www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 8:43 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 5:26 pm 

Oliwka napisał(a):
jeżeli JAHszua był Synem przed narodzeniem ,to był nie JEDNORDZONY a DWAKROC rodzony .
Zatem mówienie ,ze jest Jedno rodzony świadczy ze wczesniej nie był SYNEM bo nie był zrodzony . A jesli był juz zrodzony to nie jest Jednorodzony.KIM był?

Wcielonym Synem Bożym. Czyli Synem Bożym i Synem Człowieczym jednocześnie. :)

"Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga. Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało. (...)  Prawdziwa światłość, która oświeca każdego człowieka, przyszła na świat. Na świecie był i świat przezeń powstał, lecz świat go nie poznał. Do swej własności przyszedł, ale swoi go nie przyjęli. Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego, którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga. A Słowo ciałem się stało i zamieszkało wśród nas, i ujrzeliśmy chwałę jego, chwałę, jaką ma jedyny Syn od Ojca, pełne łaski i prawdy. (...) Boga nikt nigdy nie widział, lecz jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, objawił go" [Jan 1:1-3,9-14,18]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 6:52 pm 

Oliwka napisał(a):
jeżeli JAHszua był Synem przed narodzeniem ,to był nie JEDNORDZONY a DWAKROC rodzony .
Zatem mówienie ,ze jest Jedno rodzony świadczy ze wczesniej nie był SYNEM bo nie był zrodzony . A jesli był juz zrodzony to nie jest Jednorodzony.KIM był?

Ty chyba sama nie rozumiesz, co piszesz?
Określenie Jednorodzony Bóg dotyczy Bożej natury Syna Bożego - odwiecznego Logosu, który jest Bogiem od wieczności.
Jednorodzony - tłumaczone jest od monogenes [ jedynak].
Tylko Logos jest jedynakiem Ojca, bo tylko On, pośród synów Bożych, jest Bogiem prawdziwym.

Narodziny Jezusa, jako dziecka żydowskiego z matki Żydówki - Marii - to kulminacja wcielenia Logosa w ciało człowiecze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 7:38 pm 

Cytuj:
Jarek: Dopisek dla Lisa: ten post napisałem do Sz S.

Na dopisek znalazłeś czas.
Szkoda, że tylko na dopisek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 8:22 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Oliwka napisał(a):

Wcielonym Synem Bożym. Czyli Synem Bożym i Synem Człowieczym jednocześnie. :)

"Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga. Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało. (...) Prawdziwa światłość, która oświeca każdego człowieka, przyszła na świat. Na świecie był i świat przezeń powstał, lecz świat go nie poznał.
A bez Niego/Słowa nic nie powstało ,co powstało.

Zatem i ten włonie Miriam nie mógł powstac bez Słowa ,którym On SAM był. Słowo stał sie Ciałem. Nie było tu nikogo innego prócz Niego Samego,o ile mam wierzyć ,ze bez Słowa NIC nie powstałoBóg jest Duchem Świetym, Ten to Duch ,który przyszedł do Miriam, nic by nie uczynił gdyby nie był Słowem , bo tylko przez Słowo wszystko sie dzieje.Ten to Duch Swiety -Słowo stał sie Ojcem Ciała -Syna-Sługi ,ale tylko ze wzgledu na ciało-komórke ciała i krwi .
Tak, Bóg Ojciec jest Duchem Świetym i szuka kto by Go tak czcił ,ale jesli juz tak, to nie ma dwuch a JEDEN .DuchŚwiety stał sie Ojcem Swego Ciała. /Osoby i Zamieszkał w...jako Pełnia Siebie Samego:D

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 8:40 pm 

Jarek napisał(a):
Owszem nie sa jednoznaczne, gdyz z jednej strony Jezus bedąc pierwszym u Boga też wygląda na to że był dziełem Boga i tak czytam ten cytat który napisałeś, a z drugiej, ze jest ponad samo stworzenie (i to w tym samym wersecie).

Sądzę podobnie.

Jarek napisał(a):
Powyrażaj to co uważasz, chetnie posłucham i pomódlmy sie razem, a jesli Pan zechce tobie cos pokazać i objawi ci To, nie będe szydził nawet jesli nie bede rozumiał.

Myslę że nie jest zamiarem nikogu tutaj szydzenie w poglądów innych. Ja przynajmniej takiego zamiaru nie miałem ani nie mam. Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 9:18 pm 

Oliwka napisał(a):
Zatem i ten włonie Miriam nie mógł powstac bez Słowa, którym On SAM był. Słowo stał sie Ciałem. Nie było tu nikogo innego prócz Niego Samego, o ile mam wierzyć, ze bez Słowa NIC nie powstało Bóg jest Duchem Świetym, Ten to Duch, który przyszedł do Miriam, nic by nie uczynił gdyby nie był Słowem , bo tylko przez Słowo wszystko sie dzieje. Ten to Duch Swiety - Słowo stał sie Ojcem Ciała - Syna - Sługi, ale tylko ze wzgledu na ciało - komórke ciała i krwi. Tak, Bóg Ojciec jest Duchem Świetym i szuka kto by Go tak czcił, ale jesli juz tak, to nie ma dwuch a JEDEN. DuchŚwiety stał sie Ojcem Swego Ciała. /Osoby i Zamieszkał w... jako Pełnia Siebie Samego:D

Kto wie, może jesteś blisko tego, co z braku lepszych określeń nazywamy "współistotnością Ojca, Syna i Ducha Świętego"? Dlatego właśnie Chrystus mieszka w nas [II Kor. 13:5] poprzez Ducha Świętego [Rzym. 8:9], co oznacza, że Bóg w nas mieszka przez Ducha [I Jana 3:24]. Natomiast trzy współistotne Osoby Trójjedynego Boga są oddzielne w tym sensie, że Ojciec nie jest tożsamy z Synem, Syn nie jest tożsamy z Duchem i Ojciec nie jest tożsamy z Duchem.

Dlatego to Ojciec i Duch posłali Syna [Iz. 48:12-16]. Dlatego podczas chrztu Jezusa w Jordanie jest mowa o trzech Osobach [Mat. 3:13-17]. Dlatego Bóg mówi "uczyńmy człowieka na obraz nasz", a potem czytamy, że Bóg stworzył człowieka na obraz swój [I Mojż. 1:26-27]. A potem (po Upadku) Bóg mówi: "Oto człowiek stał się taki jak jeden z nas, znający dobro i zło" [I Mojż. 3:22 BG]. Człowiek miał być obrazem Boga, ale za namową szatana chciał być jak Bóg, znający dobro i zło [I Mojż. 3:5]. Bóg, znający dobro i zło, jest Trójjedyny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 8:32 pm 

Jarek napisał(a):
Owszem nie sa jednoznaczne, gdyz z jednej strony Jezus bedąc pierwszym u Boga też wygląda na to że był dziełem Boga i tak czytam ten cytat który napisałeś, a z drugiej, ze jest ponad samo stworzenie (i to w tym samym wersecie).

Sądzę podobnie.

:) więc sie rozumiemy.

Szukający Sceptyk napisał(a):
Jarek napisał(a):
Powyrażaj to co uważasz, chetnie posłucham i pomódlmy sie razem, a jesli Pan zechce tobie cos pokazać i objawi ci To, nie będe szydził nawet jesli nie bede rozumiał.

Myslę że nie jest zamiarem nikogu tutaj szydzenie w poglądów innych. Ja przynajmniej takiego zamiaru nie miałem ani nie mam. Pzdr.

Tu powiedziałem tylko że ja, a nie ze ty, ale że mozna tak odczuć, to przepraszam :) Hej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 12:14 am 

Dwakroć rodzony Oliwko, jest dla mnie dziwne gdy słucham słów Jezusa, że zanim Abraham sie urodził On juz był. Jezus urodził się jako człowiek, co nie znaczy że nie istniał u Boga przed objawieniem w ciele człowieka. Przepraszam za stwierdzenie i to do kobiety mającej dzieci i wnuki, i która rodziła, ale człowiek przychodzi na świat przez kobietę. Człowiek, oczywiście nie znaczy że mówię tu o mężczyźnie ale także i kobietach. To zdanie, że przychodzi przez kobietę, wskazuje na coś więcej niż to co ludzie gadają na temat urodzenia i sobie przypisują zasługi w tym temacie, bo przeciez Bóg o niejednym człowieku juz wiedział i zaplanował go zanim pojawił się jako potomek. Słabo znam ST ale znajdzie sie tam pare wzmianek błogosławieństw dla kogoś, kogo jeszcze nie było.

Tylko Chrystus z rodu ludzkiego z Nieba pochodził i istniał zanim człowiek został stworzony jak tez istniał przed wszelkim stworzeniem. My zas jako ludzie rodzimy się z ziemi, przed urodzinami tu na ziemi nie było nas (człowiekowi jest dane raz sie narodzić raz umrzeć i raz zmartwychwstać), a aby się narodzić na nowo, trzeba wpierw umrzeć. Na narodzenie na nowo nie patrzę jednak jak na drugie narodziny, jako ten sam człowiek, ale juz jako zupełnie ktos inny. Wpierw urodzony z ziemi a potem z nieba ;)

Hej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 9:43 am 

Postaw krzyżyk przy prawdziwym, według Ciebie Jarku, zdaniu:

1. Jezus [Logos] nie jest stworzeniem Bożym
2. Jezus [Logos] jest stworzeniem Bożym

Lubisz dużo pisać, masz okazję napisać coś w temacie wątka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 10:05 am 

Kol 1:15 BT "On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia..."

stawiam więc fistaszka i tu i tu.

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 10:50 am 

Jarek napisał(a):
Kol 1:15 BT "On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia..."

stawiam więc fistaszka i tu i tu.

:)

A jednak zwiedzenie. Przykra sprawa. Oba zdania nie mogą być prawdziwe jednocześnie. Nie te, fistaszku.
Na podstawie wyznania rozpoznajemy ducha - to jest wiarygodny test.
Nie wyznajesz biblijnego Jezusa. Właśnie dlatego tak blisko było Ci do komentarzy występujących tu unitarian.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 12:59 pm 

lis napisał(a):
Na podstawie wyznania rozpoznajemy ducha - to jest wiarygodny test. Nie wyznajesz biblijnego Jezusa. Właśnie dlatego tak blisko było Ci do komentarzy występujących tu unitarian.

Lisie a jakiego Jezusa wyznaje Jarek lub unitarianie? Koranskiego? Buddyjskiego? Oczywiście że wyznaje biblijnego. Tyle że biblijny obraz rozumie odmiennie od ciebie. Uważaj żeby sie nie okazało że to ty masz niewłaściwy obraz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 1:40 pm 

Cytuj:
Lisie a jakiego Jezusa wyznaje Jarek lub unitarianie? Koranskiego? Buddyjskiego? Oczywiście że wyznaje biblijnego. Tyle że biblijny obraz rozumie odmiennie od ciebie. Uważaj żeby sie nie okazało że to ty masz niewłaściwy obraz.

Staram się uważać, a że Tobie wsio ryba - nic nowego, i nic mi do tego.
Podobno jesteś studentem, szkolili was z logiki?
Sam sobie odpowiedz, czy powyższe zdania o Jezusie mogą być jednocześnie prawdziwe i na ile Jezus 1) tożsamy jest z 2)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 2:19 pm 

lis napisał(a):
, szkolili was z logiki?
Sam sabie odpowiedz, czy powyższe zdania o Jezusie mogą być jednocześnie prawdziwe i na ile Jezus 1) tożsamy jest z 2)?

Mnie szkolili i na rzut okiem i beretem masz rację, niemniej wypowiedzi mogą być prawdziwe jeśli jedna z nich jest w metajęzyku 8) :P

Coś w stylu "Czy jezeli KŁAMCA KŁAMIE i mówi, że KŁAMIE to KŁAMIE czy mówi PRAWDĘ?

Takie paradoksy logiki rozwiązywano dopiero na płaszczyznach metajezykowych (swoją drogą olbrzymie zasługi położyli w rozwiązywaniu tych paradoksów Polscy przedwojenni logicy ze szkoły lwowsko-warszawskiej)

Niemniej podstawowa zasada logiki to niesprzeczność wewnętrzna i dlatego podpisywanie się pod A i NIE A jednocześnie dowodzi dużej logicznej odwagi i samozaparcia :wink:

ZDrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 3:08 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):

Albo Jezus jest stworzeniem Bożym, albo nie jest stworzeniem Bożym. Dwa zdania wzajemnie sprzeczne nie mogą być jednocześnie prawdziwe. W omawianej sytuacji zdania są wypowiedziane językiem prostym i zrozumiałym, a nie żadnym "metajęzykiem". A biblijny Jezus nie jest jednocześnie "tak" i "nie", podobnie jak Słowo Boże:

"Jak wierny jest Bóg, tak słowo nasze do was nie jest równocześnie "Tak" i "Nie" [II Kor. 1:18]

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1