www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 8:57 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 9:59 am 

no cóż, nie pozostaje mi nic innego Herkulesie, jak zyczyc ci wszystkiego dobrego w poślubieniu KADS a nie Jezusa Chrystusa, bo do tego sprowadza się sens twoich wypowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 10:35 am 

Herkulesie vel Jacku... Zlituj sie nad swoja dusza i sie zajmij jej zbawieniem, a nie glupotami. Zostan chrzescijaninem, jesli w ogole chrzescijanstwo Cie interesuje :?: Poznaj Jezusa Chrystusa, a nie nauki KADS. Do Ciala Chrystusa musisz nalezec, jesli marzy Ci sie zbawienie, do KADS nie musisz :D Szukaj Jezusa, a nie "jednego, niepodzielnego kosciola".
Ratujcie!!! Odkreccie to Herkulesowi, bo ja chyba nie umiem i nie mam sily... :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 12:07 pm 

Herkulesie,

Widzę, że chodzisz po kruchym lodzie. Ktoś Ci nabił głowę adwentystycznymi teoriami i sakramentalnym myśleniem. Jeśli się nie narodzisz na nowo przez wiarę, to pójdziesz do piekła z Biblią pod pachą.

Kościół jest wspólnotą ludzi, którzy najpierw odrodzili się z Ducha, następnie się ochrzcili, a potem się przyłączyli [Dz.Ap. 2:41]. Korneliusz był narodzony na nowo jeszcze zanim się ochrzcił [Dz. Ap. 10:44-48], a stróż więzienny z Filippi najpierw uwierzył i został zbawiony, a potem dał się ochrzcić [Dz. Ap. 16:30-33]. Warunkiem koniecznym i wystarczającym do zbawienia jest wiara [Rzym. 3:23-25; 10:9-10]. Żaden uczynek nie daje zbawienia, ponieważ jest ono wyłącznie z wiary [Ef. 2:8-9]. Chrzest wodny jest nakazem Pańskim, ale nie daje zbawienia, tylko pomaga je utrzymać [Mar. 16:16] i sprawować [I Piotra 3:21; Flp. 2:12]. Chrzest jest symbolicznym pogrzebem starego człowieka, który został wcześniej uśmiercony, czyli zanurzony w śmierć przez wiarę na krzyżu Golgoty wraz z Chrystusem [Rzym. 6:1-4].

Herkules napisał(a):
Skoro przynależność do jednego niepodzielnego Ciała Chrystusowego - Kościoła nie jest niezbędna do zbawienia, to przeczytaj wersety biblijne: (...)

Cytowane przez Ciebie wersety odnoszą się kolejno:

- do jednego Ducha, którym zostali napojeni wierzący w Kościele Powszechnym [I Kor. 12:13] (przy okazji poczytaj wątek o chrzcie w Duchu Świętym),
- do utrzymywania jednomyślności w kościele lokalnym w Koryncie [I Kor. 1:10] (utworzyłeś sztuczną zbitkę dwóch wersetów mówiących o dwóch różnych sprawach, co jest manipulacją tekstem),
- do sprawowania zbawienia na bieżąco dzięki odpowiedzi Boga na prośbę o dobre [wrażliwe] sumienie, wyrażoną w akcie chrztu [I Piotra 3:21].

Herkules napisał(a):
Skoro Ty wmawiasz mi, że przynależność do jednego niepodzielnego Ciała Chrystusowego, czyli do KADS z uwagi na jednolitość całej doktryny, jest niekonieczna, to demony, które mogą się podać za Ducha Świętego, po cichu zapewniają mnie, że doktrynalna jedność chrześcijan (jedność myśli i zdania) i przynależność do jednego niepodzielnego Ciała Chrystusowego nie są ważne. Ja powiadam Ci, że nie będę szukać żadnego z Kościołów ewangelicznych, z którego bym się z kimś spotkał, gdyż nie są one jednym niepodzielnym Ciałem Chrystusowym.

Demony odwodzą Cię od nowego narodzenia z Ducha, które jest warunkiem zbawienia [Jan 3:3] i kierują Twoje myśli ku widzialnej i doktrynalnej jedności Kościoła, choć tak naprawdę ta jedność jest duchowa. Diabeł dobrze wie, że liczy się tylko nowe stworzenie [Gal. 6:15], a cała reszta jest jego naturalną konsekwencją, ponieważ to Duch Święty wprowadza wierzących w prawdę [Jan 14:16-17], a nie broszurki KADS. Dlatego chce skupić Twoją uwagę na doktrynalnych sporach, które można prowadzić całe życie, a także na utopijnej doskonałości doktrynalnej, którą znajdziesz dopiero w niebie, o ile się tam znajdziesz (czego Ci serdecznie życzę). W piekle spotkasz zapewne mnóstwo teologów, którzy nie narodzili się na nowo z Ducha Świętego. A znajdziesz się tam niechybnie, jeśli nie narodzisz się na nowo z Ducha przez wiarę w Jezusa Chrystusa.

Herkules napisał(a):
Greckie słowo anomia tłumaczone w powyższym fragmencie jako "bezprawie" znaczy nieposłuszeństwo wobec Prawa Bożego - biblijnego Dekalogu).

Bezprawie dotyczy całego Prawa Bożego, a nie tylko Dekalogu. Prawa te zostały zapisane w księdze, a nie tylko na tablicach [V Mojż. 28:58; 30:10]. Rozmawialiśmy już o tym na forum.

Herkules napisał(a):
Dla adwentystów inne denominacje ewangeliczne nie są alternatywą, dlatego że nie spełniają kryteriów Pisma Świętego

Adwentyści sami ich nie spełniają i dlatego nie są alternatywą dla innych denominacji ewangelicznych.

Herkules napisał(a):
Zapewniam Cię, że nie wystarczy Ci szukać Pana ani skupić się na Nim, ale Biblia radzi Ci, żebyś pilnie zbadała, jaka jest różnica między Chrystusem i Jego nauką a Antychrystem i jego nauką. Nie można bezkrytycznie przyjąć Chrystusa zwiastowanego przez jakikolwiek Kościół ewangeliczny bez gruntownego zbadania Pisma Świętego, przede wszystkim Księgi Daniela i Apokalipsy.

Najgorsze jest to, że sami adwentyści nie mają pojęcia o Księdze Objawienia i wymyślają na jej temat tak dziwne teorie, że aż czytać hadko. Naginają dane historyczne do własnego widzimisię, przeczą faktom i zdrowemu rozsądkowi, a także kompletnie rozmijają się z podstawami hermeneutyki.

Herkules napisał(a):
Najważniejsze, że każdy, kto rozpoznaje prawdziwego Chrystusa i Jego ludu z jego charakterystycznymi cechami, opisanych w Księdze Apokalipsy, aby uchronić się przed pułapką i zwiedzeniem Lucyfera. Najlepszym lekarstwem na wszelkie zwiedzenie jest pilne studiowanie proroctw biblijnych i wszystkich nauk Pana zawartych w Piśmie Świętym oraz zweryfikowanie wszystkich doktryn Kościołów chrześcijańskich. To wszystko musi utwierdzić go w przekonaniu, że na ziemi znajduje się jedyny światowy prawdziwy Kościół Boży, który musi spełniać wszystkie kryteria Pisma Świętego

Najlepszym lekarstwem na zwiedzenie jest nowe narodzenie, bo bez niego studiowanie proroctw biblijnych prowadzi do nikąd, co widać w naszej dyskusji. Kościół Boży istnieje, ale bynajmniej nie jest nim KADS ani żadna inna pojedyncza denominacja.

"Odpowiedział mu Jan: Nauczycielu! Widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi za nami, jak wypędzał w twoim imieniu demony, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził za nami. Ale Jezus rzekł: Nie zabraniajcie mu, ponieważ nie ma takiego, kto by dokonywał cudów w imieniu moim i mógł zaraz potem źle o mnie mówić. Bo kto nie jest przeciwko nam, ten jest za nami" [Mar. 9:38-40]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 4:05 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Piszesz o tym, że Niewiastą jest Ewa. Tylko że Ewa nie jest ludem Bożym i w Obj. 12 na pewno Niewiasta nie jest Ewą, a Ewa jest matką wszystkich ludzi, a nie wyłącznie ludu Bożego. No i wreszcie to nie cały lud Boży zrodził Mesjasza, tylko literalny Izrael - to chyba przyznasz, prawda?

Apostoł Paweł przyrównał ten ścisły związek do małżeństwa:

"Zabiegam bowiem o was z gorliwością Bożą; albowiem zaręczyłem was z jednym mężem, aby stawić przed Chrystusem dziewicę czystą" (2 List do Koryntian 11:2, BW)

Zgodnie z wypowiedzią apostoła Pawła, Kościół jest czystą niewiastą, oblubienicą Chrystusa. Kobieta, jako panna młoda, świeża i czysta, jest właściwym symbolem umiłowanego Kościoła Chrystusowego.

Takie samo porównanie użyte jest w Starym Testamencie w opisie Izraela, wybranego ludu Bożego. Bóg określił Izrael jako miłującą go narzeczoną. "Pomnę na miłość twojej młodości, na uczucie czasu twojego narzeczeństwa, gdy chodziłaś ze mną na pustyni" (Jer. 2:2). Nawiązując do tych wydarzeń, w Nowym Testamencie Izrael nazwany jest Kościołem (patrz Dz. Ap. 7:38 - w niektórych tłumaczeniach użyte tutaj jest słowo zgromadzenie jako odpowiednik greckiego i łacińskiego słowa "eklezja", tłumaczonego najczęściej jako Kościół).

Cytuj:
Dlaczego nie przyjąć zasady "u Boga 1 dzień jest jak 1000 lat, a 1000 lat jak jeden dzień" [II Piotra 3:8]?

Można powiedzieć, że jeden dzień, który przyjdzie jako dzień Pański, jest jak tysiąclecie.

Termin "dzień Pański" odnosi się w proroctwach biblijnych do czasu pomsty Bożej za prześladowanie Jego ludu (Ap.6:17; Iz.34:8; Sof.2:2). Rozpoczynają go plagi (Ap.6:17; 15:1), a kończy jezioro ognia po tysiącu lat (Ap.20:7-10). Ten ostatni akt wieńczy dzieło zniszczenia stworzenia Bożego, które uległo skażeniu na skutek grzechu. Dopiero, gdy zniknie ostatni ślad po grzechu, Bóg stworzy "nowe niebo" i "nową ziemię" (Ap.21:1).

Cytuj:
Herkules napisał(a):
Widzisz, że księżyc jest odbiciem słońca jak cień. Co jest przypomina, że elementy starotestamentowych systemów ceremonialno-świątynnych były cieniem wskazującym na Jezusa urzeczywistnionym na Golgocie.

Herkulesie, księżyc nie jest cieniem słońca ani jego odbiciem. Owszem, szabat i obchody nowiu księżyca są cieniem rzeczy przyszłych, ale rzeczy przyszłe nie są słońcem, tylko rzeczywistością.

Księżyc nie jest źródłem światła, lecz jego odbiciem. Słońce jest źródłem światła. Pan jest słońcem sprawiedliwości, oto jak napisano:

"Ale dla was, którzy boicie się mojego imienia, wzejdzie słońce sprawiedliwości z uzdrowieniem na swoich skrzydłach." (Księga Malachiasza 3:20, BW)

"Wtedy sprawiedliwi zajaśnieją jak słońce w Królestwie Ojca swego." (Ewangelia Mateusza 13:43, BW)

Skoro chodzi o światło, to księżyc jest jak cień, a słońce - rzeczywistością.

Cytuj:
Czy mógłbyś podac datę zstąpienia diabła i jego aniołów na Ziemię?

Znajdziesz post następny po tym, co napisałem wczoraj.

Cytuj:
Poza tym, jeśli rozdział 13 Objawienia wypełnił się już w historii, a za czasów panowania papiestwa (czyli bestii Twoim zdaniem) nie istniał jeszcze KADS (opisany w Obj. 12 zdaniem władz KADS), to dlaczego rozdział 12 Objawienia miałby mówić o czasach nam współczesnych, a rozdział 13 o czymś, co wypełniło się całe wieki wcześniej? Czy należy czytać Biblię od końca do początku?

Jeśli papiestwo według Ciebie otrzymało moc działania przez 1260 lat, to dlaczego jeszcze działa? Kiedy papiestwo miało władzę nad wszystkimi plemionami i ludami, i językami i narodami [Obj. 13:7]? Czy jesteś gotów przekręcać historię, żeby tylko udowodnić to, co chcesz?

Tak wypełniło się proroctwo o 1260-letnim prześladowaniu ludu Bożego ze strony papiestwa, ale jeszcze nie wypełniło się inne proroctwo o podporządkowaniu sobie całego świata przez papiestwo (Obj 13:7-8 ), dopóki ta potęga całkiem nie "ożyje" za sprawą Stanów Zjednoczonych i ich upadłego protestantyzmu (bestia z ziemi, fałszywy prorok). Uwaga: Neocharyzmatycy, którzy mają odnowić rozdarty Kościół, mogą sprawić, że cały świat podporządkuje się papiestwu, i uczynić to za pomocą środków przymusu politycznego i ekonomicznego (Obj 13:11-17). Nie zapomnij, że kolebką (wylęgarnią) neocharyzmatyków są Stany Zjednoczone.

"śmiertelna rana jego była wygojona; zwierzę, które ma ranę od miecza, a jednak zostało przy życiu" (Obj 13:3.14) - jedna z głów samej bestii - papiestwo, które nie przestało istnieć, lecz utraciło dominację nad światem za sprawą rewolucyjnej Francji, teraz "ożyje", czyli stopniowo odzyskuje panowanie nad światem "A jedna z głów jego była śmiertelnie raniona, lecz śmiertelna rana jego była wygojona. I cała ziemia szła w podziwie za tym zwierzęciem" (Obj 13:3).

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 6:03 pm 

Herkules napisał(a):
Zgodnie z wypowiedzią apostoła Pawła, Kościół jest czystą niewiastą, oblubienicą Chrystusa. Kobieta, jako panna młoda, świeża i czysta, jest właściwym symbolem umiłowanego Kościoła Chrystusowego.

Oblubienica Baranka to jest Kościół. Niewiasta to jest Izrael. Oblubienica Baranka nie mogła zrodzić Baranka (czyli chłopczyka czyli Mesjasza). Natomiast Mesjasz pochodzi według ciała z Izraela [Rzym. 9:4-5].

Herkules napisał(a):
Takie samo porównanie użyte jest w Starym Testamencie w opisie Izraela, wybranego ludu Bożego. Bóg określił Izrael jako miłującą go narzeczoną. "Pomnę na miłość twojej młodości, na uczucie czasu twojego narzeczeństwa, gdy chodziłaś ze mną na pustyni" (Jer. 2:2).

Izrael w całej Biblii jest określany jako niewiasta lub żona JHWH. Za czasów swej młodości czyli przed zawarciem przymierza na Synaju Izrael był narzeczoną. Później jednak JHWH określa ją jako żonę, która staje się coraz bardziej wiarołomna i wreszcie zrywa przymierze:

"Oto dni idą, mówi Pan, których uczynię z domem Izraelskim i z domem Judzkim przymierze nowe; Nie takie przymierze, jakiem uczynił z ojcami ich w on dzień, któregom ich ujął za rękę ich, abym ich przywiódł z ziemi Egipskiej; albowiem oni przymierze moje wzruszyli, chociażem Ja był małżonkiem ich, mówi Pan" [Jer. 31:31-32 BG]

Nie można mylić relacji małżeńskiej Izraela z JHWH na podstawie Starego Przymierza z relacją oblubieńczą Baranka z Oblubienicą Baranka na podstawie Nowego Przymierza. To są dwa różne przymierza i dwie różne relacje.

Herkules napisał(a):
Nawiązując do tych wydarzeń, w Nowym Testamencie Izrael nazwany jest Kościołem (patrz Dz. Ap. 7:38 - w niektórych tłumaczeniach użyte tutaj jest słowo zgromadzenie jako odpowiednik greckiego i łacińskiego słowa "eklezja", tłumaczonego najczęściej jako Kościół).

Przepraszam, ale greckie określenie "ekklesia" w ogóle nie oznacza "kościół" tylko "wspólnota" lub "społeczność". Określenie "kościół" w ogóle nie istniało za czasów Nowego Testamentu. "Ekklesia" jest greckim odpowiednikiem hebrajskiego "kahal" lub "edah", czyli społeczność lub zgromadzenie. Izrael według ciała to jest naród wybrany. Część Izraela należy do Kościoła (czyli odrodzeni Żydzi), ale Izrael jako naród nie jest Kościołem.

Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):
Dlaczego nie przyjąć zasady "u Boga 1 dzień jest jak 1000 lat, a 1000 lat jak jeden dzień" [II Piotra 3:8]?

Można powiedzieć, że jeden dzień, który przyjdzie jako dzień Pański, jest jak tysiąclecie.

Ale Piotr nie mówi w II Piotra 3:8 o dniu Pańskim, tylko o dniu jako takim. Dopiero 2 wersety dalej mówi o dniu Pańskim. Nie każdy dzień jest dniem Pańskim. Herkulesie, nie manipuluj pojęciami, proszę Cię.

Herkules napisał(a):
Skoro chodzi o światło, to księżyc jest jak cień, a słońce - rzeczywistością.

Ale w Obj. 12:1 wcale nie chodzi o światło. Chodzi o słońce, księżyc i gwiazdy. Nie można przypisywać symbolom dowolnych znaczeń tylko po to, żeby cos udowodnić. Znaczenie słońca, księżyca i 12 gwiazd zostało już wcześniej ustalone w Biblii [I Mojż. 37:9-10], podobnie jak znaczenie orła noszącego Izraela na lotkach swoich [V Mojz. 32:9-12; Obj. 12:14]. Tutaj naprawdę nie ma potrzeby wymyślać prochu ani wyważać otwartych drzwi.

Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):
Jeśli papiestwo według Ciebie otrzymało moc działania przez 1260 lat, to dlaczego jeszcze działa? Kiedy papiestwo miało władzę nad wszystkimi plemionami i ludami, i językami i narodami [Obj. 13:7]? Czy jesteś gotów przekręcać historię, żeby tylko udowodnić to, co chcesz?

Tak wypełniło się proroctwo o 1260-letnim prześladowaniu ludu Bożego ze strony papiestwa, ale jeszcze nie wypełniło się inne proroctwo o podporządkowaniu sobie całego świata przez papiestwo (Obj 13:7-8 ), dopóki ta potęga całkiem nie "ożyje" za sprawą Stanów Zjednoczonych i ich upadłego protestantyzmu (bestia z ziemi, fałszywy prorok). Uwaga: Neocharyzmatycy, którzy mają odnowić rozdarty Kościół, mogą sprawić, że cały świat podporządkuje się papiestwu, i uczynić to za pomocą środków przymusu politycznego i ekonomicznego (Obj 13:11-17). Nie zapomnij, że kolebką (wylęgarnią) neocharyzmatyków są Stany Zjednoczone.

Herkulesie, przypominam tekst Pisma:

"I dano mu [zwierzęciu] paszczę mówiącą rzeczy wyniosłe i bluźniercze, dano mu też moc działania przez czterdzieści i dwa miesiące" [Obj. 13:5]

Nie odpowiedziałeś na pytanie "Dlaczego papiestwo jeszcze działa, skoro Twoim zdaniem moc działania została mu dana na 1260 lat?"

Wybacz, ale 1260 lat działania papiestwa już dawno upłynęło. W dodatku nigdy nie osiągnęło dominacji nad całym światem. Nie ma żadnych powodów, żeby Antychrysta zwanego królem [Dan. 7:25; 11:36], rogiem [Dan. 7:8], bestią [Obj. 13:1-7] i człowiekiem niegodziwości oraz synem zatracenia [II Tes. 2:2-10] interpretować jako jakąś zbiorowość, a tym bardziej jako papiestwo. Biblia temu zaprzecza.

Chciałbym bardzo, żebyś zaczął konkretnie odpowiadać na pytania i argumenty, zamiast uciekac od tematu, kluczyć, manipulowac tekstem i cytować broszurki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 09, 2006 6:03 pm 

Oblubienica Baranka to jest Kościół. Niewiasta to jest Izrael. Oblubienica Baranka nie mogła zrodzić Baranka (czyli chłopczyka czyli Mesjasza). Natomiast Mesjasz pochodzi według ciała z Izraela [Rzym. 9:4-5].

Według ciała pierwszy mężczyzna (Adam) i pierwsza niewiasta (Ewa) byli jednym małżeństwem. Mężczyzna i niewiasta są jednym ciałem, dlatego głową żony jest mąż.

Według ducha drugi Adam (Chrystus) i apokaliptyczna Niewiasta (lud Boży) są jednym małżeństwem. Chrystus i Jego lud (Kościół) są jednym Ciałem, dlatego głową samego Ciała (Kościoła) jest Chrystus.

"A chcę, abyście wiedzieli, że głową każdego męża jest Chrystus, a głową żony mąż, a głową Chrystusa Bóg." (1 list do Koryntian 11:3, BW)

"Żony, bądźcie uległe mężom swoim jak Panu, bo mąż jest głową żony, jak Chrystus Głową Kościoła, ciała, którego jest Zbawicielem. Ale jak Kościół podlega Chrystusowi, tak i żony mężom swoim we wszystkim. Mężowie, miłujcie żony swoje, jak i Chrystus umiłował Kościół i wydał zań samego siebie, aby go uświęcić, oczyściwszy go kąpielą wodną przez Słowo, aby sam sobie przysposobić Kościół pełen chwały, bez zmazy lub skazy lub czegoś w tym rodzaju, ale żeby był święty i niepokalany. Tak też mężowie powinni miłować żony swoje, jak własne ciała. Kto miłuje żonę swoją, samego siebie miłuje. Albowiem nikt nigdy ciała swego nie miał w nienawiści, ale je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus Kościół, gdyż członkami ciała jego jesteśmy. Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, i połączy się z żoną swoją, a tych dwoje będzie jednym ciałem. Tajemnica to wielka, ale ja odnoszę to do Chrystusa i Kościoła. A zatem niechaj i każdy z was miłuje żonę swoją, jak siebie samego, a żona niechaj poważa męża swego." (List do Efezjan 5:22-33, BW)

"On także jest Głową Ciała, Kościoła (List do Kolosan 1:18, BW)

Czy chcesz odmówić uznania starotestamentowych Izraelitów za Ciało Chrystusa, którego głową był Zbawiciel - Chrystus? To On wyswobodził Izraelitów z niewoli egipskiej, prowadził ich przez pustynię i dał im ziemię Kanaan na własność.

Skoro Niewiasta jest symbolem ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu (cielesnego Izraela i duchowego Izraela), to chrześcijanie, czyli duchowi Izraelici, są także potomkami Abrahama.

"Albowiem nie wszyscy, którzy pochodzą z Izraela, są Izraelem; i nie wszyscy są dziećmi, dlatego że są potomstwem Abrahamowym, lecz jest tak: Od Izaaka zwać się będzie potomstwo twoje. To znaczy, że nie dzieci cielesne są dziećmi Bożymi, lecz dzieci obietnicy liczą się za potomstwo." (List do Rzymian 9:6-8, BW)

"Bo wszyscy, którzy zostaliście w Chrystusie ochrzczeni, przyoblekliście się w Chrystusa. Nie masz Żyda ani Greka, nie masz niewolnika ani wolnego, nie masz mężczyzny ani kobiety; albowiem wy wszyscy jedno jesteście w Jezusie Chrystusie. A jeśli jesteście Chrystusowi, tedy jesteście potomkami Abrahama, dziedzicami według obietnicy. ((List do Galatów 3:27-29, BW)

"Albowiem nie ten jest Żydem, który jest nim na zewnątrz, i nie to jest obrzezanie, które jest widoczne na ciele, ale ten jest Żydem, który jest nim wewnętrznie, i to jest obrzezanie, które jest obrzezaniem serca, w duchu, a nie według litery;" List do Rzymian 2:28-29, BW)

Cytuj:
Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):

Ale Piotr nie mówi w II Piotra 3:8 o dniu Pańskim, tylko o dniu jako takim. Dopiero 2 wersety dalej mówi o dniu Pańskim. Nie każdy dzień jest dniem Pańskim. Herkulesie, nie manipuluj pojęciami, proszę Cię.

Według litery dzień Pański (sabat) jest dniem odpoczynku, a według ducha będzie 1000-leciem niebiańskiego odpoczynku (zgodnie z cytowanym przez Ciebie wersetem).

Siódmy dzień tygodnia jest wyznaczonym przez Boga dniem odpoczynku dla ludzi (Wj.20:8-11). Co siódmy rok był w starożytnym Izraelu rokiem odpoczynku dla ziemi, której w tym roku nie uprawiano (Kpł.25:4-5). Podobnie siódme tysiąclecie będzie odpoczynkiem dla naszej planety oraz dla zbawionych, których Pan Jezus zabierze na tysiąc lat do domu swego Ojca (J.14:1-3), aby mogli prawdziwie odpocząć po stresie i udrękach ziemskiego życia.

Znajdziesz obszerne informacje na temat dnia Pańskiego:

http://eliasz.pl/goscie/dunkel/dzienpa.htm

Cytuj:
"I dano mu [zwierzęciu] paszczę mówiącą rzeczy wyniosłe i bluźniercze, dano mu też moc działania przez czterdzieści i dwa miesiące" [Obj. 13:5]

Nie odpowiedziałeś na pytanie "Dlaczego papiestwo jeszcze działa, skoro Twoim zdaniem moc działania została mu dana na 1260 lat?"

Chodzi o to, że papiestwo, które bluźniąc przeciwko Bogu i przypisując sobie Jego tytuły i atrybuty twierdzi, że jest zastępcą Chrystusa, i narzuciło niebiblijną tradycję podległym mu krajom Europy, przez 1260 lat miało moc kontrolowania sumienia wierzących przy pomocy władzy świeckiej. To było całkowite ograniczenie wolności sumienia i wyznania, jak w krajach islamu.

Podczas sprawowania przez papiestwo władzy nad sumieniem wierzących nie było tolerancji i wolności religijnej, a w 1798 roku rewolucyjne wojska francuskie pod wodzą generała Berthiera pozbawiły papiestwa tej władzy! I tak się stało, że Rewolucja Francuska dała początek rozdziałowi Kościoła od państwa, który do dzisiaj tryumfuje na całym świecie!

A kto będzie przywracać papiestwu tę władzę? To Stany Zjednoczone, które będą obalać konstytucyjny rozdział Kościoła od państwa pod naciskiem agresywnych klerykałów z ruchu neocharyzmatycznego (np. Pat Robertson).

Cytuj:
Wybacz, ale 1260 lat działania papiestwa już dawno upłynęło. W dodatku nigdy nie osiągnęło dominacji nad całym światem. Nie ma żadnych powodów, żeby Antychrysta zwanego królem [Dan. 7:25; 11:36], rogiem [Dan. 7:8], bestią [Obj. 13:1-7] i człowiekiem niegodziwości oraz synem zatracenia [II Tes. 2:2-10] interpretować jako jakąś zbiorowość, a tym bardziej jako papiestwo. Biblia temu zaprzecza.

Jeżeli nie uwierzysz, że papiestwo jest antychrystem, to na pewno za późno, gdybyś nie dożył. Ale skoro zaobserwujesz rozwój wydarzeń na świecie, opisanych w Księdze Daniela i Apokalipsie oraz w II Liście do Tesaloniczan, które na pewno się wypełnią na Twoich oczach, to może sam przyznasz adwentystom rację.

Zachowaj w pamięci wszystko, co napisałem na temat antychrysta.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 09, 2006 9:30 pm 

Jedyna pociecha z twórczości nieodrodzonego sympatyka i apologety adwentyzmu na UP jest taka, że cytuje również Pismo, z którego przytaczanych fragmentów w większości wypadków nie wynika najmnieszy związek z omawianym tematem spornym. Nie zniechęcaj się, być moze na szkole sobotniej dostaniesz za swoje występy czekoladkę od naczialstwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 09, 2006 10:08 pm 

Herkules napisał(a):
Czy chcesz odmówić uznania starotestamentowych Izraelitów za Ciało Chrystusa, którego głową był Zbawiciel - Chrystus?

Oczywiście, że chcę odmówić. Ciało Chrystusa powstało dopiero po Jego śmierci, zmartwychwstaniu i posłaniu przezeń Ducha Świętego, który nie był dany, dopóki Jezus nie został uwielbiony po swoim zmartwychwstaniu [Jan 7:39]. Poza tym, Jezus przez krzyż stworzył w sobie samym jednego nowego człowieka i pojednał Żydów z poganami w jednym ciele przez krzyż [Ef. 2:15-16]. Czyli Ciało Chrystusa nie mogło powstać przed jego ukrzyżowaniem, zmartwychwstaniem i uwielbieniem.

Cytuj:
Skoro Niewiasta jest symbolem ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu (cielesnego Izraela i duchowego Izraela), to chrześcijanie, czyli duchowi Izraelici, są także potomkami Abrahama.

Chrześcijanie (czyli wszyscy odrodzeni) nie są duchowymi Izraelitami. Tylko odrodzeni Żydzi są duchowymi Izraelitami. Izraelita to potomek Abrahama, Izaaka i Jakuba według ciała. Kościół nie jest Izraelem.

Cytuj:
Według litery dzień Pański (sabat) jest dniem odpoczynku, a według ducha będzie 1000-leciem niebiańskiego odpoczynku (zgodnie z cytowanym przez Ciebie wersetem).

Era Mesjańska (czyli 1000-letnie Królestwo) będzie przebiegać na Ziemi, a nie w niebie [Obj. 20:7-8]. Nie wiem, skąd masz takie dziwne dane, ale one są po prostu sprzeczne z prostym tekstem Pisma.

Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):

Chodzi o to, że papiestwo, które bluźniąc przeciwko Bogu i przypisując sobie Jego tytuły i atrybuty twierdzi, że jest zastępcą Chrystusa, i narzuciło niebiblijną tradycję podległym mu krajom Europy, przez 1260 lat miało moc kontrolowania sumienia wierzących przy pomocy władzy świeckiej. To było całkowite ograniczenie wolności sumienia i wyznania, jak w krajach islamu.

Nie chodzi o moc kontrolowania sumienia ani o ograniczenie wolności. Pismo mówi o mocy działania [Obj. 13:5]. Coś, co nie ma mocy działania, po prostu nie działa. Papiestwo działa, mimo że dawno już upłynęło 1260 lat od jego powstania. Herkulesie, nie fantazjuj, tylko przyznaj, że doktryna o papiestwie jako Antychryście jest fałszywa. :)

Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):

Jeżeli nie uwierzysz, że papiestwo jest antychrystem, to na pewno za późno, gdybyś nie dożył. Ale skoro zaobserwujesz rozwój wydarzeń na świecie, opisanych w Księdze Daniela i Apokalipsie oraz w II Liście do Tesaloniczan, które na pewno się wypełnią na Twoich oczach, to może sam przyznasz adwentystom rację.

Zachowaj w pamięci wszystko, co napisałem na temat antychrysta.

Sorry, ale w ten sposób nie da się dyskutować. Powyższy Twój wpis oznacza po prostu, że zabrakło Ci merytorycznych argumentów. Ponieważ nie potrafisz ich przedstawić, niniejszym uważam naukę Adwentystów o papiestwie jako Antychryście za obaloną. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 09, 2006 10:26 pm 

Cytuj:
Oczywiście, że chcę odmówić. Ciało Chrystusa powstało dopiero po Jego śmierci, zmartwychwstaniu i posłaniu przezeń Ducha Świętego, który nie był dany, dopóki Jezus nie został uwielbiony po swoim zmartwychwstaniu [Jan 7:39].

Czyli co Żydzi z przed Chrystusa nie będą z Łaski, a z zakonu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 10, 2006 3:07 am 

Herkules napisał(a):
Czy chcesz odmówić uznania starotestamentowych Izraelitów za Ciało Chrystusa, którego głową był Zbawiciel - Chrystus?

Oczywiście, że chcę odmówić.

Smoku, nie zważyłeś na kontekst w Liście do Galatów (pogan i Żydów helleńskich), do których właśnie pisał apostoł Paweł:

"A jeśli jesteście Chrystusowi, tedy jesteście potomkami Abrahama, dziedzicami według obietnicy." (List do Galatów 3:27-29, BW)

Cytuj:
Ciało Chrystusa powstało dopiero po Jego śmierci, zmartwychwstaniu i posłaniu przezeń Ducha Świętego, który nie był dany, dopóki Jezus nie został uwielbiony po swoim zmartwychwstaniu [Jan 7:39].

Pokaż mi w Biblii, że Ciało Chrystusa powstało dopiero po Jego śmierci... Czyż nie można nazwać lud Boży jednym Ciałem Chrystusa?

"[Bóg] i wszystko poddał pod nogi jego [Chrystusa], a jego samego ustanowił ponad wszystkim Głową Kościoła, (23) który jest ciałem jego, pełnią tego, który sam wszystko we wszystkim wypełnia." (List do Efezjan 1:22-23, BW)

"Albowiem jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy zostaną ożywieni. A każdy w swoim porządku: jako pierwszy Chrystus, potem ci, którzy są Chrystusowi w czasie jego przyjścia, potem nastanie koniec, gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc. Bo On musi królować, dopóki nie położy wszystkich nieprzyjaciół pod stopy swoje. A jako ostatni wróg zniszczona będzie śmierć. Wszystko bowiem poddał pod stopy jego. Gdy zaś mówi, że wszystko zostało poddane, rozumie się, że oprócz tego, który mu wszystko poddał. A gdy mu wszystko zostanie poddane, wtedy też i sam Syn będzie poddany temu, który mu poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkim." (1 List do Koryntian 15:22-28, BW)

Czy zbawieni Izraelici będą wykluczeni ze "wszystkiego"? Daj mi odpowiedź.

"I widziałem miasto święte, nowe Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga, przygotowane jak przyozdobiona oblubienica dla męża swego. I usłyszałem donośny głos z tronu mówiący: Oto przybytek Boga między ludźmi! I będzie mieszkał z nimi, a oni będą ludem jego, a sam Bóg będzie z nimi." (Objawienie 20:2-3, BW)

"Bo jak młodzieniec poślubia pannę, tak poślubi cię twój Odnowiciel, a jak oblubieniec raduje się z oblubienicy, tak twój Bóg będzie się radował z ciebie." (Księga Izajasza 62:5, BW)

Symboliczna Niewiasta (Kościół) będzie poddana Chrystusowi jako Jego Oblubienica i jako Jego lud. W skład tej Oblubienicy wchodzą nie tylko chrześcijanie, ale także Izraelici i ich przodkowie (np. Adam czy Noe).

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 10, 2006 5:18 pm 

Ale w Obj. 12:1 wcale nie chodzi o światło. Chodzi o słońce, księżyc i gwiazdy. Nie można przypisywać symbolom dowolnych znaczeń tylko po to, żeby cos udowodnić. Znaczenie słońca, księżyca i 12 gwiazd zostało już wcześniej ustalone w Biblii [I Mojż. 37:9-10], podobnie jak znaczenie orła noszącego Izraela na lotkach swoich [V Mojz. 32:9-12; Obj. 12:14].

"Potem miał jeszcze inny sen i opowiedział go braciom swoim. Powiedział: Miałem znowu sen: oto słońce, księżyc i jedenaście gwiazd kłaniało mi się. A gdy to opowiedział ojcu i braciom, zgromił go ojciec i rzekł do niego: Cóż to za sen, który ci się śnił? Czyż więc ja, matka twoja i bracia twoi mielibyśmy przyjść i pokłonić ci się do ziemi?" (1 Księga Mojżeszowa 37:9-10, BW)

12 (11 + 1) gwiazd to 12 patriarchów narodu izraelskiego, a słońce to Jakub. Ale czy oni byli odziani w sprawiedliwość Jakuba? Jeżeli tak, to sprawiedliwość byłaby dziełem Jakuba, a nie Boga. To Ty polegasz na niewłaściwej interpretacji: "Synowie Jakuba byli odziani tylko w szaty jego sprawiedliwości".

Słońce, światłość świata, szaty białe są symbolem sprawiedliwości Bożej, danej każdemu, kto uwierzy w Niego.

"Ale dla was, którzy boicie się mojego imienia, wzejdzie słońce sprawiedliwości z uzdrowieniem na swoich skrzydłach." (Księga Malachiasza 3:20, BW)

"Wtedy sprawiedliwi zajaśnieją jak słońce w Królestwie Ojca swego." (Ewangelia Mateusza 13:43, BW)

"Byliście bowiem niegdyś ciemnością, a teraz jesteście światłością w Panu. Postępujcie jako dzieci światłości, bo owocem światłości jest wszelka dobroć i sprawiedliwość, i prawda." (List do Efezjan 5:8-9, BW)

"Lecz masz w Sardes kilka osób, które nie skalały swoich szat, więc chodzić będą ze mną w szatach białych, dlatego że są godni. Zwycięzca zostanie przyobleczony w szaty białe, i nie wymażę imienia jego z księgi żywota, i wyznam imię jego przed moim Ojcem i przed jego aniołami." (Objawienie 3:4-5, BW)

Cytuj:
Cytuj:

Chrześcijanie (czyli wszyscy odrodzeni) nie są duchowymi Izraelitami. Tylko odrodzeni Żydzi są duchowymi Izraelitami. Izraelita to potomek Abrahama, Izaaka i Jakuba według ciała. Kościół nie jest Izraelem.

Idea odrodzenia (nowonarodzenia z Ducha) jest lansowana przez zwolenników ruchu charyzmatycznego. Czyż Izraelita Dawid nie był nowonarodzony z Ducha?

"Serce czyste stwórz we mnie, o Boże, A ducha prawego odnów we mnie! Nie odrzucaj mnie od oblicza swego I nie odbieraj mi swego Ducha świętego!" Księga Psalmów 51:12-13, BW)

Pokaż mi w Biblii, że odrodzeni chrześcijanie są duchowymi chrześcijanami, tak jak odrodzeni Izraelici są duchowymi Izraelitami.

Przytaczam fragment Pisma Świętego o wszczepieniu gałązek w drzewo oliwne:

"Pytam więc: Czy Bóg odrzucił swój lud? Bynajmniej. Przecież i ja jestem Izraelitą, z potomstwa Abrahama, z pokolenia Beniamina. Nie odrzucił Bóg swego ludu, który uprzednio sobie upatrzył. Cóż więc? Czego Izrael szukał, tego nie osiągnął, ale wybrani osiągnęli; pozostali zaś ulegli zatwardziałości, jak napisano: Zesłał Bóg na nich ducha znieczulenia, dał im oczy, które nie widzą, i uszy, które nie słyszą, aż do dnia dzisiejszego.A Dawid powiada: Niechaj stół ich stanie się dla nich sidłem i siecią, i zgorszeniem, i zapłatą; niech zaćmią się ich oczy, aby nie widzieli, a grzbiet ich pochyl na zawsze. A jeśli zaczyn jest święty, to i ciasto; a jeśli korzeń jest święty, to i gałęzie. Jeśli zaś niektóre z gałęzi zostały odłamane, a ty, będąc gałązką z dzikiego drzewa oliwnego, zostałeś na ich miejsce wszczepiony i stałeś się uczestnikiem korzenia i tłuszczu oliwnego, to nie wynoś się nad gałęzie; a jeśli się chełpisz, to pamiętaj, że nie ty dźwigasz korzeń, lecz korzeń ciebie. Powiesz tedy: Odłamane zostały gałęzie, abym ja był wszczepiony. Słusznie! Odłamane zostały z powodu niewiary, ty zaś trwasz dzięki wierze; wzbijaj się w pychę, ale się strzeż. Jeśli bowiem Bóg nie oszczędził gałęzi naturalnych, nie oszczędzi też ciebie. Zważ tedy na dobrotliwość i surowość Bożą - surowość dla tych, którzy upadli, a dobrotliwość Bożą względem ciebie, o ile wytrwasz w dobroci, bo inaczej i ty będziesz odcięty. Ale i oni, jeżeli nie będą trwali w niewierze, zostaną wszczepieni, gdyż Bóg ma moc wszczepić ich ponownie. Bo jeżeli ty, odcięty z dzikiego z natury drzewa oliwnego, zostałeś wszczepiony wbrew naturze w szlachetne drzewo oliwne, o ileż pewniej zostaną wszczepieni w swoje drzewo oliwne ci, którzy z natury do niego należą. A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba. (List do Rzymian 11:1-2.7-10.16-26, BW)

Szlachetne drzewo oliwne jest symbolem Izraela Bożego. Wszystkimi jego naturalnymi gałązkami są rodowici Izraelici. A niektóre z gałązek zostały odcięte od drzewa Bożego z powodu odrzucenia Chrystusa jako Zbawiciela. Poganie, którzy pochodzili z dzikiego drzewa oliwnego, zostają odcięci od dzikiego i wszczepieni w szlachetne drzewo oliwne wbrew naturze. Widzimy, że cały Izrael, który będzie zbawiony, składa się z naturalnych (rodowitych Izraelitów) i przysposobionych (chrześcijan) potomków Abrahama.

"A jeśli jesteście Chrystusowi, tedy jesteście potomkami Abrahama, dziedzicami według obietnicy." (List do Galatów 3:27-29, BW)

Chodzi o Twoje komentowanie wypowiedzi, jakiej użyłem, na temat papiestwa. Szkoda, iż nie uwierzysz, że papiestwo jest antychrystem.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 10, 2006 10:01 pm 

Herlkules napisał(a):
Pokaż mi w Biblii, że Ciało Chrystusa powstało dopiero po Jego śmierci... Czyż nie można nazwać lud Boży jednym Ciałem Chrystusa?

"On zniósł zakon przykazań i przepisów, aby czyniąc pokój, stworzyć w sobie samym z dwóch jednego nowego człowieka i pojednać obydwóch z Bogiem w jednym ciele przez krzyż" [Ef. 2:15-16]

Jeden nowy człowiek został stworzony i pojednany z Bogiem przez krzyż w jednym ciele. Jeśli coś zostało stworzone na krzyżu, to znaczy że wcześniej nie istniało.

"jak nadzwyczajna jest wielkość mocy Jego wobec nas, którzy wierzymy dzięki działaniu przemożnej siły jego, jaką okazał w Chrystusie, gdy wzbudził go z martwych i posadził po prawicy swojej w niebie (...) i wszystko poddał pod nogi jego, a jego samego ustanowił ponad wszystkim Głową Kościoła, który jest ciałem jego, pełnią tego, który sam wszystko we wszystkim wypełnia" [Ef. 1:20-23]

Jezus został ustanowiony Głowa Ciała dopiero po swoim zmartwychwstaniu. Czy Ciało mogło istnieć bez głowy zanim Jezus zmartwychwstał?

"Jan [Chrzciciel], odpowiadając, rzekł: (...) Kto ma oblubienicę, ten jest oblubieńcem; a przyjaciel oblubieńca, który stoi i słucha go, raduje się niezmiernie, słysząc głos oblubieńca. Tej właśnie radości doznaję w całej pełni" [Jan 3:27-29]

Jan Chrzciciel nie zaliczył siebie do Oblubienicy, tylko określił siebie mianem przyjaciela Oblubieńca. Do Oblubienicy należą tylko ci, którzy otrzymali Ducha Świętego po ukrzyżowaniu i zmartwychwstaniu Jezusa [Jan 7:39; 20:22]. Dlatego Oblubienicą Baranka jest tylko Kościół.

Herkules napisał(a):
12 (11 + 1) gwiazd to 12 patriarchów narodu izraelskiego, a słońce to Jakub. Ale czy oni byli odziani w sprawiedliwość Jakuba? Jeżeli tak, to sprawiedliwość byłaby dziełem Jakuba, a nie Boga. To Ty polegasz na niewłaściwej interpretacji: "Synowie Jakuba byli odziani tylko w szaty jego sprawiedliwości".

A czy mógłbyś pokazać mi paluszkiem, gdzie w Obj. 12:1 jest mowa o sprawiedliwości? To Ty sam wsadzasz do tego wersetu pojęcie sprawiedliwości, a potem na podstawie tego, co sam tam wsadziłeś, interpretujesz resztę. :roll:

Słońce, księżyc i 12 gwiazd występuja tutaj razem. Całość wskazuje, że Niewiastą jest naród zrodzony przez Jakuba (słońce) i jego żony (księżyc), który pochodzi od 12 synów Jakubowych (12 gwiazd). Ten naród zrodził Mesjasza i ten naród będzie prześladowany w czasie Wielkiego Ucisku, a także w większości chroniony przez Boga na pustyni przez drugie 3,5 roku 7-letniego okresu Daniela, zwanego Wielkim Uciskem tak jak był chrobiony podczas tułaczki do Ziemi Obiecanej.

Można wymyślić wiele kombinacji, żeby udowodnić swoje, ale wtedy są same problemy: to nie Kościół porodził Mesjasza, ochrony Kościoła na pustyni nie da się udowodnić historycznie, nie wiadomo, co zrobić z orłem i jego skrzydłami, no i wreszcie jeśli "czas, czasy i pół czasu" miałoby oznaczać 1260 lat, to nie wiadomo, jak to się stało, że nikt nie zauważył przeniesienia ludu Bożego na pustynię na tak dług okres. No, oczywiście wszystko można symbolizować dowolnie i dojść do dowolnych wniosków, ale ja się tak nie bawię. :)

Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):
Herkules napisał(a):

Idea odrodzenia (nowonarodzenia z Ducha) jest lansowana przez zwolenników ruchu charyzmatycznego. Czyż Izraelita Dawid nie był nowonarodzony z Ducha?

Idea nowonarodzenia z Ducha była lansowana przez Jezusa, Herkulesie [Jan 3:3]. Jako zwolennik Jezusa, a nawet Jego sługa, również ją lansuję. A jeśli neocharyzmaty Ci powie, że 2x2=4, to mu nie uwierzysz tylko dlatego, że jest neocharyzmatykiem? Izraelita Dawid raczej nie był nowonarodzony z Ducha, skoro martwił się, że Bóg odrzuci go sprzed swego oblicza i odbierze mu Ducha Świętego z powodu pojedynczego grzechu [Ps. 51:13]. Narodzeni na nowo nie mają takiego problemu, bo Duch Święty zamieszkuje w nich na stałe [I Kor. 6:19] i pojedynczy upadek tego nie zmienia [I Jana 1:9].

Jeśli chodzi o odrodzonych jako potomków Abrahama, to jak najbardziej. Z tym, że Izraelitą jest tylko ten, kto jest potomkiem Abrahama, Izaaka i Jakuba według ciała. Izraelita to jest narodowość, tak jak Polak. Jeśli Izraelita sie nawróci do swojego Mesjasza, to oprócz tego, że jest potomkiem Abrahama, Izaaka i jakuba według ciała, będzie rónież dzieckiem Abrahama według wiary. Czyli będzie prawdziwym lub inaczej Bożym Żydem - takim, jakiego chce widzieć Bóg. Ale nawrócony poganin nigdy nie będzie żadnym Żydem, ponieważ nie jest potomkiem Abrahama, Izaaka Jakuba według ciała. Nawrócony Polak nie staje się Żydem - ani duchowym, ani cielesnym. I nie jest mu to do niczego potrzebne, bo jako poganin wraz z Żydami współdziedziczy obietnice przez Ewangelię [Rzym. 15:17; Ef. 3:6].

Herkules napisał(a):
Czy zbawieni Izraelici będą wykluczeni ze "wszystkiego"? Daj mi odpowiedź.

"Wszystko", o którym mówią te wersety, nie jest obietnicą. Przeczytaj dokładnie, czego to wszystko dotyczy. Jeśli chodzi o obietnice, to jest osobny temat. Nie bardzo wiem na razie, o co Ci chodzi. Widzę, że wiele fragmentów cytowanych przez Ciebie nie ma sie nijak do tematu rozmowy. Poza tym, nie rozróżniasz porównań od symboli, a symboli od ilustracji. No i robi się bigos.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 2:07 am 

Jezus został ustanowiony Głowa Ciała dopiero po swoim zmartwychwstaniu. Czy Ciało mogło istnieć bez głowy zanim Jezus zmartwychwstał?

Wiesz, co to jest Głowa Ciała? Czy Chrystus stoi na czele Ciała, a my jesteśmy podległymi Mu członkami?

Mówimy: kim jest dla nas Chrystus? Naszym Panem. Kim jesteśmy dla Niego? Sługami Pana.

A ktoś mówi: Chrystus nie jest moim Panem.

Czy to znaczy, że nie jest on członkiem Ciała Chrystusa? Starożytni Izraelici wołali lub mówili do Boga: "Panie".

Chrystus wydał samego Siebie, czyli własne ciało, podobne do naszych ciał, umierając na krzyżu Golgoty za nas. Głowa Ciała wydała samego Siebie za własne Ciało - Kościół. W dobie Starego Testamentu Izraelici należeli także do Ciała Chrystusa, gdyż składali niewinne zwierzę (np. baranek) w ofierze za swój grzech, wskazujące na Chrystusa jako Baranka Bożego.

Herkules napisał(a):
12 (11 + 1) gwiazd to 12 patriarchów narodu izraelskiego, a słońce to Jakub. Ale czy oni byli odziani w sprawiedliwość Jakuba? Jeżeli tak, to sprawiedliwość byłaby dziełem Jakuba, a nie Boga.

Smoku, przepraszam za pomyłkę. Skorygując ten błąd napiszę oto:

Ale czy Niewiasta była odziana w sprawiedliwość Jakuba?

I to nieważne powyższe pytanie. Całkiem zgadzam się z Tobą co do interpretacji: słońce i księżyc. Ale nie jest to niedwuznaczna interpretacja wersetu Obj 12:1

"Niewiasta odziana w słońce i księżyc pod stopami jej, a na głowie jej korona z dwunastu gwiazd"

Ponieważ:

po pierwsze - literalna interpretacja (1 Mojż 37:9-10):

Naród izraelski (Niewiasta) wywiódł się z dwunastu synów (12 gwiazd) Jakuba (słońce) i jego żony (księżyc). Był narodem wybranym i ludem Bożym.

po drugie - symboliczna (duchowa) interpretacja:

Kościół chrześcijański (Niewiasta) założony przez dwanaście apostołów (12 gwiazd), który kontynuuje miano narodu wybranego, jest przyobleczony w sprawiedliwość Chrystusa (słońce), na którego ofiarę wskazuje starotestamentowy system ceremonialny symbolizowany przez księżyc (odbicie światła słonecznego).

To wszystko jest jasne. Apokaliptyczna Niewiasta jest symbolem ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 1:59 pm 

Herkules napisał(a):

Wiesz, co to jest Głowa Ciała? Czy Chrystus stoi na czele Ciała, a my jesteśmy podległymi Mu członkami?

Herkulesie, zadałem Ci proste pytanie, a Ty kluczysz, bo nie chcesz udzielić prostej i oczywistej odpowiedzi. Ciało nie może istnieć bez głowy. Skoro Jezus dopiero po swoim zmartwychwstaniu został ustanowiony Głową Ciała, to przed Jego śmiercią i zmartwychwstaniem Ciało jeszcze nie istniało. Izraelici mówili do Boga "Panie", ale nie mogli mówić "Panie" do Jezusa, bo On się jeszcze nie objawił. Członkowie Ciała mówią "Jezus jest Panem" i czynią to w Duchu Świętym [I Kor. 12:3]. W jednym Duchu wszyscy zostaliśmy zanurzeni w jedno Ciało [I Kor. 12:13]. A Duch nie był jeszcze dany, zanim Jezus nie został uwielbiony [Jan 7:39].

Herkules napisał(a):
Chrystus wydał samego Siebie, czyli własne ciało, podobne do naszych ciał, umierając na krzyżu Golgoty za nas. Głowa Ciała wydała samego Siebie za własne Ciało - Kościół. W dobie Starego Testamentu Izraelici należeli także do Ciała Chrystusa, gdyż składali niewinne zwierzę (np. baranek) w ofierze za swój grzech, wskazujące na Chrystusa jako Baranka Bożego.

Jeśli nie odróżniasz ofiar starotestamentowych od ofiary Jezusa, to przeczytaj List do Hebrajczyków 8-10. Ciało Chrystusa czyli Oblubienica to ludzie narodzeni na nowo z Ducha, którzy nie muszą już po wielekroć składać tych samych ofiar z wołów i kozłów, nie muszą tego robić za pośrednictewm kapłanów, mają Arcykapłana innego niż mieli Izraelici i żyją w Nowym Przymierzu z Bogiem, a nie w starym przymierzu.

Herkules napisał(a):
po pierwsze - literalna interpretacja (1 Mojż 37:9-10):

Naród izraelski (Niewiasta) wywiódł się z dwunastu synów (12 gwiazd) Jakuba (słońce) i jego żony (księżyc). Był narodem wybranym i ludem Bożym.

Jak widzisz, literalne interpretacja ma podstawę w samym Piśmie, a przecież Pismo tłumaczy się przez Pismo. Inaczej wyjdą nam całkowicie dowolne wnioski z lektury dowolnego tekstu.

Herkules napisał(a):
po drugie - symboliczna (duchowa) interpretacja:

Kościół chrześcijański (Niewiasta) założony przez dwanaście apostołów (12 gwiazd), który kontynuuje miano narodu wybranego, jest przyobleczony w sprawiedliwość Chrystusa (słońce), na którego ofiarę wskazuje starotestamentowy system ceremonialny symbolizowany przez księżyc (odbicie światła słonecznego).

To wszystko jest jasne. Apokaliptyczna Niewiasta jest symbolem ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu.

Nie, to nie jest jasne, ani nie ma umocowania w Piśmie. Obj. 12 nie mówi o Niewieście, która coś kontynuuje. Jeśli Niewiasta jest Kościołem chrześcijańskim, to jakim cudem Kościół chrześcijański wydał na świat Mesjasza [chłopczyka], który miał dopiero założyć Kościół chrześcijański? Jeśli słońce ma być tutaj sprawiedliwością, to księżyc powinien być przeciwieństwem sprawiedliwości (np. niesprawiedliwością), a nie "systemem ceremonialnym". Przydałaby się jakaś konsekwencja w tej symbolice - nie uważasz? Kościół chrześcijański nie kontynuuje miana narodu wybranego, bo jest tylko jeden naród wybrany czyli Izrael, który nigdy nie przestanie być narodem wybranym, bo to jest jego nieodwołalne powołanie i wybranie ze względu na praojców [Rzym. 11:28-29]. Ta "symboliczna i duchowa" interpretacja jest nie tylko niejasna, ale jest po prostu błędna i zupełnie nie wynika z tekstu.

Herkulesie, Biblii nie czyta się po to, żeby udowodnić własne i wcześniej postawione tezy. Wiem, że ktoś Cię gdzieś nauczył dość powszechnych (i błędnych) teorii, ale postaraj się sprawdzić te teorie, poddając je krytyce w świetle tekstu Pisma. A nade wszystko i co jest najważniejsze, uwierz w Jezusa i przyjmij Go jako Pana, a wtedy zostaniesz zrodzony z Ducha i jako dziecko Boże zobaczysz te sprawy inaczej [Jan 1:12-14].

Pozdrawiam Cię.

P.S.

Cieszę się, że zamiast wklejek zaczynasz pisac coś bardziej własnego. Czyżby moja cierpliwość zaczynała być nagradzana?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 9:36 pm 

Herkules napisał(a):

Herkulesie, zadałem Ci proste pytanie, a Ty kluczysz, bo nie chcesz udzielić prostej i oczywistej odpowiedzi.

Ciało nie może istnieć bez głowy. Skoro Jezus dopiero po swoim zmartwychwstaniu został ustanowiony Głową Ciała, to przed Jego śmiercią i zmartwychwstaniem Ciało jeszcze nie istniało.

Smoku, miałem odpowiedzieć na Twoje pytanie, a nadal myślałem, że nie. Twoje twierdzenie, że starotestamentowy lud izraelski mógł być pozbawiony swego Przewodnika, jest bezsensowne.

Ciało bez Głowy; Owczarnia bez Pasterza; Budowla bez Kamienia węgielnego; Czyżby Przewodnik zostawił posłuszny Mu lud Boży na pastwę, jeżeli pielęgnuje go i chroni go przed grzechem?

Czy dla Ciebie Kościół jest rzeczywistym Ciałem Chrystusa według litery? Czy dla Ciebie chleb jest rzeczywistym Ciałem Chrystusa według litery?

Dla mnie - nie, tylko symbol.

Ciało Chrystusa jest symbolem Kościoła, a Głowa - Chrystus i członki - wierzący;
Owczarnia jest symbolem Kościoła, a Pasterz - Chrystus i owce - wierzący;
Budowla (np. świątynia) jest symbolem Kościoła, a Kamień węgielny - Chrystus i kamienie - wierzący;

Kościół jest ludem Bożym Starego i Nowego Testamentu, bo musi mieć Głowę - niebiańskiego Przewodnika.

Cytuj:
Jeśli Niewiasta jest Kościołem chrześcijańskim, to jakim cudem Kościół chrześcijański wydał na świat Mesjasza [chłopczyka], który miał dopiero założyć Kościół chrześcijański?

Kościół chrześcijański kontynuuje miano narodu wybranego, którym byli niegdyś Izraelici według ciała. Nie zapomnij o poniższym wersecie biblijnym:

"Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem, narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który was powołał z ciemności do cudownej swojej światłości;" (1 List Piotra 2:9, BW)

Gdy naród izraelski wydał na świat Jezusa, który powołał apostołów do zwiastowania dobrej nowiny, nie było Kościoła chrześcijańskiego, ale dopiero po Jego śmierci i zmartwychwstaniu ten Kościół powstał w miejscu upadłego owego narodu, który ostatecznie odrzucił Jezusa.

"Do swej własności przyszedł, ale swoi go nie przyjęli." (Ewangelia Jana 1:11, BW)

Zgodnie z symbolem Bóg Syn przyszedł do własnego Ciała, ale większość jego członków odrzuciła Go, tak jak mąż przyszedł do swej żony, ale odrzuciła go.

Smoku, muszę przerwać dyskusję na jakiś czas. Uzbrój się w cierpliwość.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1