Artur O.:
Cytuj:
Pisz wasc, jak dotad sie nawet zgadzam
Dzieki Arturze O.
Bede rozwazal glownie te fragmenty:
1.
J 14:16-28 Bg
„A ja prosić będę Ojca, a innego pocieszyciela da wam, aby z wami mieszkał na wieki,(17) Onego Ducha prawdy, którego świat przyjąć nie może; bo go nie widzi, ani go zna; lecz wy go znacie, gdyż u was mieszka i w was będzie.(18 ) Nie zostawię was sierotami, przyjdę do was.(19) Jeszcze maluczko, a świat mię już więcej nie ogląda; lecz wy mię oglądacie; bo ja żyję, i wy żyć będziecie.(20) W on dzień wy poznacie, żem ja jest w Ojcu moim, a wy we mnie, i ja w was.(21) Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten jest, który mię miłuje; a kto mię miłuje, będzie go też miłował Ojciec mój; i ja go miłować będę, i objawię mu siebie samego.(22) Powiedział mu Judasz, nie on Iszkaryjot: Panie! cóż jest, że się nam objawić masz, a nie światu?(23) Odpowiedział Jezus, i rzekł mu: Jeźli mię kto miłuje, słowo moje zachowywać będzie; i Ojciec mój umiłuje go, i do niego przyjdziemy, a mieszkanie u niego uczynimy.(24) Kto mię nie miłuje, słów moich nie zachowywuje; a słowo, które słyszycie, nie jest moje, ale onego, który mię posłał, Ojca.(25) Tomci wam powiedział, u was mieszkając.(26) Lecz pocieszyciel on, Duch Święty, którego pośle Ojciec w imieniu mojem, onci was nauczy wszystkiego, i przypomni wam wszystko, comkolwiek wam powiedział.(27) Pokój zostawuję wam, pokój on mój daję wam; nie jako daje świat, ja wam daję; niechże się nie trwoży serce wasze, ani się lęka.(28 ) Słyszeliście, żem ja wam powiedział: Odchodzę, i zaś przyjdę do was. Gdybyście mię miłowali, wżdybyście się radowali, żem rzekł: Idę do Ojca; bo Ojciec mój większy jest niż ja.”
2.
J 20:22 Bg
"A to rzekłszy tchnął na nie i rzekł im: Weźmijcie Ducha Świętego."
3.
Dz 2:1-10 Bg
„A gdy przyszedł dzień pięćdziesiąty, byli wszyscy jednomyślnie pospołu.(2) Tedy się stał z prędka z nieba szum, jakoby przypadającego wiatru gwałtownego i napełnił wszystek dom, kędy siedzieli.(3) I ukazały się im rozdzielone języki na kształt ognia, który usiadł na każdym z nich.(4) I napełnieni są wszyscy Duchem Świętym, a poczęli mówić innemi językami, jako im Duch on dawał wymawiać.
4.
Dz 19:2-6 Bg
„Rzekł do nich: Izaliście wzięli Ducha Świętego, uwierzywszy? A oni mu rzekli: Owszemeśmy ani słyszeli, jeźli jest Duch Święty.(3) Tedy rzekł do nich: W cóżeście tedy ochrzczeni? A oni rzekli: W chrzest Janowy.(4) Zatem rzekł Paweł: Janci chrzcił chrztem pokuty, mówiąc ludowi, aby w onego, który miał przyjść po nim, uwierzyli, to jest w Jezusa Chrystusa.(5) A usłyszawszy to, ochrzczeni są w imię Pana Jezusowe.(6) A gdy na nie włożył Paweł ręce, zstąpił na nie Duch Święty i mówili językami i prorokowali.”
Zaczne od fragmentu drugiego:
(Jego akcja dzieje sie 40 dni przed zaistnieniem akcji opisanej we fragmencie 3.)
To wlasnie wtedy Jezus tchnal(wdmuchnal) w uczniow swojego LUDZKIEGO DUCHA CHRYSTUSOWEGO-NAZWANY JEST ON DUCHEM SWIETYM ,CO LEPIEJ CHYBA TLUMACZYC JAKO WYDZIELONY-INNY NIZ WSZYSTKIE DUCHY LUDZKIE.
Powiedzial im pozniej,juz po tym akcie, cos takiego:
Dz 1:8 Bg
"Ale przyjmiecie moc Ducha Świętego, który przyjdzie na was"
MAMY ZATEM DO CZYNIENIA :
A)Z WDMUCHNIECIEM DUCHA CHRYSTUSOWEGO PRZEZ JEZUSA
B)OTRZYMANIEM MOCY DUCHA SWIETEGO 40 DNI POZNIEJ.
Teraz fragment 4.
Pawel pyta uczniow w Efezie :czy wyrwali(dla siebie) ducha swietego?
Oni nawet nie wiedza ,ze istnieje .
Sa Zydami zatem znaja Ruach-Ha-Kodesz.
Nie znaja natomiast SWIETEGO DUCHA CHRYSTUSOWEGO ,KTOREGO OTRZYMUJE SIE ZANURZAJAC W IMIE JEZUSA.
O tym wiedza tylko apostolowie chodzacy z Jezusem!
Apollos ,nauczyciel uczniow efeskich JEST UCZNIEM JANA ,A NIE JEZUSA!
Pawel zatem zanurza ich W IMIE JEZUSA ,ABY WYRWALI JEGO DUCHA DLA SIEBIE ,A POZNIEJ OTRZYMUJA ONI DUCHA SWIETEGO W MOCY-O CZYM SWIADCZA JEZYKI I PROROCTWA.
A ,ze istnieje roznica pomiedzy uwierzeniem i zanurzeniem w Imieniu Jezusa ,a zanurzeniem w Duchu Swietym i otrzymaniem Ducha Swietego i Jego mocy swiadcza fragmenty z Dz 9:5-24.
A teraz fragment 1.-
najwazniejszy!
Jezus zapowiada INNEGO PARAKLETOSA.
Nazywa Go Duchem Prawdy.
PYTANIE BRZMI : KIEDY ON PRZYJDZIE?
Nie jest to duch chrystusa bo JEST INNYM PARAKLETOSEM.
Nie jego tchnal Jezus w uczniow po Swoim zmartwychwstaniu.
On -INNY PARAKLETOS-musial zatem przyjsc w DZIEN PIECDZIESIATNICY.
Jezus mowi ,ze Duch Prawdy juz u nich mieszka(WIEMY ZE NAPELNIL JEZUSA W CZASIE CHRZTU W JORDANIE ,WIEC MIESZKA W JEGO CHRYSTUSOWYM DUCHU) I KIEDYS W NICH TEZ BEDZIE-W DZIEN PIECDZIESIATNICY.
Swiat go przyjac nie moze(ONI TERAZ TEZ-DUCH NIE MOZE BYC IM DANY ZANIM CHRYSTUS NIE BEDZIE UWIELBIONY) ALE ONI KIEDYS GO PRZYJMA .
JAK ?
Moim zdaniem mamy dalej we fragmencie 1. chronologiczny opis PROWADZACY DO ZAMIESZKANIA DUCHA PRAWDY:
I.-krok pierwszy
Wpierw przyjdzie Jezus i nie zostawi ich sierotami-przyszedl po zmartwychwstaniu I WDMUCHNAL W UCZNIOW SWEGO LUDZKIEGO DUCHA.
Gdy go wdmuchnal oni juz zrozumieli Pisma:
Lk 24:44-49 Bg
„I rzekł do nich: Teć są słowa, którem mówił do was, będąc jeszcze z wami, iż się musi wypełnić wszystko, co napisano w zakonie Mojżeszowym i w prorokach, i w psalmach o mnie.(45) Tedy im otworzył zmysł, żeby rozumieli Pisma.(46) I rzekł im: Takci napisano, i tak musiał Chrystus cierpieć, i trzeciego dnia zmartwychwstać;(47) I aby była kazana w imieniu jego pokuta i odpuszczenie grzechów między wszystkimi narody, począwszy od Jeruzalemu.(48 ) A wy jesteście świadkami tego.(49) A oto ja poślę na was obietnicę Ojca mego, a wy zostańcie w mieście Jeruzalemie, dokąd nie będziecie przyobleczeni mocą z wysokości.”
W tym dniu -tuz po zmartwychwstaniu-PONOWIL OBIETNICE ,ZE ON POSLE OD OJCA PARAKLETOSA.
W on dzień wy poznacie , żeciem ja jest w Ojcu moim, a wy we mnie i(BO) ja w was
ZESTAWIAM TEN FRAGMENT Z ODPOWIEDZIA DANA FILIPOWI:
Nie wierzyszże, iż ja w Ojcu jestem a Ojciec jest we mnie?
FILIP PRZED SMIERCIA JEZUSA NIE WIERZYL ,W DZIEN OTRZYMANIA DUCHA CHRYSTUSOWEGO
JUZ WIERZYL
FILIP GDY JEZUS BYL NA ZIEMI WIDZAC JEZUSA WIDZIAL W NIM OJCA BO OJCIEC BYL W JEZUSIE.
PO ZMARTWYCHWSTANIU FILIP MA WDMUCHNIETEGO TEGO SAMEGO DUCHA LUDZKIEGO CO I CHRYSTUS ,WIDZI TO CO WIDZIAL CHRYSTUS ,GDY BYL NA ZIEMI ,TAK JAK I CHRYSTUS ROZUMIE PISMA.
FILIP-I INNI-WIDZI ZE CHRYSTUS JEST TERAZ W OJCU!
FILIP-I INNI- WIDZI ,ZE ON JEST W CHRYSTUSIE I ZE (BO) CHRYSTUS JEST W NIM.
Poniewaz uczniowie juz
maja Chrystusa w sobie(Jego ludzkiego ducha) maja poznanie I W JEGO SWIETLE WIDZA CHRYSTUSA W OJCU ,A SIEBIE W CHRYSTUSIE.
To znaczy ,ZE WIDZA ,ZE MAJA CHRYSTUSA ,ALE NIE MAJA JESZCZE OJCA W SOBIE!
WIDZA ,ZE ONI SA JUZ W CHRYSTUSIE I W OJCU BO CHRYSTUS JEST W NICH-ALE OJCIEC JEST JESZCZE NA ZEWNATRZ NICH-JEST TAK ,BO PARAKLETOS JESZCZE NIE ZSTAPIL!
To jest stan kazdego nowonarodzonego:
Ma on w sobie ducha Chrystusa i DZIEKI NIEMU JEST W CHRYSTUSIE I W OJCU (BO CHRYSTUS JEST W OJCU) ALE TAKI NOWONARODZONY NIE MA JESZCZE W SOBIE OJCA I NIE MA PARAKLETOSA!
Zatem POSIADAC OJCA W SOBIE I POSIADAC INNEGO PARAKLETOSA W SOBIE WINNO STAC SIE
CELEM NOWONARODZONEGO.
Idzmy zatem za chronologia wydarzen podanych przez Jezusa:
II.-krok drugi
A kto mnie miłuje, będzie go też miłował Ociec mój i ja go miłować będę, a objawię mu siebie samego
Uczniowie/nowonarodzeni maja juz ducha chrystusowego i Jezus ,jakby stawia im-wszystkim nowonarodzonym-warunek MILUJCIE MNIE ,INACZEJ ZAANGAZUJCIE SIE MOCNO W NOWA RELACJE ZE MNA W WAS
Wtedy Ojciec i Ja odpowiemy miloscia I WTEDY -PO NOWYMNARODZENIU-OBJAWIE (
EMPHANISO)MU SIEBIE SAMEGO!
EMPHANISO -to UCZYNIC COS W PELNI WIDZIALNYM ,WIDOCZNYM.
Sens slow Jezusa jest zatem taki:GDY UMILUJESZ MNIE ,JAKO JUZ NOWOWNARODZONY,WTEDY OJCIEC I JA UMILUJEMY TEZ CIEBIE I WTEDY OTRZYMASZ
DAR JASNEGO WIDZENIA KIM JA JESTEM
Sens slow Jezusa jest zatem taki ,ze DOPIERO KTOS NOWONARODZONY ,ALE I MILUJACY GO ZOBACZY W PELNI KIM JEST JEZUS!
Mysl dla mnie jasna:
NIE KAZDY NOWONARODZONY MA PELNY OBRAZ JEZUSA ,TYLKO TEN GO MA ,KTO UMILOWAL JEZUSA -AGAPE-PONAD WSZYSTKO ZAANGAZOWAL SIE W RELACJE Z NIM.
INNI NOWONARODZENI MAJA CALY CZAS NIEPELNY OBRAZ JEZUSA-CHRYSTUS JEST DLA NICH CZESCIOWO ZASLONIETY-
BO ON NIEODSLONIL SIE PRZED NIMI!
Prostym biblijnym przykladem jest Szymon -czarownik z Samarii-ktory zanurzyl sie przez wiare w Imieniu Jezusa ,ma Jego chrystusowego ducha ,ale NIE ZNA JEZUSA ,BO JEGO SERCE JEST NIECZYSTE-POZADA DAROW ,A NIE MILUJE JEZUSA!
Szymona blokuje jego duchowosc-duchowosc guru ,ktorym jest dla tlumow.
Zeby mogl umilowac Jezusa musi do konca pozbyc sie tej duchowosc guru-ktora w sobie -w sercu-nosi.
Ale Szymon nie chce!
Szymon chce
dolaczyc DO SWOJEJ DUCHOWOSCI NOWA MOC ,NOWA DUCHOWOSC -i jak mowi tradycja stal sie on tworca pierwszej chrzescijanskiej herezji(co uwazam za bardzo prawdopodobne).
A TUTAJ MAMY WERSET KLUCZOWY DLA CALYCH MOICH ROZWAZAN:
Jeśli mię kto miłuje, słowa moje zachowywać będzie, a Ociec mój umiłuje go i do niego przyjdziemy, a mieszkanie u niego uczyniemy
Zacznijmy od stylu zycia milujacego nowonarodzonego chrzescijaniana
Ten styl to zycie slowem Jezusa na CODZIEN-TO ZACHOWYWANIE(
TEREO) TYCH SLOW.
TEREO TO CHRONIENIE CZEGOS PRZEZ POSIADANIE TEGO CIAGLE "NA OKU'-WPATRYWANIE SIE W COS.
Jezeli zatem nowonarodzony miluje Jezusa TO
CIAGLE WPATRUJE SIE W JEGO SLOWO I STOSUJE JE W CODZIENNYM ZYCIU!
TEREO TO MILOSC DO JEZUSA POPRZEZ 'WISZENIE NA JEGO USTACH'-PRZYJMOWANIE CO DO NAS MOWI-"CZYTANIE MU Z UST"-
A WIEC BYCIE BARDZO BLISKO!
Milosc do Jezusa ,przez zachowanie Jego slow TO NIE ICH INTERPRETACJA ,ALE ICH STOSOWNIE W CODZIENNYM ZYCIU-W DOMU ,W RELACJACH Z BLISKIMI.W PRACY,W RELACJACH Z KOLEGAMI,NA ULICY ,W RELACJACH Z OBCYMI.
Milosc do Jezusa przez zachowywanie Jego slow TO POZWOLENIE MU NA PRZEMIANE BEZWARUNKOWA NASZEGO ZYCIA-WEDLUG JEGO WYOBRAZEN-TO TOTALNE POSLUSZENSTWO WE WSZYSTKIM.
Tak interpretuje
AGAPE POPRZEZ
TEREO !
Wtedy dopiero moze Jezus NOWONARODZONEMU ,odslonic swoja OSOBE I WTEDY OJCIEC I JEZUS UCZYNIA SOBIE MIESZKANIE W NAS.
UCZYNIA MIESZKANIE GDY SPRAWDZA NASZA MILOSC!
Podumuje to co dotychczas napisalem:
a)Nie kazdy nowonarodzony ma pelny obraz Jezusa
b)W nowonarodzonym Ojciec i Jezus nie maja mieszkania ,choc w nowonarodzonym mieszka Chrystus ,a on w Chrystusie.
JEZELI JEZUS CHRYSTUS
BYLBY TYLKO CZLOWIEKIEM TO WTEDY MIESZKALBY JUZ W CZLOWIEKU
W PELNI POPRZEZ LUDZKIEGO DUCHA CHRYSTUSOWEGO ,WTEDY TO
CHRYSTUS-CZLOWIEK-BYLBY PELNYM OBRAZEM JEZUSA -
TAK JEDNAK NIE JEST !
Lecz Pocieszyciel, on Duch święty, którego poszle Ociec w imię moje, onci was nauczy wszytkiego i przywiedzie wam ku pamięci wszytko com wam powiedział
ZEBY UJRZEC PELNY OBRAZ JEZUSA -SYNA BOGA-NALEZY MIEC PARAKLETOSA/DUCHA SWIETEGO/DUCHA PRAWDY BO ON UCZY ROZUMIEC SLOWA JEZUSA ,ZACHOWYWAC JE A WIEC I MILOWAC JEZUSA.
NOWONARODZONY ZATEM ,ABY OJCIEC I JEZUS MOGLI UCZYNIC W NIM MIESZKANIE MUSI PRZYJAC WPIERW INNEGO PARAKLETOSA(
INNEGO NIZ DUCH JEZUSA -DUCH CHRYSTUSOWY) I WTEDY
WRAZ Z NIM PRZYCHODZI OJCIEC I PONOWNIE SYN BOGA-JEZUS.
Nowonarodzony musi zaangazowac sie w zwiazek z Jezusem ,odpowiedzia na to bedzie przyjscie Ducha Swietego wraz z Ojcem i Synem I PELNIA POZNANIA OSOBY SYNA BOGA.
Azeby odslonic Kim Jest Syn Boga musze rzec kilka slow o Szechinie-Duchu JHWH zamieszkalym w swiatyni-nosil on miano
KEBOD JHWH-CHWALA JHWH.
TEN KEBOD ,GDY JEZUS UMARL.ODSZEDL ZE SWIATYNI I SPOCZAL W JEZUSIE I ON STAL SIE KEBODEM--jak napisal ap Jakub:
Jk 2:1 Bg
"Bracia moi! nie miejcie z brakowaniem osób wiary Pana naszego Jezusa Chrystusa, który chwalebny jest.(doslownie JEZUSA CHRYSTUSA CHWALE(
iesou christou tes doxes-kebod)!)"
JHWH MOWI ZE SWOJEJ CHWALY NIE ODDA NIKOMU INNEMU(Iz 48:11)!
JEST TO JEGO I TYLKO JEGO NAJGLEBSZY DUCH!
GDY JEZUS UMIERAL NA KRZYZU JEGO LUDZKIE SERCE ODDALO JEGO LUDZKIEGO DUCHA LUDZIOM .
A
WTEDY W NIE WESZLA CHWALA JHWH ZE SWIATYNI-I
JEZUS STAL SIE CHWALA-ODZYSKAL ATRYBUTY JHWH.
Wcielenie Syna Boga mialo dwa etapy:
Wpierw pojawil sie na ziemi jego RUACH JHWH-KEBOD-KTORY STAL SIE SZECHINA.
POZNIEJ -
PONAD 1000 LAT POZNIEJ-NARODZIL SIE CZLOWIEK W KTORYM ZAMIESZKAL LOGOS(UMYSL SYNA BOGA)TEN CZLOWIEK PRZEZ POSLUSZENSTWO STAL SIE
MESITES-POSREDNIKIEM-WYTWORZYL DUCHA LUDZKIEGO DUCHA CHRYSTUSOWEGO POTRZEBNEGO LUDZIOM ,ABY BOG UCZYNIL SOBIE MIESZKANIE W NIM ,JAKO W NOWYM LUDZKIM SERCU.
Pelne odsloniecie OSOBY SYNA BOGA I JEGO ZAMIESZKANIE W NAS TO ZAMIESZKANIE W NAS JEGO DWOCH DUCHOW.
W kolejnosci chronologicznej:
WPIERW ZAMIESZKUJE W NAS JEGO DUCH LUDZKI ,POZNIEJ JEGO DUCH BOSKI-KEBOD JHWH.
Nowonarodzony ma wpierw TYLKO CHRYSTUSA ,GDY JEST ZANURZONY W DUCHU/PATRAKLETOSIE ZNA JUZ PELNIE OSOBY JEZUSA -
MA JUZ TAKZE KEBOD JHWH!
Jezus mowi ,ze duch Chrystusa i On zamieszkujacy TO JEDNA I TA SAMA OSOBA ,KTORA
PRZYCHODZI DO NAS W DWOCH TURACH ,JAKO DUCH CHRYSTUSOWY ,POZNIEJ JAKO KEBOD JHWH-WRAZ Z OJCEM I DUCHEM PARAKLETOSEM- I WTEDY MAMY JUZ PELNIE BOGA W SOBIE!
Tego Ci wlasnie brak JAKO UNITARIANINOWI :
Nie znasz Jezusa jako JHWH bo masz w sobie tylko Jego ducha chrystusowego ,ale jestes na drodze do pelnego poznania przez milosc i zaangazowanie w Jego slowo.
To Ci proponuje.
Pozdrawiam
P.S.
Ojciec mój większy jest niż ja
To mowi Jezus ,jako Chrystus-czlowiek-
KEBOD JEST JESZCZE W SWIATYNI-OJCIEC DA MU KEBOD ,GDY ZAKONCZY SWOJA MISJE NA ZIEMI I POJDZIE DO NIEGO-OJCIEC 'ZWROCI MU JEGO CHWALE' ,KTORA ON "PRZESLAL" NA ZIEMIE ,ABY SLUZYLA LUDZIOM OD CZASOW MOJZESZA.
OJCIEC ZWROCI MU CHWALE ,KTORA "MIAL U NIEGO PIERWEJ" I NIE BEDZIE MIEDZY NIMI JUZ ZADNEJ ROZNICY W "WIELKOSCI"!