smoku
Cytuj:
Czy ta sama Osoba stoi równocześnie w wodzie Jordanu, zstępuje na siebie samego w postaci gołębicy i mówi o sobie samym z nieba, że jest własnym synem?
A według ciebie to niemozliwe bo patrzysz ludzka logika.
To wszystko sie działo dla Jana na Znak i ja ci odpowiedziałam na pytanie
ale ty nie patrzysz.
Co za paradoks innym mówisz ganisz napominasz a sam w tym trwasz?
>>>>>
SMOK
"Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi wasze, to nie drogi moje - mówi YHVH, lecz jak niebiosa są wyższe niż ziemia, tak moje drogi są wyższe niż drogi wasze i myśli moje niż myśli wasze." [Iz. 55:8-9]
Rz 11:34 BT "Kto bowiem poznał myśl YHVH, albo kto był Jego doradcą?"
ale my jesteśmy
1Kor 2:16 Br "Któż więc poznał zamiar-zamysł Ducha YHVH, i ktodoradzi Jemu poznanie nasze ? My mamy Ducha Mesjasza.
."
A początkiem poznania jest bojaźń YHVH [Przyp. 1:7] i świadomość, że objawienie pochodzi od Syna i jest dane tym, którym On zechce objawić:
"W tym czasie odezwał się Jezus i rzekł: Wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Zaprawdę, Ojcze, bo tak się tobie upodobało. Wszystko zostało mi przekazane przez Ojca mego i nikt nie zna Syna tylko Ojciec, i nikt nie zna Ojca, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić" [Mat. 11:25-27]
Cytuj:
Jeśli chodzi o poznanie istoty Boga przez rozum i intelekt, to Ariusz zapomniał o słowach Pawła:
"Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata?" [I Kor. 1:20]
No jak to gdzie jest ? smok wszystkich widzi w herezji tylko siebie nie.
Cytuj:
Ariusz skorzystał z diabelskiej propozycji wywyższenia ludzkiego umysłu tak, aby poznać myśli Boże, które górują nad naszymi niczym niebo nad Ziemią. A ponieważ "to, co jawne, należy do człowieka, a to, co zakryte, należy do Pana, Boga naszego" [V Mojż. 29:28], próby poznania istoty Boga poprzez rozum, intelekt i ducha (zamiast Ducha) muszą się kończyć upadkiem.
Moim zdaniem, sam stworzyłeś sobie błędną alternatywę, odrzucając trzecią możliwość: że Ojciec, Syn i Duch są Osobami jednego [Trójjedynego] Pana.
to jest własnie dowód takiego ludzkiego umysłu "poznania mysli Bozej .diabelska propozycja?
trzy OSOBY dobre?
>>>>>>
Cytuj:
"Lepiej dla was, żebym ja odszedł. Bo jeśli nie odejdę, Pocieszyciel do was nie przyjdzie, jeśli zaś odejdę, poślę go do was. (...) Gdy przyjdzie On, Duch Prawdy, wprowadzi was we wszelką prawdę, bo nie sam od siebie mówić będzie, lecz cokolwiek usłyszy, mówić będzie, i to, co ma przyjść, wam oznajmi. On mnie uwielbi, gdyż z mego weźmie i wam oznajmi. Wszystko, co ma Ojciec, moje jest; dlatego rzekłem, że z mego weźmie i wam oznajmi" [Jan 16:7,13-14]
Dlaczego Pocieszyciel nie mógł przyjść ?
Ponieważ tym Pocieszycielem był SAM JAHszua ale jego Czas był ku czemu innemu - Ofiara.
Zmego weźmie - dlaczego czy nie ma Swojego?