Smok Wawelski napisał(a):
liafail napisał(a):
Cytuj:
A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego.
Smoku, ale tam nie jest napisane ze apostolowie otrzymali ducha sw.
Lia, czy ja dobrze rozumiem? Jezus tchną na nich i powiedział "weźmijcie Ducha Świętego", a oni NIE WZIĘLI? No to po co ta cała szopka w tym momencie?
Ten fragment moze miec kilka interpretacji,
jedna z nich to ta, ktora ty podajesz: ,,apostolowie otrzymali Ducha Sw. w tym momencie''
Ja mysle, ze to byla bardziej zapowiedz, nakaz , okreslenie tego co sie stanie.
Jezus przeciez zapowiadal, iz on musi odejsc, aby pocieszyciel przyszedl...
Moim zdaniem, wg mojego zrozumienia pism, otrzymanie Ducha Sw i zanurzenie w Duchu Sw to sa dwa okreslenia tego samego przezycia.
(wierze ze osoba w momencie wiary-upamietania, zostaje zbawiona,...
natomiast -Duch Swiety jest zapewnieniem, rekojmia, pieczecia, znakiem...)
Uczniowie w Samarii uwierzyli, zostali ochrzczeni, ale nie mieli jeszcze Ducha Swietego (ja uwazam ze byli zbawieni).
Wazna jednakze rzecza bylo ,,otrzymac ducha sw'' ,starsi przybyli, modlili sie i nowi uczniowie otrzymali Ducha Swietego, tak, ze Szymon to widzac chcial miec taka moc aby ,,rozdawac'' Ducha Sw, a z pewnoscia temu musialy towarzyszyc jakies znaki, gdyz inaczej nic ,atrakcyjnego' dla Szymona by w tym nie bylo.
Cytuj:
Cytuj:
,,pozatym porownaj to z :
Cytuj:
,,A gdy Piotr jeszcze mówił te słowa, zstąpił Duch Święty na wszystkich słuchających tej mowy. I zdumieli się wierni pochodzenia żydowskiego, którzy z Piotrem przyszli, że i na pogan został wylany dar Ducha Świętego; słyszeli ich bowiem, jak mówili językami i wielbili Boga. Wtedy odezwał się Piotr: Czy może ktoś odmówić wody, aby ochrzcić tych, którzy otrzymali Ducha Świętego jak i my? I rozkazał ich ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa. Wtedy uprosili go, aby pozostał u nich kilka dni.
W tym fragmencie ,,otrzymanie Ducha swietego'' jest rownoznaczne z "otrzymaniem/wylaniem Ducha swietego''
Nie wydaje mi się. Jest napisane, że otrzymali Ducha Świętego tak jak otrzymali Go apostołowie. Piotrowi nie chodzi o to, że w identyczny sposób, tylko o to, że poganie również (oprócz Żydów) otrzymali Ducha Świętego. Jezus kazał uczniom czekać na moc Ducha Świętego, która na nich zstąpi [Dz. Ap. 1:8], czyli na chrzest Duchem Świętym [Dz. Ap. 1:5].
[/quote]
to zerknijmy do tego fragemntu:
Dz Ap 10:44-48, 11:14-18
A gdy Piotr mowil te slowa ,
ZSTAPIL Duch Swiety....
..zdumieli sie ze zostal
WYLANY DAR (gr dorea) Ducha Swietego...
...
OTRZYMALI Ducha Swietegojak i my...
...gdy zaczalem mowic
ZSTAPIL NA nich Duch Swiety
JAK I NA NAS NA POCZATKU i przypomnialem sobie slowa pana, gdy powiedzial: Jan chrzcil woda, ale wy bedziecie
OCHRZCZENI Duchem Swietym,
jezeli wiec Bog
DAL im ten sam
DAR co i nam, ktorzy uwierzylismy.....
ZSTAPIL= WYLANY= OTRZYMALI = OCHRZCZENI Duchem= dostali DAR(dar -gr dorea, nie charyzma)
mozna porownac z Dz Ap 8:4-25
,,kiedy uwierzyli dawali sie ochrzcic...gdy apostolowie uslyszyli ze Samaria PRZYJELA slowo wyslali do nich Piotra i Jana (dygresja -ciekawe ze sie sam Piotr nie wyslal tylko apostolowie go wyslali

), ktorzy przybywszy tam MODLILI sie aby OTRZYMALI Ducha Swietego, Na nikogo bowiem z nich nie byl jeszcze zstapil, bo byli tylko ochrzczeni....
wkladali na nich rece a oni OTRZYMYWALI Ducha Swietego...
...niech zginal wraz z toba zes mniemal iz za pieniadze mozna nabyc DAR (dorea) Bozy
OTRZYMANIE Ducha Sw = otrzymanie DARu Bozegono i glowny fragment:
DZ 2:38
1. Upamietajcie sie
2. Dajcie zanurzyc w imie Jezusa
3. a otrzymacie DAR Ducha Swietego (dar gr dorea)
Cytuj:
Lia napisał(a):
Co ciekawe, iz w NT ludzie, ktorzy uwierzyli i zostali ochrzczeni, dopiero po przybyciu pewnych osob i polozeniu na nich rak, otrzymywali Ducha Świetego.
Oczywiście. I moim zdaniem to dokładnie demoluje teorię o tym, że nieochrzczony Duchem = nieodrodzony. Jeśli ktoś uwierzył i został chrzczony, to chyba był już odrodzony, zanim jakiś czas potem przyszli apostołowie i położyli na nim ręce? Czy Filip ochrzcił nieodrodzonego eunucha, który wyznał swoją wiarę przed chrztem?
Gdyby nowe narodzenie z Ducha było tożsame z chrztem Duchem, to można by jeszcze takiej teorii bronić, ale Paweł pisze, że otrzymaliśmy Ducha Świętego do wypicia. Patrz wyżej. Uważam, że teoria "nieochrzczenie Duchem = nieodrodzenie" jest mocno niepewna, a nawet niebezpieczne. Jakem zielony Smok.

[/quote]
Ja nie mysle, ze nowe narodzenie z Ducha jest otrzymaniem Ducha Swietego, byc moze nowonarodzenie sie jest etapem, a nie sekunda, z drugiej strony sekunda to tez etap...........
(mamy tyle roznych nazw na ,,moment zbawienia'', chociaz tak naprawde nie wiemy jak on sie dokonuje.
Ja uwazam, ze zbawienie dokonuje sie w momencie uwierzenie-zmiany myslenie-upamietania, stajemy sie wtedy uczniami Chrystusa, nastepnie dajemy sie zanurzyc w wodzie i prosimy Boga o Ducha Swietego, aby na nas zstapil= otrzymanie Daru Ducha Swietego (dorea) = zanurzenie w Duchu swietym.
Inaczej nielogicznym by bylo pytanie Pawla, kiedy spotkawszy niektorych uczniow spytal ich:
Czy OTRZYMALISCIE Ducha Swietego, GDY UWIERZYSLICIE...
...A gdy Pawel wlozyl na nich rece ZSTAPIL na nich Duch Swiety i mowili jezykami i prorokowali.
Czyli po wierze powinno nastapic ,,otrzymanie Ducha Swietego'' i to nie nastepuje automatycznie, tylko cos sie z nami dzieje kiedy otrzymujemy ducha, ze wiemy ze go Otrzymalismy, tak jak Szymon czarnoksieznik wiedzial, ze inni otrzymali Ducha.
(Uwazam takze ze jezyki sa wazna rzecza w tej sprawie.)
Pozdrawiam