www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 12:10 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 02, 2006 6:23 pm 

Do Blanki.
Gdybym znał twój adres emilowy wysłał bym ci opracowanie na temat Branhama. Niestety dostęp do netu będę miał chyba tylko przez trzy dni, tak więc spiesz się.
Pozdrowienia.

(Pozdrowienia dla ciebie Adam i żonki gdybyś to czytał)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 02, 2006 7:11 pm 

:)

Kim był człowiek ,który powiedział:

wydajcie takiego/Branhama/ szatanowi na zatracenie ciała ,aby duch
jego był zbawiony.

O ile wiem takie słowa ,były wypowiedziane do człowieka i oczłowieku,
który zył niemoralnie we wszeteczeństwie z macocha.

Co miał wspólnego z tym Branham ,jak można było tak powiedziec wobec
Sługi Bożego?

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 05, 2006 12:43 pm 

Przeczytałem ten wątek fragmentami wnikliwie fragemntami pobiężnie , niemniej chciałbym dorzucić swoją opinie , a tym bardziej mnie ku temu zachęciła lektura fragmentów ksiazki T.Polgenska na temat W.M. Branhama.
Notabene ksiązka dość słaba i w dodatku miejscami wyjątkowo nierzetelna.
Nie mam zamiaru bronić tutaj Branhama , ale też uważam za nadużycie potępianie go w czambuł i mówienie o nim jako opętanym przez demona okultystą , który mocą demonów uzdrawiał chorych - jak to nakreślił delikatnie pan Polgensek w swojej ksiązce . Myślę ,że jestem człowiekiem dobrze zapoznanym z "twórczością" W.M Branhama przeczytałem znaczącą większość jego kazań , a jest ich naprawdę mnóstwo w formie drukowanej w porównaniu z tym co krąży w internecie na na stronach "branhamowców". Sam jako wieloletni (obecnie ex-branhamowiec) mogę sporo powiedzieć na temat nauczania Branhama i na temat nauczania zborów "biblijnie wierzących" co też ma duże znaczenie ,bo moim skromnym zdaniem to następcy WMB znacząco popchneli ten ruch ku sekciarstwu . Zgadzam tu się z opiniami Paulosa ,że ruch ten pod wpływem nauki WMB stał się grupą (notabene bardzo skłuconą wewnętrznie) , która uzależnia zbawienie od przyjęcia poselstwa - co prawda nie jest to głoszone wprost jak np. w krk ale słuchając dziesiątki kazań Branhama i pastorów nauczjących na podstawie jego doktryny jasno to wynika .
Odszedłem (po bodajże 6 latach) z "poselstwa" jak tam się to ładnie nazywa z powodów właśnie takich o jakich pisał Paulos za mało Jezusa za dużo Branhama (jak się póżniej okazało nie byłem odosobniony w moich poglądach -czytając wypowiedzi ex- branhamowców na zagranicznych forach - na polskich jakoś ich nie widać).
Ostatecznym impulsem tej decyzji był jeden skrajny fakt , a mianowicie na kolejnym z nabożeństw padły słowa "przeczytajmy fragment kazania brata Branhama "takiego a takiego" .... po czym przeczytał cytat z bibli , w tym momencie dotarł do mnie ,że już te słowa dla nich nie pochodzą już z np. Listu do Ryzmian tylko np z kazana ”Absolut” , “poselstwo stało sie wżniejsze od Słowa Bożego.
A tak na marginesie kazania na zgromadzeniach “branhamowców” to przedewszystkim kazania na temat kazań WMB i nic więcej , nigdy np. Nie słyszałem o ewangelizacji . Zazwyczaj natomiast odbywa się werbunek wśród rozgoryczonych członków innej denominacji ......
Kończąc jak dla mnie mimo wszystko W.M. Branham był niewątpliwie mężem Bożym i wierze ,że Bóg go używał , jest wiele jego kazań które mnie budowało i buduje nadal , niestety stopniowo popadał w zwiedzenie i odpadł od Boga i zauroczył się własną wielkością , co też widać czytając hronologicznie jego kazania zwłaszcza lata końcowe jego nauczania (od 1962 w 1965 zginął) to totalne zamieszanie , (np .ulubiona seria kazań przez branhamowców “Objawienie siedmiu pieczęci” na temat którego sami nieustannie się spierają tworząc co i rusz zwaśnione stronnictwa).
Jednak największe zamieszanie wprowadzają kontunuatorzy tej doktryny tworząc teorie na podstawie teori , lub jak kto woli zwiedzenie na podstawie zwiedzenia , żal mi tylko naprawdę wielu szczerych chrześcijan którzy tkwią w tym i zamiast cieszyć się wolnością w Chrystusie miotają się w zastraszeniu powtarzając “ ta oblubienica nie zawiedzie nigdy”

www.kz.bedzin.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 09, 2006 2:56 pm 

Setnik

Jednak w przeciwieństwie do ciebie ,bedę bronic Branhama,uwazam ,ze Branham był i jest przesladowany tak samo jak prorocy starotestamentowi.
Kiedy poraz pierwszy wziełam do ręki poselstwo ,nie pojmowałam o czym on pisze nic a nic nie rozumiałam .Przeczytałam całe ,litery były polskie a ja jak bym czytała obcym jezykiem .Powiedziałam sobie ,że bede tak długo czytać aż pojme o co mu chodzi .No i załapałam za trzecim podejściem juz wiedziałam.
Najprościej jest wysmiac ,wyszydzic to czego sie nierozumie ,bo wtedy mozna ukryc ,że sie nie ogarnia umysłem.

Piszesz ,ze
Cytuj:
W.M. Branham był niewątpliwie mężem Bożym i wierze ,że Bóg go używał , jest wiele jego kazań które mnie budowało i buduje nadal , niestety stopniowo popadał w zwiedzenie i odpadł od Boga i zauroczył się własną wielkością , co też widać czytając hronologicznie jego kazania zwłaszcza lata końcowe jego nauczania (od 1962 w 1965 zginął) to totalne zamieszanie , (np .ulubiona seria kazań przez branhamowców “Objawienie siedmiu pieczęci” na temat którego sami nieustannie się spierają tworząc co i rusz zwaśnione stronnictwa

Stopniowo popadł w zwiedzenie i ODPADŁ od Boga i zauroczył sie własna wielkościa?

a jakie jest to zwiedzenie ?
Odpadł ?skąd to wiesz ? poczym poznałeś ?
zauroczyła go własna wielkość ?

Oby inni byli tak POKORNI jak Branham był pokorny ,ilu potrafiło by przyznac sie do tego ,że w jakims temacie myśleli tak a tak ,bo tak inni uczą
.
Zapewne nie we wszystkim jestem slepo zgodna ,ale nie znaczy to dla mnie ,że on był zwiedziony .Kiedy czytam jego poselstwa ,naprawde odpoczywam i duch mój raduje sie bo do tej pory nie spotkałam takiego sługi Bozego by tak umiał pogodzić i głosić Stare Przymierze z Nowym .

Zgadzam sie ,ze ludzie zaslepili sie samym Branhamem ,ale jest to ostrzeżenie ,jak niebezpieczne moze byc zachłysniecie sie człowiekiem.Jesli się tak dzieje to dowodzi to tego,że niechce sie samemu mysleć ,czeka sie na gotowe umysł spi ,a ludzie potrzebuja idoli.

On nigdy nie zwracał uwagi na siebie nie skupiał sie na sobie ,i doprawdy nie wiem dlaczego" odsądza sie go od czci i wiary"

Co maz do "siedmiu pieczeci" ?moze coś przegapiłam?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 09, 2006 4:31 pm 

Oliwko- Ty bronisz Branhama...? :shock: To mnie zaskoczyłaś. Na pewno przecież znasz jego naczanie odnośnie kobiet...Jeśli Twój duch "odpoczywa" przy lekturze Branhama, to już sama nie wiem , co o tym myśleć :wink:
Osobiście nie przepadam za Branhamem.

Do Sceptyka: nie wiedziałam , że Ty taki młody jesteś, synu! :wink:
A jeśli piszę, że mówiłam prawdę, to znaczy: opisałam dokładnie , co widziałam. Oczywiście, możesz powiedzieć, że doświadczyłam iluzji.

A wiesz...z tą grzesznością...jest coś na rzeczy...Grzeszyć mi się zdarza, ale pewne doświadczenia, hm..że tak powiem , w sferze nadprzyrodzonej rzeczywiście miały u mnie wpływ na natężenie i koncentrację czynności zwanej grzeszeniem. Jakoś kiedy nie tylko się w i e, że jest Bóg, ale jest się tego do głębi ś w i a d o m y m to grzeszyć jest straszno...I bojaźń przed Panem większa, możesz mi wierzyć. A jeśli już się zgrzeszy, to wyrzuty sumienia jak stąd do Knady...okropność. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 09, 2006 4:52 pm 

A ja się tam specjalnie nie dziwię,że Oliwka broni Branhama.
No bo -jak się to na Śląsku mówi- oboje po jednych piniądzach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 09, 2006 6:45 pm 

Oliwka napisał(a):
Setnik

Jednak w przeciwieństwie do ciebie ,bedę bronic Branhama,uwazam ,ze Branham był i jest przesladowany tak samo jak prorocy starotestamentowi.
Kiedy poraz pierwszy wziełam do ręki poselstwo ,nie pojmowałam o czym on pisze nic a nic nie rozumiałam .Przeczytałam całe ,litery były polskie a ja jak bym czytała obcym jezykiem .Powiedziałam sobie ,że bede tak długo czytać aż pojme o co mu chodzi .No i załapałam za trzecim podejściem juz wiedziałam.
Najprościej jest wysmiac ,wyszydzic to czego sie nierozumie ,bo wtedy mozna ukryc ,że sie nie ogarnia umysłem.

Oliwko poprostu powielasz to co sam Branham nieustannie robił , a mianiwicie porównywał się do starotestamentowych proroków a taki miał przecież być " posłaniec " , czyli im bardziej cie atakują tym lepiej . Jednak ważne jest dlaczego go atakowano , a nie sam fakt ataków więc doczytaj jeszcze .
Ja też wiele jego kazań cenie i na wielu się buduję , aczkolwiek sam WMB często powtarzał "...jeśli jesz placek z wiśniami i natrafisz na pestkę to nie wyrzucasz całego placka tylko pestkę, niemniej moim zdanie coraz wiecej w tym ciasteku wydłubywałem pestek niż coś do zjedzenia.
Usługę WMB (jak wiele innych) należy oceniać po owocach - sprawdź Oliwko owoce jakie pozostawił po sobie WMB , a zwłaszcza jakie owoce wydaje jego nauczanie w zborach "biblijnie wierzących" - powodzenia :wink:

www.kz.bedzin.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 09, 2006 10:36 pm 

Uwazam iz nauczanie powinno sie osadzac na podstawie Pisma, a czlowieka/charakter na podstawie owocow.

Mozna miec wspaniale owoce w zyciu, a miec zle ,poglady'
Mozna takze miec zle owoce a znac dobry wyklad pisma : Jezus powiedzial do ludu o faryzeuszach: Czyncie to co glosza, ale nie postepujcie wg ich przykladu)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 1:51 pm 

Grażyna

Cytuj:
Oliwko- Ty bronisz Branhama...? To mnie zaskoczyłaś. Na pewno przecież znasz jego naczanie odnośnie kobiet...Jeśli Twój duch "odpoczywa" przy lekturze Branhama, to już sama nie wiem , co o tym myśleć
Osobiście nie przepadam za Branhamem.

No widzisz ,ja bronie człowieka ,który jest znany z ostrego jezyka wobec kobiet,ale on ma racie w wielu ,wielu sprawach .Cóz jesli miał też takie spojrzenie ,jak wielu innych mężczyzn ,może sie naczytał Platona i ojców kościoła .
Tak ,lubie czytać Branhamowe poselstwa ,to twardy pokarm i zapewne sami branhamowcy nie pojmują o czym on pisał .O kobietach nie wspomne ,bo im na co wiedziec.
>>>>>>>

Setnik

No nie zupełnie jest jak mówisz ,z tym powielaniem ,ale fakt jest faktem ;o mnie źle mówili i o was źle mówić będą' -świat mnie nienawidzi-
biada gdy o was dobrze mówic będa bo tak mówili o fałszywych prorokach
.
Cytuj:
Jednak ważne jest dlaczego go atakowano , a nie sam fakt ataków

Dlaczego go atakowano?a no dlatego ,że jak sie czegoś nie rozumie to sie tego boi i łatwiej jest atakować tego kto ma niż zastanowić się dlaczego ja tego nie mam.
Podobnie jest i dziś jedni mają dary inni nie ,więc ci co maja musza byc feralni.Ja oczywiście w dużym uproszczeniu o tym wspominam ,ale widze ,że jest to problem w zborach.
I za co ,jeszcze?

Cytuj:
Ja też wiele jego kazań cenie i na wielu się buduję , aczkolwiek sam WMB często powtarzał "...jeśli jesz placek z wiśniami i natrafisz na pestkę to nie wyrzucasz całego placka tylko pestkę, niemniej moim zdanie coraz wiecej w tym ciasteku wydłubywałem pestek niż coś do zjedzenia.

A jak poznawałeś ,że są to pestki, z czym porównywałes możesz pokazać owe pestki?

Cytuj:
Usługę WMB (jak wiele innych) należy oceniać po owocach - sprawdź Oliwko owoce jakie pozostawił po sobie WMB , a zwłaszcza jakie owoce wydaje jego nauczanie w zborach "biblijnie wierzących" - powodzenia

A jakie to owoce i jak ty je sprawdzasz?

Biblijnie wierzących ? A twoim zdaniem Branham nie był Biblijnie wierzacy ? bo nie wierzył w co w trójce acha coś wspominasz o "siedem wieków kościoła" czy tu też coś nie jest ponaszemu?
>>>>>>>
liafail

Co do owoców ,to są świadecwem o drzewie .Dobre drzewo -dobry owoc
Faryzeusze może i znali co napisano ,ale wykładu nie mieli bo nie poznali
tego ,który przed nimi stał.

Cytuj:
Mozna miec wspaniale owoce w zyciu, a miec zle ,poglady'
Mozna takze miec zle owoce a znac dobry wyklad pisma : Jezus powiedzial do ludu o faryzeuszach: Czyncie to co glosza, ale nie postepujcie wg ich przykladu

Nie sadze by tak było ,chyba ,ze nie wiem co to są owoce w zyciu i złe poglady ?wzgledem czego są złe?

Złe owoce i dobry wykład ,np?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 3:10 pm 

Ja napisalem do setnika, a oliwka pragnie miec tutaj przewodnia/ nauczycielska role, porawiajac tam gdzie nie ma potrzeby poprawiac.

.........................................................................................................

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 5:21 pm 

Oliwka napisała:
i zapewne sami branhamowcy nie pojmują o czym on pisał

A Ty Oliwko to wszystko wiesz lepiej od samych branhamowców...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 7:36 pm 

Grazyna

Cytuj:
Oliwka napisała:
i zapewne sami branhamowcy nie pojmują o czym on pisał

A Ty Oliwko to wszystko wiesz lepiej od samych branhamowców...

>>>>>>>>
Miałam na mysli to co napisał Setnik

Cytuj:
(np .ulubiona seria kazań przez branhamowców “Objawienie siedmiu pieczęci” na temat którego sami nieustannie się spierają tworząc co i rusz zwaśnione stronnictwa).
Jednak największe zamieszanie wprowadzają kontunuatorzy tej doktryny tworząc teorie na podstawie teori , lub jak kto woli zwiedzenie na podstawie zwiedzenia , żal mi tylko naprawdę wielu szczerych chrześcijan którzy tkwią w tym i zamiast cieszyć się wolnością w Chrystusie miotają się w zastraszeniu powtarzając “ ta oblubienica nie zawiedzie nigdy”

Liafail

nie podałes do kogo piszesz. :cry:

Bardzo cie przepraszam za naruszenie twoich danych osobistych ,bedę uwazac aby to sie juz nie powrórzyło
:!: :oops:

WYBACZ :!: :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 10, 2006 11:29 pm 

Oliwka napisał(a):
Liafail

nie podałes do kogo piszesz. :cry:

Bardzo cie przepraszam za naruszenie twoich danych osobistych ,bedę uwazac aby to sie juz nie powrórzyło
:!: :oops:

WYBACZ :!: :?:

Nie o to chodzi Oliwka.
i jakie dane osobiste???
Nie wazne, zapomnijmy.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 9:09 am 

Oliwka napisał(a):
A jak poznawałeś ,że są to pestki, z czym porównywałes możesz pokazać owe pestki?

Cytuj:
Usługę WMB (jak wiele innych) należy oceniać po owocach - sprawdź Oliwko owoce jakie pozostawił po sobie WMB , a zwłaszcza jakie owoce wydaje jego nauczanie w zborach "biblijnie wierzących" - powodzenia

A jakie to owoce i jak ty je sprawdzasz?

Biblijnie wierzących ? A twoim zdaniem Branham nie był Biblijnie wierzacy ? bo nie wierzył w co w trójce acha coś wspominasz o "siedem wieków kościoła" czy tu też coś nie jest ponaszemu?

Pestki , ależ cała nauka o nasieniu węża - o tym że cała ludzkość jest rozdwojona jedni to potomkowie z urudzenia szatana (węża) , a drudzy to te prawidłowe nasienie , cała nauka dotycząca kobiet ,że kobieta do stworzenie drugiej kategorii , a mężczyzna nigdy by nie zgrzeszył - dlatego Bóg stworzył kobietę by ta mogła upaść , cała ta legalistyczna nauka na temat obcinania włosów noszenia spodni itp , itd - czyli jeśli obcinasz włosy , nosisz spodnie nie możesz mieć Ducha Świetego oraz rodzynki w stylu ze statki UFO są kierowane przez aniołów którzy przygotowują świat na sąd :roll: ......

www.kz.bedzin.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 12, 2006 9:12 pm 

8)
Witam po sporej przerwie.Nie bylo mnie tu troche na tym forum, ale widze ze moj temat nadal cieszy sie zainteresowaniem. I jak ? Doszliście do jakiegos konsensusu? :shock: :wink: :D

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1