie Słowa Bożego-mam nadzieję ,ze kiedyś to zmienisz.
Pozwól ,że posługując sie Twoją terminologią i Twoimi przykładami ,napiszę Ci w co wierzy fundamentalista biblijny .
Mogę przyjąc ,ze wszystkie dzieci ,wychodzące z łona matki są dziećmi Boga ,należącymi do Jego Królestwa:
Pozwólcie dziatkom przychodzić do mnie i nie zabraniajcie im, albowiem takich jest Królestwo Boże.”[Mk 10:14]
Jednakże ,ponieważ jesteśmy potomkami Adama ,mamy skłonność do zła moralnego-grzeszymy.
Zatem w którymś momencie naszego dziecięcego życia ,gdy wchodzimy juz w okres dojrzały i dziecko odpowiada za siebie przekraczamy wewnętrzne prawo moralne ,dane nam od Boga i zapisane w naszych sercach-grzeszymy i umieramy duchowo ,tracąc życie wieczne (Bóg wie dokładnie kiedy to sie dzieje ,my tylko "mniej więcej"):
Lecz grzech przez przykazanie otrzymał bodziec i wzbudził we mnie wszelką pożądliwość, bo bez zakonu grzech jest martwy. I ja żyłem niegdyś bez zakonu, lecz gdy przyszło przykazanie, grzech ożył, a ja umarłem i okazało się, że to przykazanie, które miało mi być ku żywotowi, było ku śmierci. Albowiem grzech otrzymawszy podnietę przez przykazanie, zwiódł mnie i przez nie mnie zabił.[ Rz 7:8-11 ]
Zatem to świete dziecko Boga ,urodzone w łonie matki(o którym piszesz) ,na skutek dziedziczności natury Adama grzeszy i umiera-przestaje być dzieckiem Boga ,traci wieczność !
Ponieważ wszyscy jestesmy istotami ludzkimi-potomstwem Adama-wszyscy straciliśmy ,przez grzech pierwotne dziecięctwo Boze.
(Tutaj dygresja :jeżeli dziecko umrze przed świadomym złamaniem wewnętrznego prawa moralnego "idzie do Boga " to znaczy zasypia i czeka na na zmartwychwstanie sprawiedliwych ,a po nim zostanie wychowane i stanie się normalnym człowiekiem)
Straciłem dziecięctwo Boże ja ,straciłes Ty i Twoj przyjaciel z Indii M.N.
Przestalismy istniec w oczach Boga jako Jego dzieci ,bo utracilismy zycie wieczne!
Wieczny Bóg może mieć tylko dzieci mające życie wieczne!
Duch może mieć dzieci tylko ,jak i ON ,będące duchami!
Od tego momentu jestesmy tylko potomkami Adama-bo jego Bóg stworzył podatnym na grzech i śmierc -ale juz nie jestesmy potomkami Boga ,bo umarlismy i bez nowego narodzenia zostaniemy unicestwieni po biologicznej śmierci !
Tak TY jak i Twoj przyjaciel indyjski M.N. bedziecie unicestwieni po śmierci i takim unicestwionym byłbym i ja ,gdybym nie narodził sie jako mające życie wieczne dziecko Boga ,ale już dzieki Jego łasce -czyli "z Boga" ,czyli "od nowa"(lub "z góry"):
"Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego,(13) którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga".[J 1:12-13]
"Co się narodziło z ciała, ciałem jest, a co się narodziło z Ducha, duchem jest. Nie dziw się, że ci powiedziałem: Musicie się na nowo narodzić.(inaczej: "z gory")"[J 3:6-7]
Uwierzyłem w Jezusa ,przyjąłem Go do serca ,uczyniłem Panem i Zbawicielem i stałem sie ODRODZONYM DZIECKIEM BOGA-PONOWNIE NARODZONYM!
Obj (Ap) 3:20 Bw "Oto stoję u drzwi i kołaczę; jeśli ktoś usłyszy głos mój i otworzy drzwi, wstąpię do niego i będę z nim wieczerzał, a on ze mną."
Rz 10:8-10 Bw „Ale co powiada Pismo? Blisko ciebie jest słowo, w ustach twoich i w sercu twoim; to znaczy, słowo wiary, które głosimy.(9) Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz.(10) Albowiem sercem wierzy się ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu.”
Jestem dzisiaj człowiekiem duchowym ,nie cielesnym i Duch Boży mnie prowadzi ,a to znaczy ,ze jestem nowym ,przybranym ,dzieckiem Bożym:
Rz 8:14-16 BT „Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi.(15) Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze!(16) Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi.”
Jestem Synem Boga bo Chrystus przez wiarę zamieszkał w moim sercu:
Ga 3:26 Bw "Albowiem wszyscy jesteście synami Bożymi przez wiarę w Jezusa Chrystusa."
Rz 8:9 Bg "Lecz wy nie jesteście w ciele, ale w duchu, gdyż Duch Boży mieszka w was: a jeźli kto Ducha Chrystusowego nie ma, ten nie jest jego."
Podsumowywując Robaczku:
Byłeś kiedyś ,przez cielesne zrodzenie z matki ,dzieckiem Boga (jak i M.N.) ,ale jak stałeś sie dojrzały zgrzeszyłes i to dziecko ,jakim byłeś ,umarło -dziś już jestes tylko "umarłym dla Boga" dzieckiem Adama.
Jeżeli chcesz sie stać odrodzonym dzieckiem Boga i żyć wiecznie ,padnij przed Jezusem na kolana wyznaj mu wszystkie Swoje grzechy i zaproś Go do serca ,a później zacznij Go poznawac poprzez Słowo Biblii -stań na Jego fundamencie -a wtedy Słowo przemieni Twój umysł i wszystko zaczniesz inaczej nazywać.
Tak się odrodzisz i będzie to Twój nowy początek.
Będę się za Ciebie modlił.
Amen.
|