www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So lip 05, 2025 5:08 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 7:20 am 

buhahahahaha!!! Zawsze dobrze się bawię, czytając Twoje odpowiedzi Legendarny Gadzie spod Wawelu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 8:39 am 

Uprzejmości można wymieniać na privie. Wracajmy do tematu wątku. A tematem jest muzyka świecka. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 8:55 am 

desiderius, ales sie popisal.... no wstyd! :lol: Posluchaj sobie moze... Mazowsza... :lol: :lol: Oni o kukuleczce spiewaja... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 7:01 pm 

:D

A, ja lubie ukulele, mogła bym słuchac i słuchać.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 10:46 am 

Grażyno,to co napisałaś o emocjach przy muzyce naprowadza nas na właściwy trop w rozważaniu tego tematu.
Bo tak naprawdę nie ważny jest styl muzyczny,jaki preferujemy,tylko emocje jakich on nam dostarcza.Dlatego nie lubię ''wieszania psów'' na tym czy innym stylu.Wiadomo ,że można odużyć się każdą muzyką.
Chrześcijanie skupiają swą krytyczną uwagę najczęściej na stylach muzycznych,w których ilość negatywnych emocji jest najbardziej jaskrawo widoczna.Najłatwiej jest wtedy wyciągnąć błędne wnioski,że to muzyka sama w sobie jest zła.
Doradza się potem młodym ludziom coś w stylu:-''Jak będziesz słuchał takiej muzyki będziesz złym człowiekiem,a jak będziesz słuchać ...( i tu mozna wpisać,co kto uważa)...to będziesz lepszym''-co jest nieporozumieniem.
To tak jakby napominać dziecko-''Nie rzucaj w samochody kamieniami,bo to niebezpieczne,rzucaj raczej kulkami z plasteliny''
Problemem nie jest to,czym się rzuca.Problemem jest,dlaczego to dziecko wogóle chce rzucać w samochody?
Dlatego w kwestii muzyki świeckiej zadał bym pytanie-''Dlaczego chrześcijanin chce słuchać takiej muzyki?''
Tym pytaniem-zaznaczam- nie oceniam wartości żadnej muzyki.Oceniam serce chrześcijanina i jego potrzeby.
Przypomina mi się wtedy mój były,stary pastor,który grzmiał na muzykę rockową,wynosząc ''pod niebiosa'' muzykę poważną,sam biedaczek nie będąc świadomym,że tak słuchacz rocka jak i on,słuchający Beethovena obaj karmią w sobie tą samą naturę.
Dla chrześcijanina to Pan powinien być ukojeniem skołatanych nerwów,wyciszeniem,relaksem-słowem -ODPOCZNIENIEM
Wiem doskonale,że i dla mnie nie zawsze tylko Pan jest źródłem wszelakiego odpocznienia.Tak sobie próbuję wyobrazić,jak się czuje nasz Pan,kiedy jego zmęczone,zestresowane dziecko nie idzie do niego szukać odpocznienia,ale sięga po namiastki,które tak naprawdę odpocznienia nie dają,czyli książka,film,muzyka,itp.
Człowiek zmęczony szuka czegoś,co pozwoli mu oderwać sie choć na chwilę od tego zmęczenia.Wprost proporcjonalnie do siły tego zmęczenia czy stresu potrzebny jest jakiś czynnik,którego siła oddziaływania będzie w stanie choć na jakiś czas zapewnić nam odcięcie sie od stresu,czyli pozwoli nam na przeżycie ''konkurencyjnych''emocji.
Do tego ''najlepiej'' nadaje się muzyka,bo działa szybko,a poza tym mamy ją dostępną w baaaardzo szerokim zakresie.Możemy sobie dobrać co tylko chcemy,w zależności od potrzeby chwili.
Raz daje nam ona wyciszenie,raz wznosi nas na wyżyny duchowe,innym razem koi ból,a kiedy indziejdodaje sił.
A teraz przyjżyjmy się wytłuszczonym słowom i pokombinujmy,kto jeszcze oprócz muzyki obiecał nam coś takiego.
Oczywiście pisząc to,nie mam zamiaru stawiać nikogo pod ścianę.Pan nie oczekuje od nas udawania posłuszeństwa,wierności i zaufania.Ale uważam też,że nie ma niczego złego w szczerym uświadomieniu sobie samym naszych pobudek i stanu naszego serca w tej kwestii.

Smoku,dziękuję za ten krótki tekst z Depeche Mode.Nigdy nie lubiłem ich muzyki (lalusiowate gogusie),ale teraz przynajmniej wiem dlaczego. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:04 am 

Cytuj:
Raz daje nam ona wyciszenie,raz wznosi nas na wyżyny duchowe,innym razem koi ból,a kiedy indziejdodaje sił.
A teraz przyjżyjmy się wytłuszczonym słowom i pokombinujmy,kto jeszcze oprócz muzyki obiecał nam coś takiego.

W ten sam sposób mógłbyś udowodnić, że nie należy uprawiać sportów, chodzić na spacery, rozmawiać z przyjaciółmi.

Bóg stworzył człowieka w ciele i dał mu żyć na Ziemi. To aniołowie w niebie wpatrują się ustawicznie w Jego oblicze, niektórzy nie robiąc nic innego tylko wołając "Święty, Święty, Święty". Ale my nie jesteśmy istotami czysto duchowymi i tak się składa, że naszym środowiskiem jest świat materialny.

Żeby daleko nie szukać - jedzenie daje siłę, poprawia nastrój, daje przyjemność. Czy w takim razie należałoby nie jeść, skoro te wszystkie rzeczy można też uzyskać modląc się?

P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:11 am 

No tak,takiego obrotu sprawy się obawiałem. :roll:
Paulosie,pomieszałeś znaczenia.Czy to znaczy,że w naszym życiu już nic się nie powinno zmienić?Czy to znaczy,że stan w jakim obecnie jesteśmy trzeba usprawiedliwioać właśnie takimi jak twoje słowami?
Wymieniasz pewne oczywistości ale przez to usprawiedliwiasz zastój.Czy sądzisz,że Paweł od czasu do czasu poszedł sobie dla relaksu do teatru?
Ja tylko omawiam pewien standard,do którego wg.mnie prowadzi nas Pan.
Mylisz to,co człowiek musi z tym,co chce.
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:16 am 

Wcześniej radia i muzyki popularnej zwanej świecką słuchałem na okrągło .
Od pewnego czasu nie jestem jej w stanie słuchac dłużej niż kilka minut. Rozregulowuje mnie duchowo. Cisza też nie zawsze jest wskazana :wink: . Znalazłem sklep internetowy z ogromną ilością muzyki uwielbiającej , gospel, soul w dobrym wykonaniu. Pomału zaczynam uzupełniac plytotekę .

http://www.sklep.ccm.pl/cgi-bin/easysho ... trona=1.00

http://www.sklep.ccm.pl/cgi-bin/easysho ... trona=1.00

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:36 am 

Zbieżność naszych doświadczeń brateńku jest wprost niesamowita :).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:58 am 

Efez. 4:4-5
4. Jedno ciało i jeden Duch, jak też powołani jesteście do jednej nadziei, która należy do waszego powołania;
5. Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest;
(BW)

I tak być powinno brateńku. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 12:06 pm 

Upewnij się najpierw,poszukiwaczu,czy nie zamieniasz aby jednej etykietki na drugą,by spokojniej karmić nadal starą naturę. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 12:14 pm 

Adam napisał(a):
Upewnij się najpierw,poszukiwaczu,czy nie zamieniasz aby jednej etykietki na drugą,by spokojniej karmić nadal starą naturę. :wink:

A jaśniej i dobitniej co masz na myśli :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 12:15 pm 

Adam napisał(a):
Wymieniasz pewne oczywistości ale przez to usprawiedliwiasz zastój.

Chciałem tylko zauważyć, że proponowane przez Ciebie rozumowanie może wyeliminować nie tylko muzykę. W zasadzie wszystko co nie jest pracą w fabryce, chodzeniem na nabożeństwa i ewentualnie regilijną działalnością. Czerpanie przyjemności, siły, radości z czegokolowiek, co nie jest Bogiem. Czemu w takim razie Stwórca dał nam zdolność tworzenia i poznania, że np. utwory Beethovena mają większą wartość, niż piosenki Ich Troje?

Mogę porównać po latach owoce (efekty działalności) osób, którym nie jest obca gra na instrumentach (muzyka klasyczna), oglądanie filmów, czy atrakcyjny "dla ciała" wypoczynek, z tymi, którzy każdą wolną chwilę poświęcali religii, starannie unikając czegokolwiek ze "świata", poza tym co absolutnie niezbędne. No i niestety realne efekty są zdecydowanie na korzyść grupy A. I nie chodzi mi o "światowość" - mówię o ludziach, którzy modlą się, nauczają Ewangelii, pomagają innym. Ale potrafią też znaleźć czas na wypoczynek, relaks i to zwiększa ich efektywność, pozwalając przy okazji uniknąć religijnej paranoi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 1:40 pm 

Adam, piszesz tak, jakby chrzescijanie siegali do muzyki swieckiej tylko w chwilach stresu, zeby tam szukac: ukojenia, wyciszenia, sil i wzniesienia sie na jakies wyzyny duchowe... Przeciez to nie tak... :roll: Czasem czegos sluchamy wcale nie przy tych akurat okazjach. Niektorzy moze i szukaja jakiegos odstresowania, ale przeciez nie wszyscy. Zreszta kazdy inaczej reaguje na muzyke, jeden slucha i ma odloty, inny, bo lubi chwile czegos posluchac, jeszcze inny, bo akurat leci cos w radiu... A inny w ogole nie slucha, bo do niczego mu to niepotrzebne. Nie mozna tez uogolniac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 7:28 pm 

artur olczykowski napisał(a):
No nie przesadzajmy z tym chalasem, ja tam lubie sluchac Sade, Tracy Chapman, czy ostatnio Chasydzkiego Zyda spiewajacego reggae Matiyahu. Matiyahu oczywiscie ma swietne teksty dotyczace szukania Boga i ogolnie dotyczace Tory Izraela i duchowosci, Jeruzalem na styl Boba marleya, czy Exaltation, ale to trzeba uslyszec no i lubic reggae ;)

Ja lubię reggae 8)
Bardzo radosna muzyka.
Matiyahu jeszcze nie słuszałem ale recenzje czytałem całkiem pozytywne.

Natomiast polecam sciągnąć hymn Wielkiej Orkiestry : Pozytywne myslenie w wykonaniu Voo voo & Jafia Namuel
Nawet niezły kawałek
http://www.wosp.org.pl/download/mp3/kar ... ytywne.mp3

Znajoma melodia prawda?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1