www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt lip 15, 2025 10:05 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 2:06 pm 

Kristina

Cytuj:
I proponuję poczytać historię Sary....Pan powiada,ze mamy ją nasladować .
Warto bo to super kobieta była.
Uległa mężowi,ufająca Bogu a jak trzeba było to i swoje zdanie krótko i konkretnie wywaliła swojemu mężowi
I co?No i Pan powiedział......"posłuchaj zony".
Z kim Ty walczysz?

No własnie mamy nasladować Sarę, nie dać sie zastraszyc :?: co miał na mysli ,kiedy to pisał? kto nas chce zastraszyć i czym?

Posłuchaj zony ,jakze to inne od tego co usłyszał Adam - za to ,że posłuchałeś żony swojej ?

Z zakłamaniem, walczę.

Robson - no widzisz ,że chrzescijanin jak sie wysili to potrafi :)

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 2:27 pm 

Smok
fragment ksiązki
Badacze chrześcijańscy starali się określic,w których miejscach Paweł cytował słowa innych .Ważna wskazówka było uzycie krótkiego słowa "n" /długa nóżka/-literka grecka wiec tak jak moge tak przedstawiam :(
Paweł uzył tego krótkiego greckiego słowa 49x w 1Kor"
Chociaż wyraz ten jest uzywany w różnym znaczeniu,Paweł posługiwał sie nim niekiedy jako emocjonalnym zaprzeczeniem,by wyrazic dezaprobate istniejacej sytuacji.Słowo to jest nazywane przez znawców greki"wykrzyknikiem oddzielenia"Najblizszym odpowiednikiem tego słowa byłoby" Co? "albo "Bzdura

lub "Przenigdy"
.

To właśnie miał prawdopodobnie Paweł na mysli ,kiedy umieszczał" n"na początku pytania.W 1liście do Koryntian 14 pytań rozpoczał od"n".W wersji NIV1 "n" pozostaje zwykle nie przetłumaczony.

To zrozumiałe ,ponieważ wyraz ten niesie bardziej ładunek emocjonalny niz określona treść.
Ale gdybyśmy mieli właczyc "Co?","Bzdura!",lub "Przenigdy! "tam gdzie na początku Pawłowego pytania widzimy "n" ,wyraźniej dostrzegli byśmy co Paweł miał na mysli .

Zwróćmy uwage na uzycie "n" w pytaniach skierowanych do jego korynckich adresatów.

Ciekawa jestem czy coś wiesz o tym ,o takim wykrzykniku i ,że jest nieprzetłumaczany.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 3:35 pm 

Oliwka napisał(a):
Badacze chrześcijańscy starali się określic, w których miejscach Paweł cytował słowa innych. Ważna wskazówka było uzycie krótkiego słowa "n" /długa nóżka/ - literka grecka wiec tak jak moge tak przedstawiam

"N z nóżką" to jest po naszemu "e" (jedno z dwóch w grece). Jest to partykuła oznaczająca "albo", "czy" lub "niż".

Cytuj:
Paweł uzył tego krótkiego greckiego słowa 49x w 1Kor". Chociaż wyraz ten jest uzywany w różnym znaczeniu, Paweł posługiwał sie nim niekiedy jako emocjonalnym zaprzeczeniem, by wyrazic dezaprobate istniejacej sytuacji. Słowo to jest nazywane przez znawców greki "wykrzyknikiem oddzielenia "Najblizszym odpowiednikiem tego słowa byłoby "Co?" "albo "Bzdura" lub "Przenigdy".

Nie jestem żadnym znawcą greki, ale wiem, że "Przenigdy!" czyli dosłownie "Nie może być" lub "nie może stać się" to po grecku "me genoito" i tak jest używany np. w Rzym. 6:2 czy Rzym. 7:7.

Cytuj:
To właśnie miał prawdopodobnie Paweł na mysli, kiedy umieszczał "n" na początku pytania. W 1 liście do Koryntian 14 pytań rozpoczał od "n". W wersji NIV 1 "n" pozostaje zwykle nie przetłumaczony.

Tak się składa, że we fragmencie zakazującym kobietom nauczania [I Tym. 2:12] nie ma tego wyrazu. Podobnie w I Kor. 14:34-35. Są to słowa skierowane do kobiet i dopiero po nich następuje werset zaczynający się od "e": "Czy [e] od was słowo Boga wyszło, lub do was samych przyszło?". Tak się składa, że mam w domu przekład NIV, gdzie mamy na początku "czy" jako tłumaczenie "e". W KJV czytamy:

"What [e]? came the word of God out (5627) from you? or came it (5656) unto you only?"

http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+Search

Gdyby słowa "Czy Słowo Boże od was wyszło?" miały być kierowane do którejkolwiek płci, a nie jako napomnienie do całego zboru, to byłyby kierowane do kobiet, ponieważ do nich Paweł mówi w poprzednim wersecie.

Cytuj:
To zrozumiałe, ponieważ wyraz ten niesie bardziej ładunek emocjonalny niz określona treść.

Nieprawda. Słowo to niesie z sobą określoną treść, o której powyżej. Nie wiem, o co chodzi autorom książki. A co to za książka? Czy oni przypadkiem nie chcą koniecznie udowodnić, że kobietom wolno nauczać i przewodzić w kościele? Podaj może autorów i tytuł, bo ciekawy jestem.

Cytuj:
Ale gdybyśmy mieli właczyc "Co?", "Bzdura!", lub "Przenigdy!" tam gdzie na początku Pawłowego pytania widzimy "n", wyraźniej dostrzeglibyśmy co Paweł miał na mysli.

Gdyby tam miało być "Przenigdy!", to mielibyśmy "me genoito". Nie ma. Paweł po prostu nie mówi tutaj "Przenigdy!". Poza tym, Paweł zarządza coś, co doskonale zgadza się z I Tym. 2:11 (kobieta niech się uczy w całym podporządkowaniu się), gdzie nie ma tej małej literki z nóżką. :lol:

Podsumowując, wygląda na to, że cytujesz jakiegoś autora, który wychodzi ze skóry, żeby udowodnić coś, czego w Biblii po prostu nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 5:18 pm 

jeremiasz napisał(a):
w Duchu TAK, powinna nauczać.

Tylko w którym duchu...Jeremiasz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 8:17 pm 

Smok

oto druga część ;

> 1Kor 1 /13 "n" (Przenigdy!)[Czy]w imie Pawła> zostaliście ochrzczeni?
....................
> 1Kor 6 /2 'n' (Co?) Czy nie wiecie,ześwięci> świat sądzić bedą
....................
> 1Kor 6 /9 'n' (Bzdura!)Czy nie wiecie ,że....> niesprawiedliwi K.B.nie odziedziczą .....................
> 1Kor 6/16 'n' (Przenigdy!)Czy nie wiecie ,że kto się łączy z wszetecznica ,jest z ......................nia jednym ciałem .
> 1Kor 6/19.......'n' (Co?) Czy nie wiecie ,że ciało wasze jest świątynia Ducha Świętego
........................którego macie od Boga?
> 1Kor 7/16.......albo 'n'(Co?)skąd wiesz ,mężu,że zbawisz żonę?
> 1Kor 9/6........'n' (Bzdura)Czy tylko ja i Barnabasz nie mamy prawa nie pracować?
> 1Kor 9/7........Albo'n'(Przenigdy!)kto pasie trzode a mleka od trzody nie pije?
> 1Kor 9/8........'n' (Co?) czy i zakon tego nie mówi ?
> 1Kor 9/10.......'n' (Przenigdy!) Czy nie mówi tego ze wzgledu na nas?
> 1kor 10/22......Albo 'n' (Bzdura!) czy chcemy Pana pobudzac do gniewu?
> 1Kor 11/22......Albo 'n' (Co?) czy zborem Bożym gardzicie i poniewieracie tymi .którzy ...........................nic nie maja?
> 1Kor 14/36a....... 'n'(Bzdura!) Czy Słowo Boże od was wyszło?
> 1Kor 14/36b.......Albo 'n' (Co?) czy tylko do was samych dotarło ?

Zauważmy ,że Paweł posłużył się tym wykrzyknikiem oddzielenia dwa razy pod rząd w 1Kor14/36
Dodajmy do tego ważniejszą kwestie podtrzymanie spójności złożonej struktury wypowiedzi Pawła,w której łączy on uszczegółowienie z chiazmem - a zobaczymy ,że Paweł nie zgadzał sie z ich stwierdzeniem "bo nie przystoi kobiecie w zborze mówić '/s.219-220
/ **********
Cytuj:
Gdyby słowa "Czy Słowo Boże od was wyszło?" miały być kierowane do którejkolwiek płci, a nie jako napomnienie do całego zboru, to byłyby kierowane do kobiet, ponieważ do nich Paweł mówi w poprzednim wersecie

A to cos nowego,ze do całego zboru? a jednak przyjrzyj sie zapisowi,Paweł mówi do mężczyzn ,i nie powtarzam tego po autorze .

Cytuj:
Czy oni przypadkiem nie chcą koniecznie udowodnić, że kobietom wolno nauczać i przewodzić w kościele? Podaj może autorów i tytuł, bo ciekawy jestem.

Oj ,można zapytac ,czy inni nie chcą utwierdzac nas w nieświadomosci ,wiesz ,tak jak to robi Kk.

Czytałam książke
"Dlaczego nie kobiety " autrów - Loren Cuningham / Dawid Joel Hamilton/
Janice Rogers /

ksiażka wart swojej ceny :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 8:24 pm 

Ef 5:22-23 Żony, bądźcie uległe mężom swoim jak Panu, bo mąż jest głową żony
Kol 3:18 Żony, bądźcie uległe mężom swoim, jak przystoi w Panu
1Kor 11:3 Chcę, abyście wiedzieli, że głową każdego męża jest Chrystus, a głową żony mąż, a głową Chrystusa Bóg
1P 3:1 żony, bądźcie uległe mężom swoim, aby, jeśli nawet niektórzy nie są posłuszni Słowu, dzięki postępowaniu kobiet, bez słowa zostali pozyskani

Dobra wiadomość dla wyzwolonych i zapieczętowanych - w przygotowaniu feministycznego tłumaczenia Biblii proponuje się przekład powyższych miejsc, mniej więcej, taki:

mężowie podlegają swoim żonom, bo głową męża jest żona.

Niektórzy się ucieszą.
:lol: :lol: :lol:
Rewolucyjne zmiany w przekładzie, nowe pokolenia czytelników Biblii zawdzięczają odkrywcom tajemnego kodu NT, do którego kluczyk znaleziono w małej literce n - z laseczką.
:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 9:02 pm 

Oliwka napisał(a):
"Dlaczego nie kobiety " autrów - Loren Cuningham / Dawid Joel Hamilton/Janice Rogers

Tak myślałem. Ta gimnastyka wyglądała mi właśnie na jakąś propagandę feminizmu w Kościele. Sorry, ale twierdzenie, że Paweł nie zgadzał się z tym, co sam napisał w kilku miejscach, jest lekko schizofreniczne. Ale czego się nie robi dla poprawności politycznej i dla podobania się sfeminizowanemu światu... :wink:

Oliwko, ktoś Cię utwierdza w błędzie. Argumenty są żenująco słabe i przeczą normalnemu znaczeniu tekstu. A jeśli ktoś koniecznie chce przeczytać coś innego, niż jest napisae, to nie można z nim dyskutować, bo i tak zawsze zobaczy to, co chce zobaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 9:38 pm 

Witam.

Miałem się tu nie wtrącać, bo niestety
cała rozmowa przypomina coraz
bardziej typowe "bicie piany",
ale dla porządku i informacji czytających
parę słów napiszę nt. argumentacji co do znaczenia "e".

Owa tajemnicza literka ma swoją nazwę - jest to eta.

Tutaj jednak nie chodzi o "literkę", ale o wyraz - partykułę łączącą wyliczane elementy.

Tłumaczy się ją na polski różnie, zależnie od kontekstu:

i, albo, lub

Dokładny opis i lista wszystkich wystąpień jest tutaj:
http://www.blueletterbible.org/tmp_dir/ ... -3971.html
niestety po angielsku.

może kilka przykładów:

Nie mniemajcie, abym przyszedł rozwiązywać zakon albo proroki; nie przyszedłem rozwiązywać, ale wypełnić. Mt 5:17

Mt 7:16 Z owoców ich poznacie je; izali zbierają z ciernia grona winne, albo z ostu figi?

A Jezus odpowiadając, rzekł: Zaprawdę powiadam wam: Nikt nie jest, kto by opuścił dom, albo braci, albo siostry, albo ojca, albo matkę, albo żonę, albo dzieci, albo role dla mnie i dla Ewangielii, Mr 10:29

To słowo NIE znaczy "przenigdy", nie znaczy "co", ani nie znaczy "bzdura". ŻADEN słownik języka greckiego nie przypisuje temu wyrazowi znaczenia "bzdura/przenigdy".

Spójrzymy na jeden z cytowanych przykładów:

Cytuj:
> 1Kor 1 /13 "n" (Przenigdy!)[Czy]w imie Pawła> zostaliście ochrzczeni?

1 Kor. 1:13
Czy rozdzielony jest Chrystus?
Czy Paweł za was został ukrzyżowany
albo w imię Pawła zostaliście ochrzczeni?

W grece są 3 pytania - pierwsze nawiązuje do poprzedniego wiersza, drugie i trzecie są połączone partykułą, ponieważ mówią o osobie apostoła - że nie on został za nich ukrzyżowany, ani nie w jego imię zostali ochrzczeni.

..................
> 1Kor 6 /9 'n' (Bzdura!)Czy nie wiecie ,że....> niesprawiedliwi K.B.nie odziedziczą .....................

A czegóż tu miałaby owa "Bzdura" dotyczyć? Które twierdzenie jest tu "bzdurą" ? To, że Koryntianie krzywdzą braci, czy to, że niesprawiedliwi królestwa Bożego nie odziedziczą?

Niestety do analizy greckiego tekstu nie wystarczą same, choćby najlepsze słowniki (a zwłaszcza skrótowe definicje Stronga). Trzeba pamiętać o tym, że pewne słowa przybierają określone znaczenie również w wyniku ich umieszczenia w szerszym kontekście, w pewnym logicznym ciągu wypowiedzi. Wtedy w tłumaczeniu ta partykuła "znika", albo jest tłumaczona inaczej niż (i/lub/ale),

Konstrukcja użyta w 1 Kor. 14:36 jest opisana w Leksykonie Thayera punkcie 1b - "po zdaniu pytającym, albo oznajmującym, a przed PYTANIEM, KTÓRE MA DOWIEŚĆ TEGO SAMEGO W INNY SPOSÓB."

Inne przykłady takiego użycia to:
Mt. 7:4,9 Mt 12:29

Paweł pisze:

1 Kor 14:33-36
33. Bóg bowiem nie jest Bogiem zamieszania, lecz pokoju. Tak jak to jest we wszystkich zgromadzeniach świętych,
34. kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje.
35. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu.
36. Czyż od was wyszło słowo Boże? Albo czy tylko do was przyszło?

stwierdzając w wersie 36, że dodatkowym argumentem przeciwko
organizowaniu zgromadzeń "po swojemu", a nie według nauki apostolskiej jest to, że słowo Boże Koryntianie otrzymali z zewnątrz - nie są jego autorami, ani zwiastunami ale odbiorcami i nie mają prawa sami nic w nauce apostolskiej zmieniać.

Nauka ta jest zaś opisana właśnie we wcześniejszych wierszach.

Zawsze mnie ciekawiła skłonność ludzi, żeby wierzyć w różne brednie, rzekomo znalezione w oryginalnych językach, a przeczące wiedzy i umiejętnościom tłumaczy Biblii Gdańskiej, Brzeskiej, Tysiąclecia i Brytyjskiej, tudzież KJV, Biblii Lutra i setek innych przekładów, tudzież wszystkim słownikom i analitycznym wydaniom NT.

Czy nie wynika to z chęci udowodnienia czegoś, czego na podstawie poprawnie przełożonej Biblii udowodnić nie można?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 11, 2006 7:42 am 

Grazyna napisał(a):
jeremiasz napisał(a):
w Duchu TAK, powinna nauczać.

Tylko w którym duchu...Jeremiasz?

nie w tym "duchu" tylko w tym "Duchu"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 11, 2006 8:24 am 

Jeremiasz- poczytaj sobie posty Oliwki( patrz dwa- trzy do góry). Jeśli to, co ona udowadnia na podstawie jakiejś dziwnej książki jest nauczane w
t y m DUCHU, to ja wysiadam...
Aż mi wstyd za sisotrę w Panu, że dała się tak omamić , wbrew zdrowemu rozsądkowi.
Zastanawiam się, po co kobiety to robią?( bo mężczyzn , którzy w to wierzą, to już w ogóle nie potrafię zrozumieć). Czy taka jest w nich chęć dominacji? Czy może jet to wyraz buntu, którego źrółem jest zranienie?

W każdym razie- powiedziałam już wszystko, wyraziłam swoje zdanie. Skoro Oliwka chce w takie bzdury wierzyć, jak napisała- trudno. Wyłączam się z dyskusji, bo piszę w kółko to samo, a Oliwka i tak nie reaguje na moje argumenty( nie odnosi się do nich).
Jeremiasz- moim zdaniem nie ma co ciągnąć tematu- przeczytaj sobie wątek od początku. Poznasz zdanie obu stron aż za dobrze.

Oliwko- pozdrawiam Cię, jeśli chcesz ze mną pogadać- zapraszam na priva. Będę się modlić.
G.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 9:27 pm 

Kobiety moga nauczac OCZYWISCIE aleee INNE KOBIETY. Moga byc mentorkami.
:mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 10:23 pm 

blanka napisał(a):
Kobiety moga nauczac OCZYWISCIE aleee INNE KOBIETY. Moga byc mentorkami.

Zgadza się. Zakres nauczania młodszych sióstr przez starsze też jest wyraźnie podany:

"Ale ty mów, co odpowiada zdrowej nauce (...) że starsze kobiety mają również zachowywać godną postawę, jak przystoi świętym; że nie mają być skłonne do obmowy, nie nadużywać wina, dawać dobry przykład; niech pouczają młodsze kobiety, żeby miłowały swoich mężów i dzieci, żeby były wstrzemięźliwe, czyste, gospodarne, dobre, mężom swoim uległe, aby Słowu Bożemu ujmy nie przynoszono" [Tyt. 2:1,3-5]

Roboty jest multum i nie ma komu tego robić, bo zbyt dużo sióstr pcha się za kazalnicę. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 10:36 pm 

I nawet podane są tematy jakich to nauczanie może dotyczyć.Bo Bóg jest przewidujący.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 1:06 pm 

Paulos i Smok i inni

quote]
..................
> 1Kor 6 /9 'n' (Bzdura!)Czy nie wiecie ,że....>

niesprawiedliwi K.B.nie odziedziczą

.....................

A czegóż tu miałaby owa "Bzdura" dotyczyć? Które

twierdzenie jest tu "bzdurą" ? To, że Koryntianie

krzywdzą braci, czy to, że niesprawiedliwi królestwa

Bożego nie odziedziczą[/quote]

No własnie ,czego to miałoby dotyczyc?
To ciekawe ,ale Paweł ma problemy nie z kobietami a z

mężczyznami.To im musi nieustannie tłumaczyc

,przekonywac Co maja W Mesjaszu jakie tajemnice

,obietnice Kim sami beda jeśli zewleka Starego i

Obleka Nowego Adama ,.Mężczyźni niedowierzaja ,sa

kłótliwi swarliwi bez wiary i bez Ducha ,sa

niemowletami ,bez Ducha brak im wzrostu ,dojrzałości

Duchowej ,chcą podzielić Mesjasza ,zabiegaja kto

bedzie w ich oczach wiekszy .
Spójrzenie na Koryntian pokazuje jacy są męzczyźni

,bo kobiety jesze nie maja przebicia ,one w mniemaniu

meskiego grona muszą milczeć.
1Kor5/7

1Kor 4 /6
...nie wynoscie sie nad drugiego ,stając po stronie

jednego nauczyciela przeciwko drugiemu.[/b]

Usuńcie swary ,kwas ,abyscie STALI sie Nowym Zaczynem

CZEGO dotyczy Bzdura :!:

Popatrz!

[b]1Kor 6/1-

procesowanie sie przed niesprawiedliwym.

Co? Czy nie wiecie ,ze Świeci świat sądzić bedą?a

jesli Wy świat sądzić
sadzic będziecie ; TO ,czyz jesteście NIEGODNI

osądzac sprawy pomniejsze?

Czy nie wiecie ,że aniołow sądzić bedziecie ? CÓŻ

dopiero zwykłe sprawy życiowe ?

Jesli macie do osądzania zwykłe sprawy zyciowe ,

to czemu powołujecie na sedziów tych ,którzy w zborze

sie nie licza

MÓWIE TO ABY WAS ZAWSYDZIC. Czyż nie ma miedzy wami

ani JEDNEGO Mądrego , który moze byc rozjemca miedzy

bracmi swymi

Tym czasem procesuje sie brat z bratem i to przed

niewierzącymi !
Wogóle ,juz to przynosi wam UJME ,że sie z soba

procesujecie

Czemu raczej krzywdy nie cierpicie ? Czemu raczej

szkody nie ponosicie?

Tymczasem WY SAMI krzywdzicie i szkodę wyrządzacie i

to braciom
.

BZDURA :?: Czy nie wiecie ,że

niesprawiedliwi Królestwa Bozego nie odziedzicza

:?:
Nie łudźcie sie :!:
Ani wszetecznicy ,ani bałowochwalcy ,ani

cudzołoznicy ani rozpustnicy ,ani mężołoznicy -geje

,ani złodzieje ,ani chciwcy ,ani pijacy ,ani

oszczercy ,ani zdziercy KRÓLESTWA BOŻEGO - NIE

odziedzicza.

Paulos czy widzisz czego dotyczy owo BZDURA

:!:

jesli NIE ,to pros o masc na oczy ,JA prosze i

dostaje ,bo nie chce byc jak owe kobiety o których

mówi apostoł ; ciagle sie UCZA i do Poznania Prawdy

dojść , NIE mogą :idea:
Powiadacie ,że kobieta ma nie uczyc ,ale ma sie uczyc

w cichosci ,A po co ?
przeciez uczymy sie po to by sie dzielić nauka .

Hebr 5/11 NIE :?:

O tym mamy wiele do powiedzenia ,lecz trudno wam

/męzczyźni/ to wyłozyc ,akoro staliscie sie OCIĘŻALI

w słuchaniu.

Biorac pod uwage CZAS powinniście byc nauczycielami

-more, tymczasem znowu potrzebujecie KOGOS ,kto by

WAS Nauczał pierwszych zasad nauki Bożej ;staliście

sie takimi ,iz wam /mężczyźni /
potrzeba MLEKA ,A nie pokarmu stałego.

>>>>>>
CZY widzisz czego dotyczy Bzdura :?: jesli nie to proś o maśc na oczy .Ja prosze i otrzymuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 13, 2006 2:08 pm 

Oliwka napisał(a):

Powiadacie ,że kobieta ma nie uczyc ,ale ma sie uczyc

w cichosci ,A po co ?
przeciez uczymy sie po to by sie dzielić nauka .

Hebr 5/11 NIE :?:

Droga Oliwko, mylisz się całkowicie. Uczymy się po ty, by znać prawdę i na jej podstawie działać - zgodnie z wolą Bożą. Dla nas, jako kobiet oznacza to, że uczymy się być takie, jak chce Bóg, a więc skromne ciche, uległe, posłuszne mężom i poddane w kościele, a to wszystko razem z innymi cechami "ogólno-chrześcijańskimi" . Powtórzę się - poznajemy Pana Jezusa, Jego wolę, po to by ja wykonywać na co dzień - z całego serca!

Przyznam, że mi wstyd za Ciebie, podajesz się za kobietę pełną Ducha i takie niemądre rzeczy wypisujesz. Wspaniale by było, gdybyś jednak
zdołała zozumieć to, co ci tu wiele osób próbuje wyłożyć.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 486 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1