www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 8:20 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 9:59 pm 

Cytuj:
Sz.S: Te zdania nie są sprzeczne. Trzeba tylko zrozumieć właściwy sens pierwszego zdania

lis napisał(a):
A to ciekawe. Napisał, jak byk:
"W pełni zgadzam się z poglądem że Bóg nie istnieje w trzech osobach" - zdanie przeciwne objawieniu biblijnemu.

Zdecyduj sie czy uważasz dwa podane zdania napisane przez Jarka za sprzeczne ze sobą czy też jego wypowiedzi za sprzeczne z twoim rozumieniem "objawienia biblijnego".

Jezus mówiąc że jest z Ojcem "jedno" nie miał na myśli jedności osoby [gdyby tak było powiedziałby ponoć 'jednym'] i prawdopodobnie Jarek też nie, zatem błędem jest opinia że napisał sprzeczność albo zarzucanie mu modalizmu który to błąd popełnił Smok Wawelski.

inna sprawa że Jarku napisałeś o odrębności Ojca, Syna, Ducha a potem pytasz:
"Czy duch ludzki jest człowiekiem?"
co mocno sugeruje że skoro duch człowieka nie jest od niego odrębny to i nie ma powodów dla których Duch Boży miałby być odrębny od Boga.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 10:04 pm 

Przepraszam za wtrącenie...
Myslę, że Jarkowi chodzi o to, że jak duch w człowieku nie czyni go osobą, tak samo duch św. nie jest osobą chociaż posługuje się nim Bóg, choć trodno tu mówić o odrębności. Najlepiej niech wyjaśni sam Jarek o co chodzi w tym pytaniu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 11:45 pm 

Dziekuje Lisie za odpowiedź, w której nie rozumiem słowa trójjedyny, ale w sumie jest to dośc bliskie co myslę o człowieku jako całości, tak samo jak o Bogu jako całości. No i wybacz że trzeba mi powtórzyć dosłowniej to czego jakos nie mogłem wybrać z rozmów wczesniejszych a czytałem.

Zadałem pytanie czy duch ludzki jest człowiekiem, przede wszystkim abysmy porozsadzali właśnie w Duchu Bozym, choc jakiś tam pogląd mam i uważam że sam duch ludzki nie jest człowiekiem, tak samo jak samo ciało nie jest człowiekiem.

Tak więc uwazam że Duch Bozy zna głebokości Boga i mógłbym rzec w podobieństwie że Bóg Ojciec który tez jest Duchem ma ciało lecz nie z krwi i kości ale z Ducha Świetego.

Ja osobiscie nie pamietam fragmentów że Duch Święty jest Bogiem, choc pamietam fragment mówiący że Bóg Ojciec jest Duchem i napewno Świetym.

W człowieku tez można wykazać odrebności nie wskazujące wcale na całkowiete oderwanie ale pokazujące złozoność. Tak myslę i wiem że nie musze tu dokładnie opisywać bowiem jesli sie myle w dosłowności to cóż, mamy przecież dostep do Ducha Świętego a On wprowadza we wszystko co potrzeba abysmy byli jedno w Nim.

Na dziś nie ma innej drogi jak przez Chrystusa i w Chrystusie, jednak jest objawione że na koniec wszystko powróci do Ojca.

A może ktoś z was lepiej skleci zdanie ode mnie?

Hej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 12:30 am 

Prostota rozumowania nie upoważnia do wypaczania tekstu. Jeśli już chcesz cokolwiek doradzać Przebudzonemu75, to nie pisz, że Syn Boży został stworzony, bo nie został. Został zrodzony.

Tak został zrodzony Smoku, i jak zwykle wykazujesz cierpliwośc tylko do wyłapywania słów. Szkoda, bowiem chodziło mi o to że Boga nikt nie zrodził (stworzył), a jednorodzonego tak. Jak też to że Ojciec przekazał władzę Synowi.

Smok Wawelski napisał(a):
Nie wszystko rozumiesz? Nie przejmuj się, ja też. Przy pomocy rozumu możemy dojść do pewnego miejsca, w którym niezbędne jest już objawienie od Ducha. Kto chce dojść do pełnego poznania natury Boga o własnych siłach, ten przeczy Słowu Bożemu:

"Albowiem nam objawił to Bóg przez Ducha; gdyż Duch bada wszystko, nawet głębokości Boże. Bo któż z ludzi wie, kim jest człowiek, prócz ducha ludzkiego, który w nim jest? Tak samo kim jest Bóg, nikt nie poznał, tylko Duch Boży" [I Kor. 2:10-11].

Jesli Pan pozwoli to poznam w Pełni i jestem o to spokojny, nawet jeslibym miał nie poznać, gdyz na Jego sprawiedliwości zawrtej w łasce opieram swoja ufność, a nie na swoim pożądaniu, czy chceniu i wiem że na dzis nie wszystko jest potrzebne, a to co porzebuje dostaję.

No skoro cytujesz I Kor. 2:10-11, to powiedz w takim razie: kim jest człowiek?

Co do Jezusa, to jako syn człowieczy jest postawiony powyżej niz anioł, jak też wielu będzie powyżej aniołów, czyz nie?

Ja nic nie mam w opracowaniach i niech mnie Bóg broni abym kiedys do nich sięgał zamiast do wspólnych modlitw, których Smoku unikasz jak ognia, niestety.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 9:30 am 

Hebr. 13:8
8. Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam i na wieki.
(BW)

1 Jan. 3:9
9. Kto z Boga się narodził, grzechu nie popełnia, gdyż posiew Boży jest w nim, i nie może grzeszyć, gdyż z Boga się narodził.
(BW)

1 Jan. 2:28-29
28. A teraz, dzieci, trwajcie w nim, abyśmy, gdy się objawi, mogli śmiało stanąć przed nim i nie zostali zawstydzeni przy przyjściu jego.
29. Jeżeli wiecie, że jest sprawiedliwy, wiedzcie też, że każdy, kto postępuje sprawiedliwie, z niego się narodził.
(BW)

1 Tym. 6:14
14. Abyś zachował przykazanie bez skazy i bez nagany aż do przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa(BW)

Ostatnio edytowano Pn lis 06, 2006 3:34 pm przez poszukiwacz prawdy, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 9:32 am 

Jarek napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Prostota rozumowania nie upoważnia do wypaczania tekstu. Jeśli już chcesz cokolwiek doradzać Przebudzonemu75, to nie pisz, że Syn Boży został stworzony, bo nie został. Został zrodzony.

Tak został zrodzony Smoku, i jak zwykle wykazujesz cierpliwośc tylko do wyłapywania słów. Szkoda, bowiem chodziło mi o to że Boga nikt nie zrodził (stworzył), a jednorodzonego tak. Jak też to że Ojciec przekazał władzę Synowi.

No i sam widzisz, że utożsamiasz zrodzenie ze stworzeniem. Syn jest wieczny i podobnie jak Jego arcykapłański typ, czyli Melchisedek, nie ma początku ani końca życia [Hebr. 7:3]. Gdy nastał początek, On już był [Jan 1:1], a lata Jego nie skończą się [Hebr. 1:12]. Dlatego twierdzenie, że Syn kiedyś nie istniał, czyni Syna Osobą o statusie niższym od Ojca. A to z kolei czyni Syna bogiem drugiej kategorii. Przekazanie władzy nie oznacza różnicy statusu, lecz wynika z porządku funkcji. Tak jak w małżeństwie, które pod tym względem stanowi ilustrację [I Kor. 11:3] - mąż i żona są sobie równi, ale mąż jest głową żony.

Cytuj:
No skoro cytujesz I Kor. 2:10-11, to powiedz w takim razie: kim jest człowiek?

Osobą stworzoną na obraz i podobieństwo Boga.

Cytuj:
Co do Jezusa, to jako syn człowieczy jest postawiony powyżej niz anioł, jak też wielu będzie powyżej aniołów, czyz nie?

Oczywiście, bo przychodząc na Ziemię jako Syn Człowieczy uniżył się i nie upierał się zachłannie, aby pozostawać równym Bogu [Flp. 2:6-11]. Rozmawiałem o tym w bieżącym wątku bodajże z Bogusławem, więc nie rozwijam.

Cytuj:
Ja nic nie mam w opracowaniach i niech mnie Bóg broni abym kiedys do nich sięgał zamiast do wspólnych modlitw, których Smoku unikasz jak ognia, niestety.

Owszem, unikam jak ognia wspólnych modlitw, które nie są zanoszone do tego samego Boga i w tym samym Duchu. Ale do Pana Jezusa chętnie pomodlę się z każdym, kto Go wyznaje jako Pana na tyle, żeby się do Niego modlić. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:18 am 

Cytuj:
Sz.S: Zdecyduj sie czy uważasz dwa podane zdania napisane przez Jarka za sprzeczne ze sobą czy też jego wypowiedzi za sprzeczne z twoim rozumieniem "objawienia biblijnego".

I jedno i drugie.
Napisał w pierwszym zdaniu, że Bóg nie istnieje w 3 osobach, zaś w drugim wyraźnie podkreślił, że Ojciec, Syn i Duch Św. są odrębni .
Zatem, sam się zdecyduj, o co Ci chodzi.

Ostatnio edytowano Pn lis 06, 2006 10:30 am przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:27 am 

Cytuj:
Jarek:
Ja osobiscie nie pamietam fragmentów że Duch Święty jest Bogiem, choc pamietam fragment mówiący że Bóg Ojciec jest Duchem i napewno Świetym.

To bardzo przykre. Nie pamiętasz też fragmentów, które opisują Ducha Świętego, jako osobę? Jest ich wiele, szczególnie w Dziejach Ap. i Listach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:35 am 

Ano "nie widzę" że utożsamiam stworzenia z urodzeniem, choć sa to wyrazy dla mnie bliskoznaczne, chociazby z tego powodu że kto z Boga sie narodził ten "budowany" (stwarzany) jest na nowo.
Jezus przekazał naukę Apostołom, a oni przekazywali ja dalej. W tej nauce o ile dobrze pamiętam jest ciągłe mówienie o jedności wierzących: aby byli jedno. Czy z uwagi na rózne dary jedni sa pośledniejsi od drugich? Jesli nie, to czemu twierdzisz że w naprzykład w takim zdaniu: rzekł Pan Panu memu rozrózniam dwóch róznych Bogów gdzie jeden jest jakiś posledni. Z resztą sam Jezus mówiąc także że są jedno, powiedział: Ojciec jest wiekszy niż ja.

Syn był pierworodnym u Boga. To tez jest napisane. I nie mam zamiaru tu i w tej chwili rozprawiać czy Słowo Boże miało kiedyś swój początek czy też nie (chociaz Bóg nigdy nie był niemową), ale jedynie wskazuję że Syn, to nie Ojciec a że są Jednym w Duchu Świętym i tego też naucza wierzących Duch Święty.

Co do "kim jest człowiek" to dałeś jedynie odpowiedź po wierzchu, i nie odpowiedziałeś w znaczeniu słów z I Kor, który sam zacytowałeś. Ja zaś licze na to że jesli masz od Ducha Świetego poznanie kim jest Bóg, to z tej prostej przyczyny odpowiesz na mniej problematyczne pytanie.

Dla mnie Jezus jest Bogiem chociazby i z tej przyczyny że miał moc połozyć swoje życie jak też miał moc wziąść je spowrotem i zmartwychwstac. Tylko Bóg ma tą władzę, a Chrystus ma.

"łaska wam i pokój od Boga Ojca waszego i Pana Jezusa Chrystusa" Gal 1, 3

Hej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:36 am 

zamiast biadolić nade mna Lisie zacytuj, wskaż a chętnie porozważam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:40 am 

Cytuj:
Jarek: Ano "nie widzę" że utożsamiam stworzenia z urodzeniem, choć sa to wyrazy dla mnie bliskoznaczne, chociazby z tego powodu że kto z Boga sie narodził ten "budowany" (stwarzany) jest na nowo.

Ble, ble, ble. Masz dar do motania, lubisz, czy mnie umiesz inaczej?

Napisz wprost:

Jezus [Logos] nie jest stworzeniem Bożym

albo

Jezus [Logos] jest stworzeniem Bożym

Za dużo wymagam? :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 11:49 am 

Jarku , słuchaj, przyznam że jednak rozbawiło mnie że twoje posty są momentami niejednoznaczne :D

Napisz czy uważasz że Jezus miał początek według tego tekstu:
Kol 1:15 BT "On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia..."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 4:05 pm 

jeżeli JAHszua był Synem przed narodzeniem ,to był nie JEDNORDZONY a DWAKROC rodzony .
Zatem mówienie ,ze jest Jedno rodzony świadczy ze wczesniej nie był SYNEM bo nie był zrodzony . A jesli był juz zrodzony to nie jest Jednorodzony.KIM był?

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 4:52 pm 

Owszem nie sa jednoznaczne, gdyz z jednej strony Jezus bedąc pierwszym u Boga też wygląda na to że był dziełem Boga i tak czytam ten cytat który napisałeś, a z drugiej, ze jest ponad samo stworzenie (i to w tym samym wersecie). Mnie tylko męczy (zniechęca do rozmów) wyśmiewanie a że ktoś sam mysli krańcowo, czyli tam gdzie jest cała łąka złapie jednego kwiatka i a resztę uwaza za ble, ble to cóż?

Może sie mylę a może nie lecz zanim Pan nasz objawił się w ciele i zanim stał się człowiekiem, był w postaci duchowej, tak jak aniołowie. Czy zatem aniołowie mają swój początek jak też Koniec? Z tego co uważam, mają, lecz tylko Jezus otrzymał to czego nikt inny nie ma poz Bogiem oczywiście.

Powyrażaj to co uważasz, chetnie posłucham i pomódlmy sie razem, a jesli Pan zechce tobie cos pokazać i objawi ci To, nie będe szydził nawet jesli nie bede rozumiał.

Mnie samego bardzo ciekawi kazda kwestia, a że Boga trudno jest złapać w ludzkie rozumowe schematy, to chyba jest jednoznaczne ;)

Dopisek dla Lisa: ten post napisałem do Sz S.

Ostatnio edytowano Pn lis 06, 2006 5:14 pm przez Jarek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 5:09 pm 

Jarku, nie widziałeś pytań?
Nie pisz mi o kwiatkach na łące, ani aniołach.

Napisz wprost:

Jezus [Logos] nie jest stworzeniem Bożym

albo

Jezus [Logos] jest stworzeniem Bożym

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1