Smok Wawelski napisał(a):
Prostota rozumowania nie upoważnia do wypaczania tekstu. Jeśli już chcesz cokolwiek doradzać Przebudzonemu75, to nie pisz, że Syn Boży został stworzony, bo nie został. Został zrodzony.
Tak został zrodzony Smoku, i jak zwykle wykazujesz cierpliwośc tylko do wyłapywania słów. Szkoda, bowiem chodziło mi o to że Boga nikt nie zrodził (stworzył), a jednorodzonego tak. Jak też to że Ojciec przekazał władzę Synowi.
Smok Wawelski napisał(a):
Nie wszystko rozumiesz? Nie przejmuj się, ja też. Przy pomocy rozumu możemy dojść do pewnego miejsca, w którym niezbędne jest już objawienie od Ducha. Kto chce dojść do pełnego poznania natury Boga o własnych siłach, ten przeczy Słowu Bożemu:
"Albowiem nam objawił to Bóg przez Ducha; gdyż Duch bada wszystko, nawet głębokości Boże. Bo któż z ludzi wie, kim jest człowiek, prócz ducha ludzkiego, który w nim jest? Tak samo kim jest Bóg, nikt nie poznał, tylko Duch Boży" [I Kor. 2:10-11].
Jesli Pan pozwoli to poznam w Pełni i jestem o to spokojny, nawet jeslibym miał nie poznać, gdyz na Jego sprawiedliwości zawrtej w łasce opieram swoja ufność, a nie na swoim pożądaniu, czy chceniu i wiem że na dzis nie wszystko jest potrzebne, a to co porzebuje dostaję.
No skoro cytujesz I Kor. 2:10-11, to powiedz w takim razie: kim jest człowiek?
Co do Jezusa, to jako syn człowieczy jest postawiony powyżej niz anioł, jak też wielu będzie powyżej aniołów, czyz nie?
Ja nic nie mam w opracowaniach i niech mnie Bóg broni abym kiedys do nich sięgał zamiast do wspólnych modlitw, których Smoku unikasz jak ognia, niestety.